• Zelfgemaakte hoestsiroop

  Het is weer tijd om zelf hoestsiroop te maken met ingrediënten uit de kruidentuin.

  Recept:

  Een handvol tijm, een handvol salie en een groene selder uit de tuin.

  Samen met anderhalve liter water gedurende een uur koken.

  Hierna wordt het mengsel door een doek gegoten.

  Hierbij voegen we 1 kg kandijsuiker en een vijftal stokken zoethout of klissap (ca 80 gr), gehakt in kleine brokjes.

  Dit mengsel wordt nu ingekookt gedurende 1 uur.

  Aan het resultaat voeg ik nog een scheut rum (80°) toe.

  Niet alleen heilzaam, maar ook lekker.

   

 • Kweeperen op cognac

  Vandaag de eerste bomen geplant in de nieuwe boomgaard. Peren, pruimen, kersen en krieken. Ze hebben nu wel dagelijks water nodig en dat in een 'vochtig' weiland. De aanhoudende droogte laat toch wel sporen na momenteel. Ook veel planten in de siertuin staan er maar slapjes bij.

  De vijgenboom laat zijn vruchten vallen van de droogte. En door de vorstschade in het voorjaar, waren ze al later dan normaal. Ik heb er gisteren 1 kunnen proeven en ik verwacht er nog een paar die toch nog zullen afrijpen. Maar ja, volgend jaar misschien beter.

  Mijn kweepeerbloesem is dit jaar compleet afgevroren. Geen enkele kweepeer te vinden op de ganse boom. Mijn vader heeft hier enkele straten verder van zijn boom 50 kilo geplukt. Kan ik toch nog wat kweeperen opleggen in cognac.

  Recept:

  2 kg kweeperen, sap van 1 citroen, 5 eetlepels wijnazijn, 5 eetlepels water, 1 kaneelstokje, 500 g suiker, 500 g honing, 250cl cognac.

  Kweeën schillen, in 4 delen, klokhuizen verwijderen en in dunne schijfjes snijden en met citroensap besprenkelen. In een pannetje de wijnazijn, het water, de kaneelstok, de suiker en de honing aan de kook brengen. De schijfjes kwee hierin in 20 minuten gaar koken. De vruchten uitnemen en in propere inmaakpotten leggen. Het vocht verder inkoken. Als het stroperig is geworden, afkoelen en de cognac er bij roeren. Dit vocht over de potten verdelen, goed afsluiten en koel bewaren. Zeer lekker bij ijsroom en diverse vleesgerechten.

  De ganzen vlogen omstreeks 20 uur over de tuin. Ik lag juist af te koelen in een waterton na een saunabeurt. Ik moest plots denken aan  Niels Holgersson...

   

   

 • Ganzentrek

  ganzentrek 001

 • De grote trek begint weldra.

  Sinds zondag vliegen de ganzen dagelijks luid gakkend over onze tuin. Elke dag zijn ze met meer. Ondertussen bijna 100 stuks. Achter de grote groep volgen er steevast nog enkele kleine groepjes van 3 of 5 stuks. Deze achtervolgers maken veel meer kabaal dan de grote troep. Wellicht zijn het de langslapers die roepen: "Wacht op mij! Niet zo snel!"

  Ze komen vermoedelijk van een grote waterplas in de buurt waar ze hebben geslapen, de Paalse Plas of het Schulens Meer. De ganse dag fourageren ze op de velden , reserves opbouwen voor de lange trek naar het zuiden. Er blijven gelukkig voldoende maiskolven achter op de velden, na de oogst.

  De herfst is nu echt begonnen. En zo voelt het ook. Ik heb deze morgen een vest aangetrokken bij het buitengaan. Heb ook de laatste venkelzaden geoogst. Alle hazelnoten zijn al wel op de grond gevallen en moeten dringend worden opgeraapt. Ook de walnoten beginnen te vallen. Jaja, wij maken ons ook klaar voor de komende koude dagen.

 • Verse groenten voor de cavia's

  De 4 vrouwelijke cavia's leven in de voliére en naar het schijnt houden ze daar de muizen op afstand. Sinds vorig jaar krijgen ze geen commerciële voeding meer. Ze krijgen dagelijks een portie hooi, vers gemaaid gras en verse groenten en fruit. Witlof, wortelen en appelen worden speciaal voor hun gekocht en ze krijgen dat ook elke dag. Snijafval van andere groenten zijn allerlei en gevarieerd. Oud hard brood is er ook dagelijks bij. Ze zijn dit jaar duidelijk veel ronder en gezonder.

  130909 002

 • Inwintering van bijenvolken compleet

  De 4 kasten bij mijn schoonvader zijn ingewinterd. Het voederen is voorbij. Het imkerseizoen ligt nu stil tot het voorjaar. De bijen vliegen echter momenteel nog zeer hard. Naast de bijenstand staat een engelenboom of duivelswandelstok (Aralia elata) momenteel in volle bloei. Op de bruidssluier, die op het dak ligt, zitten eigenlijk zelden bijen.

  080909 030

  De honingzolders zijn nu al opnieuw geschilderd langs de buitenkanten. Ze staan opgestapeld als een toren en zijn nu in behandeling met ijsazijn. Onder en boven is de toren afgedicht met plastic en boven in de hoogste bak staat een schoteltje met ijsazijn te verdampen. Hierdoor worden de leeggeslingerde raampjes prima ontsmet. Volgende maand verwijder ik de plastic afdichting en gaat er onder en boven een horrengaas tegen waardoor de wasmot niet binnenkan. Een koninginnerooster onder en boven moet beletten dat er muizen kunnen binnendringen.

   

 • Peanuts

  Zojuist van de postbode een pakje mogen ontvangen van Amazon.com. Het is slechts 10 dagen onderweg geweest: een echte opsteker voor de internationale postbedeling en de douanediensten. De nieuwe verzamelbox met alle peanutsverhalen van 1971 tot 1974 is aangekomen!

  Peanuts7174 001

  Als fervent stripverzamelaar ben ik nu weer even zoet. Ik geef hiernaast enkele links naar stripsites die ik bijna dagelijks bezoek. Voor de echte verzamelaars is Catawiki natuurlijk een must!