• Wereldwijde zoektocht

  Op deze pagina's terechtgekomen in mijn zoektocht naar het lieveheersbeestje van zondag: http://www.inbo.be/docupload/1436.pdf

  Het zou dus gaan om de grootste inheemse soort: het oogvleklieveheersbeestje, Anatis ocellata.

  Toch fijn om te weten dat er zo veel soorten bestaan. Ik had geen idee. Blijkbaar kan je niks verzinnen of iemand verzamelt het of weet er alles over. Gelukkig bestaat tegenwoordig het internet .

  Natuurlijk waren vroeger de zoektochten in de dorpsbibliotheek of bij de Slegte in Antwerpen veel en veel leuker, maar tegenwoordig gaat het wel bliksemsnel. Nog zelden moet ik onwetend in bed kruipen. Als ik het antwoord vroeger niet had gevonden in mijn persoonlijke bibliotheek, kon ik ook moeilijk de slaap vatten. Veel te ongeduldig om de volgende dag naar de bibliotheek te gaan en een boek te ontlenen, bij een kennis te gaan zoeken of in het weekend naar Antwerpen te sporen om bij de Slegte te gaan snuisteren. Mijn gemoedsrust keerde pas weer als ik na enkele dagen of soms na meerdere weken het antwoord op mijn vraag had gevonden.

  Dankzij het internet lig ik nu meestal een uurtje later al rustig te slapen. Blijkbaar is dit in grote tegenstelling met het internetgebruik van mijn kinderen. Spelletjes speel je namelijk vooral tijdens de nacht. Je kan er ook moeilijk mee stoppen, want met één druk op een toets kun je helemaal herbeginnen, met een andere strijdmakker die op dat moment ergens ter wereld aan zijn ontbijt zit te gamen of na zijn dagtaak even op adem komt. Niettegenstaande we wereldwijd allemaal aan het scherm kleven, allemaal dus dezelfde bezigheid hebben, vullen we toch onze tijd allemaal anders in. Mijn computer overbrugt dus toch niet de generatiekloof. Het is namelijk een supersnelle vraagbaak en niet zo geschikt voor gaming. Maar geen nood, mijn nachtrust vaart er wel bij.

 • Gouden herfst

  Gelderse roos251009 024


  What's in a name?251009 002

 • Rodenberg

  Amerikaanse eiken in herfsttooi.

  251009 061

   


   

  Paddenstoel of kikkerstoel?

  251009 075

   


   

  Artistiek lieveheersbeestje. Waarschijnlijk een andere soort. Iemand een idee?

  251009 074

   


   

  Innige omenting:

  251009 062

   


   

  Eugeen

   

 • Rode herfst

  Daarstraks gepasseerd langs de 'Rodenberg' . Deze berg in Tessenderlo met zijn eiken begroeiing heeft zijn naam te danken aan de rode zandijzersteen van de streek. Op dit moment kleurt de ganse berg echter vlammend rood door zijn herfsttooi van de lokale flora. Hier wordt ik nu echt vrolijk van. Mooie luchten, flora in fantastische kleurschakeringen. Wandelingen door het bos, mijmeren bij een knetterend houtvuur, nippen aan een honinglikeur of een zoete mede. Misschien hebben we 'pech' en dienen we ons tevreden te stellen met een zelfgemaakte hoestsiroop.Hoezeer ik ook hou van een snikhete zomer, het najaar en de donkere wintermaanden horen er gewoon bij.

   Na 20 jaar heb ik weer een houtkachel in huis. Deze zomer heb ik een schoorsteen gemetseld en een houtkachel van Dovre gekocht. Sinds vorige week mag ik het genoegen smaken om 's morgens de kachel aan te steken om na een half uurtje, als de rest van het gezin wakker wordt, te genieten van diens rechtsstreekse warmte bij een tas koffie en een boterham met honing.

  Dit weekend eens een herfstwandeling inplannen. Ik kan al bijna niet meer wachten...

 • Dieven aan het werk

  Gisteren even mijn vertrouwen in de mensheid verloren. Ik rijd naar mijn bijenstand en ik weet in eerste instantie niet wat ik mis... waar zijn de catalpa's? ALLE catalpa's verdwenen... alleen nog hun plantgat als stille getuigen. Ook de moerbei en de mispel zijn verdwenen. Alleen de plantpalen zijn blijven staan. Blijkbaar had de dief die zelf ook nog genoeg. Natuurlijk de politie verwitigd en die hebben hun vaststellingen gedaan en verslag opgemaakt. Ik kan alleen maar hopen dat verder vandalisme me gaat bespaard worden. Als het volgend jaar volop zoemt op de bijenstand, zal ik me veel zekerder voelen met die duizenden bewakers.

  Vandaag heb ik me toch maar uit mijn dip gewerkt door een nieuwe laan aan te planten. Een accacialaan dit maal. Veel interessanter voor bijen en minder geliefd in een tuintje.

  Foto's-0015

 • Nachtvorst

  We hebben de eerste nachtvorst er op zitten. Enkele 'zwakke' planten heb ik al een beter plaatsje gegeven. De Stevia heb ik onder de terrasoverkapping geplaatst samen met een jonge notenzaailing die nog maar pas was opgepot. De Steviascheutjes zijn goed op weg en staan nu binnen. De scheutjes op water hebben al enkel worteltjes. Drie van de tien die ik in potgrond heb gezet, maken al nieuwe blaadjes en staan er frisgroen bij. Volgend jaar ga ik dan hopelijk de suikervervanger volop kunnen gebruiken in de keuken.

  De vijgen laten het nu afweten. Ze beginnen allemaal te verdrogen aan de boom. Ik heb er dan toch één kunnen proeven. Hopelijk volgend jaar weer beter.

  De Bourke parkiet was nog aan het broeden op 4 eitjes en sinds 2 dagen zie ik de pop meestal uit het nest. Ook in de volière keert de relatieve winterrust nu terug. Relatief, want binnenkort moeten we weer beginnen met de waterverwarming. Ik geef mijn vogeltjes al enkele jaren water in een inox hondenkom met een dikke steen erin. Tijdens de winter plaats ik dan daaronder een verwarmingsplaat voor duivendrinkpotten. Dit werkt werkelijk prima: steeds drink- en badwater ter beschikking, zelfs in het putje van de winter.

 • Lekkers voor de wintermaanden.

  Gisterenavond op www.bijenhouden.nl een receptje gevonden voor kweeperenlikeur.

  Dadelijk geprobeerd met de kweeperen die overgebleven waren.

  Ik bekwam 1 liter kweeperensap (met stoomextractor) en heb hier 250 gr honing aan toegevoegd, een halve theelepel kaneel en 6 kruidnagels. Ik heb er 1,3 liter jenever van 30° aan toegevoegd. Het resultaat was 2,5 liter likeur en die zou dus ongeveer 15,6° alcohol moeten bevatten. Dit zou enkele maanden moeten rusten maar binnen een paar weken zal ik toch alvast eens proeven.

  De rest van de honingpot heb ik gemengd met 200 gram grof gemalen hazelnoten. Ook enkele weken laten 'trekken' en dan heb ik weer wat variatie in mijn broodbeleg.