• Grote wasmot

  Bij het controleren van de honingzolders enkele larven van de grote wasmot tegengekomen. Er was behandeld met ijsazijn doch de bovenste twee bakken zijn aangetast. De damp van ijsazijn is dus inderdaad dichter dan lucht. Ik heb dadelijk alles opengegooid en alle verdachte raten klaargelegd om te worden propergekookt. De honingkamers zelf heb ik nog eens volledig uitgebrand met de vlam en daarna mijn stapel terug opgesteld met een doek, gedrenkt in ijsazijn, boven elke bak met raten. Onder en boven de toren had ik een vliegengaas tegen de wasmot en een koninginnerooster geplaatst tegen de muizen. Blijkbaar zaten er enkele wasmotten in van bij het begin of misschien is 1 ook wel voldoende. Alleen de oudste raten blijken aangetast. Van de nieuwe van het voorbije jaar geen enkele. Er zullen dus volgend seizoen weer veel raten worden vernieuwd. Er wordt aangeraden om jaarlijks een derde te vernieuwen. Dat doe ik wel in de broedkamers maar de honingkamers zullen volgend jaar toch voor de helft worden vernieuwd.

  De zoete mede is praktisch uitgegist en bijgevolg overgeheveld in een nieuw vaatje. De testen blijken prima, klaring is al ver gevorderd en vooral de smaakproef is bevallen. Toch in de kelder gezet om verder te klaren alvorens te bottelen.

  De halfdroge mede gist nog lustig verder maar die moet dan ook meer suiker vergisten. Daardoor zal hij ook een hoger alcoholpercentage krijgen. Volgende week een droge mede opstarten voor nog een hoger alcoholgehalte.

 • Nieuwe broedkamers

  De oude bijenkasten van mijn schoonvader, kempisch type, beginnen door elkaar te vallen. Deze zomer had volk 1 zelfs een gat gevonden in de zijkant van hun broedkamer. De bak is volledig vermolmd. Met kneedbaar hout heb ik toen het gat opgevuld. Dit weekend heb ik dan van watervast multiplex 4 nieuwe broedkamers gemaakt. De kasten zijn dan gisteren voor de tweede keer geverfd aan de buitenkant.

  Vandaag ben ik naar de AVEVE in Mol Ezaart gereden, ze hebben er een vrij uitgebreid assortiment imkerijprodukten, en heb me 40 nieuwe broedkamerramen aangeschaft en 4 kg waswafels. Deze raampjes van licht vurenhout voldoen ruimschoots. Ze worden toch niet geslingerd en gaan dan ook lang mee. De honingraampjes heb ik zelf gemaakt van de zomer met eikenhout. Fantastisch om te zien hoe de bijen na enkele weken een raam kunstraat helemaal hebben verwerkt tot een raam vol verzegelde honing.

  Tegen volgend voorjaar kunnen we dus nu de broedkamers met de bodems vervangen, samen met een deel van de broedramen. De bodems lagen nog ergens in een stalletje en die heb ik volledig opgefrist.

  De waswafels in de raampjes zetten, gaan we pas eind februari doen, om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. De aanschaf vind ik echter veel belangrijker. Nu ligt alles toch maar op stock in de winkels en dan moet ik niet op het laatste moment nog iets gaan bestellen.

  De toren met leeggeslingerde honingramen stinkt nog altijd naar de ijsazijn. Die zullen ook nog duchtig moeten verlucht worden in februari.

  Ik heb ook een veerunster meegebracht om de kasten te kunnen wegen volgend jaar. Als nieuwe imker heb ik me voorgenomen om veel, zoniet alles te noteren, en daaruit nog veel meer te leren. Een kleine controle leverde voor alle vier de kasten een gewicht van ca. 22 kg op. Dit zou ongeveer de helft zijn van het totaalgewicht vermits ik alleen de achterzijde van de kast even oplicht. Niet het exacte gewicht is belangrijk maar eerder de veranderingen die er optreden. Binnen enkele dagen toch een weegbalk maken om de unster gemakkelijker te kunnen aflezen. Hieronder alvast een foto van de veerunster.

   


  unster

   

 • Fruitvliegjes

  Gisteren een fruitvliegje opgemerkt in het waterslot van een medetonnetje. Het schijnt dat één zo'n vliegje dat in de wijn geraakt er azijn kan van maken. Gelukkig hadden we wat sulfiet in het water van het waterslot gedaan. Toch maar het waterslot gereinigd en opnieuw gevuld. Ook de fles nog eens even geschud om de gisting nog wat te stimuleren. Deze gaat na de boost van vorige week echter prima.

  Op de bijenstand is de nieuwe beplanting goed aangeslagen. Twee appelboompjes vertoonden vraatsporen van een haas. De beschadigde bast heb ik met boomwondhars ingewreven en rond elke fruitboom heb ik een gaas gezet. De struikjes kleinfruit hebben mooie dikke winterknoppen en lijken dus goed aangeslagen. Ook de wilgenstekken lijken niet te verdrogen. Ik ben benieuwd.


  251009 008

   

   

 • Lipbalsem

  Op het bijenforum nog een leuk receptje gevonden en dadelijk geprobeerd: lippenbalsem. Met twee delen olijfolie (of andere olie?) en een deel bijenwas in een potje. Meer is er echt niet aan. De beide heb ik verwarmd au bain marie en goed blijven roeren. Bij het afkoelen blijven roeren en indien het te vast wordt, een beetje olie toevoegen. De kwaliteit van de balsem bevalt me erg. De smaak eveneens. Wellicht kunnen er nog allerlei geurtjes en smaken aan worden toegevoegd voor de liefhebbers.

  Mijn dochter gebruikt de balsem ook voor haar droge huid op de ellebogen en vindt hem goed uitsmeerbaar, niet te vettig. Een klein potje heb ik gevuld voor haar handtas. De gekloven voetzolen van mijn hond worden er ook mee ingewreven. Ik ben benieuwd naar het resultaat na enkele weken.

 • Mede

  Vorige week met mijn zoon twee 10-litervaatjes met mede opgestart. Een halfdroge en een zoete. Na 3 dagen nog steeds geen gisting te zien. Er was dus blijkbaar iets misgelopen. De gist niet voldoende opgestart en/of een te koude standplaats. Eergisteren heb ik dan de vaatjes op een warmtemat geplaatst en gisteren een nieuwe giststarter toegevoegd. Vanmorgen was eindelijk het ploppend geluid van het waterslot hoorbaar. Het gaat dan toch nog goedkomen.


  Mede 001

   


  Mede 002

   

  Dit weekend hebben we ook de allereerste mede gebotteld. In totaal 25 flessen. We vinden hem wel lekker, maar denken dat enkele maanden rust de smaak nog verder zal verdiepen. Ik ben benieuwd.

   

 • wilgentenen en laurier

  Gisteren heb ik aan de nieuwe bijenstand een 40tal wilgentenen in de grond gestopt. Eerst heb ik de stokken aangepunt en dan over een lengte van ca. 50 cm een reep schors verwijderd. Dit stuk is volledig in de grond gestoken. Een 10tal stuks vrouwelijke boswilg (met groene katjes). De mannelijke moet ik nog gaan snijden. Anderzijds een 30tal tenen platte wilg. Ik weet niet om welke soort het hier gaat, maar een deel van de takken is enorm vervormd en afgeplat. De katjes verschijnen zeer vroeg in het voorjaar op de naakte twijgen. Ze worden vaak gesneden om te verwerken in bloemstukken. Misschien dat iemand via deze foto de soort kent?

   


   

  Platwilg011109 (1)

   

   

   


  Ik heb ook nog 3 foto's van mijn tuinlaurier. De eerste foto is van 2008 en laat de jonge boom zien in al zijn pracht. De tweede foto is van dit voorjaar en laat duidelijk de enorme vorstschade zien. De laatste foto is pas genomen. Hopelijk kan ik volgend jaar terug starten met de snoei tot bolboom.

   

   


  laurier100908

  laurier240509

  laurier011109