• Was melten


  Zopas de oude wasramen met wasmot gesmolten. De houten raampjes zijn eerst afgekookt (en dus ook ontsmet). De vervuilde was heb ik daarna in de stoomextractor gedaan. Het resultaat is bijna zuivere was. Binnen enkele dagen is de was uitgehard en ik smelt hem dan nog een keer. In de inox kommen zinkt het water naar de bodem, de was drijft er boven terwijl alle vuil zich in de onderste waslaag bevindt die simpelweg wordt afgesneden en weggegooid. De gezuiverde was zal dan daarna worden gebruikt voor het maken van kaarsen.


  121209 002

   

  121209 003


  121209 004

   

   


  121209 001

   

   

   


   

   

   

 • Mede

  De zoete en halfdroge mede zijn uitgegist. Ze zijn ondertussen overgeheveld in nieuwe vaatjes en staan nu koel in de kelder. De proeverij is zeer positief verlopen.

  We hebben dadelijk een nieuw vaatje opgestart met een droge mede. Eens benieuwd welke van de drie nu het lekkerst wordt bevonden en volgend jaar opnieuw wordt gemaakt. Het receptje van de droge mede:

  Droge mede van 10% Vol. alcohol

  mostdichtheid is 1075

  2,3 kg honing in 8,4 liter water

  15 g citroenzuur

  30 g wijnsteenzuur

  7 g tannine

  6 g voedingszouten

  2 liter bananenextract

  1 g kaliumdisulfiet

  na 10 uur 2g trizyme

  Zeven door wattenzeef

  Na een halve dag giststarter toevoegen

   

  De eerste mede die we hebben geprobeerd, is al enkele keren geproefd en de flessen blijken wel degelijk beter te worden. Spijtig dat het waarschijnlijk onmogelijk is om deze gedurende enkele maanden, laat staan jaren op te volgen. Ze zullen namelijk veel te vlug leeg zijn.