• De bijenhal is klaar

  De nieuwe bijenhal is nu klaar. Het is nu wachten op een week met zacht weer om de kasten te verhuizen. Tweede helft van februari hopelijk. De kasten stonden de voorbije graden bij temperaturen tussen -2 en + 10 °C. De gewichtscontrole van de kasten is nu ook voor de eerste keer gebeurd. Hiervoor heb ik de kasten met een unster langs achter even opgelicht en het resultaat wordt genoteerd. Op deze manier moet ik na enige tijd hiervan kunnen aflezen hoeveel voer de bijen nog hebben, of in de zomer, hoe de voorraden aangroeien. Niet elke kast is in lege toestand even zwaar en ze hebben waarschijnlijk ook niet allemaal exact evenveel bijen opzitten. Het gaat hem echter vooral om de veranderingen van een kast in vergelijking met de andere kasten en niet zozeer om een exacte waarde. De gemeten waarde gaan van 18 tot 24 kg. Als eind volgende maand een kast meer gewicht heeft verloren dan de anderen, dient ze misschien te worden bijgevoederd.


  De nieuwe bijenhal:

  310110 010-800


  310110 009-800

   


  De ganzen vliegen weer volop. Wellicht is dit het allereerste begin voor de terugkeer naar het noorden. Binnen enkele weken zullen ze dan weer verdwijnen tot het najaar.

  310110 011-800

 • Reinigingsvlucht

  Vandaag rond 14 uur eens gaan kijken bij de bijen en wat een activiteit! De 3 eerste kasten wiens vlieggat in de zon lag, vlogen enorm. Steeds nieuwe bijen vlogen af en aan, terwijl anderen druk bezig waren om de lijken uit de kast te sleuren. Alle troep die zich onderaan verzameld kieperen ze nu buiten. In dit filmpje is te zien hoe de bijen hun afgestorvenen over de rand kieperen.  De vogels zullen er blij mee zijn. Misschien passeert er vannacht wel een egel om de lijkjes op te ruimen tussen het gras.

  Kast nummer 2, die me onlangs nog wat zorgen baarde, bleek nu zelfs het actiefst in de opruimactie. Ik beschouw dit maar als een goed teken.

  De temperatuur schommelde de voorbije dagen tussen -1 en 13 °C!

 • Isolatie bijenkasten

  De deksels van de bijenkasten geisoleerd met een extra plaat isomo van 5 cm. Sinds eind september ligt er al een plaat op. Deze isolatie moet het prille broedbegin nu beter beschermen tot de honingkamers er op komen.

  Kast 2 even opengedaan. Het volk zit mooi boven tegen de voorkant. Daarom hoorde ik die veel slechter met de stethoscoop. Nu ben ik er toch wat meer gerust op.

  De jonge fruitbomen, althans de appels en peren gesnoeid. Ook de eerste winter na de aanplant hebben ze al een lichte vormsnoei nodig.

  Bij Gamma een cementmixer gekocht. Deze kan dienen om de honing te roeren. 1600 Watt en 150 toeren per minuut. Met 50% korting kon ik  die moeilijk laten liggen.

 • reinigingsvlucht

  Deze middag omstreeks 14 uur nog eens gaan kijken naar de 4 kasten. Kast nummer 1 kreeg juist wat zonlicht op het vlieggat. De drie andere kasten lagen nog in de schaduw met het vlieggat. En ja, dadelijk kwam de eerste bij naar buiten gekropen. Nog wat onwennig vloog ze omhoog, 10, 20 al gauw zo'n 30 cm van het vlieggat weg met de kop naar de kast gericht. Dan draait ze zich om en vliegt weg over de haag. Weldra beginnen er meerdere bijen naar buiten te kruipen over de vliegplank. Enkele storten neer in het gras voor de kast maar gaan dadelijk weer omhoog en vertrekken over de haag. Hooguit een minuut of drie later beginnen de bijen terug te komen en wandelen terug naar binnen. Het heeft hen blijkbaar deugd gedaan om zich te kunnen ontlasten na een lange periode van winterzit. Het gaat weliswaar maar over enkele tientallen bijen maar vermoedelijk is dit een gezond teken. Ze zien er ook gezond uit. De buitentemperatuur is volgens mijn wagen 7°C op dit moment. Ik ga toch een minimum-maximum-termometer in de bijenhal hangen. Dan kan ik dit beter controleren.

  Alle vier de kasten geven een duidelijke zoemtoon bij luisteren tegen de kast met een stetoscoop. Bij kast nummer twee hoor ik de zoemtoon wel alleen aan de linkerkant duidelijk. Dat is al zo van vlak na de inwintering. Bij de voorjaarscontrole eens kijken hoe dit volk zich heeft doorgewinterd. Volgens mijn onlangs overleden schoonvader  hebben ze ook nog vermoedelijk in augustus een stille moerwissel gedaan.Toch eens benieuwd. Bij bekloppen huilen de bijen niet, er zal dus wel een moer opzitten.

  Binnen enkele dagen zal ik de kasten eens wegen. Vorige maand waren ze alle 4 ongeveer even zwaar. Ondertussen heb ik een weegtoestel gebouwd om de weging wat gemakkelijker te maken.

   

 • Bedraden broed- en honingramen

  Vermits ik in het voorjaar zoveel mogelijk ramen wens te vernieuwen, heb ik de nieuwe ramen alvast bedraad. 60 Broedkamerramen en 64 honingkamerramen heb ik momenteel bedraad klaarliggen. Nog niet aangespannen, maar dat doe ik pas bij het insmelten van de wasramen.Vermits de ramen en vooral de broedramen de laatste jaren nooit zijn vervangen, ga ik dit jaar proberen om minstens 50 % te vervangen. Wellicht kost dit enkele kilo's honing maar de gezondheid van de bijenvolken zal dit zeker ten goede komen.


  130110 002-800

  130110 003-800

   


   

  Enkele dagen voor de sneeuwval had ik nog 20 stekken krulwilg in de doornatte bodem gestopt. Ik ben eens benieuwd hoeveel jonge boompjes dit gaat opleveren in de loop van het jaar.


  130110 001-800

   

   

   

 • Beste wensen voor 2010!

  Castaar voor de kerstboom.

  251209 017-800

   

   

   


  Bij de ochtendwandeling

  271109 033-800

   

   

   


  Aan de bijenstand kreeg ik eindedlijk een idee van de lokale fauna. Een haas en een vos lieten hun sporen achter in de sneeuw.

  251209 008-800

  251209 009-800

   

   

   


   

  Ik heb nieuw brandhout gekocht voor de kachel. 20 ton 'zweet' zal me hopelijk meerdere jaren warm houden.

  271109 045-800

  251209 012-800