• Bijvoeren bijen

  De kasten gewogen. Kast 1 en kast 2 wogen 2 kg minder dan kast 3 en 4. Vermits ze de voorbije weken wegens meeste zonlicht ook het meest vlogen, zijn ze waarschijnlijk ook het verst gevorderd met hun broednest. Omdat ze eind januari de twee zwaarste kasten waren, toch maar besloten om op deze kasten een pak apifonda te leggen. Ze mogen nu zeker niet verhongeren. Volgende maand zullen we deze bevindingen kunnen controleren, als we dan ten minste rond de 15°C dagtemperaturen bereiken.

  De bijen vlogen vandaag niet. Hopelijk krijgen we geen nat voorjaar na een koude winter. Maar misschien is dat alleen maar voor de bijenhouders een beangstigende gedachte. De bijen zelf overleven al veel langer dan de mens strenge winters en andere slechte weersomstandigheden. Waarschijnlijk is hun maatschappij beter georganiseerd dan de onze.

  Ik vermoed dat de mens slechts daarin verschilt van de dieren dat hij zich zo interesseert in andere wezens en hun omgeving. Mochten de bijen naar een natuurdocumentaire kijken over de mens zouden ze wel eens op gekke ideeën kunnen komen. Wat zouden ze bijvoorbeeld denken van dit gedrag? Ze denken misschien dat dit een soort kwispeldans moet voorstellen?

 • Verhuis bijenvolken

  Gisterenavond omstreeks 16.30 uur heb ik de verhuis aangevat van de 4 bijenvolken naar hun nieuwe lokatie. Na dichten van de vliegspleet werden ze met de camionette verhuisd. Op hun nieuw adres heb ik ze nog met een steekkarretje naar de stal gevoerd. Hoewel mijn rug het anders beweerd, is het nog vrij vlot verlopen.

  Na een tiental minuten heb ik de vlieggaten weer geopend en vrij snel kwamen er enkele bijen naar buiten. Een kwartiertje later waren ze al enkele dode bijen aan het buitenwerken. Op de film is de minieme onrust te zien.

   


  Vandaag na de middag ben ik terug langsgeweest en met de stetoscoop was het normale gezoem in alle kasten goed te horen. Geen enkele bij vloog buiten. Het was ook constant bewolkt bij 7°C. Voor de kasten lagen niet meer dode bijen dan gisterenavond. Het schijnt dus goed te zijn verlopen.

  Met de echte voorjaarscontrole en het vervangen van de bodems wens ik nu te wachten tot de temperatuur boven de 10 graden uitkomt. Misschien dien ik ze dan ook wat bij te voeren. Ik zal een van de volgende dagen toch nog eens naar de imkerafdeling van de AVEVE te Mol-Ezaart moeten gaan.

  Vandaag dan nog maar wat sneeuwbessen, hemelsleutels, tijm, stokrozen, chaenomeles en kerria japonica verplant.


  200210 001-800

  200210 002-800

  200210 004-800

 • Motoculteur

  Eergisteren op Kapaza! een motoculteur gekocht. Nu kan ik een deel van de bijenweide ploegen en freezen om bloemen te zaaien. Wellicht kan ik zo de netels en distels beter overwinnen. Ik heb er ook al aan gedacht om een groot stuk te laten begroeien met pompoenen. Ze dekken met hun bladeren alles lichtdicht af, overgroeien alles en vriezen volledig weg in de winter. De bloem van de pompoen wordt bevrucht door bijen en is dus zeker voor hun een aanwinst. Een windscherm van zonnebloemen en aardperen wordt ook aangelegd. De zonnebloemen zijn eenjarig, de aardperen zouden zelfs kunnen woekeren. Er is in elk geval plaats genoeg. Vandaag heb ik nog een appelaar en acht mahoniestruiken geplant. Als het weer zo blijft, zal ik een van de volgende dagen de volken gaan verhuizen. Zeer voorzichtig in de camionette zou dat moeten lukken. De bijen zijn momenteel op hun oude standplaats ook nog niet ingevlogen en er zouden er zodoende ook minder moeten verloren gaan op de nieuwe locatie. Volgens de stafkaart ligt de nieuwe bijenhal exact 3 km verwijderd  van de oude bijenhal. In vogel- of bijenvlucht. Omstreeks 14 uur was het 8 graden in de oude hal en kast nummer drie had een prima reinigingsvlucht.

 • Poes Loeki in de wintertuin

  De poezen komen met dit gure winterweer niet zo vaak buiten als anders. Nog al een geluk voor de vogeltjes die eten komen zoeken in de tuin. De mezenbollen moet ik dan ook vrij hoog hangen. En de broodkruimels gooi ik in de kippenren. Deze is sinds de vogelgriepproblematiek helemaal overdekt en dus 'catproof'. Ze brengen slechts zelden een gevangen vogeltje binnen. Wel bijna dagelijks een muisje. En sorry, maar daar kan ik nu niet rouwig om zijn.


   

   

 • Motor van stal gehaald.

  Zojuist even naar de post gereden met de motor. Door de strenge maar vooral gladde winter is het al enkele weken geleden dat mijn dierbare bulldog nog buitenkwam. Oh, dat deed deugd. Nu kan ik helemaal niet meer wachten op zachter weer. Spijtig dat ze de volgende tien dagen nog geen voorjaar aankondigen. Maar misschien geeft een lange strenge winter ook een lange hete zomer. Wellicht kan ik hem volgend weekend toch al eens oppoetsen.


  080210 004-800

   

 • Bijenboom

  Gisteren een bijenboom verplant. De boom was al wel een tiental jaar oud en stond bij mijn schoonvader. Vermits de bijen dit voorjaar verhuizen, gaan er ook enkele struiken en bomen mee. Gisteren was het de beurt aan de Euodia hupehensis of bijenboom en een Jonagold appelboom. Deze appelboom had dit jaar voor het eerst een tiental appels. Door de zware grond was het wortelgestel niet erg diep en verliep het uitgraven zeer vlot. Op de bijenstand staat het grondwater momenteel vlak onder het oppervlak. Ik zal dus geen water moeten geven de eerste maanden.


  090210-800

   

 • laurier met vorstschade

  De laurier was vorig jaar in het voorjaar sterk ingevroren. Op de eerste foto is te zien hoe hij er uit zag in september 2008. Op de tweede foto de wortelopslag in mei 2009 en op de derde de nieuwe struik in november 2009.


  laurier100908

   


  laurier240509a

   


  laurier011109