• Nieuw leven in de volière.

  Sinds enkele dagen vliegen er weer jonge Bourkes rond.

  260410 003-800

  Het tweede nest grasparkieten zal ook weer snel uitvliegen.

  260410 008-800

  En een koppeltje kanaries heeft ook zijn best gedaan.

  260410 010-800

   

 • Controle op redcellen

  Vandaag kast 1 nagekeken op redcellen.Gisteren had ik aan de onrust op de vliegplank en de huilerige zoemtoon na bekloppen van de broedbak al begrepen dat de moer mee naar boven was geplaatst. Bij controle van het eerste raam had ik al bevestiging: enkele aangezette redcellen midden op de raat! Bij openen van de oude broedkamer, boven de separator, zag ik een rustig volk. Ik heb geen ramen uitgehaald om ze niet te beschadigen. Ik heb de oude broedkamer terug boven op de nieuwe geplaatst.

  Na een tiental minuutjes, ondertussen heb ik enkele aardbeiplanten geplant, was de rust op de vliegplank al duidelijk zichtbaar. Enkele uren later vlogen ze als vanouds.

  We zullen volgend weekend de controle iets uitbreiden om zeker te zijn dat er geen koninginnendoppen werden gesloten. Die zal ik dan wel moeten wegbreken. Ik denk dat het nog te vroeg is om een nieuwe koningin op te kweken. Er zitten nog veel te weinig darren op de ramen en ook die zouden pas na enkele weken vruchtbaar zijn.

  Wellicht kan ik half mei de bovenste broedbak, de oudste raten dus, van alle kasten tegelijk verwijderen en deels opzetten om het broed te laten uitlopen en deels gebruiken om nieuwe volkjes te beginnen.

  Ik krijg wel een beter gevoel bij het onder plaatsen van de nieuwe broedbak en heb ook de broedbakken van kast 4 verwisseld. Een honingkamer heb ik dit volk nog niet gegeven. Wellicht in het weekend. Ik heb hier wel de dekplanken vervangen door een stuk dubbelwandig polycarbonaatplaat en kan nu tussen de raten kijken zonder de plank te lichten. Vorig jaar heeft deze dekplaat ook goed dienst gedaan. Ik durfde het alleen niet aan tijdens de winter met zijn vriestemperaturen. Ik ben toch van plan om nog enkele bij te maken voor de andere kasten.

 • controle bijenvolken

  Bij een gezellig temperatuurtje van zo'n 23 graden een volledige controle gepland.

  Kast nummer 4 blijft een zorgenkind.Toch 3 ramen gezien met verzegeld broed, wel ook veel darrenbroed, maar toch maar besloten om de nieuwe broedkamer er op te zetten. Ze zitten maar op 1 kamer en hebben al 4 ramen honing verzegeld. We zullen nu zien wat ze met de broedkamer gaan doen. Een honingzolder hebben ze natuurlijk nog niet gekregen. Dit volk doet het niet goed, maar ik ga ze toch opvolgen. Wellicht kan ik van dit sukkelvolk meer leren dan van een florerend volk.

  Kast nummer 2 en 3 hebben een begin gemaakt van de opbouw van waswafels in hun nieuw opgezette broedbak. Ze zijn echter ook begonnen met overal nectar te stockeren en ik heb ze dus ook een honingzolder gegeven met de helft uitgebouwde raat. Vermits de broedkamer nog niet volledig is uitgebouwd, heb ik die van plaats verwisseld met de oude broedkamer. De nieuwe staat er nu dus onder. Vermits ze honing bovenaan stockeren en de koningin verder in het seizoen eerder afzakt, lijkt me dit logischer. Anders beginnen ze wellicht honing te stockeren in de nieuwe broedkamer en dat is niet de bedoeling.Vervolg binnen ca. 14 dagen.

  Kast nummer 1 zit echt barstensvol bijen ,Ze hebben de bovenste bak al op 10 ramen uitgebouwd, al verzegeld broed op 4 ramen en een half opgewerkt darrenraat. De onderbak is echter zo rot dat ik niet heb aangedurfd om alle ramen te controleren.

  Ik heb besloten de oude bak bovenop te zetten boven een separatorrooster. Of  de koningin nu mee naar boven is of in de nieuwe bak onderaan zit, wat de bedoeling is,kan ik binnen drie dagen controleren. De bak die zich moerloos voelt, zal enkele jonge larfjes opvoeden in opgeblazen koninginnenREDcellen. Wat ik hiermee ga doen, hangt dus af van de plaats waar ik de redcellen ga aantreffen volgende dinsdag. Het is misschien niet de elegantste manier, maar ik wil mijn broedramen dit jaar niet voor een derde vervangen maar voor de volle 100 %. Als ik dat moet bekopen met een mindere honingopbrengst of verlies van een volk is dat slechts leergeld. Volgend voorjaar wil ik er staan met 4 mooi uitgewinterde volken op jonge raat en met een jonge koningin. De rest is dit jaar bijzaak.

  Kast 1 had al een honingzolder. De 6 uitgebouwde ramen hebben ze compleet proper gemaakt en zijn klaar om nectar in te stockeren.De uitbouw van de waswafels is nog niet begonnen. Vervolg ook gepland binnen 14 dagen.

 • Ophalen stuifmeel

 • Inzaaien Phacelia en honingklaver

  Vandaag een stuk gefreesd en ingezaaid met Phacelia en Melilotus alba, de honingklaver. De Mahonie begint te bloeien, de Magnolia stellata bloeit en eveneens de dotterbloem, Caltha palustris subsp. palustris begint het vochtig weiland geel te verkleuren. Spijtig genoeg beginnen ook de netels en de distels aan een nieuw groeiseizoen. Binnen enkele weken kan ik de zeis weer bovenhalen.


  100410 005-800

  100410 004-800

  100410 002-800100410 001-800