• Yamaha XT1200Z Teneré

  Vandaag ben ik mijn nieuwe vervoersmaatje eens gaan bewonderen. Gisteren is hij toegekomen bij de dealer en na het plaatsen van alle accesoires en ontvangen van de papieren, is hij volgende week van mij. Daniël, de dealer, heeft alvast al zijn klanten een mailtje gestuurd dat ze de nieuwe Teneré bij hem in de shop kunnen bezichtigen tot en met zaterdag. Hij zag er even fier uit als ikzelf.

  Wat een mooi monster! Ik heb snel een paar foto's gemaakt. Hier moet ik het immers mee doen tot volgende week.

  GSM27052010 005-800

  GSM27052010 004-800

  GSM27052010 003-800

  GSM27052010 002-800

  En voor de geïnteresseerden: Mijn Yamaha BT1100 Buldog staat dus te koop! Via de link naar mijn webwinkel hierover meer.

 • Broedafleggers gemaakt

  Vandaag van kast 2, 3 en 4 een broedaflegger gemaakt. Of eigenlijk beter gezegd een zuigeling. De oude broedkamer met oude zwarte raat, heb ik raam per raam afgeschud in de onderste, nieuwe broedkamer. De slechtste ramen heb ik simpel verwijderd, Van kast 2 heb ik 6 ramen met broed en 2 voerramen gebruikt en afgewerkt met 2 raten kunstraat en 2 vulblokken in een gerestaureerde broedkamer. Deze heb ik dan op een koninginnenrooster gezet boven de honingkamer. Na 7 uur heb ik vanavond de broedkamer die nu vol broedverzorgende bijen zat op een bodem geplaatst op 5 km van de bijenstand. Ze gaan nu op de ramen met broed  redcellen optrekken die ik binnen een drietal dagen eens zal controleren.

  Kast 3 en 4 zijn zwakke volken en kunnen geen broed missen. Ik heb de bijenvrije ramen simpel naar boven verplaatst op een koninginnenrooster en vanavond de koninginnenrooster vervangen door een separator. De vliegbijen gaan nu terug naar de onderbak en de broedverzorgende huisbijen blijven het broed verzorgen. Na 3 dagen moet ik hier wel alle doppen breken. Na 13 dagen kiep ik alle bijen die dan zijn uitgelopen in een tweede honingzolder waardoor deze 2 kasten al hun broed nog hebben en ik toch een oude broedkamer heb verwijderd. Op slechts 1 broedkamer zullen ze sowieso beter ontwikkelen en misschien leveren ze dan toch nog wat zomerhoning.

  Het systeem met de 2 broedkamers lijkt me in een voorjaar zoals we nu beleven niet echt ideaal. Volgend jaar winter ik echter nieuwe broedkamers uit met raat van slechts 1 jaar en ik kan dan raam per raam vervangen. Dit jaar zal me dit wel wat honing kosten, maar ik heb dan wel alle ramen vervangen en alle broedkamers vernieuwd.

  Wat de honing betreft, ik heb gisteren 4 bomvolle raampjes meegebracht van kast 1 en geslingerd. Nu heb ik toch al iets om te snoepen.

 • Zwerm scheppen

  Eergisteren omstreeks 14 u is er nog een zwerm afgekomen van kast 5. Er zaten blijkbaar toch nog jongere moerdoppen op die pas nu uitliepen. Enfin ik heb hem geschept. Mijn eerste zwerm helemaal alleen. In 2 broedkamers heb ik hem geplaatst en terug naar mijn bijenstand gebracht. Van kast 1 heb ik nu dus 3 volkeren met een ongepaarde koningin. Nu dus even afwachten of ze bevrucht worden en aan de leg raken.

  Eergisteren zag ik ook thuis aan de achterdeur enkele verkennerbijen. Ze hadden blijkbaar mijn oude wasvoorraad geroken die ik in een tuinkast bewaarde. Ergens in de buurt was er dus nog een imker met een volk dat zwermplannen had. Vermits mijn twee standen te ver weg zijn, waren deze niet van mij.

  Gisteren rond 10 uur waren de verkenners echter al met honderden. Snel heb ik de wasvoorraad naar de kelder gebracht en omstreeks 14.30 uur was het zover. De hemel boven mijn tuin kleurde zwart en het leek wel of er in de lucht een motor draaide. De wolk bijen was nu echter niet meer geïnteresseerd in mijn lege tuinkast en vloog naar mijn overbuur: een Lidl-warenhuis. Op de parking hebben ze zich dan maar in de klimophaag gehangen.

  Ondanks de vele nieuwsgierige blikken (ramptoeristen?) en mijn prille ervaring ben ik ook deze zwerm gaan scheppen. Na een uurtje had ik zo een extra volk. De teller staat nu op 7.

 • Update van probleemvolk

  Op 24 april was de koningin goed aan de leg in de nieuwe broedbak en had ik besloten de oude broedkamer boven een separator te zetten. Natuurlijk liep dit fout en verhuisde de koningin mee naar boven. Omdat het nog te vroeg was om een nieuwe koningin op te fokken in de nieuwe broedbak had ik op 27 april de oude bak maar terug gezet boven de nieuwe broedkamer. Er was een aanzet van redcellen maar ik had ze toen niet gebroken. Uit deze fout wou ik namelijk maximaal lessen trekken. Ik wou wachten tot het volgend weekend om te controleren of er nog eitjes waren. Dat de oude koningin dus nog aan de leg was en pas dan alle doppen te breken. Helaas, het was toen erbarmelijk weer.

  Op 8 mei controle gedaan van de nieuwe broedkamer en er zaten 5 koninginnendoppen. Het was dag 14 en ik heb er 1 laten uitlopen en de andere gebroken. Als er het volgend weekend dan geen eieren meer waren, zou de oude koningin weg zijn.

  Op 10 mei hoorde ik echter een tuter. De jonge koningin zat er dus nog op. De oude zou wel dood zijn, of gedood door de jonge.

  Op 11 mei hoor ik echter ook kwaken. Er zaten dus nog doppen!  De kast had geen voorzwerm afgestoten en er waren dus zeer veel bijen. Er werd dus bang afgewacht op de eerstvolgende mooie dag. Dan zou de jonge tuter kunnen afzwermen of ze zou kunnen op bruidsvlucht vertrekken met alle kwakers erbij. Kortom, dit zou een soepje worden. De ganse week enkele malen per dag controles gedaan met de stetoscoop doch de tuter en de kwakers bleven actief op 12, 13 en 14 mei. Ze moeten dus zelf ook gedacht hebben dat het te slecht weer was.

  Gisteren was het dan eindelijk mooi weer. Pas omstreeks 13 u kon ik ter plekke zijn en had verwacht dat er al een bruidszwerm weg zou zijn. Dit was niet het geval. De tuter en de kwakers waren er nog. Nu even snel denken.

  Een nieuwe broedbak klaargemaakt met 2 sluitblokken, een raam met honing en een raam met stuifmeel uit de oude broedkamer en 2 nieuwe waswafels. Alle ramen uit de oude broedkamer werden volledig afgeschud in de onderste broedkamer. Nergens waren nog eitjes te vinden, nog wel veel verzegeld broed en een massa moerdoppen. Deze waren allemaal duidelijk overrijp. De kwakers waren klaar om uit te lopen. Dit deden ze dan ook. Ze werden vermoedelijk voor het grootste deel mee naar de onderste broedkamer geschud. Om zeker te zijn heb ik een uitgelopen koningin in de onderste broedkamer gezet en ook 1 in de nieuwe broedkamer. Er werden nog 6 ramen met doppen en verzegeld broed gebruikt om de nieuwe bak te vullen. Gedurende  de ganse namiddag stond deze nu boven een moerrooster op de honingzolder. Een massa bijen is zodoende in deze bak gekropen om het broed te verzorgen. s'Avonds heb ik deze broedbak dan op een nieuwe bodem gezet en 5 km verplaatst. Deze morgen lagen op de beide vliegplanken een dode koningin, in het gras heb ik er nog 2 gevonden. De volken zelf vliegen vandaag overvloedig maar er is rust op de vliegplank. Al bij al heb ik nu 2 evenwaardige volken met bijen van elke leeftijd, verzegeld broed en een jonge ongepaarde koningin. Als die allebei goed worden bevrucht, heb ik dus 5 volkeren.


  16052010 007-800

  16052010 008-800

 • Ochtendstilte

   

  090510 010-800