• Jonge vogels in de volière

  28062010 005-800

  De Mexicaanse roodmus en de groenling vormen een mooie paartje.

  28062010 002-800

  De eitjes werden gelegd in een eetbakje dat ik dan maar dagelijks iets hoger hing tot onder het dak.

  28062010 019-800

  De 4 jongen van het eerste nestje zitten ondertussen al apart.

  28062010 012-800

  Deze kanarie heeft zijn nestje gemaakt in een oud weversnest.

  28062010 010-800

  En deze jonge kanaries zitten in een exotennestje.

  28062010 027-800

  De eerste jongen zitten ondertussen ook al apart.

  28062010 015-800

  Het Bourkevrouwtje (wildkleur) is aan haar derde nestje bezig.

  28062010 025-800

  De twee jongen van het tweede nest. Zoals je kan zien aan zijn nageslacht is de vader een roze variant.

  28062010 014-800

   

  Dit is ondertussen het vierde nestje grasparkietjes.

  28062010 017-800

  De jongen werden apart gezet zijn om in de gezelschapsvolière iets meer ruimte te geven.

 • Phacelia bloeit

  Toch raar dat zo'n 'ingewikkelde' bloem zo veel aantrekkingskracht uitoefent. Op de video zie je wel goed dat de bij het toch niet al te gemakkelijk heeft om zich stevig vast te houden.

  Gisteren nog een 'oorlogsvoorraad' suiker gekregen van mijn schoonzus. Bij het leegmaken van het huis van hun overleden moeder nog 10 kg suiker gevonden. Ik heb deze opgelost in een 3:2 verhouding. 2 Liter water per 3 kg suiker. Dit kan in augustus dienen als inwinteringsvoer voor de bijen. Mijn schoonvader gaf vorig jaar een bus trim-o-bee per volk. Ik ga dit als richtgetal nemen, maar ben toch van plan om de kasten te wegen voor en na de inwintering. Ik weet dan exact hoeveel voer ze hebben opgeslagen.

 • bijvoeren bijenvolken

  De afleggers 6 en 7, die ondetussen nog geen honingzolder hebben, heb ik eergisteren elk een halve liter suikerwater gegeven. Ik werd echt ongerust dat ze zouden verhongeren. De andere volken kunnen altijd nog hun honingvoorraden zelf aanspreken, maar deze kleine volkjes hebben nog geen reserve. Vandaag bij controle bleek dat ze volop gebruik maken van deze suplementjes. Kast 7 die wat groter is dan kast 6, had zijn half litertje al bijna op. Ik heb dus maar wat bijgevuld.

  Vandaag werd de Phacelia druk bevlogen. Even na de middag leek de 100 meter tussen de bijenstal en het veldje wel een overvol verkeersknooppunt. Als ook de bramen zo uitbundig gaan bloeien deze week, zal ik dit weekend toch maar de honingzolders controleren om te zien dat ze nog voldoende plaats heben. Als het weer meezit, kan het namelijk snel gaan.

  Mijn rit vorige week over de snelweg, 250km aan 120-130km/uur viel niet zo bijster goed mee. Enorme windvang, hoe ik mijn zithouding ook probeerde te regelen. Is de Teneré dan toch geen toermachine? Bij thuiskomst het windscherm eens goed bekeken of het niet kon worden aangepast. Ik had al gemerkt dat een groter scherm als optie verkrijgbaar is, maar dat vind ik dan voor mezelf weer geen optie. Volgens de gebruikershandleiding dient het originele windscherm steeds in de onderste bevestigingsgaten te worden gemonteerd. De hogere gaten zijn voor het optionele windscherm. De dealer blijkt nu het scherm in de hoogste gaten te hebben bevestigd, het is voor hem trouwens ook de eerste Teneré. Dus toch even geprobeerd om het scherm, tegen elke logica in, lager te plaatsen en wat een verrassing: de turbulentie is verdwenen! Ze bleek afkomstig te zijn van de opening die was gecreeerd tussen de koplamp en het scherm. Een controlerit vandaag bevestigde dit. Morgen toch even mailen naar de dealer.

 • Moerloos volk

  Gisteren controles gedaan bij de bijen.

  Kast 2 en 4 zijn goed bezig. Kast 4 blijft weliswaar een klein volk, maar ze heeft nu mooi aaneengesloten broed.

  In kast nr 3 had ik al de ganse week de indruk dat de bijen veel luider waren. Dit is dus duidelijk het huilen geweest van een moerloos volk. Ik had ze ook niet meer met stuifmeel zien dragen. Er was geen broed meer te bespeuren. Uit kast nr 2 heb ik dan een raam met broed gehaald en omgewisseld met een leeg opgebouwd raam uit 3. Het raam met broed, had BRIAS, broed in alles stadia. Van de eitjes en de jonge larfjes kunnen de moerloze bijen nu koninginnen optrekken. Na 3 dagen kan ik eens kijken of ze op dit raam bezig zijn met redcellen. Van enkele werkstercellen maken ze dan grote koninginnecellen om een nieuwe koningin op te kweken.

  Kast nr. 6 had bij controle geen verzegeld broed. Nog veel erger, er waren wel 5 redcellen gesloten. Deze jonge koningin is dus wel aan de leg geweest maar is later gesneuveld. Vermoedelijk bij het plaatsen van de nieuwe broedbak. Ik heb nu gemerkt dat de oude bakken en raampjes niet allemaal perfect passen. Er zijn een aantal raampjes die te hoog zijn en op de onderste raampjes steunen. Vermoedelijk is de koningin hiertussen geplet. Morgen ga ik een randje maken dat ik tussen de bakken kan steken. De ruimte is dan wel weer te groot, maar deze bak is toch maar tijdelijk. Ik moet in elke geval er voor zorgen dat de nieuwe koninginnen ook weer niet worden geplet. Van de 6de tot de 12de geeft me dus nog een paar dagen tijd alvorens deze jonge koninginnen weer uitlopen.

  Broedbak nummer 1 was bijna leeg en de eerste honingkamer zat vol verzegeld broed. De koningin is dus door het rooster geraakt. Ik heb het verwijderd, het was al een oud exemplaar en vermoedelijk niet meer volledig gaaf. Een nieuw rooster geplaatst tussen de twee honingkamers. Als ze terug in de onderste bak zit, kan ik het rooster tussen de broedbak en de eerste honingkamer zetten. Het broed kan dan uitlopen en de cellen kunnen dan later nog worden gevuld met honing.

  Het gaat dit jaar niet allemaal even vlot, maar als er veel fout loopt, kan ik ook veel bijleren.

  Daarna het gras afgereden en de distels in het perceel honingklaver uitgetrokken.

  Volgende week gaan de bramen volop bloeien. Hopelijk is het dan goed vliegweer.

 • Controle broedafleggers

  Zojuist controle gedaan bij mijn tweede stand bij mijn vader en kast nummer 5, de eerste aflegger van kast 1 heeft al 4 ramen broed. Ook al wat honing in de honingzolder. Dit is dus een goed volkje daqt dit jaar tegen eind juli al wat honing produceert. Na de lindedracht ga ik proberen om ze terug naar de stand te brengen in het broek. Tenminste als ik daar de standplaats klaar krijg.

  De tweede kast bij mijn vader, nr. 7, een aflegger van kast 2, is zeer rustig, haalt ook wat stuifmeel en bouwt goed op. De sluitblokken heb ik zojuist vervangen door waswafels. Gesloten broed heb ik niet gezien. Het is nu pas 3 weken. Als ze volgende week wel gesloten broed heeft, geef ik ze ook een honingzolder. Ze doen maar op. Het lijkt toch de goede kant op te gaan. Ook deze kast zou ik graag op het einde van deze maand terug naar huis halen.

  Morgen ga ik de andere 5 kasten controleren. Daar moet ook het gras weer worden afgereden. Deze week heeft dat een enorme groei gekend. De meeste struiken en bloemen die ik er heb geplant, zijn goed in groei. Alleen de honingboom, heeft nog slechts enkele aanzetjes tot bladvorming. Ik hoop dat  hij het haalt en niet helemaal verdort. Het was wel een boom van een drietal meter, maar het is er  toch vrij vochtige bodem.

  De Teneré heeft zijn eerste smering achter de rug. Op naar de 5000km!

 • Yamaha XT1200Z Teneré

  Vandaag terug geweest naar Burg-Reuland voor mijn portefeuille en bij thuiskomst had ik de 1000km overschreden. Vrijdag heb ik dus een afspraak om de eerste smering te laten doen.

  Het was vrij regenachtig en heb slechts een 50 tal km droge wegen gezien in het oprijden. Als All-weather motor zal hij vast ook wel voldoen.

  Ik heb gisteren ook nog een topcase laten monteren. De plannen zijn om in deze koffer een onderverdeling te maken om wat materiaal en medicijnen in mee te nemen voor mijn huisbezoeken. De kleine dokterstas past in een zijkoffer. De andere zijkoffer bevat mijn regenpak en wat imkerbenodigdheden.

  Bij de bijen is nu alles rustig. Na 16 dagen heb ik nu nog steeds geen tuters en kwakers gehoord. Volgend weekend zou dan toch in elke bak een koningin moeten aan de leg zijn. Ik geloof dat ze toch nog klaar zijn om de honingkamers te vullen tegen 21 juli. Enfin, we zullen wel zien. Alle volken zitten in elk geval nu op nieuwe raat en in nieuwe broedkamers.

  09062010 003-800

  09062010 004-800

  09062010 006-800

 • Portefeuille teruggevonden!

  Vanmorgen een telefoontje gekregen uit Burg-Reuland. Mijn portefeuille is toch nog gevonden in het restaurantje. Afgesproken om woensdagnamiddag de rit over te doen. De inrijperiode van mijn nieuwe Super Tenere zou wel eens heel snel voorbij kunnen zijn.Lachen

  Bij de bijen is alles momenteel rustig. Ze vliegen volop en hopelijk vinden ze ook veel nectar. De broedafleggers van de eerste kast, 5 en 6 hebben al gesloten broed. Er is duidelijk een koningin aan de leg. Kast nr 5 en 7 die bij mijn vader staan, ga ik pas weghalen als zijn lindebomen zijn uitgebloeid. Dan heb ik ondertussen de tijd om een plekje voor hen te reserveren naast de anderen.

  De pompoenen die ik had gezaaid en vorige week uitgeplant zijn met de voorbije regenbuien goed op gang gekomen. Hopelijk groeien ze ook stevig genoeg door om de wilde begroeiing met netels te onderdrukken.

  Nog een dikke week en het Phaceliaperceel begint ook te bloeien. De honingklaver kan momenteel nog niet op tegen de distels en die zal ik dus manueel dienen te verwijderen. Ik zal mijn handschoenen maar eens aandoen.