• Kempische kast

  Ik heb vorig jaar de 4 kempische bijenkasten overgenomen van mijn overleden schoonvader samen met al de rest van zijn imkermateriaal. Ik heb er toen ook nog een originele kempische kast gevonden in degelijke staat. Vorige winter heb ik ze langs buiten wel een likje verf gegeven maar de binnenkant heb ik niet uitgeruimd. Ik vind de rand over de onderlinge bakken namelijk niet handig om de kast te openen. Ze zijn immers niet van elkaar te schuiven en de krak bij het openwrikken is dan veel te storend voor de bijen. Ook is de zolderbak iets lager dan de nieuwere kempische honingraampjes die tegenwoordig nog te koop zijn. De honingzolders en raampjes zijn dus toch niet te gebruiken in combinatie met mijn andere kasten. De bodem bevat ook nog geen varroalade en is volledig vastgenageld aan de broedbak. Hierin is alleen een kleine opening met een stukje gaas voor de verluchting. Het gaas zit echter volledig dichtgekit met propolis. De vliegplank is ook een vast onderdeel van de bak en simpel dicht te klappen om te reizen naar het fruit. Een leuke bijkomstigheid aan deze bijenkast is de achterwand van de broedkamer, die voorzien is van een glasplaat ter controle van het volk. Deze achterwand is dan verder geisoleerd met een stuk karton en een houten wandje.

  27102010 023.jpg27102010 024.jpg27102010 025.jpg27102010 026.jpg27102010 027.jpg27102010 028.jpg

 • Voorjaarsbollen

  Momenteel ben ik gestopt met het planten van voorjaarsbollen. Er zitten nu 450 narcissen en 450 crocussen in de grond op nauwelijks enkele meters van de bijenhal. Ze zullen kunnen smullen in het voorjaar. Als het in het voorjaar nog vrij koud is, vliegt een bij nog niet zo ver van de kast en daarom probeer ik de vroege bloeiers dichter bij de kast te zetten terwijl de late bloeiers gerust wat verder kunnen worden geplant.

  Stilaan ben ik ook begonnen met het maaien van het perceel. Dertig aren met de zeis. Stoer Ik heb ondervonden dat ik met de zeis gemakkelijker rond de jonge aanplant kan maaien dan met de bosmaaier. Door het maaien hoop ik op termijn minder netels en distels aan te treffen. De distel is weliswaar een prima bijenplant, maar vermits de bijen tijdens de distelbloei toch al tot 3km rond de kast fourageren, heb ik die liever niet op mijn eigen perceel. De jonge berken, eiken en elzen die jaarlijks opschieten, worden ook verwijderd. Er worden alleen bijenplanten geduld. Mocht het perceel ooit uitgroeien tot een bos, zal het een bijenbos dienen te zijn. Lachen Om discussies te vermijden, koop ik vooral inheemse bomen en struiken. Aankoop van de nieuwe stekken gebeurde ook dit najaar via Natuurpunt. Ik kan mijn bestelling half november afhalen.

  Voor de bijen is het rustseizoen aangebroken. De imkers kunnen dus beginnen aan het broodnodige winterwerk. Zelf plan ik de fabricatie van enkele nieuwe kasten, ook nog in kempisch formaat. De deksels met aluminiumbekleding en de varroabodems worden wel aangekocht. Ook de raampjes worden gekocht. Dit is allemaal niet zo moeilijk om te maken, maar het ontbreekt me toch aan voldoende tijd.

 • Motorcamera Contour HD

  Gisteren heb ik de camera nog eens op de motor gezet. Ik stelde me wel de vraag of ik liever een beeld zag vanaf de stuurbevestiging of vanuit een lager gezichtspunt zoals op de crashbar. De filmpjes vanop mijn helm vind ik niet zo fijn. Het beeld staat dan niet voldoende stabiel en wijkt elke keer af als ik mijn hoofd ook maar even draai. Om het beste resultaat te vinden heb ik dan maar 2 filmpjes gemaakt van dezelfde route. Het eerste filmpje is echter op de een of andere manier tijdens de rit halverwege gestopt met opnemen. Dat moet ik nog eens nakijken. Persoonlijk vind ik het lage standpunt iets leuker. Alsof je in een kart zit. • Mistlampen op XT 1200 Z

  De nieuwe mistlampen op de Tenere geven duidelijk een beter zicht. En zeker niet alleen voor mij. Ik word ook beter gezien. 08102010 023.jpgDe bevestiging voor de TomTom Rider die ik heb gemaakt, is op deze foto ook beter zichtbaar. De stroomvoorziening is nu genomen onder de 12V stekker die zelf van permanente stroom is voorzien. Hierdoor kan deze stekker nu worden gebruikt om mijn batterij op te laden.08102010 026.jpg De zijkanten van de tank heb ik beveiligd tegen krassen met een sterke folie van auto5. Hij wordt verkocht ter bescherming van de hoeken van de wagen. Vrijwel onzichtbaar en veel steviger dan het gewone plastic om boeken te kaften. 08102010 028.jpg

   

 • Mede

  Vandaag zijn de laatste potjes honing van vorig jaar opgebruikt. Ze worden verwerkt in een halfdroge mede. De most moet morgen nog worden geënt met de gist. 3,5 Kg honing gaat 10 liter halfdroge mede geven op het einde van de rit.

  De 7 potten honing Los ik op in 4 liter lauw water terwijl ik 3 zwartrijpe, gepelde bananen gedurende 20 minuten kook in 2 liter water. Aan de opgeloste honing voeg ik achtereenvolgens toe: 15g citroenzuur, 45g wijnsteenzuur, 10g tannine, 6g gistvoedingszouten en 2g enzymen (mengsel van amylase, pectolase en cellulase). Zodra het bananenaftreksel voldoende is afgekoeld, wordt het uitgeperst in een neteldoek en ook toegevoegd aan de most. Hierna gaat er nog 1g kaliumdisulfiet bij en alles wordt na een laatste grondige menging door een laag watten gezeefd in een 10 liter bus en volledig afgevuld met water. Nu staat deze most tot morgenvroeg afgesloten om alle foute gisten te doden die van nature zouden aanwezig zijn in het mengsel. Dan giet ik een liter van deze most in een maatbeker en giet hem enkele malen over en weer in een tweede maatbeker om de vloeistof goed van zuurstof te voorzien voor de eerste gisting. De medegist wordt dan toegevoegd en de 10 liter bidon kan ondertussen worden geschud om ook zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. De giststarter wordt dan bij de bidon gegoten en alles wordt afgesloten met een waterslot. Deze bidon wordt op een stil plekje gezet bij een temperaztuur van 20-25 °C.

  Wordt vervolgd...