• Gelukkig Nieuwjaar!

  Kerstkaart 2010-800.jpg

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ik heb zojuist de kasten gewogen en ze zijn de voorbije maand december slechts 0,5 à 1 kg verloren. De voedselvoorraden zijn dus nog lang niet op. Volgens de weinige mul op de bodem zijn ze ook nog niet begonnen met het broednest. Dan zou er namelijk ook stuifmeel moeten vallen op de bodem.

  Volgens de sporen in de sneeuw is het rondom de kast zeer rustig. Er zijn geen tekens van dieren buiten de hazensporen en vandaag ook een van een vos. Bij aankomst aan de bijenstand vluchtten er 3 reeën weg om over de beek te springen. Het eerste en meest 'springende' dier was duidelijk groter dan de andere twee en had ook geen gewei. Vermoedelijk betreft het hier een geit met haar twee jongen van dit jaar.

 • Nieuwe strips

  301210 001.jpgDe nieuwste van Prins Valiant. Deze heruitgave door Silvester van de strips van Prins Valiant is weer om naar uit te kijken. De uitgave is in elk geval weer zeer mooi afgewerkt, zoals men van Silvester mag verwachten. Dit boek bevat de strips die door Hal Foster zijn getekend in de jaren 1951 en 1952.

   

   

   

   

   

  301210 002.jpgEen tweede uitgave van Silvester: de nederlandse vertaling van de reeks Bone door Jeff Smith. Ook weer een fantastisch mooi afgewerkt boek. Dit is reeds het achtste en dus voorlaatste deel van de reeks.

   

   

   

   

   

   

  Als extraatje voor de winteravonden heb ik de complete reeks gekocht van XIII.  Compleet op deel 13 en 16 na. Deze ga ik zondag zoeken in de stripbakken op de stripbeurs te Aarschot. XIII is dé bestseller van Vance en Van Hamme. Naar deze strip is het verhaal van The Bourne Identity gemaakt. Het ganse verhaal wordt uitgesmeerd over een reeks van 19 strips en momenteel wordt er zelfs een soort spin-off van gemaakt: de reeks XIII Mystery. Ik weet niet of ik dit wel zo'n fijne evolutie vind. Maar misschien ga ik hier later toch een strip van lezen en wordt ik ook dan weer onhoudbaar aangetrokken tot die hele reeks.

 • Kerstmis

  251210 003-800.jpgDe bijenkasten blijven goed droog in de stal, zelfs met de binnengewaaide sneeuw. Regelmatig leg ik mijn oor te luisteren tegen de kasten en het zachte zoemen van de tros is dan steeds een fijne geruststelling. Volgende week worden de kasten nogmaals gewogen en bekijk ik ook even de onderliggende plaat om te zien waar de bijentros zich in de kast ophoudt. De varroabodem ligt zoals steeds onder de kasten, maar niet in de hoogste stand zodat er een luchtcirculatie mogelijk is. Ik kan op deze manier ook gemakkelijk de wasmul in de gaten houden. dit zijn de restanten van de afgeknaagde wasdekseltjes. De locatie op de plaat geeft me een goed idee waar de tros zich bevindt.

   

  251210 005-800.jpgDe dode bij in de sneeuw was vandaag de enige. Een week na de oxaalzuurbehandeling waren er wel een tiental per dag, maar dat schijnt dan normaal te zijn. Deze bij is even buitengekomen en vrijwel onmiddelijk dood neergevallen  in de sneeuw, nauwelijks enkele meters voor de kasten. Misschien was het een oude bij die zich niet goed voelde en ging sterven, of ze werd aangetrokken door een lawaai rond de kast en kwam poolshoogte nemen. Het zou zelfs kunnen dat ze werd aangetrokken door de lichtweerkaatsing op het witte sneeuwtapijt. Het gaat in elk geval om een verwaarloosbaar aantal bijen en zolang ze buiten de kast sterven, houden ze de kast zelf hygiënisch proper. Af en toe ga ik even met een stropijltje door het vlieggat om enkel dode bijen buiten te werken. Een verstopping van het vlieggat door dode bijen dient in elk geval te worden voorkomen. Ook dit geeft weer een idee over de gezondheidstoestand van de overwinterende bijen zonder het volk zelf te zien.

 • Ochtendstilte in de sneeuw

  Vanmorgen aan de bijenstand even gaan kijken naar sporen in de sneeuw. Want nu is het moment om te kijken welke beestjes zich ophouden op het terrein. Het winterkoninkje is zoals steeds zeer actief en wipt van graspol naar graspol om iets eetbaars te zoeken. Ondertussen luid kwetterend van verontwaardiging omdat ik hem stoor. Steeds enkele meters voor mij en zo klein dat ik hem niet deftig kan fotograferen. Ook de bonte specht hoog in de canadapopulieren laat zich niet voor de lens vangen. De buizerd heb ik daarstraks niet gezien. Voor hem is het vermoedelijk nog iets te vroeg dag.

  221210 003-800.jpgDe haas laat zich soms zien vanuit de verte, maar zijn spoor geeft wel een idee van zijn ochtendwandeling. Van graspol naar boomstammetje en soms een knaagspoor op de schors. vorig jaar vond ik ook vossensporen maar die heb ik dit jaar nog niet gevonden.

   

   

   

  221210 005-800.jpgVoor de eerste keer dit jaar het spoor van de ree. Aan de richting en het evenwijdig spoor op enkele meters ervan, vermoed ik dat ze met twee waren. Ze hebben dit jaar nog niet aan de jonge fruitboompjes geknaagd, dus hebben ze nog voedsel genoeg. Maar de winter duurt nog lang...

  Vorig jaar heb ik de stammetjes toch maar omgeven met een gaas tot 50 cm hoog. Hierdoor laten ze de schors wel gerust en blijft het bij enkele afgeknaagde knoppen. Maar de boompjes zijn toch nog niet gesnoeid en het is ze dus gegund.

   

  Zondag had ik nog een foto gemaakt in de sneeuw die er best wel leuk uitziet:

  221210 001-800.jpg

   

   

   

   

   

   

   

 • Touratech GPShouder

  Vandaag is de GPShouder voor mijn TomTom RiderII aangekomen. De installatie is weer eenvoudig, hoewel de schroefjes vrij klein waren. Even een pincet genomen en het probleem was opgelost. De plaats boven de tellerpartij is ideaal volgens mij, maar hoofdzakelijk het feit dat de houder afsluitbaar is met een sleutel deed me tot de aankoop overgaan. Normaal moet je de GPS telkens meenemen als je de motor ergens achterlaat. Nu hoeft dat niet zo nodig. Een kwaadwillige kan natuurlijk nog altijd het toestel stelen, maar het gaat niet meer zo vlug en zonder gereedschap zal hij al snel het toestel beschadigen.

  TouratechTOmtom.jpgTouratechTOmtom (1).jpgTouratechTOmtom (2).jpgTouratechTOmtom (3).jpg

   

   

   

   

   

   

  Gisterenavond een ritje naar Antwerpen in de 'sneeuwsoep', om de jongste dochter naar haar kot te brengen, is een echt avontuur gebleken. Anderhalf uur en nooit harder dan 60km/u. Gelukkig rijd ik altijd met winterbanden. Ook in de zomer omdat die banden op gras en in modder net iets meer grip geven dan een zomerband. De snellere slijtage neem ik er wel bij. De Berlingo weert zich goed op dat schoeisel. Sinds de Hyundai H1, die achterwielaandrijving had, rij ik constant met winterbanden. Met die camionette kon je wel een weide op rijden, maar kon je er meestal niet meer af. Als ik er zo even over denk, zou ik eigenlijk veel liever all-terrain banden leggen op de Berlingo. Dan zou je je pas kunnen amuseren. Vermoedelijk is dat nog een overblijfsel van de 4X4 voertuigen waar ik vroeger mee reed. De camionettes bleken echter beter multi-inzetbaar en zijn natuurlijk ook fiscaal interessanter.

 • Touratech schermhouder

  Vandaag is de schermhouder van Touratech toegekomen voor de Super tenere. Ik heb hem rechtsstreeks besteld bij de Touratech webshop . Prima afhandeling. Regelmatig kreeg ik een mail hoever het met de bestelling stond en pas op het moment dat het pak de deur uitging, werd mijn kredietkaart gedebiteerd. Ik kon toen via een link op de site van DPD volgen hoever het stond met de levering. Ik ben toch van plan om nu ook de Touratech houder voor mijn TomTom te bestellen. De standaard RAMmount is niet zo praktisch.Met de houder van Touratech komt de GPS iets lager boven de tellerpartij te staan en deze laat ook toe om de GPS met een sleutel vast te leggen tegen diefstal.

  Touratechscherm 002.jpgTouratechscherm 006.jpgTouratechscherm 007.jpgTouratechscherm 008.jpg

   

   

   

   

   

   

   

  Het scherm is nog steeds het originele lage scherm van Yamaha. Touratech verkoopt alleen de houder die toelaat om het scherm in hoogte en helling traploos te regelen. zodra het weer dit toelaat, zullen we het systeem even testen.

   

   

 • Nieuwe strips toegekomen

  Zaterdag in Hasselt nog enkele nieuwe strips gekocht. En wat ik gisteren al heb gelezen, was zeker niet slecht.

  De nieuwe Murena, De wraak van as, is weer fantastisch werk. Naar het schijnt is het ook geen slechte interpretatie van het leven in Rome onder heerschappij van Nero.

  De nieuwe Blacksad, De hel, de stilte, was langverwacht en veelbelovend. Het is slechts de vierde strip in de reeks, maar het wachten waard geweest. Na twee pagina's al meegesleurd in het New Orleans van vorige eeuw met zijn muziekscene. De uitwerking van de personages met dierenfiguren werkt zo goed, dat je niet eens opmerkt dat het dieren zijn.

  Ernest Latulippe uit de reeks Magasin General is ook weer prima uitgewerkt. Het verhaal gaat op zijn dooie gemak verder, maar de uitwerking van de verschillende karakters, is zeer mooi. Vermoedelijk is het ook een vrij acurate beschrijving van de ruwe levensomstandigheden in het Quebec van de twintiger jaren van vorige eeuw.

  Het tweede deel van de vloek van de dertig zilverlingen, de nieuwste Blake en  Mortimer, is natuurlijk weer pure fantasie, maar ik vind dit verhaal goed uitgewerkt. Ongeveer zo als de Davinci Code. De verwijzingen naar de oude grieken en de eerste christenen zijn intrigerend. Dit wordt dan weer verweven met een ex-nazileider die de wereldheerschappij nastreeft en zo lijkt het ook treffend op de Indiana Jones verhalen. Pure ontspanning en goede verhaallijn.