• Mede

  Op de ledenvergadering van de Verenigde Taxanders kwam vandaag  de heer Jan Kuppens ons onderhouden over het maken van Mede. Sinds de les van vorig jaar die toen werd gegeven door de heer Roger Bertels, heb ik zelf al enkele keren een mede opgestart. De lesgever vandaag was zeer de moeite en zijn meegebrachte flessen om te proeven eveneens. Ik ga zijn recepten hier niet publiceren, maar zal de volgende maal zeker een ervan proberen waar ik hier dan verslag van zal uitbrengen.

  Ik heb enkele interessante sites over mede gevonden:


  http://www.gotmead.com/

  http://www.debaldadigebij.nl/

  mede.htm

  meadmanl.html

 • Imkercursus

  Zopas de tweede les gekregen. De bijenproducten. Met veel demonstratiemateriaal uitleg gekregen over de honing, pollen, propolis, koninginnebrij, was en bijengif. Met propolis ga ik dit jaar wel iets meer proberen. Misschien even een propolisrooster gebruiken om wat extra produktie te bekomen. Meer hierover volgt nog. De afname van pollen zie ik niet zitten. Dit gebruiken de bijen voor de voeding van hun larven, ongeveer 50kg per jaar zouden ze jaarlijks ophalen. Vermits ze in het voorjaar slechts een rand rond het broednest hebben zitten, denk ik niet dat ik ze van dit voor hun zo noodzakelijke voedsel ga beroven. Iedereen heeft het steeds over het tekort aan stuifmeel voor onze bijen en dan zouden we het hun nog ontroven.

  Ook de produktie van de koninginnebrij gaat me enkele stappen te ver. De bijen hun koningin ontnemen om hun daarna zoveel mogelijk koninginnecellen te laten optrekken, die dan voor de sluiting van de doppen worden leeggezogen. Een jonge koninginnelarve doden voor enkele druppels levenselixir! Dat roept bij mij het beeld op van de magere uitgemolken koe die aan haar abnormale produktie bijna ten onder gaat. Ik beschouw mezelf nog veel te veel als natuurliefhebber en heb wegens de steeds toenemende schaalvergroting en industrialisatie van de landbouw, deze tak van de diergeneeskunde al enige jaren verlaten. Ook in de imkerij krijg ik koude rillingen als ik denk aan deze toenemende 'industrialisatie'.

  Wat ik zeker ook ga proberen is het bijengif. Bij een volgende opstoot van mijn 'tenniselleboog' gedurende 5 dagen, twee of drie bijensteken op de pijnlijke plek. Lijkt me wel griezelig, maar zou wel eens kunnen werken.

  Was is een ander bijenprodukt, maar hiervan heb ik momenteel nog teveel nodig om nieuwe wafels te maken. Van enkele zeer oude wasblokken van een oom van mijn vrouw heb ik vorig jaar wat kaarsen gegoten. Deze was was nog afkomstig van bijenkasten die werden behandeld met 'rare' middeltjes tegen varroa. Vermits veel van die producten door hun vetoplosbaarheid in de was achterblijven en misschien zelfs opstapelen, hergebruikte ik die liever niet. Als kaars kan ik deze was echter wel nuttig aanwenden.

  Eén ding werd echter wel duidelijk. De imkerij is veel meer dan een hobby. Ze kan worden beoefend in vele gradaties. Natuurbehoud, tuinieren, fruitteelt, houtbewerking, het imkeren zelf, natuurgeneeswijze, de verkoop van eigen producten en dan vergeet ik wellicht nog enkele zaken.

 • Nieuwe broedbakken

  DSC06782.JPGGisteren heb ik de 4 nieuwe broedkamers afgewerkt. Ze zijn net als de andere kasten op kempische maat. Ze zijn gemaakt met multiplexplaten van 18mm.

   

   

   

   

   

   

  DSC06784.JPGDe afstandhouders of bleddens dienen om de ramen op de exacte onderlinge afstand van elkaar te houden en van de wanden. Deze afstand noemt men de bijenruimte en werd voor het eerst door Langstroth (1810-1895) perfect toegepast. Indien in de bijenwoning ergens een opening is kleiner dan 5mm, wordt ze dichtgekit met propolis en indien er ergens een ruimte is groter dan 9mm, wordt ze dichtgebouwd met wasraat. Indien er nu overal een ruimte wordt tussengelaten van 5-9mm, zullen de ramen minder worden vastgebouwd en zijn ze makkelijker uit te heffen ter controle.

   

  DSC06788.JPGDSC06783.JPGOveral dient de bijenruimte dus te worden gerespecteerd. De bleddens worden exact op de juiste plaats gezet met een raampje ter controle. De kempische kast is een dubbelwandige kast. Dit geldt alleen voor de voor en achterwand. Door de binnenste plaat wordt de ophangmogelijkheid voor de raampjes gecreëerd .

   

  DSC06785.JPGDSC06787.JPGDe schroefgaten zijn voorgeboord en het boorgat iets verzonken. Met een restantje werd aan de zijkanten nog een draagrand geschroefd. Elke verbinding is ook nog gelijmd met houtlijm.

   

   

   

  DSC06786.JPGZo zou de broedkamer er uiteindelijk komen uit te zien.

   

   

   

   

   

  DSC06789.JPGDSC06790.JPGDe buitenkanten heb ik daarna geverfd met een grijsgroene kleur (wilde tijm) houtbeits. De beits is op waterbasis en veilig voor dier en plant volgens de opschriften. Ik heb wel gezocht naar een product met zo weinig mogelijk schadelijke additieven: slechts 20g/L VOS (vluchtige organische stoffen). Eenmaal droog hebben de bijen hier helemaal geen last van. De volledige binnenkant heb ik zo gelaten. De bijen werken dit volledig zelf af met een laagje propolis.

 • Afwatering

  230111 004-800.jpgVandaag de afwateringsgracht nog eens opengemaakt. Althans de helft. De rest is voor een volgende gelegenheid. Het perceel begint al goed op te drogen. De weg tot aan de bijenhal is nog wel niet berijdbaar.

   

   

   

   

  230111 001-800.jpgZeer veel bruine kikkers heb ik even opgeschrikt bij het openleggen van de gracht. Ik heb er echter ook al een paar tussen het gras gezien en ze beginnen dus toch al actief te worden. Vermoedelijk gaan we in februari al de eerste kikkerdril vinden.

   

   

   

   

  Bij de meeste jonge struiken is ook al het eerste begin van het voorjaar te merken. De bladknoppen beginnen duidelijk te zwellen.

 • Bloeiende planten

  Hamamelis intermedia 'Westerstede'

  200111 003-800.jpg

 • Nieuwe strips

  DSC06780.JPGDSC06779.JPGDSC06781.JPGDe strips van Piet Pienter en Bert Bibber zijn heruitgaven. De strip van de lustige kapoentjes zijn gags die nooit eerder in album zijn verschenen. Ze zijn getekend door Jean-Pol.

 • Waswafelen

  Zaterdag had ik afgesproken om op de vereniging mijn was te gaan wafelen. De zuivere was wordt gesmolten en in een waswafelijzer gegoten om mooie vellen wasraat te bekomen. De Verenigde Taxanders, de plaatselijke bijenvereninging, heeft vorig jaar een waswafeltoestel aangekocht voor gebruik door zijn leden. Op een gasbek naast het wafeltoestel stond een bain-marie waarin de gesmolten was op temperatuur bleef. Toen mijn voorganger klaar was met zijn was, moesten mijn blokken eerst nog worden gesmolten alvorens er kon worden begonnen. Door die vertraging tussenin, kunnen we maar een 10tal kg smelten op een namiddag. Als er iets is dat op mijn zenuwen werkt, is het wel tijdverlies of onhandige toestellen. Dan moeten de grijze cellen aan het werk tot er een oplossing uit de bus komt.

  Omdat de temperatuur van de was ook dient te worden gecontroleerd, had men bij de vereniging al eens gedacht aan een electrische bain-marie met termostaat. Er werd hierbij vooral gedacht in de richting van een electrische inmaakketel of een bain-marie soepketel. Toen ik zondag een bain-marie googlede kwam ik dit toestel tegen:

  Bainmarie.JPGTweedehands op Kapaza! van een friturist. Ik heb het toestel direct gehaald en getest. Er zijn weliswaar nog geen gastronormbakken bij, doch die heb ik al besteld bij een klant van mij die een eethuis runt. Met 3 zulke bakken van ca. 3,5L kan de eerste bak worden gebruikt om was uit te scheppen op het ijzer. De tweede bak om alvast was te smelten en de restjes aan het wafelijzer terug te smelten. De derde bak kan dan dienen om een volgende lading was al voor te smelten. Er bestaan zelfs polycarbonaatbakken die slechts een fractie kosten van een RVSbak. Deze zouden zelfs kunnen worden gebruikt als gietvorm om rechtsstreeks de gezuiverde was in gieten en zo te bewaren.