• Imkercursus

  Vandaag ging de les over imkermaterialen. Van de kast tot de honingverwerking. De lesgever had zeer veel materiaal meegebracht. Mijn eerste jaar zelfstandig imkeren heeft me echter reeds vertrouwd gemaakt met deze materialen. Maar het contact met de medeleerlingen is steeds een verfrissende ervaring. Volgende zondag is de maandelijkse vergadering van de Verenigde Taxanders en die handelt over koninginneteelt. Ook de jaarlijkse voorjaarsvergadering van de club wordt dan gehouden voor de lezing en er is me gevraagd om even te spreken over de wettelijke varroabestrijding. Er schijnt hierover nog al wat verwarring te bestaan en als dierenarts dien ik de situatie even uit te klaren. Ik ben wel van plan om even een kleine enquete te houden. Ik ben wel eens benieuwd welke en hoeveel imkers een bepaalde methode toepassen. Door volledig anoniem te werken, hoop ik een goed beeld te krijgen van de situatie. Hierover meer volgende week.

  Ik hoop morgen, als de temperatuur  rond de 10 graden draait, enkele mooie foto's te kunnen maken van de bijen op de bloeiende krokussen. Ik ga ook eens controleren hoever de wilgenkatjes al staan.

 • Problemen met router

  Het is nu 1.30hr en sinds 20.00hr ben ik bezig geweest met het netwerk in huis. Toen vorige maand de oude D-Link router de geest gaf, had ik hem vervangen door een Belkinrouter met ingebouwde modem. Vorige week zaterdag was ik plots mijn internetconnectie kwijt en na wat zoeken, leek het alsof de modem stuk was. Mijn oude modem die ik rechtsstreeks aan de PC hing, werkte wel. De andere PC's in huis had ik in de voorbije weken al voorzien van kabels, vermits ik helemaal niet tevreden was over de draadloze kwaliteiten van de Belkinrouter. Wellicht omdat mijn nieuwe buur een gelijkaardige router bezat. Ik kon nu wel met de PC in de praktijk op internet, doch de andere gezinsleden waren afgesneden. Na de slechte draadloze capaciteit, sneuvelde nu ook nog deingebouwde modem. 

  Zondagavond, na 22hr heb ik dan bij Coolblue een nieuwe D-Link router DIR-655 besteld die dinsdagmorgen werd geleverd door taxipost. Geïnstalleerd volgens de meegeleverde gebruiksaanwijzing, kreeg ik echter geen internetconnectie. Omstreeks 21.30hr naar Belgacom gebeld, waar een vriendelijke jongeman me vertelde om de router te resetten naar de fabrieksinstellingen en hem dan simpel aan de modem te hangen in plaats van de PC. Dit werkte perfect. Dus waarom moeilijk als het ook makkelijk kon.

  Nu werd het echter tijd om de andere PC's via de LANkabels in te pluggen. Zeer simpel en snel. Ook het netbook zat dadelijk draadloos online. Het werken met het thuisnetwerk om de netwerkprinter en de gedeelde documenten van de verschillende PC's te kunnen gebruiken, had echter wat meer voeten in de aarde. Een Windows XP professional, een Windows Vista, een windows 7 netbook en een Windows 7 PC heben nu eenmaal niet allemaal dezelfde logica ingebouwd. Maar het is dus nu eindelijk gelukt. De thuiskomst van zoon Stijn zit hier natuurlijk ook tussen en  zijn inbreng was essentieel.

  Het draadloos deel van het netwerk is van een niet eerder ervaren sterkte. De beveiliging van het draadloos netwerk moet ik morgen wel nog wat opschroeven.  D-Link doet het toch maar weer. Wat had me toch bezield om een Belkin te kopen? Ik ga hem in elk geval terug brengen voor reparatie en daarna zal hij verschijnen voor een vriendenprijsje op Kapaza!.

 • Valentijnsactie kattensterilisatie Limburg

  Vandaag is de valentijnsactie van de provincie Limburg weer begonnen. Iedere katteneigenaar in Limburg kan een waardebon aanvragen om zijn kattinnetje of katertje met een deftige korting te laten steriliseren bij een dierenarts van de provincie. Valentijnsactie_kortingsbonnen_voor_sterilisatiecastratie_van_huiskatten.html 

  Volgens de site zijn de provinciebonnen nu al allemaal uitgedeeld.Verstomd

  Voor Tessenderlo dienen de mensen contact op te nemen met het gemeentebestuur. Ik heb er vandaag al 2 binnengekregen en deze week staan er nog enkele sterilisaties en castraties gepland. Zoals elk jaar is de actie een geweldig succes en zijn er telkens te weinig waardebons. Daarom wijs ik de eigenaars van een jong poesje al enige tijd op de op handen zijnde actie. Zodoende zijn ze alert rond Valentijn en zijn ze er op tijd bij. En anders kun je volgend jaar weer meedingen. 

   

 • Verhuis bijenvolk

  Vermits het deze week nog vrij zacht gaat blijven, heb ik zaterdag kast 7 naar Hulst gebracht. Vorig jaar zijn de 4 volken verhuisd op 20 februari bij een temperatuur van 5°C. Ze staan nu alle 5 naast elkaar in de bijenstal. Daar heb ik dan even gewacht tot het duister werd om de vliegspleet terug open te doen. Hierna zijn er nog wel een aantal naar buiten gekomen, maar ze zijn op een enkele na niet meer van de vliegplank af geweest. Ik had deze verhuis gepland tegen half maart, maar het weer was goed en nu kan er in Gerhagen nog een boom worden gekapt aan de lege bijenstal. In de loop van de maand mei kunnen dan de afleggers naar daar worden gebracht.

  bain-marie, wassmelterbain-marie, wassmelterIk heb zaterdag ook nog 3 inox kommen gekocht voor de bain-marie. De bak werd gevuld met 5 liter water en de bakken met wasblokken. Na 45 minuten was het koude water op 90°C en na 60 minuten waren al de wasblokken gesmolten en op temperatuur. Vermoedelijk gaat dit prima werken om waswafels te gieten. Later zal ik dit eens proberen met de waswafelpers van de vereniging.

 • Imkercursus

  Gisteren de derde les van de imkerscursus: Biologie en anatomie van de honingbij. Dit was natuurlijk niets nieuw, maar het gaat om de intentie. Ik ga élke les volgen én het examen afleggen. Ondertussen weer enkele nieuwe imkers gesproken en leren kennen. Ook dit is een belangrijk deel van het verenigingsleven.

  Ik ben vandaag nog eens gaan kijken naar de bijenstand en zelfs bij dit overtrokken weer vlogen de kasten alle 4. Alle aanplantingen zijn momenteel aan het botten. Ik heb daarom even het lange gras en de natte bladeren verwijderd van de border. Die jonge aanplant wordt nu tenminste niet verstikt door het dode gras. Deze bedekking zal wel beschermen tegen vrieskou; maar door de natte ondergrond zouden de plantjes ook wel eens kunnen verstikken. En al dat plantenafval van vorig jaar zou toch maar dienen als bemesting voor de netels en distels. Het is wel veel werk, maar als ik bekijk hoe dit stukje grond van 30 are voor 2 jaar gans was overwoekerd met netels en distels, zijn we toch al ver gevorderd.

  De nestkastjes heb ik ook gereinigd. Alle kastjes waren binnenin serieus vervuild met vogeluitwerpselen. Ze zijn dus in de winter allemaal gebruikt. Dat voorspelt veel goeds.

  Thuis zijn ondertussen de perelaars en de rozen gesnoeid. Ik heb nog wel een berg liggen die moet worden gehakseld zodra het weer droger wordt. De appelboom, een Golden Delicious die was aangetast door kanker, heb ik verwijderd. Ook de Hypericumstruik heb ik tot op een 15tal cm weggesnoeid.

 • Stuifmeel

  Gisteren heb ik de laatste 60 meter van de afwateringsgracht opengemaakt. Een serieuze arbeid met een simpele schep en ik heb dan vannacht ook prima geslapen. Vanmiddag ben ik dan even gaan kijken en het water is inderdaad al flink gezakt. Met dit weer wordt de tuinier echt ongeduldig! De bijen halen al volop stuifmeel. Op een minuut telde ik 59 bijen met stuifmeel aan kast 4. Dat is een stuifmeelkorrel per seconde! Mooie felgele stuifmeelkorrels, vermoedelijk van de hazelaar die overal in bloei staat. stuifmeel Maar dit is nog niet alles. Ik ben eens gaan kijken aan de reuzenwilg die een twintigtal meter van de kasten staat. Volgende week zou de bloei wel eens kunnen beginnen als het weer aanhoudt.wilgenkatjes We zouden dan een maand vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen was het ook abnormaal lang koud.

  Vorig jaar heb ik de kasten op 20 februari verhuisd en het was toen 5°C. Ik ga toch proberen om kast 7 naar de hoofdstand te verhuizen deze week. Ze kunnen dan meeprofiteren van de wilgenbloei. De stand bij mijn vader blijft dan leeg tot in de meimaand voor de afleggers.

   

 • Bloeiende planten

  De eerste bloeiers zijn er!

  winterakonietwinterakonietwinterakoniet.html de winterakoniet. Ik heb er nog niet zo veel staan, maar ze verwilderen na enkele jaren gemakkelijk naar het schijnt.

   

   

   

  vleesbesDe vleesbes, sarcococca_vleesbes.htm, heb ik vorig jaar gekocht. In het tuincentrum was de geur van de plantjes toen zò overweldigend. Gewoon fantastisch zo vroeg op het jaar. Ik heb de struik op het terras geplant om ten volle van de geur te kunnen genieten.