• Mijn Super Tenere in de 'windtunnel'

  Een klein proefje met papierstrookjes om uit te vissen waar het zogenaamd gebulder rond de helm van komt. Is de hoogte van de ruit van belang? Of is het eerder de kleine ruit die bovenaan te smal is, wat ik zelf denk. Ernst van het Tenereforum beweert dat het afkomstig is van het gat rond het stuur. In dit filmpje heb ik alvast voor mezelf bewezen dat Ernst het bij het rechte eind heeft. In een volgende fase, ga ik proberen om een afdekking te voorzien onder de koplamp en dan met de lintjes en de helmcamera de straat op. Als u me zo tegenkomt, moet u maar denken dat ik een late carnavalsvierder ben is met mijn serpentines.


 • Afrekening bijenjaar 2010

  Ik heb onlangs de rekening gemaakt van mijn eerste jaar imkerij. Het materiaal dat ik heb gekregen van mijn schoonvader beschouw ik voor het gemak als afgeschreven. Iemand die volledig zelf moet beginnen en dat allemaal nog moet aankopen, zal toch wel tegen een rekening van 2000 euro 'nieuwwaarde' aanlopen. Vier bijenvolken, Zes kasten, een honingslinger, twee rijpingsvaten, twee honingzeven, een ontzegelbak en ontzegelmessen, een aantal bijendrijvers en voerbakjes, een refractometer en honderden honingpotten.

  Zelf heb ik een aantal materialen gekocht die ik op 10 jaar wens af te schrijven, zoals de bijenstal, de broedramen, een honingroerder, zes nieuwe kasten, een zwermvangzak en dergelijke voor een totaal van 2747,65 euro. Dus 275 euro per jaar.

  Een aantal andere zaken wens ik al op vijf jaar af te schrijven zoals de voerbakjes, de kunstraat, de metalen onderdelen van de nieuwgemaakte kasten, de liebigdispensers en de zuren voor de varroabehandeling voor een bedrag van 188,61 euro of 38 euro per jaar.

  De jaarlijks terugkerende kosten zoals het lidgeld van de vereniging, de voedersuiker, het voederdeeg, de rookblokjes, een merkstift voor de koninginnnen en het zaaizaad voor het bloemenveld voor een bedrag van 133 euro.

  De onkosten voor dit jaar bedragen dus 446 euro.

  De bomen die ik heb aangeplant zal ik natuurlijk niet in rekening brengen vermits die wel een imkerleven moeten meegaan en velen zullen ook nog fruit leveren.

  Om die 446 euro terug te verdienen moet ik wel 111,5 of afgerond 112 potten honing verkopen.

  Vermits ik dit jaar 56,3 kg honing of 112 potten heb gevuld, is dit een perfecte break-even in het eerste jaar.

  Dit is natuurlijk slechts theorie want  de meeste honingpotten verbruik ik zelf en wat ik verder niet verkocht krijg, wordt volgend jaar vergist tot mede. Die mede is iets dat ik sowieso niet verkoop wegens 'TE LEKKER'.Lachen

  Ik ben alvast benieuwd naar de rekening van het lopende jaar. Er zijn weer enkele investeringen gedaan in de hobby en waarschijnlijk kan het eerste lot honing van 2011 nu snel worden geslingerd.

 • De langverwachte regen

  Toen het gisteren duidelijk werd dat het ging regenen heb ik de buxushaagjes geschoren. Er zal nu wel geen bladverbranding komen van de zon. De druivelaar onder de veranda heb ik teruggesnoeid op twee blaadjes na de eerste tros. Per oog op de gesteltakken heb ik slechts 1 rank laten zitten. Ik heb nog nooit zo'n drastische zomersnoei toegepast, maar ik hoop zo op mooiere trossen en met minder kans op schimmels in een vochtig najaar.

  Vanmorgen weer twee handen vol huisjesslakken aan de kippen gevoerd. Het tuinpad ligt vol als het heeft geregend. Niet dat ze veel planten beschadigen. Zelfs de hosta's worden grotendeels gerust gelaten. Maar ze zijn met zoveel dat je zelfs een schuiver zou maken over het slakkenslijm. En de vele huisjes die je voortdurend kapottrapt, maken het ook geen fijn gevoel. Vooral op de buxus zitten ze in massa. Dit zijn ook de enige planten die af en toe een extra kalkbesmesting krijgen en vermoedelijk zitten ze daarom meer op deze planten. Ook de stenen tuinbeelden zitten soms vol. Ik vermoed daarom dat ze kalk nodig hebben voor hun huisje. Ik heb trouwens pas zo'n massa huisjesslakken sinds ik buxushaagjes in de tuin heb. Bij de buren wordt zelden een huisjesslak gezien. In elk geval is het telkens een feestmaal voor de kippen.

  Slakken

   

 • Bijenmarkt Don Bosco

  Vandaag even naar de bijenmarkt te Houthalen-Helchteren geweest. Wat een gezellige drukte. Wegens verplichtingen elders ben ik echter niet lang gebleven. Ik heb enkele deksels gekocht van mijn  2L voerbakken ter vervanging van de beschadigde. Wat een rotdesign en rotplastic. De dozen zijn bijna niet stapelbaar en als je er dan toch in geslaagd bent om er enkele op elkaar te zetten, donderen ze weer naar beneden en zijn de deksels gebroken.  Om nieuwe ervaringen op te doen, heb ik 4 ronde voederbakken gekocht. Deze zijn van een veel soepeler plastic, dus minder breekbaar en bovendien perfect stapelbaar.

  Ook zaad gekocht van witte klaver en witte honingklaver. Van elk 250g. De honingklaver was vorig jaar een mislukking, maar ik ga het toch nogmaals proberen. De witte steenklaver ga ik  tussen de fruitbomen in het gras zaaien. Vermits dit vaak wordt gemaaid, zou dit kunnen lukken. Of het uiteindelijk ook de netels gaat kunnen ovebgroeien, zullen we pas geloven als we het zien. Indien het binnenkort toch nog eens gaat regenen, zal ik ook nog eens proberen met een aantal pompoenen. Door de enorme bladeren verdrukt de pompoen zowat alles. en door zijn vorstgevoeligheid, zit ik niet met rotzooi na de winter. 

 • Maken van een broedaflegger

  Vandaag bij de kastcontroles heb ik me voorbereid op het maken van broedafleggers.

  Werkschema broedaflegger

  Bijgaand schema had ik de ganse week op mijn kabinet hangen om aan te leren. Ik had 16 ingesmolten broedramen met kunstraat klaar en een darrenbouwraam. Kast 4 had al een vrij zware honingbak. Met zulk weer heb ik hier zeker voorjaarshoning van. Ik heb hier dus 1 broedraam en 1 voederraam van genomen om een broedaflegger te maken. Deze heb ik ook nog twee kunstraten gegeven. Het produktievolk heeft dus zo ook 2 kusntraten gekregen en het darrenraat heb ik uitgesneden. Het lege darrenraam heb ik in de plaats gegeven.

   

  varromijt, uitgesneden darrenraat

  Op deze foto van het uitgesneden darrenraat is duidelijk een varroamijt te zien. Eigenlijk waren er niet zo veel mijten te vinden in het darrenbroed en is dat wel een goed teken.

   

   

   

   

  Zonnewassmelter

  Vermits het opgebouwd darrenraat uit maagdelijke was bestaat, heb ik even een zonnewassmelter gefabriceerd om deze kleine hoeveelheden goedkoop te smelten.

   

   

   

   

  Van kast 4 heb ik 1 broedraam en 1 voerraam gehaald en uit kast 1 heb ik zelfs 2 broedramen gehaald en een voerraam. De broedkamers heb ik dan op de honingzolders gezet om de jonge bijen de kans te geven gedurende enkele uren naar boven te kruipen en het broed te gaan verzorgen. 

  broedzuiger op volk

  Dit is een foto van de broedbak me broedzuiger op het volk. Tegen de avond heb ik deze bak op een bodem gezet en een deksel gegeven. Ik heb de 2 broedafleggers dan bij valavond naar de kweekstand bij mijn vader gebracht. Hier kunnen ze nu via redcellen een nieuwe koningin opkweken die me zo volgend jaar een nieuw volk geeft. 

   

   

   

  Het resultaat zijn 2 jonge volkjes op de bevruchtingsstand.

  230411 024.jpg

   

   

   

   

   

 • Zijstaander verbreding Super Tenere

  Onlangs heb ik een verbreding voorzien voor de zijstaander. Aan de bijenhal heb ik wel een  betonblok ingegraven waar ik de zijstaander kan op plaatsen, maar op veel andere plaatsen is het soms vaak zoeken naar een stevige steen of oud blikje om de staander op te zetten. In plaats van een verbreding te kopen zoals bvb. Touratech verkoopt, heb ik zelf iets gefabriceerd. Een stevige metalen plaat, heb ik behandeld met Hammerite verf en met een vleugelmoer bevestigd aan de sidecase. Simpel los te schroeven en onder de zijstaander te schuiven alvorens af te stappen. Ik heb het ondertussen al getest en goed bevonden.

  verbreding zijstaander, XT1200Z