• Nieuwe strips

  Mateo2GuustKatamarom

 • Werken voor het goede doel

  Vandaag deze mail gekregen. 't Is toch altijd en overal hetzelfde. Ik zal mijn zuurverdiende centjes ook maar aan mijn eigen 'goed doel' blijven besteden.

  Mailcitaat:

  Na me een bult verschoten te hebben van die ontslagpremie van Amnestie I nternational voorzitster ben ik eens verder gaan uitpluizen .Bij haar vertrek als secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International streek Irene Khan een premie van een dikke 600.000 euro op. Haar plaatsvervangster kreeg 360.000 euro. De betaling van de hoge bedragen maakte deel uit van een geheime deal die nu pas uitlekte.
  Hieronder nog een pak " dieven" die zichzelf blijkbaar als een
  " GOED DOEL" beschouwen !!!!!!

   

   

  Hieronder vinden jullie een lijstje met bestuurders van "Goede Doelen",
  zoals dat heet en hun daarbij passende jaarsalarissen !
  Ik hoop van harte dat
  de bestuurders op jullie broodnodige gulle giften kunnen blijven rekenen !  Daarbij nog extra legale voordelen (reizen, leaseauto) !

  Instelling

  Naam

  Salaris in ¤

  Unicef

  Henk Franken

  371.459

  Rode Kruis

  Cees Breederveld

  198.000

  Hartstichting

  Hans Stam

  181.119

  Nierstichting

  Paul Beerkens

  177.249

  Kerk in actie

  Haaije Feenstra

  176.000

  KWF Kankerbestrijding

  Ton Hanselaar

  175.135

  Artsen zonder Grenzen

  Hans van de Weerd

  174.000

  Prins Bernard cult. fonds

  Adriana Esmeijer

  160.400

  Natuurmonumenten

  Jan Jaap de Graeff

  154.000

  Plan Nederland

  Tjipke Bergsma

  136.000

  Wereld Natuur Fonds

  Johan van de Gronden

  129.498

  Cordaid

  René Grotenhuis

  128.514

  Greenpeace

  Liesbeth van Tongeren

  126.901

  Woord en Daad

  Jan Lock

  125.361

  Astma fonds

  Michael Rutgers

  125.000

  Zonnebloem

  Marijke van Eck

  122.416

  Terres des Hommes

  Ron van Huizen

  117.440

  Amnesty

  Eduard Nazarski

  115.955

  Oxfam/Novib

  Farah Karimi

  115.769

  SOS Kinderdorp

  Albert Jaap van Santbrink

  103.164

  Cliniclowns Nederland

  Hans Geels

  94.577

  Liliane fonds

  Kees van den Broek

  92.016

  War Child

  Mark Vogt

  87.600

  Leger des Heils

  geen jaarverslag

   

  Reumafonds

  geen jaarverslag

     Tja, hier wordt je toch even stil van.
  Denk maar eens "nuchter" over na !! De "bazen" zien zichzelf blijkbaar als een goed doel....


  TOCH MAAR DOORSTUREN AAN JE VRIENDEN!

  MAAK OOK EEN EIND AAN DEZE "BEDELCULTUUR" !!

  Besteed je geld aan dingen voor later, als de pensioenpotten leeg zijn..

  einde citaat.

 • alcoholgehalte mede

  Zojuist het alcoholgehalte gemeten van de mede en die is tussen de  13 en 13,5 vol%. Volgens een tabel die ik vond zou een dichtheid van 1100 een theoretisch alcoholpercentage kunnen halen van 13,2 vol%.  Dat lijkt me dus prima gelukt. De dry mead gist zou volgens een andere tabel echter 50% meer honing, een dichtheid van 1145 dus, kunnen verwerken tot een mede van 18vol%. Miscchien dat ik dat volgend jaar eens probeer. Een zeer droge mede maken met de dry mead gist op hetzelfde recept als dit jaar en een zoetere of zwaardere met meer honing maar met dezelfde gist.

 • Overhevelen mede

  Vandaag heb ik de mede overgeheveld. De belletjes in het waterslot verschenen maar om de paar minuten meer. Door nu de bidons over te hevelen is de onderste gistlaag verwijderd. Met de kleine fles van 5 liter heb ik de beide bidons van 10 liter weer kunnen bijvullen en het restant van deze kleine fles ben ik nu aan het filteren om dadelijk van te genieten. Dit zullen nog zo'n 2 flessen zijn.

   

  250611 002.jpg

  250611 001.jpg

  De dichtheid van de mede met dry gist is nu 1000, dus geen suiker meer bevattend. De dichtheid van de mede met sweat gist, was zelfs 998. Het alcoholgehalte heb ik nog niet gemeten. In principe zouden de medes dus moeten zijn uitgegist. Ik ga ze tot tegen de winter in deze bidons laten alvorens ze te bottelen om elke kans tot hergisting op de fles te vermijden. Een fles in de kelder die ontploft, is namelijk niet erg prettig om op te ruimen.

  De tweede honingoogst begint nu in de potten ook goed te kristalliseren. De derde oogst blijft wel zeer lang vloeibaar. Deze zal vermoedelijk ook het meest acaciahoning bevatten. Ik ben er nog niet uit of ik deze ga enten met de wilgenhoning om een fijne smeuiige honing te maken of vloeibaar ga laten.

  Op het examen heb ik van een medestudent twee kempische zesramers gekregen. Die maat had hij toch niet meer in gebruik. De kastjes waren nog in prima staat. Het gaf me wel de kans om mijn nieuwe roofingbrander te proberen. Ik heb de kastjes volledig afgevlamd. Als ze nu nog een nieuwe verflaag krijgen, kunnen ze volgend jaar dienen voor het maken van afleggers.

 • apitherapie

  Regelmatig las ik dat bijengif werkt tegen veel aandoeningen. Vooral reuma en ontstekingsreacties zouden hiermee kunnen worden verzacht. Vermits ik regelmatig last heb van een 'tenniselleboog', had ik me voorgenomen om dit ooit eens te proberen. Vermoedelijk door koudwatervrees, bleef ik dit voorjaar gespaard van problemen. Echter sinds enkele weken sukkel ik met een tendinitis aan de rechterelleboog die zich alleen laat verzachten door ontstekingsremmers. Deze vergeet ik meestal tijdens de dag terug in te nemen om dan de volgende morgen weer erge pijn te ervaren. Rust zou ook wel helpen, maar daar vind ik me nog 30 jaar te jong voor. Vermits ik gisteren de darrenramen had uitgesneden en de lege raampjes nog niet had opgeruimd, zaten er vandaag enkele bijen te genieten van dit extraatje. Ik heb de knoop nu doorgehakt en enkele bijen in een bokaal gezet. Vandaag ben ik begonnen met 1 steek en morgen ga ik voor 2. Ik denk dat ik een drietal keer per week 3 steken kan gebruiken voor het gewenste effect. We zullen wel zien hoe dit verder verloopt. Wat de bokaal bijen betreft: hiervoor zou ik nog een deftig hotel moeten ontwerpen.

  voorraad bijengifbijengiftherapie, elleboog

 • Verwijderen darrenraat

  Vanavond heb ik de 4 produktiekasten opengedaan. Ze hadden allen nog een darrenraam dat ik diende te vervangen door een waswafel. darrenraamVanmiddag toen ik er even ben gestopt tijdens mijn huisvisites, vlogen de jonge bijen weer als gek. Ganse wolken jonge bijen voor elke kast om zich te oriënteren. Door  het stoppen met regenenen, waren ze nu waarschijnlijk allemaal tegelijk buitengekomen. Een prachtig zicht! Nu vanavond was het 21 °C en dus heb ik maar besloten om langs te gaan. Alle bijen zaten al binnen  en dat heb ik geweten. Een pak en handschoenen had ik nu wel echt nodig. Maar op minder dan een uur was ik weer thuis. Elke kast is dus niet lang open geweest. Ze zitten allen met 7-8 ramen broed. Als het weer meevalt,  kunnen ze dus in juli nog veel ophalen.

  Binnen 4 weken haal ik de honingzolders weg en is het weer afgelopen. Want met het begin van de inwintering op het einde van juli werken we al voor volgend jaar en dat beschouwen de imkers dus als het begin van het nieuwe seizoen. Op het slingeren na, is het nu al afgelopen met de bijencontroles. Ik ga me vanaf  nu weer bezighouden met de aankleding van het  perceel grond. 

  De afleggers bij mijn vader moeten natuurlijk wel nog wekelijks worden gecontroleerd en bijgevoederd. Dit is voor morgennamiddag. En morgenavond... de schriftelijke test van de imkerscursus.

 • praktijkles

  Zaterdag heb ik de afleggers een vijfde of zesde raam gegeven. Zodra het nieuwe broed begint uit te lopen, drie weken nadat de jonge koningin is beginnen te leggen, kan het volk serieus beginnen aangroeien. Dan moet ik alert zijn om ze voortdurend nieuwe wasramen te geven. De nieuwe wasramen worden dan snel uitgebouwd en dit geeft de koninging weer nieuwe plaats om te beleggen. Want ook de nectar en de pollen komen sneller binnen als er meer bijen zijn, waardoor de koningin wel eens plaatsgebrek kan krijgen.

  De produktievolken heb ik door het slechte weer niet geopend. Het kastgewicht is wel met 2 kg toegenomen bij twee kasten en hetzelfde gebleven bij twee andere. Volgende week bij mooi vliegweer, gaan de darrenramen er uit en krijgen ze hun laatste waswafel van het seizoen. Ze hebben 2 ramen voer en 2 ramen broed gegeven voor een aflegger en een darrenraam gekregen tijdens het voorjaar. Hierdoor zijn er van de 12 ramen 5 vervangen op een seizoen. De oudste broedramen, die centraal zaten in het broednest, zijn naar de afleggers gegaan en komen daar uiteindelijk aan de kant te zitten. Volgend voorjaar worden die met het resterend voer dat er dan nog inzit weggehaald.

  Zondagvoormiddag was er een praktijkles voorzien bij de voorzitter. Controle van enkele volken in kleine groepjes om iedereen de kans te geven een raam uit te halen. Er werd ons uitdrukkelijk gezegd om niet op zoek te gaan naar de koningin maar wel te zoeken naar eitjes. De voorzitter zelf heeft dan ter demonstratie, uit een gevangen zwerm, de koningin gezocht en gemerkt.

  bijenhaleitjescontrole volkje