• Wateroverlast?

  Vorige dinsdag heeft het onweer in Tessenderlo weer eens lelijk huisgehouden en een beetje ongerust ga ik dan daarna een controle doen van de bijenstand. Ik ben er als de dood voor dat er ooit een torenhoge canadapopulier mijn bijenhal plet. Nu bleek weer dat de wind al bij al was meegevallen, maar het ganse perceel stond onder water. Grotendeels zo'n 10cm hoog terwijl de beek een vijftal meter breder was geworden. Het afgemaaide hooi dat bijna droog was, is nu helemaal verloren. Als composthoop kan ik er volgend jaar misschien nog enkele pompoenen op kweken. Ook het phaceliaveld lag helemaal platgeslagen onder water. Vandaag was hier niks meer van te merken. De phacelia werd druk bevlogen en de kasten waren 1 tot 1,5 kg zwaarder geworden tegenover het voorbije weekend.

  Vorig jaar had ik bij mij in de buurt een kleine zaailing van de bezembrem, ongeveer 3cm hoog, enkele weken in een pot gezet om hem in het najaar te verplanten naar de bijenstand. Deze brem is nu een mooie jonge struik van een meter hoog. Vermits dit blijkbaar goed is gelukt, heb ik weer enkele zaailingen gezocht en in potgrond in de tuin staan. Ze zijn momenteel al zo'n 10 cm groot en ik ga ze ook weer naar de bijenstand verhuizen zodra ik hiertoe de kans heb. Ik herinner mij ganse percelen vol brem uit mijn jeugd terwijl ik nu al moet op zoek gaan naar een enkele plant. Ik weet er wel enkele staan die echter geen mogelijkheid hebben om zich ter plekke uit te breiden. Dat ik onder deze planten enkele zaailingen wegneem om ze elders een plaats te gunnen zal wel acceptabel zijn voor de groene jongens. Op nauwelijks 250 meter van de bijenstand staan ook enkele struiken, dus heb ik ze zeker niet zonevreemd geplant. Deze struikjes worden daar echter binnen enkele maanden wellicht gerooid voor een nieuwbouwproject. De soortenrijkdom op mijn bijenstand heeft me toch al enorm verbaasd. En vermits bijen eerder op grote hoeveelheden bloemen van dezelfde soort fourageren, doen de kleine hoeveelheden op mijn stand meer goeds voor de solitaire bijen en hommels dan voor mijn eigen bijen.

 • Varroabehandeling jongvolken

  Vandaag controle van de jongvolken gedaan en de thymovarplaatjes opgelegd. Het eerste raam van het eerste volk dat ik uithaalde bevatte 2 mooie koninginnedoppen. En ze waren gesloten. Even nadenken... Het waren mooie zwermcellen op de rand van het raam. Ook de 3 volgende ramen hadden enkele mooie gesloten doppen. Ook op de randen en onderkant van het raam. Nergens was een eitje of larve te vinden. Er zaten ook minder bijen op de raten dan ik normaal zou verwacht hebben. De koningin was dus weg! En ze was niet vervangen door een ontevreden volk en ze was ook niet per ongeluk geplet door mijn acties. Het waren duidelijk geen redcellen! De koningin heeft ze zelf belegd en is vertrokken toen ze werden gesloten op de 9de dag. Verdere controle: nog veel verzegeld broed, veel voer en ook nog ruim darren aanwezig. Ik heb dan 2 mooie doppen breed uitgesneden, ramen teruggeplaatst, de thymovarplaatjes gelegd en de voerbak nog eens gevuld. De 2 doppen had ik nu alvast als een volgend volk ook een probleem had. Dit bleek niet het geval te zijn. Allemaal eitjes, larven, en veel verzegeld broed. De thymovarplaatjes gelegd en en de voerbakken gevuld.

  Ik heb hierna de 2 doppen geopend en er zat in beide een mooie volledig getransformeerde koningin, maar nog volledig wit op de ogen na. Binnen hooguit enkele dagen, als de eerste jonge kongin uitloopt, zal ik een tuter en kwakers mogen verwachten. Dan kan ik de andere doppen nog uitsnijden. Een nazwerm van dit jonge volk zou een veel te grote aderlating zijn. Enfin, we zullen dit als een test beschouwen en verder afwachten. Omstreeks half september kan de jonge koningin al aan de leg zijn. Kijken om te leren dus...

 • kastcontrole

  Vandaag de kasten aan een snelle controle onderworpen. Bij de produktiekasten heb ik de lege liebigdispensers verwijderd. Na een week waren de papiertjes zelfs droog. De liebigdispenser zou 10-15ml mierenzuur moeten verdampen per dag. De 100ml is dus zeker efficiënt geweest. De temperaturen hebben natuurlijk goed meegewerkt deze keer. En het resultaat was al duidelijk op de varroalades.Er lagen zeer veel mijten. En in de volgende weken zullen er nog veel mijten vallen die nu dood zitten in het verzegeld broed. Wat deze volken betreft is het seizoen voorbij. De weging die ik nu elke week nog doorvoer zal me laten zien of ik in september nog wat dien bij te voeren. Maar de volgende week kunnen ze nog veel zelf ophalen. De phacelia bloeit en nog zeer veel kruiden, zoals het koninginnenkruid, de reuzenbalsemien en de canadese guldenroede. De klimop en de asters moeten zelfs nog beginnen. Ik heb deze week ook nog enkele buxussen uit de tuin verplant naar de bijenstand, enkele heidestruikjes en een Anna Polownaboom die ik heb gekocht in Florina te As.

  Ook de jonge volken heb ik vandaag even open gehad. Alleen volk 8 en 10 hebben nog niet alle 10 ramen uitgebouwd. Verzegeld voer hebben ze blijkbaar al veel. Als de temperaturen vanaf woensdag inderdaad tussen de 20 en 25°C blijven hangen, ga ik de thymolplaatjes opleggen. Daarna kunnen ze nog enkele kilo's suiker bij opslaan voor de winter en dan zijn deze ook klaar tegen eind september.

  Op vrijdag heb ik met mijn vrouw en mijn vader het dak van de operatiekamer en de recovery vervangen. De golfplaten vervangen door ecopanelen. Vermits het de ganse week een beetje koffiedik kijken was wat regen betreft, hebben we besloten op 1 dag de platen te vervangen en de zoldering later te doen van binnenuit. Dat kan nu door de geïsoleerde ecopanelen zelfs in de wintermaanden gebeuren. 

  Op zaterdag zijn we dan naar de rommelmarkt van Temploux gereden en hebben we onze verzameling Ricardglazen en karaffen weer wat kunnen aanvullen. temploux, ricardDeze markt doen we elk jaar met veel plezier. Na een rondgang tussen de vele kraampjes ben je 4 uur zoet geweest en echt niet meer in staat om pap te zeggen. Als je iets interessant opmerkt, kom je echt niet meer terug aan dezelfde kraam. Beslissen doe je dus direkt. Deze markt is gespreid over 2 dagen maar de beste zaakjes doe je natuurlijk de eerste dag. Ooit hebben we de rondgang nog eens herhaald op zaterdagavond. Zeer leuk, met een zaklamp tussen alle voorwerpen snuffelen, maar die wandeling had toen nog eens 5 uur geduurd. We heben dan tot 's morgens in de wagen geslapen alvorens naar huis terug te rijden. Tegenwoordig doen we de rondgang maar één keer meer.

  En vanaf morgen zit mijn verlof er op en beginnen we aan de drukste dag van het jaar. Dringende zaken werden afgehandeld door een collega, maar veel klanten wachten gewoon tot de eerste dag dat ik terug ben.

 • Verlof

  Dankzij mijn verlof hebben we wat tuinkarwijtjes kunnen opknappen.

  kruidentuin oudDe vorige kruidentuin is nu leeg. Er wordt stilaan plaats voorzien voor een nieuw tuinhuisje.

   

   

   

   

  kruidentuin nieuwkruidentuin nieuwDe nieuwe kruidentuin is nu aangeplant op het terras.

   

   

   

   

   

  serre, groentenserre, hosta'sIn de serre zijn nog wat slaplantjes, kool, selder en peterselie geplant. Ook een nieuwe laurier op stam heeft er een plaatsje gekregen. De buitenkant is beplant met een deel van de Hostaverzameling.

   

   

 • varroabestrijding

  Zaterdag bij een vluchtige controle (vliegplank en unster) opgemerkt dat de kasten een beetje aan gewicht waren verloren. Vermits het ook zondag nog niet geheel droog bleef, toch maar de voerbakjes weer gevuld met suikersiroop. Vandaag was de temperatuur veel beter en de week zet goed in. Daarom vanavond de tweede ronde mierenzuur begonnen. 100ml in de Liebigdispenser en deze keer niet op een blokje van 10cm. Er zou eigenlijk al een voederkrans rond het broed moeten zitten en ik heb de verdamper ook in een hoek van de kast gezet op de ramen. Een honingzolder was nu hoog genoeg om rond de verdamper te passen. Op een week zouden de verdampers nu moeten leeg zijn. De jonge volkjes heb ik nog wat bijgevoerd (was geleden van vorige week woensdag) maar ze doen het prima. Hier ga ik volgend weekend nog eens controleren en dan beslissen of ik al met de thymovarstrips begin of nog enkele weken wacht. Een jong volk dat nog in aangroei is, zou ik nog niet mogen storen met thymoldampen.

  In de voorbije dagen hebben we ook de serre wat beplant en de kruidentuin verplaatst. Alle kruiden zijn gedeeld en verplant naar de plantruimtes op het terras. Waar zich eerst de kruidentuin bevond, is nu plaats voor een tuinhuis en de kruiden staan nu vlak naast de keukendeur. Het opdelen en verjongen van de kruiden is sowieso een werkje dat om de paar jaar zou moeten gebeuren.

 • De chinchilla's zijn gearriveerd

  De twee chinchilla's zijn vandaag afgehaald. Ze wegen meer dan 200g en zijn voldoende zelfstandig. Hun paradijs was al even klaar en ze hadden ook geen enkele moeite om het drinkwater te vinden en de voederplaatsen. Ze hebben een bakje met hooi, een bal met hooi, een bakje droogvoer en enkele stokjes om op te knabbelen. Ze kregen ook een tak van de kweepeerboom uit de tuin. Het drinkwater krijgen ze via een nippelflesje. Op de bodem ligt vlasstro en af en toe zullen ze de benen mogen strekken in mijn wachtkamer. Volgens mijn dochter is het de enige' dierproof' kamer in huis.chinchilla's chinchilla's vrijloop
  chinchilla

 • Serre is geplaatst

  serreserre, tuinkamer

   

   

   

   

   

   

  De serre is geplaatst en we heben binnen een stuk met bankiraitegels belegd om een zitplaatsje te creëeren. In het weekend kan ik dan de rest afgraven en de grond vervangen door een goede tuingrond. Gisterenavond was de temperatuur binnen nog 24 graden terwijl het buiten begon te verduisteren en te regenen. Na de avondwandeling kan een korte overpeinzing van de dag hier best gezellig zijn.