• Tuinhuis

  Tuinhuis

  Werkplaats

  Imkerlokaal

 • Tuinhuis

  Gisteren heeft mijn vader de vloertegels gelegd. Vandaag heb ik de vierde laag beits gezet langs de buitenkant en de tegels ingewassen met voegcement. Nu dien ik morgen nog simpelweg wat plinten te plaatsen en alles is dan klaar om te verhuizen. Door de plinten moet ik dan later niet bang zijn om met water te kuisen. Er kan dan geen water in de houten wanden dringen. De electriciteit heb ik vorige week al aangelegd. Het ganse tuinhuis kan worden aan en afgesloten op een aparte stroomlijn. Als ik er niet in bezig ben, staat er dan ook geen stroom op de leidingen en kan er ook geen sluipverbruik zijn. Na het weekeinde zou de inrichting moeten afgerond zijn en ik zal dan even wat foto's plaatsen. 

  In de serre is het nu elke morgen nog rond de 6-7 graden. De verwarming heb ik nog niet in gebruik, maar ze is wel klaar om te worden aangezet zodra men weer nachtvorst voorspeld. Elke dag word de serredeur volledig opengezet om te verluchten en om de luchtvochtigheid niet te hoog te laten oplopen. Ook de middagtemperatuur is nog boven de 30 graden als ik alles dicht laat. Als ik de plantjes door de winter wil halen, zullen ze toch echt in rust moeten gaan en hiervoor zou de temperatuur ook weer niet boven de 10 graden mogen stijgen. Ik vind dit wel spannend.

 • Nieuwe tuinhuis, imkerslokaal

  Het nieuwe tuinhuis staat er. Nog een tegelvloer erin en enkele lagen beits aan de buitenkant en we kunen beginnen met de inrichting.

  tuinhuis, imkerslokaal

 • Touratech uitbreidingen

  Vandaag mijn bestelling ontvangen met uitbreidingen voor de super tenere van Touratech. Een grill voor de koplampen, de beschermingsplaatjes voor de lambdasensor, de ABSkabels en het voetsteuncontactje. Zoals we van Touratech gewend zijn, was het weer top. Een duidelijke werkbeschrijving en de pasvorm was perfect. Op een tiental minuten waren alle zaakjes gemonteerd. Of ze efficiënt zijn, hoop ik nooit te weten komen natuurlijk. Vooral de koplampgrill vind ik wel mooi staan. De plastic kap die origineel was meegeleverd, was niet gehomologeerd voor gebruik op de weg. Als de kap vuil was, verstrooide ze ook het licht naar alle kanten. 

  Door het faillisement van Rudax zal ik in de toekomst nog op zoek moeten naar een andere dealer voor het onderhoud. De vroegere mecanicien Joeri, zou dit kunnen en woont zelf ook in Tessenderlo. Er is een kans volgens het internet dat de Suzukidealer in Rillaar het dealerschap overneemt en anders heb ik ook nog de mogelijkheid om langs te gaan bij Felix en Jos. Hopelijk heb ik geen problemen in de nabije toekomst en kan ik nog enkele maanden de kat uit de boom kijken.

 • Wegen van de bijenkasten met een unster

  Hieronder een filmpje dat ik heb gemaakt, hoe ik mijn kasten aan de achterkant weeg om te schatten hoeveel voer ze hebben opgeslagen.

 • Winterisolatie serre

  Wellicht gebruikte ik teveel clips om de noppenfolie te bevestigen, want ik kwam minstens een derde tekort. In de plaatselijke Hortawinkel ben ik er dan maar enkele gaan bijhalen. Dit bleek echter een foutje te zijn. Deze clips zien er identiek uit, doch breken voor meer dan de helft gewoon af, alleen al door ze vast te zetten. De clips van euroserre zijn wel allemaal intact gebleven. Op de site van tuinadvies heb ik alvast een andere soort besteld om deze ook eens te kunnen proberen.

  Een klant liet me vanmorgen zijn serre zien en hij bleek ook langs de buitenkant nog een laag te hebben bevestigd, en hiervoor nog een rietmat. De tweede laag noppenfolie vind ik teveel van het goede, doch de rietmat heb ik ook geplaatst. Nu nog een electriciteitsleiding om de kachel te kunnen aansluiten. De zekering die gebruikt wordt voor het zwembad tijdens de zomermaanden, gaat dan in de winter ook kunnen dienen.

  rietmat, serrre, winterisolatie

  noppenfolie, serre, winterisolatie

  stekjes, serre, winterisolatie

  Laguna, serre, winterisolatie

 • Gele herfstframboos

  herfstframboos 

  De gele herfstframboos (Rubus idaeus 'Golden Everest') heeft dit jaar vrij veel vruchten gegeven. De gele vruchten worden door de vogels gerust gelaten. Net zoals de witte Sint-Jansbessen (Ribees rubrum 'Witte Versailles') blijken de vogels dit niet te herkennen als voedsel. Terwijl de rode variëteiten worden opgegeten vooraleer ze rijp zijn, kun je deze volledig voor jezelf plukken. Toch iets om rekening mee te houden. Ook de zwarte bes (Ribes nigra 'Titania') wordt goed gerust gelaten door de plaatselijke fauna. Ik heb een zestal jonge Jostabessen geplant die dit jaar sterk gegroeid zijn. Hopelijk zijn deze bessen ook voor mezelf volgend jaar.

  olijfwilg

  De haag van olijfwilgen (Elaeagnus ebbingei) die ik heb geplant vorige maand. Deze plant zou bloeien vanaf de vroege zomer tot september. Ik had toen gelijk 100 Ligustrums besteld. Deze kan ik begin november met kale wortel gaan afhalen. Deze ga ik ook in los haagverband planten. Hiermee bedoel ik dat ze een meter van elkaar af worden geplant, waardoor ze zeer breed kunnen uitgroeien en bijgevolg zonder snoei kunnen blijven en uitbundig gaan bloeien.

  In de serre ben ik vandaag begonnen met de isolatie met noppenfolie. Volgens de mensen van euroserre zou er een winst moeten zijn van 10 graden. Dus korte periodes nachtvorst zouden geen probleem mogen zijn. En indien het een langere periode vriest, kan ik de kachel nog opzetten voor enkele uurtjes. De overwintering in de serre beschouw ik als een experiment. Dan kan ik er tenminste over meepraten. Dan heb ik het geprobeerd. Als het te duur of te omslachtig wordt, zal ik dit maar één jaar doen. Een heleboel plantjes heb ik ondertussen al gestekt en veel kleine zaailingen die ik her en der in de tuin tegenkom, worden ook opgepot. Als ik ze niet verplant naar de bijenstand, kunnen ze volgend voorjaar in elk geval dienen voor de kruidenruildag van de Verenigde Taxanders, mijn imkersvereniging.