• controle kasten

  Zojuist met de stetoscoop nog eens gaan luisteren aan de kasten. Ze lieten allen een mooi zoemgeluid horen op 1 kast na. Controle langs de 4 zijden bevestigde: Deze kast is leeg! Geopend en de middelste 3 toplatten waren nog warm. Met een zaklamp geen beweging of bijen meer te zien. De ramen omhoog geheft en deze zaten allen voor 3/4 vol verzegeld voer. De middenste ramen haden een broedvlak van ongeveer 20 - 25 cm maar volledig leeg. Aan de rand een open koninginnendop. Op een hoopje zaten nog een 40tal bijen, maar allemaal dood. Op de bodem lagen nog enkele tientallen. Ik heb het vlieggat gesloten en ga na de vorstperiode deze kast weghalen en volledig onderzoeken. Veel lawaai maken en gerommel vond ik op dit moment niet zo'n goed idee. Zoals het er nu uitziet, zijn deze bijen moerloos geworden en hebben nog een koningin aangezet die niet meer werd bevrucht. Ik ga ze in elk geval zoeken binnenkort tussen de dode bijen.

  Terug thuisgekomen heb ik de papieren er even bijgehaald en wat blijkt... Deze kast is een nazaat van een kast die vorig voorjaar moerloos werd. In de 3 jaar dat ik nu zelfstandig imker, is dit de vierde kast die ik verlies. Eén verdacht ik vorig jaar in de late herfst van de beruchte verdwijnziekte en drie waren moerloos geworden. De eerste kan natuurlijk ook simpel moerloos zijn geworden waarn alle bijen verdwenen. Uit de afstamming blijkt nu echter dat al deze volken afstamden van het volk dat vorig voorjaar moerloos werd. Het volk dat bij mijn schoonvader in 2009 ook al een stille moerwissel had gedaan. De andere 3 kasten die ik daar heb gekregen en hun afstammelingen, zijn nog allemaal in orde. Zou het kunnen dat die kast de stille moerwissel zo sterk heeft ingekweekt, dat ze dat frequent deden? En vroeg of laat, doen ze dat dan eens op een foutief tijdstip en wordt het volk moerloos. Het probleem heeft zich momenteel misschien zelf opgelost, daar deze kastlijn nu volledig is verdwenen.

 • Voordracht Verenigde Taxanders

  De voordracht werd vandaag gegeven door Roger De Croock en handelde over volkesverjonging. Ze was zeer interessant. De heer De Croock gaf een ganse voormiddag uitleg over zijn systeem met tussenafleggers dat hem nuttig was ter voorkoming van de zwermneiging, om aan koninginnenkweek te doen en om koninginnenbrij te winnen. Uiteindelijk kon hij op die manier op een gedegen manier aan volksverjonging doen. En weer bevestigd dit mijn idee dat de toekomst ligt in een systeem van verjonging van het volk gepaard met veel raatvernieuwing om zo proper mogelijk te kunnen werken. De voormiddag was dus zeer leerzaam. Natuurlijk dien ik dit aan te passen aan mijn eigen systeem met Kempische kasten, maar ik voel dat ik op de goede weg zit.

 • Voorjaarsbloeiers

  De eerste voorjaarsbloei in de tuin wordt stilaan duidelijk zichtbaar. Net nu we voor een vorstperiode staan. Volgens sommige voorspellingen al voor een tiental dagen. Maar misschien is het nog wel het juiste moment. Als het nog veel later zou beginnen winteren, waren de planten misschien al te ver gevorderd om nog zonder kleerscheuren deze periode door te komen. We zijn ten slotte een beetje verwend geweest in de voorbije maanden. Het is tenslotte nog maar eind januari.

  WinterakonietCrocussneeuwklokje

 • Bijenhal

  De tweede bijenhal heeft vandaag weer een uitbreiding gekregen. Er kunnen nu al 9 kasten in. De bedoeling is te gaan tot 16 kasten. Maar volgende week geeft men een winterprik met vriestemperaturen en dan werk ik niet verder. Als de bijen vast op de tros zitten, kunnen we natuurlijk beter niet te veel rond hun kast rommelen. Vandaag kwam er af en toe een bijtje buiten en ze vlogen dan eigenlijk vrij snel weer binnen. Waarschijnlijk gingen ze zich maar even ontlasten.

  Ik had aan de bijenstand een jonge notenboom, waarvan de topscheut was afgebroken. Vorige maand had ik dan een lagere tak omhooggericht als nieuwe top, maar vandaag heb ik hem geënt met een waterloot van een notenboom met zeer grote smakelijke noten. We zullen afwachten of dit gaat lukken. Als ik de twee genetisch verschillende harttakken allebei kan behouden, heb ik natuurlijk een boom met twee verschillende noten.

  bijenhal,enten notenboom

 • Tuinserre

  De eerste serieuze vorstperiode lijkt weer achter de rug. De isolatie en verwarming deed zijn werk. De binnenbekleding met noppenfolie is prima. Of ze echt meerdere jaren is te hergebruiken, durf ik echter wel betwijfelen. Enfin we zullen wel zien. Ik ben wel van plan om een deel van de rietmatten die ik langs de buitenkant heb geplaatst te laten. Wellicht beschermen ze in de zomer ook tegen te felle zonnestralen. De electrische werfkachel die ik heb geplaatst, kon zijn werk gemakkelijk aan op halve kracht. De thermostaat die ik er tussen monteerde, heb ik ingesteld op 5°C. Ik heb gemerkt dat de temperatuur nu zakt tot 2,8 °C, het punt dat de verwarming opspringt en na amper 5 minuten is de temperatuur terug 5°C en schakelt de verwarming weer uit. In de namiddag steeg de temperatuur door het winterzonnetje zelfs tot 13,5°C. De planten lijken het goed te verdragen. Half februari zal ik alvast beginnen met zaaien. Allerlei bloemenzaadjes die ik vorig jaar heb verzameld ga ik voorzaaien. Ik denk dat ik betere resultaten kan bereiken door ze pas op een later tijdstip te verplanten naar de bijenstand dan ze ter plekke te zaaien. Ze worden dan waarschijnlijk te gemakkelijk verstikt door het lange gras.

 • Isolatie bijenkast

  Gisteren ben ik de produktievolken eens gaan controleren. Ze zaten allemaal vrij diep in een stevige wintertros. De plastic die ik onder de dekplank heb liggen is toch een gemak. Ik kan nu de dekplaat opheffen en zonder schrik te hebben dat de bijen het te koud krijgen, een blik werpen op de tros.Volgens de mul op de bodemplaat is er nog niet veel broedactiviteit. Maar de huidige vrieskou zou het prille broedbegin wel eens kunnen vernietigen en daarom heb ik vandaag de deksels geisoleerd met een dikke plaat isomo. Ik heb eveneens de eerste twee krokussen gezien voor de bijenhal. Ze stonden weliswaar nog niet volledig open, maar als het een volgende keer vliegweer is voor de bijen, hebben ze wellicht al wat te halen. Eind deze maand worden de kasten weer gewogen en naar mijn gevoel is dat het belangrijkste evenement van het vroege voorjaar. En niet de eerste voorjaarsinspectie in maart. Als het gewichtsverlies op dat moment te groot zou zijn, moet ik klaarstaan met extra deeg om bij te voeren. De explosieve bevolkingsgroei van een bijenvolk in het voorjaar is vooral hiermee gebaat volgens mij. Je kan maar warmte produceren als je voldoende brandstof ter beschikking hebt.

 • Vroegbloeiers

   

  Vandaag staan de winterakonieten en de Sarcococca volledig in bloei. Vorig jaar heb ik deze zien bloeien op 7 februari. We zijn dus momenteel een ganse maand voor op het vorige jaar. De bijen vliegen rustig in en uit, afhankelijk van het opvallend licht. Zodra er wat licht schijnt op de vliegplank verschijnen de eerste bijen. Als de kast ernaast in de schaduw zit, is daar geen leven te bekennen. Enkele minuutjes later, verandert de activiteit naar een andere kast die dan weer wat meer licht krijgt. Ik heb bij de produktiekasten in Hulst de bodemschuiven ingeschoven op de laagste stand. Hierdoor is er nog een centimeter open aan de achterkant, waardoor er toch frisse lucht aan de bodem komt. Er kan echter geen koude lucht van de natte bodem opstijgen in de kast. Een bijkomend voordeel is dat ik zo kan zien waar de tros zich bevindt in de kast aan de hand van de wasmul. Ook de grootte van de tros is zo in te schatten aan het aantal straatjes mul die op de bodem liggen. Ik heb ook al gemerkt dat er in kasten met broed ook meer suikerkorrels op de bodem liggen. Zodra er meer bijen vliegen in het voorjaar en er meer water kan worden gehaald en vers stuifmeel binnenkomt, verdwijnt dit verschijnsel. Bijen kunnen moeilijk droge suikerkristallen opnemen en vermoedelijk laten ze deze kristallen, afkomstig van opgeslagen honing en wintervoer, op dit moment van het jaar eerder vallen. Ik denk dat de dekseltjes van de cellen waar de wintervoorraad is in opgeslagen en de eerste laag voer hier juist onder nogal veel uitgekristalliseerde suikers bevatten.