• Zondag

  vijver

  Ik zie de visjes terug zwemmen. Het brengt tot wat leven in de tuin. De reiniging van de vijver doe ik normaal elke 2 of 3 jaar.

   

   

   

   

  serreVanmorgen heb ik nog enkele bakjes volgezaaid. De temperatuur was vanmorgen maar tot 7,2°C gezakt. Benieuwd of de zelf geoogste zaden vlot kiemen. Ik heb ook een pakje Steviazaad gekocht. Er zaten welgeteld 18 zaadjes in het pakje. Ik ben benieuwd. Heb de tray wel binnen op de vensterbank gezet.

   

   

   

  insectenhotelZojuist nog even gewerkt aan het nieuwe insectenhotel. Het houtblokje dien ik nog wel vol gaatjes te boren, maar dat doe ik morgen pas als de houtlijm droog is. Ik heb de stengels namelijk vastgelijmd. Ik heb ervaren dat de koolmeesjes anders de rietstengels uittrekken. Voor hun is dit een interessante voedertafel.

   

   

   

   

 • Voorjaarsopruiming van de serre

  Ik ben gisteren begonnen met de opruiming van de serre. De noppenfolie en de rietmat zijn verwijderd. De automatische raamopeners zijn ook teruggeplaatst. Vandaag ging de temperatuur al tot 26,5 graden en een beetje verluchting is dan wel nuttig. De eerste bloemen zijn  gezaaid en ook een beetje spinazie, pepers, paprika, wortelen en snijsla .Enkele kropslaplantjes heb ik als plugplant gekocht. Binnenshuis heb ik al veldsla en tuinkers gezaaid. Deze zijn al ondertussen al mooi uitgekomen en kunnen morgen ook naar de serre. De sinaasappelstruik is zonder bladverlies door de winter gekomen en momenteel staan er minuscule scheutjes aan bijna elke oksel. De groei is dus begonnen. Volgende week voor de eerste keer dit jaar bemesten met citrusmest. De verwarming blijft aangesloten, maar werkt alleen tussen 3 en 5 graden.

  In de tuin ben ik begonnen met het weghalen van de dode stengels en het tuinvijvertje heb ik leeggemaakt. De mini waterlelie heb ik wat opgefrist en daarna het vijvertje terug gevuld. Het is een klein polyester vijvertje van 200 liter.  Ondanks de strenge vorst waren de 2 goudvisjes nog zeer actief. De jonge visjes die ik vorig jaar in de zomer heb gezien, waren niet meer te vinden. Twee goudvisjes in dit vijvertje is echter meer dan voldoende om te beletten dat het water een muggenkwekerij wordt.

 • Voorjaar

  Vandaag heb ik de kasten alle 8 gecontroleerd. Het voorvliegen was een lust voor het oog. Ik kan het wel geen echte reinigingsvlucht noemen. Maar misschien is dit omdat ze tot januari nog regelmatig buiten kwamen. In elk geval stroomt het waternu  uit de kasten en voelt de dekplastiek zeer warm aan. Op de bodemplaat liggen 5-6 rijen mul en ik kan alleen maar concluderen dat het broed goed op gang is gekomen. Ik heb de bodems verwijderd om voldoende verluchting te voorzien. Twee kasten waren zwaarder dan eind december en deze heb ik dus niet bijgevoerd. De andere kasten zaten nog op hetzelfde gewicht of een halve kilo lichter. Deze heb ik voer bijgegeven. In de twee oude volken heb ik een pak apifonda onder het plastiek gelegd. Bij de vier jonge volken heb ik 1 of 2 voerramen gehangen in de plaats van de slecht uitgewerkte ramen van vorig jaar. Alle kasten moeten nu verder kunnen tot einde maart, maar toch zal ik ze nu elke week wegen tot aan de fruitbloei. krokusbloeibij op crocus

  De trailcam heeft de voorbije week enkele nieuwsgierigen betrapt voor de bijenstal. Ik wist al wel dat er een kat langskwam, maar dat was een rosse. Deze twee zijn dus nog andere. Dat de haas er zat, had ik al gezien aan de sporen in de sneeuw. kat, trailcamekster, trailcamhaas, trailcamkat, trailcam

 • Verenigde Taxanders

  Vanmorgen hadden we de voorjaarsvergadering van de imkersvereniging met aansluitend een uiteenzetting door Frans Daems over het uitwinteren van de bijenvolken. De vereniging zit financieel blijkbaar op rozen. Althans het kasverslag zag er gezond uit. Er worden dit jaar weer enkele zaken georganiseerd waar we het al over hebben gehad. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar helpende handen op die evenementen. In maart hebben we de plaatselijke plantenruildag. In april is er de bijenmarkt in Helchteren. In mei hebben we Supervlieg in Tessenderlo en in september het imkerscongres in Herckenrode.

  De uiteenzetting over de uitwintering was weer zeer interessant. Alhoewel Frans met andere kasten en andere methodes werkt, heb ik toch weer veel opgestoken. Het belangrijkste dat ik al zeer snel zelf in praktijk ga brengen, is het kleiner zetten van kleinere volkjes. Zodra het weer naar het einde van de week beter wordt, ga ik immers op pad met de pakken apifonda. Elke kast die teveel in gewicht daalt, krijgt een pak apifonda opgelegd. De jonge volken van vorig jaar ga ik echter ook eens controleren op het aantal slecht uitgewerkte ramen. Er zitten er nog wel een paar in die nog niet waren opgewerkt. Ik zal ze er dan maar uithalen en het volk nauwer zetten met een sluitblok. Door de broedbak aan te passen aan de grootte van het volk, zitten ze waarschijnlijk wel warmer. Als ik langs de kanten alleen de plasticfolie even dien weg te plooien, blijft het beginnende broednest wel op temperatuur. Dit is iets om dit jaar op te letten. Ik kan wellicht veel beter eind september al de niet uitgewerkte waswafels terug uit de jongvolken halen en de kasten naast het vulblok dichtstoppen met isolatiemateriaal.

 • Zaaien in serre en binnenshuis.

  Vandaag heb ik al enkele zaden gezaaid. Vorige donderdag in de Lidl enkele plastic zaaitrays gekocht. Kropsla, veldsla en spinazie heb ik toen gezaaid in zo'n tray en ik heb ze binnenshuis op de vensterbank gezet. Vandaag heb ik ook enkele tuinplanten gezaaid. Vorig jaar heb ik weer vele zaden geoogst tijdens wandelingen in openbare en andere tuinen. Voor de laatste vorstperiode had ik de envelopjes met droge zaden in het tuinhuis gelegd. Er kunnen namelijk ook zaden tussenzitten die een vorstperiode op prijs stellen alvorens te kiemen. Er zitten waarschijnlijk ook wel zaden bij die ik misschien  beter al in het najaar had gezaaid, maar dat zullen we dan wel ervaren. De kruidenzaden worden gezaaid in turfpotjes. Hierdoor hoop ik later de jonge plantjes gemakkelijk te kunnen planten aan de bijenstand zonder groeistilstand. De jonge stekjes die ik vorig najaar in de serre heb gestekt, zijn ook gesorteerd. Degene die niet zijn aangeslagen, heb ik opgeruimd om schimmelvorming te voorkomen. Het zullen er toch wel een flink deel zijn om te ruilen op zondag 18 maart: De jaarlijkse plantenruildag van onze imkersvereniging De Verenigde Taxanders. Gratis toegang voor iedereen met tombola. De ruildag gaat door in de broederschool aan de H.Hartlaan 16 te Tessenderlo. De planten kunnen worden aangebracht vanaf 13u en er wordt geruild vanaf 14u.

 • Februarimaand

  Hoe was de maand februari de vorige jaren?

  In 2011 heb ik een jongvolk verhuisd op 12 februari terwijl de kasten in 2010, allemaal tegelijk, pas zijn verhuisd op 20 februari bij een temperatuur van 5°C.

  In 2011 hebben de volken een pak apifonda gekregen op 26 februari en in 2010 is dat gebeurd op 23 februari.

  Als de koudeperiode binnen een tiental dagen echt achter de rug zou zijn, zal ik waarschijnlijk weer op ongeveer hetzelfde tijdstip een pak apifonda kunnen opleggen. Ik leg dat pak wel alleen op die kasten die beduidend lichter zijn geworden en dus al wat voer hebben opgegeten. En ze hebben liever wat te veel dan te weinig. Wat stuifmeel betreft zou er geen probleem mogen zijn. Ik verwacht zeer snel bij opwarming al de eerste wilgen samen met de crocussen. 

 • imkerijmethode 2012

  Sinds 2009 noteer ik in een agenda wat er wordt gedaan met de bijen en hoe het met de natuur is gesteld. Naar het einde van elk jaar toe wordt dit eens bekeken en een plan opgesteld voor het volgende jaar. Ik schrijf de planning in op de eerste dag van de maand en de exacte afhandeling hangt dan o.a. af van het weer. Dit systeem van noteren heeft nu al geleid tot een methode voor het ganse jaar 2012. Het is absoluut geen perfect systeem en er wordt jaarlijks aan gesleuteld. Maar alleen door te noteren wat ik zelf zie en wat ik lees en hoor, kan ik iets bijleren en het systeem voor mij steeds verbeteren.

  Wat stond er nu ingeschreven voor januari 2012:

  Huiswerk:  *Kasten bijmaken, repareren en verven, merkteken op kastfront verven.

                  *Zelf maken bodems met varroabodem en schuif

                  *Maken dekplanken met voergat in midden en met bijendrijvers

                  *Segenbergers aankopen en verven.(4st)

                  *Maken verloopplank Kempisch naar Segeberger(4st)

                  *Bestellen benodigde broedramen

                  *Darrenramen bijmaken verdeeld in 2 horizontaal of 3 verticaal

  De bodemschuiven zijn nog niet gemaakt en de dekplanken en darrenramen evenmin. Of ik segebergers ga bijkopen, ben ik nog niet uit.

  Standwerk:°Ganse jaar bodem open.

                   °Nog geen isolatie op dekplank in januari, folie laten liggen onder dekplank.

  Met een open bodem bedoel ik wel dat de varoaschuif niet dicht aansluit. Ze ligt wel onder de kast om koude tocht te vermijden van de bodem. De wind kan er niet onderin blazen en er is toch ventilatie mogelijk.

  Wat staat er ingeschreven voor februari 2012:

  Huiswerk: *Bij een verlaten kast: alle dode bijen in bokaal en spoelen met water en zeep: door honingzeef gieten en de bijen zitten in grootste en mijten in kleinste zeef: meer dan 1/10 is teveel!

  Dit is nu gebeurt en het heeft me toch weer wat wijsheid opgeleverd.

  Standwerk: °Isolatie op dekplank leggen

                    °Wekelijks wegen kasten tot aan de kersenbloei en eventueel bijvoeren met deeg,

                    °Volken moeten nu minimaal 4 straten bezetten met bijen, te zien aan wasmul door enkele dagen de varoalade er onder te schuiven.De buitenste 2 niet meetellen!

                    °Boven de 10°C is de helft van de bijen buiten: Elke seconde 1 bij die terugkomt zijn 2000 bijen buiten en dus 4000 in totaal.

                    °Zwakke volken vlieggat nog klein laten. Bij andere vlieggat openen.

  Het is nu nog zo koud dat er geen bijen vliegen en om de wintertros niet te verstoren, worden ze momenteel ook niet gewogen.