• Toestand tweede helft maart

  NarcissenwilgenkatjesVinca minorMahonieForsythsia26032012 007-800.jpgSegebergersBijencake, regenboogcake

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

       Er begint al vanalles te bloeien. De narcissen, de wilgen, de kleine maagdenpalm, de mahoniestruik en de forsythsia. Deze laatste is wel geen bijenplant maar ik vind hem in het voorjaar er echt bij horen. Het veld voor de phacelia is gefreesd en ingezaaid. De Segebergers staan boven op de kempische broedbakken. En de speciale bakvorm die ik vorig jaar heb gekregen, is dit weekend ingewijd door mijn dochter. Ze heeft een speciaal regenboogdeeg gemaakt. De smaak is die van een gewone cake maar het uiterlijk, of beter het innerlijke ziet er fantastisch uit. In de vorm worden twee helften gebakken, die later tegen elkaar kunnen worden gemonteerd. Ik ga die vorm toch eens moeten proberen met een honingcake.

 • Opzetten Segebergers

  Vanmiddag heb ik de 4 oude produktievolken gecontroleerd. Ze hadden elk 4 ramen beiderzijds vol broed met op de randen al wat darrenbroed. Zeer veel stuifmeel en volle voedselramen. Ik heb ze een darrenraam ingehangen in de plaats van een voederraam. Een sluitblok heb ik er niet tussengehangen omdat er toch een Segeberger boven werd gezet. Centraal zitten hier enkele uitgewerkte ramen die ik heb geleend van een collega. Eind april krijgt ze hiervoor wel een volk. Als de Segebergers vol broed zitten, gaan ze tegen eind april weg en kunnnen mijn Kempische bakken dienen voor afleggers. De segebergers zijn gevuld met 10 ramen en een vulblok. Dit kan dan worden vervangen door een darrenraam eind april als ze worden afgezet. De nieuwe produktievolken heb ik gewogen en ze wegen elk tussen de 18 en 20 kg. Deze zijn gewogen aan de achterkant en de kasten zijn dus in werkelijkheid ongeveer dubbel zo zwaar.  Er zijn nog geen waswafels uitgewerkt in de honingzolder. De centrale ramen die al uitgewerkt waren, zaten echter vol bijen. Ze werken dus al aan de honing.

  Het Phaceliaveld heb ik daarna gefreesd  en nu kan ik morgen zaaien. Ik zaai de Phacelia gemengd met een hoeveelheid zaad  die ik heb verzameld van bloemenperkjes. Ik vind het namelijk leuk als er tussen al dat paars geweld enkele andere bloemen de kop opsteken. De voorbije twee jaar heb ik ondervonden dat de Phacelia na 12 weken volop in bloei staat. Eind juni hebben de bijen dus een extraatje. De 100 ligusters die ik heb geplant voor de winter hebben momenteel al hun bladeren verloren door de vorst. De jonge bladknoppen beginnen echter duidelijk zichtbaar te worden bij de meesten. Het kan dus nog goedkomen. Ook de laurierkersen hebben bijna al hun bladeren verloren maar deze waren al een stuk groter en dus robuuster.

 • voorjaar

  De ganse week te druk geweest om te genieten van het weer. Zelfs weinig met de motor gereden. Gelukkig hebben de bijen er kunnen van genieten. Ze vliegen alle dagen fantastisch. Ook zeer veel voorvliegende jonge bijen in de namiddag. De volken gaan hard. Maar ook de wilg gaat hard. Op nauwelijks enkele dagen lijkt de grote wilg wel uitgebloeid. Als het niet snel gaat regenen, zou er nog wel eens armoede kunnen van komen. Nu in het voorjaar heeft vooral de nieuwe aanplant het water broodnodig. 

  Vandaag in de serre nog wat radijsjes uitgeplant. Alhoewel, het is niet echt uitplanten. Er staan slechts 4-6 radijsjes per plug en die wordt in zijn geheel in de volle grond gezet. Na enkele dagen, als ze stevig staan, knip ik met een fijn schaartje het teveel aan kiemplantjes weg. Hierdoor hoef ik niet te trekken aan de jonge steeltjes en groeien ze vlot door. Ook de andere kiemplantjes behandel ik op deze manier. De stekjes van de Steviaplant die ik voor de winter heb ingestoken zijn alle 3 beginnen groeien. Ook de citroenverbenastek loopt terug uit.

  Deze avond heb ik de 4 segebergers gevuld met verse waswafels.Ze zijn nu klaar om op te zetten. Wellicht krijg ik morgenvroeg nog een deel uitgebouwde ramen van een collega-imker. Hierdoor zal de koningin wel vlugger naar boven trekken en kan ik dan eind april het volk splitsen. Ik moet in elk geval wachten tot er voldoende darren rondvliegen. Als de ramen in de segeberger ook al voor de helft uitgebouwd zijn, zal ik ook de onderste bak inrichten zoals de jonge volkjes. Als ik de segebergers opzet met alleen waswafels, ga ik er onder nog geen geven. De jonge volken ga ik dit weekend waarschijnlijk niet kunnencontroleren. Ik zal ze snel eens wrgen om zo het verder verloop te kunnen volgen.

  Spijtig dat we dit weekend een uur verspelen. Ik had liever een uur extra gehad. Nog een geluk dat de overgang  tijdens de nacht gebeurd en we zo alleen een uur slaap moeten afgeven.

 • Vliegweer voor de bijen

  bodemplaat 201101schuiflade 201103schuiflade 201104

   

   

   

   

   

   

  Deze namiddag vlogen de bijen enorm. Het was dringen aan het vlieggat en de meesten hadden twee enorm gele proppen stuifmeel bij. Enkele bijen hadden blijkbaar zelfs een stuifmeelbad genomen. Ze waren letterlijk helemaal geel. Bij controle van de schuiven was bij kast 1 en kast 4 goed te zien dat ze de krant al deels of geheel verwijderd hebben. Ze zijn dus al naar boven aan het sleuren. Hopelijk heben we dit jaar weer wat wilgenhoning zoals vorig jaar. Op de 2de foto is goed te zien dat ze op alle straten werken. Ze laten zich dus blijkbaar toch niet storen door het vulblok. Naar mijn bescheiden mening ziet het er goed uit. 

  Ik ben ook naar het tuincentrum geweest en heb er een 'vierkantemetertuin' gekocht. Naast de kruidentuin, tegen het terras heb ik nu de mogelijkheid om enkele groenten te kweken. Morgen direkt beginnen en enkele slaplantjes, wat radijs en rucola uit de serre halen.

 • Plantenruildag Verenigde Taxanders


  PlantenruildagPlanten geruildKoffie met taart achterafVolle zaal

  De plantenruildag zit er weer op. De weergoden waren ons goed gezind. Het bleef droog en met een warme jas was het zelfs aangenaam. Na een succesvolle ruil werden de nieuwe aanwinsten voor onze bijen naar de wagen gebracht en begaf men zich naar de kantine voor een koffie met taart, iets frisser of een lekker zoete mede. Alle aanwezigen kregen een lotje voor de tombola en voor de ruilers was er nog een extra prijs voorzien. Het viel me wel op dat er ook veel interesse was van mensen die geen voeling hadden met de bijen, maar kwamen voor de planten. En ook dat is natuurlijk welkom. Hoe meer bijenplanten er bloeien, hoe beter voor de bij en bij uitbreiding voor veel insecten.

 • Voorjaarscontrole

  Deze namiddag bij mooi weer de voorjaarscontrole uitgevoerd. De jonge volkjes hebben 3 tot 5 ramen met broed. Ze zijn nu opgezet zoals gisteren beschreven. Misschien is het nog te vroeg voor een darrenraam en misschien is het vulblok tussen het broed en de voerramen ook geen goed idee. Het wordt echter al jaren toegepast door somige imkers die hier goede resultaten mee halen. Ik ga natuurlijk volgende week al een controle toepassen. Het darrenraam en het vulblok kan ik nog steeds vervangen door een voerraam. Ik had er namelijk enkele op overschot die ik heb weggehangen in een broedkamertoren. Ik verwacht echter geen problemen vermits er volgende week mooi weer wordt voorspeld. In elk geval zitten de volken nu in een kleinere ruimte die ze beter kunnen opwarmen en de broedbeperking op 6 ramen is zo ook al een feit. In twee kasten heb ik een mooie  koningin mogen begroeten. Heel statig schreidde ze over de raat. Ik had er niet naar gezocht, doch kwam ze eerder toevallig tegen bij het samenhangen van de ramen met broed. Twee bodems die ik al had geerfd, blijken te rot om verder te gebruiken. Ik ben na de controle naar de imkersshop in Heusden gereden voor de vierde segeberger en heb er ook maar 2 kempische bodems besteld. Ik ben dan klaar om dit jaar 8 jonge volkjes op te zetten.

  Nu morgen is de plantenruildag van de imkersvereniging 'De Verenigde Taxanders'. Ze gaat door vanaf 14u op de koer van de Technische School te Tessenderlo aan de Heilig Hartlaan.  Ik heb mijn plantjes allemaal klaar en vanaf 11u staan we al klaar om alles klaar te zetten.

 • Paddentrek

  De huispad is terug aangekomen! Vanavond zat de huispad weer op het terras. Vermits ik aan de zijkant van het perceel een toegangspoort heb voorzien, kon onze pad nu langs de gevel naar het terras. We hebben hem (of haar) in een emmer gezet en naar het vijvertje gedragen. Ik heb even gecontroleerd en hij is vorig jaar op 10 september uit de tuin vertrokken. Natuurlijk weet ik niet zeker of het elk jaar dezelfde pad betreft. Maar dat hij al jaren naar een klein vijvertje terugkeert, vindt ik toch een hele prestatie. 

  Vanmiddag ben ik even naar de nieuwe produktievolken gaan kijken en het was daar een drukte van jewelste. Bijna elke bij was zwaar beladen met stuifmeel. Ik heb het vlieggat bij alle 4 dan maar volledig opengezet om het gedrang te voorkomen. Morgen ga ik de voorjaarscontrole uitvoeren. Ze krijgen eerst en vooral een nieuwe bodem. Hierna gaat er aan de linkerkant een darrenraam in en hiernaast hang ik 5 ramen met broed. Het volgende raam is dan een waswafel en hiernaast een sluitblok. De volgende 2 ramen zullen stuifmeelramen worden en nog 2 voederramen. Dan plaats ik een krant op het geheel en hierboven het koninginnenrooster. Dan plaats ik een honingzolder met in het midden 6 uitgewerkte ramen en aan de beide kanten 3 waswafels. Het is een manier die ik heb gehoord tijdens een vergadering vorig jaar en hierdoor wordt broedbeperking gekoppeld aan raatvernieuwing. Om morgen alles vlot te laten verlopen, heb ik vanavond de 24 waswafels ingesmolten na de ramen te hebben bedraad.

  De oude produktievolken ga ik pas volgende week controleren en dit combineren met het opzetten van de segebergers.