• Eind april

  Vrijdagavond een lading Apigold afgehaald. Deze voedersiroop voor de bijen werd in Bilzen geleverd met een enorme tankwagen. Door de samenaankoop was de prijs zeer interessant. Ik had blauwe containers van 30L voorzien van een watertonkraan. De containers kwamen van een bekend koekjesfabriek en hebben slechts eenmaal gediend voor de aanvoer van een voedingsmiddel. Ze sluiten hermetisch met een deksel en een metalen spanring. 350kg achter in de berlingo zonder problemen. De suikersiroop was nog warm en zodoende reed ik met de raampjes open op de autostrade. Wat een hitte straalden die dingen uit! Thuisgekomen direkt de deksels er terug los opgezet, om te beletten dat ze te sterk vacuum zouden trekken bij afkoeling. Zaterdag heb ik dan een vaatje terug gesloten en naar de bijenstand gebracht. De voeding voor de te maken afleggers staat zodoende al klaar.

  Zaterdag heb ik dan de segenbergerrompen verwijderd van de Kempische onderkasten en op hun eigen bodem gezet. In drie segenbergers zat de koningin al met enkele platen broed. Deze kasten hebben nu een onderkomen gevonden bij een andere imker. De vierde segenberger had nog geen broed en slechts weinig uitbouw op de ramen. De ganse onderbak is dan in de segenberger geveegd met de koningin en de vliegbijen heb ik even laten terugvliegen op de Kempische kast. De segenberger is dan naar de andere stand gebracht waar hij een 2L-voerbakje kreeg met de Apigoldsiroop. Ik heb ze dit alvast gegeven vermits er geen ander voer in de segenberger zat en er weinig haalbijen zijn meegedaan. De Kempische broedbakken zitten nog vol ramen voer en ramen met broed in alle stadia (brias).

  Zondag de segenberger eens bekeken en het voerbakje werd druk bezocht. De bijen vlogen rond het middaguur ook uitbundig voor de kast om zich te oriënteren. De twee produktiekasten die hier staan, heb ik dan opengedaan om het darrenraat te snijden en uit de beste kast heb ik twee en van de andere kast één raam met brias gehaald. Deze broedramen heb ik, tussen 2 voerramen en afgesloten met een  een vulblok, in een nieuwe broedbak gehangen. Deze broedbak heeft ca. 2 uur boven op de honingzolder gestaan waarna ik ze op de andere stand bovenop een ander volk heb gezet. Deze broedafleggertjes hebben ook nog wat bijen uit de honingzolder meegekregen om zeker te zijn dat ze het broed goed zullen verzorgen en doppen aanzetten. Door de verhuis naar de andere stand vermijd ik vervliegen. Boven de separator profiteren ze mee van de warmte om hun broed te verzorgen. De produktievolken zijn 1 of 2 ramen broed kwijt en kregen waswafels in de plaats.

  De volgende stap is nu de doppencontrole in de 4 moerloze broedbakken en de 2 broedafleggers binnen 9-11 dagen.

 • Controle

  Gisteren de volken gecontroleerd. Darrenraat gesneden bij de oude volken. Slechts 1 segebergerromp had verzegeld broed en een honingrand. De 3 andere kasten hadden slechts een begin gemaakt met honingopslag in de segenbergerrompen. Volgende week worden ze in elk geval afgezet en de ze krijgen dan de koningin en de helft van de bijen mee. De produktiekasten bij mijn vader hebben allebei al enkele waswafels uitgebouwd in de honingzolder. De uitgebouwde honingramen die ik centraal had ingehangen, begonnen al wat gewicht te krijgen, maar ze waren nog niet verzegeld. Het darrenraam was al bijna weer uitgebouwd en er zaten al eitjes in. Dus volgende week weer uitsnijden en ze geven dan ook hun eerste broedraam en voerraam af voor een broedafleggertje. 

  Vandaag naar de bestuivingsvolken gaan kijken. Enorm veel regen en zelfs hagel tijdens de rit. Ik had er wel voor gekozen om mijn regenpak aan te doen op de motor. Bij aankomst viel er een gaatje tussen de wolken en vlogen de bijen massaal. Ik kreeg er een warm gevoel van. Het grootste deel van de kersenbloei lijkt echter al voorbij. Benieuwd of ze in voldoende mate zijn bestoven met het rotweer van de laatste weken. De controle van de kasten verliep vlot. De middenste honingramen bevatten al veel glinsterende honing. De broedbak zat barstensvol bijen en het darrenraat werd uitgesneden. Volgende week dienen ze ook een broedraam en een voerraam af te staan voor een broedafleggertje.

 • Zondag

  Begonnen met het dagelijks brood.zondags brood Hierna naar de bijenstand aan het waterbroek om pastinaak, rode bietjes en wortelen te zaaien. bij aankomst vluchtte een ree weg. Het was een volwassen hinde en ze is misschien al afgezonderd om weldra te werpen. vlak voor mijn voeten vloog een torenvalkvrouwtje op met zijn prooi. Blijkbaar had ik haar verstoord, maar ze ging 30 meter verder gewoon verder eten. Een geluk dat ik mijn camera bijhad. torenvalk met prooitorenvalk met prooitorenvalk met prooi 

   

  Thuisgekomen en nog ekele foto's kunnen maken van een koppeltje koolmezen . koolmeeskoolmees 

   

  Vlak na de middag vertrokken naar Gingelom. Het was daar echter zo koud dat er bijna geen bijtjes vlogen. De kast toch even opengedaan en het broednest was compleet volzet. De waswafel was blijkbaar volledig uitgewerkt. Ik heb echter het koninginnenrooster niet verwijderd om het darrenraat uit te snijden. Het was zo koud dat ik maar snel de honingzolder terug heb opgezet. Hierin was maar een enkele bij aanwezig. Met de stetoscoop heb ik dan even geluisterd en de volkjes zoemden beiden rustig, zonder huilen. Ze voelen zich dus niet moerloos en het zal dus wel loslopen. Zodra het weer even verbetert, zal ik nog maar eens de trip doen om het darrenraat vooralsnog uit te snijden. Moesten er de volgende dagen toch darren uitlopen, nemen we de varroa er maar bij. De harige mannetjesbijen zullen in elk geval kunnen helpen om het volk op temperatuur te houden. En volgens de weersvoorspellingen voor de volgende week zou het wel eens nodig kunnen zijn.
   

 • Darrenraat snijden

  Vandaag heb ik de volken gecontroleerd. De twee produktievolken hadden een vol raam verzegeld darrenraat dat ik heb uitgesneden. darrenraat snijdendarrenraat snijdenDit darrenraat heb ik gekookt in regenwater en na afkoeling wordt het vuile water weggegooid. De bovenste laag was en de darrenpoppen heb ik ruwweg van elkaar gescheiden en de poppen aan de kippen gegeven. Het restant wordt nu nog eens gestoomd in een gaasdoek om de was volledig te scheiden van de laatste poppen en vervellingshuiden. De waswafel die ze hadden in het broednest was volledig uitgebouwd en ze hadden vol 5 ramen broed. In de honingzolder waren ze begonnen met de waswafels uit te bouwen en de bovenste cm van de oude honingramen waren al verzegeld. Aan dit tempo, zal binnen 14 dagen weer een darrenraam worden uitgesneden. Ik ga dan ook een raam met brias en een voerraam met wat stuifmeel uitnemen en als broedzuigeling opzetten. 

  De twee produktievolken die naar de kersen zijn gebracht, worden morgen gecontroleerd.

  De 4 oude volken van vorig jaar heb ik eveneens gecontroleerd. Ze hadden eveneens een vol raam met darrenraat uit te snijden. Tussen de kempische bak en de opgezette segeberger is een ruimte van enkele cm tussen de ramen en ook deze was opgevuld met darrenraat. Dit werd allemaal weggesneden. In 1 segeberger zat al verzegeld broed en de waswafels waren al deels uitgebouwd. Voor de rest was er al vrij veel honing opgeslagen in de segebergers, maar nog niet verzegeld. In 1 bak waren ze blijkbaar nog niet in de segeberger geweest. De kempische onderbak zag er toch niet slecht uit, dus dit komt nog wel goed. Het was ook de kast die het langst in de schaduw staat tijdens de voormiddag. De beste kast hier heb ik een nieuwe bodem gegeven. Deze bodem heb ik gekregen om deel te nemen aan het Limburgse mierenzuurproject. Tussen mei en juli wordt in deze bodem 5 liter verdund mierenzuur van 15% verdampt. Ten gepaste tijde zal ik hierover wel meer uitweiden. Binnen 14 dagen worden de segebergers afgezet op een eigen bodem en de koningin met nog enkele afgeveegde ramen uit de kempische onderbak meegeveegd. De kempische onderbak kan dan wellicht dienen voor de aanmaak van enkele broedafleggers. We zullen wel zien hoever we geraken. Ik ben in elk geval voorzien om 8 broedafleggers te maken dit jaar. Als ik dan ook nog een koninginnenkweekje kan opstarten, zou ik toch 16 volken moeten kunnen inwinteren dit jaar.

  De eerste bladknoppen van de acacia zijn 2 weken geleden bevroren. Vandaag heb ik gemerkt dat er nieuwe knoppen komen gluren. Hopelijk is de bloei niet gestoord verder in het jaar. De laurierkers begint uit te lopen en zal wel herstellen van de vorstschade. Ook de Viburnum tinus zal wel herstellen. Ik heb echter ondervonden dat ik op die stand beter aanplant in het voorjaar in plaats van in het najaar. De voorjaarsaanplantingen doen het steeds veel beter dan de najaarsaanplantingen. Vandaag is me ook opgevallen dat het groot hoefblad, waarvan ik vorig jaar 2 plantjes heb geplant, ondanks slechts 1 bloemhoofd dit voorjaar, toch jong blad geeft over meerdere vierkante meters. Het lijkt er dus op dat deze aanplant de netels langs de beekoever wel zal kunnen overtroeven.

 • Was wafelen

  Gisterenavond een uurtje gewafeld en toch weer een heel pak waswafels op maat Dadant-Blatt kunnen stockeren. Ik heb ze nog niet op maat gesneden van mijn Kempische kasten. Vermoedelijk heb ik er ook nog enkele nodig op maat Duits Normaal voor de segebergers. Nu zaterdag zullen we ze eens controleren en dan weten we wellicht meer over het verdere verloop tijdens de volgende weken. De 5 Apideakastjes die ik heb gekocht op de bijenmarkt, zijn ook volledig klaargemaakt, op het voerdeeg na natuurlijk. Gisterenmiddag omstreeks 14u was het even gestopt met regenen en dadelijk begon een grote wolk jonge bijen zich in te vliegen voor de kasten. Het stuifmeel dat de ouderen binnenbrachten was dit keer vuurrood voor het grootste deel en sommigen droegen felgele pakjes. De sleedoornhaag en de weide met paardenbloemen gaan er nu ook al stilletjes tegenaan. De bijen zullen nu elke droge periode kunnen gebruiken om zoveel mogelijk 'natuurlijk goud' binnen te sleuren voor hun exploderend broednest.

 • Paasmaandag

  Een extra verlofdag en zeer goed gevuld. Eerst naar de bijenmarkt in Houthalen-Helchteren. Ik heb er de bodem en het mierenzuur afgehaald voor het europese mierenzuurproject. Gedurende 3 jaar gaan we met enkele imkers testen of het mierenzuur kan worden gebruikt onder in de kast tijdens de dracht en of het de honing beïnvloed. De volledige opvolging gebeurt door de Limburgse gezondheidscommissie en de  Universiteit Gent. Volgend weekend zal ik de bodem onder één volk schuiven. Deze bodem is speciaal gemaakt op de maat van mijn Kempische kasten. Ik heb eveneens een nieuwe sluier gekocht met een pijpgat, een electrisch ontzegelmes, enkele bijenuitlaten en enkele Apideakastjes.

  Even later doorgereden naar het Genker plantencentrum. Nieuwe kruiden meegebracht voor thuis en enkele koolsoorten voor aan de bijenstand. Ook de zwarte palmkool meegebracht voor de siertuin. 

  Als laatste stop het Serreke in Ham en een nieuwe olijf op stam meegebracht.

 • Kersenbloesem

  kersen, bestuivingkersen, bestuivingkersen, bestuiving Deze middag ben ik even gaan kijken bij de 2 kasten in de kersenplantage. Het was veel te koud en er vloog maar af en toe een bij naar buiten. Met de stetoscoop en de unster bleek alles normaal. Allebei 18 kg (x2). We zullen volgende week eens terugkeren.