• 31 augustus 2012

  Eergisteren heb ik op de eerste stand de thymovar verwijderd. De bodemschuiven heb ik terug opengezet en het plastic vervangen door een nieuw exemplaar. Het gewicht van de kasten is prima en drie van de vier hebben veel broed. De vierde zou ik graag binnen 14 dagen nog eens bekijken om een oordeel over te vellen. Maar 3 van de 4 ingewinterd vind ik toch niet slecht.

  Thuis ben ik begonnen met de najaarsopkuis van de composthoek. Het plastic compostvat gaat weg en er komt een houtopslag in de plaats. De drie compostbakken zijn propergemaakt en moeten volstaan. Eén bak met ruw materiaal die wordt bijgevuld. Eén bak met halfvergaan materiaal en een laatste met kant en klare compost. Door het composteerbaar materiaal twee maal per jaar van de ene naar de andere bak over te scheppen, breng ik lucht in de hoop en wordt alles goed vermengd. De compost die nu  klaar was heb ik naar de bijenstand gebracht. Hier wordt volgend jaar weer een pompoenkweek op gestart. Dit jaar is me dat bevallen en dus voor herhaling vatbaar.

 • 26 augustus 2012

  Gisteren op de brocante te Temploux nog enkele leuke zaakjes gevonden. Een auto met imker en een oud houten doosje in de vorm van een bijenkorf. Ze zullen leuk staan op mijn kamer naast de Ambrosiusbeelden.

   

  P8260161.JPGP8260162.JPGP8260163.JPG

   

   

   

   

   

   

  We hebben eindelijk wat regen gekregen en de planten zullen het appreciëren. Ook de regentonnen zijn weer gevuld. In de serre kan ik nu weer volop water geven. Maar het is hier bijna afgelopen. Nog enkele dagen en alle tomaten zijn afgerijpt. Ook de paprika's kleuren nu volop rood. Wellicht kan ik half september de serre opruimen om de citrusplanten terug binnen te zetten. 

 • 20 augustus 2012

  Gisteren aan de imkerij van het domein Hengelhoef enkele mooie zaken gezien. Het insectenhotel is zeker de moeite om zelf te maken aan mijn bijenstand. Wegens het veelvuldig voorkomen van roofvogels zal ik de duiventoren maar niet namaken. Misschien kan ik ooit wel met wilgentenen een bijenhal maken.

  imkerij Hengelhoefglazen showkastduiventilwilgentenen wigwambijenhotel

 • 18 augustus 2012

  Vermits er vandaag temperaturen worden voorspeld van 37 °C, heb ik besloten om de tweede thymovarbehandeling maar even uit te stellen. Vanmorgen om 7 uur heb ik dan de beroker aangemaakt om een controle te doen van de kasten in Gerhagen. Er was dan gisteren toch nog gezwermd. Een broedaflegger van april die het zo goed had gedaan dat ze op een volle bak van 12 ramen zaten. In juli hadden ze zelfs een honingzolder gekregen en hadden hem volgedragen. Wellicht had ik hem na het slingeren een tweede broedbak moeten geven. Ze hadden één raam met twee mooie gesloten doppen. Volgende week eens luisteren naar de tuter.

  Een segeberger baarde me wat zorgen omdat ik maar geen broed kon vinden. Vandaag echter brias op 2 ramen. Hare majesteit is dus toch herbegonnen met haar taak. Twee Kempische kasten zitten zonder broed. Een is al praktisch leeg. Ik heb enkele uitgewerkte ramen opzijgezet voor de 3 jonge volkjes die nu op 7 ramen zitten. De tweede heeft nog veel bijen, maar als ze volgende week nog geen broed hebben, wordt de kast ook verwijderd.

  De zwerm heeft bijna alle ramen opgewerkt voor de bovenste helft. Op 2 ramen zijn de meeste cellen gevuld met telkens 1 eitje. Het was dus een zwerm met leggende koningin. Dit volk compenseert dus mijn eigen zwerm. 

  Tien volken zien er dus prima uit. Eén heeft deze week gezwermd. Eén is al opgeruimd en een derde is nog een twijfelgeval.

  Morgen wordt de nieuwe imkerij geopend in domein Hengelhoef. Misschien toch eens naartoe gaan. http://www.limburgs-landschap.be/contact.htm 

 • 15 augustus 2012

  Op de derde dag heb ik de zwerm gecontroleerd. Werkelijk een segenbergerromp vol. Ze waren volop bezig met het uitbouwen van de waswafels en het enige uitgebouwde raam had al veel eitjes in de cellen. Ik heb elk raam afzonderlijk even gelicht en de ramen beneveld met een 15% melkzuuroplossing. Ze kunnen er nu wel tegen.

  De andere kasten heb ik even gewogen en ze hebben nu hetzelfde gewicht dat ze hadden met nieuwjaar. Het inwinteren is dus praktisch gedaan. Nu moet ik zaterdag nog de tweede thymovarstrips leggen en dan kan ik half september als ik ze weer verwijder,  het gewicht nogmaals controleren. Nog wat bijvoeren kan dan nog. Tot zolang blijft de lege voerbak op de kasten staan. En anders gaan de kasten dan onherroepelijk dicht tot begin december voor de oxaalzuurdruppeling.

  Meerdere kasten vertonen nu baardvorming. De bijen hangen als een baard aan de vliegplank. Door de hoge temperaturen wordt het al gauw te warm in de kasten, terwijl vorige maand de bovenste bakken vol honing werden afgehaald. De bijen hebben nu echt veel minder plaats. Er zijn nog volop darren op de stand, dus ik houd het nog een beetje in de gaten.

  Aan het waterbroek had ik het phaceliaveldje ingezaaid met mosterd en die groeit ondertussen enorm. Mijn zaaikunsten zijn niet echt wat ze zouden moeten zijn en het resultaat is er dan ook naar. Maar volgend jaar zaaien we weer en uiteindelijk doen we zo wel wat ervaring op.

  Door de verbouwingen aan de praktijk tijdens mijn verlof heb ik nog niet veel tijd gehad om de standen verder op te ruimen, maar dat kan de volgende maanden ook nog.

 • 10 augustus 2012: Zwerm bijen in Tessenderlo

  De kasten aan het Waterbroek hebben eergisteren hun tweede behandeling met thymovarstrips gekregen. Ik heb nog een grote hoeveelheid thymovar en vermits ik niet genoeg Liebigdispensers had voor de behandeling met mierenzuur, heb ik ze maar een tweede kuur van 3 weken thymovar opgezet. De volken in Gerhagen mogen volgende week hun tweede reeks thymovar krijgen. Op deze manier kan ik de voorraad thymovar tenminste opkrijgen. De drie jonge volkjes uit de apidea's zitten nu op 6 ramen en doen het prima. Dagelijks krijgen ze een honingpotje met een 1:1 suikeroplossing. Dit honingpotje staat naast het vulblok in het lege deel van de kast en met enkele drijvende kurken kan ik voorkomen dat er veel bijen verdrinken. De grote volken zijn bijna ingewinterd. Volgende week nogmaals een grote controle op broed en wegen van de kasten.

  Deze namiddag kreeg ik een telefoontje van een jonge ongeruste vader. Een gigantische wolk bijen cirkelden in zijn tuin en zetten zich even later in een dikke bol in een druivenstok. Na eerst de kinderen binnenshuis te hebben opgesloten, had hij dan een imker gezocht en kwam zo bij mij terecht. De zwerm zat op een meter hoog en was echt gigantisch. Het grootste deel van de bolvorm kon ik vrij gemakkelijk in een plastic ton schudden en een half uurtje later waren al de bijen bij hun koningin in de ton gekropen. Even een gaasdoek erover en dadelijk mee naar huis genomen. Vermits het niet zo ver was en de tuineigenaar nog weg moest, heb ik niet gewacht tot 's avonds. Thuisgekomen heb ik de zwerm dadelijk in een lege segenbergerromp gekapt. De wasramen heb ik goed nat gespoten en dan de ton er over leeggekapt. Het vlieggat van de kast dicht en de kast in de schaduw.. Vanavond heb ik even gekeken tussen de ramen en die zitten echt barstensvol. De ton had ik  laten staan en alle nog rondvliegende bijen, zaten nu rustig in de ton vermits  ze daar nog de geur van hun koningin terugvonden. De nieuwe kast heb ik dan in de rij gezet van de hal en het vlieggat half geopend. Via een plaat heb ik de resterende bijen uit de ton bij de kast gevoegd. Op het filmpje kan je zien hoe ze op een mum van tijd binnenlopen naar de rest van hun volk. De kast zit nu echt goed vol. Ik zal volgende week maar enkele waswafels gieten om eventueel een tweede bak te kunnen opzetten. Binnen 3 dagen krijgt de zwerm een beetje suikeroplossing 1:1 en worden ze ook behandeld met oxaalzuur tegen de varroamijt. Gelukkig heb ik volgende week mijn jaarlijks verlof gepland. Ik kan er dan wat tijd aan spenderen.

 • 3 augustus 2012

  Zopas nog 45 potjes honing gevuld en etiketten op gekleefd. Voor de volgende 70 kg heb ik nog niet voldoende glazen. Ik heb nog ergens een voorraad liggen maar dat zijn verschillende types en dan is het niet gemakkelijk om telkens het juiste deksel bij het juiste glas te vinden. Ze worden wel weggezet met hun deksel opgeschroefd, maar na het afwassen met heet sodawater, zijn de deksels en de potten natuurlijk weer allemaal door elkaar geraakt. Als ik hier niet de tijd voor vindt, zal ik maar nieuwe potten bijkopen.

  De honing die tijdens het jaar, uit de oude, inmiddels gesmolten, raten is gekomen, heb ik gebruikt om mede te maken. Deze honing gebruik ik niet zelf en hij wordt natuurlijk ook niet verkocht. Vermits ik de bijen deze honing ook niet wens te geven, is de enig overblijvende optie, de vergisting tot een smakelijke mede. De twee bidons van elk 10 liter staan nu sinds gisteren te gisten. Ik probeer dit jaar een zoete mede. Ik gebruik meer honing en een gistvoor zoete mede. Deze gist is niet in staat om de laatste restjes suiker te vergisten, waardoor de mede dus wat zoeter blijft. Door meer honing te gebruiken, kan natuurlijk ook het uiteindelijke alcoholpercentage wat hoger uitvallen.

  In de serre rijpen de tomaten nu massaal. Ook de paprika's beginnen rood te verkleuren. De citrusnboompjes staan nu in bloei. De citroen die op het terras staat, heeft nog geen open bloemen, maar wel zeer veel knoppen. De sinaasappel vertoont momenteel nog een bloemknoppen. Ik ben eens benieuwd. Ook de vijgenboom staat weer met een volle vruchtenkroon. Sinds het begin van de week verkleuren ze roodbruin.

  In de tuin is het zwembad nu volledig opgeruimd. De kinderen zijn niet meer thuis en de pomp had het dit voorjaar begeven. We hebben het ganse bad afgebroken en naar het containerpark vervoerd. Ook de onderliggende chapelaag is weg. Hiervoor heb ik wel een drilhamer moeten huren. Een stuk van de chape is echter blijven liggen en is gebruikt als onderlaag voor een zitterras van bankiraitegels. De rest van de bodem is nu bedekt met 8 ton Gres d'Orval, een gele kiezel die wat doet denken aan dolomiet. De oorspronkelijke maaskiezels die naast het zwembad lagen, zijn eveneens verwijderd. Een deel van de bodem is dan beplant met 130 stuks prairieplanten, zoals kogeldistels en Echinacea's. 26 verschillende soorten. Na 2-3 jaar zou dit een mooi bloementapijt moeten geven in de zomermaanden.

  DSC_0103.jpg