• Apifonda

   

  apifonda

  Na 3 dagen hebben ze al heel wat suikerdeeg weggegeten. Ik heb dan maar bij 5 andere kasten een pak opgelegd. De kasten die zwaar genoeg zijn, heb ik maar gelaten. We kunnen dan vergelijken.  Ook de jonge volkjes die op 7 ramen zitten, kregen een pak apifonda. Op de volgende foto is de isolatie ook goed zichtbaar die ik in de open ruimte heb gestopt van de kast.

  isolatie jongvolk

  Hierna heb ik een ketel warm water klaargemaakt met 6% soda om de voederbakken uit te wassen. Met deze ketel heb ik dan ook nog de darrenramen afgekookt. Stilaan beginnen we aan de winterwerkjes: reinigen en ontsmetten van alle imkermaterialen.

  ontsmetten voederbakjes, soda

  soda

  darrenramen ontsmetten, soda

 • Apifonda

  Vorige week heb ik op 2 kasten, die ik wat licht vond, een pak apifonda gelegd. Een gat in de zak en pal op de ramen, met de plasticfolie erover. Vermits de bijen deze pakken nu al voor de helft hebben verwerkt, ben ik van mening dat ze dit nodig hadden. Zolang het warm genoeg is en ze kunnen uitvliegen om water te halen, zullen ze dit wel verbruiken. Ik heb daarom besloten om elke kast die morgen nog iets te licht weegt een pak apifonda te geven. Zolang ze niet in wintertros zitten en broed hebben, is het onder het plastic voldoende warm om deze energiebron aan te spreken. Ze kunnen dan de voerramen zelf wellicht beter bewaren voor de winter. Ik geloof nooit dat deze manier van extra voergift kwaad kan op dit moment. Het weer is te zacht tijdens het najaar en de late zomer terwijl er geen dracht meer is. Ook vorig jaar heb ik nog tot half oktober regelmatig wat bijgevoerd. De kasten hebbben blijkbaar nog veel broed in het najaar zonder veel drachtmogelijkheid.

  Mijn schoonvader slingerde vroeger steevast op 21 juli en begon daarna aan de inwintering. Ik krijg zo stilaan het idee dat we vroeger moeten gaan slingeren omdat er geen drachten meer zijn en tegelijkertijd later moeten inwinteren omdat het nog laat in het najaar te zacht is. Misschien volgend jaar pas in september inwinteren in plaats van in augustus.

 • Bijenstand aanplant

  HibiscusIk had dit helemaal niet meer verwacht, maar planten verbazen me wel meer. Vorig najaar heb ik 50 hibiscusplantjes geplant en na de voorbije strenge winter, het koude voorjaar en slechte zomer was er volgens mij geen enkel meer overgebleven. Nergens een teken van leven. Ook de 100 ligusterstruiken waren op 3 na allemaal dood. Nu zijn er reeds meer dan 40 hibiscusplantjes boven het gras uitgekomen en dat sinds een drietal weken. Ook de ligusters zijn op sommige plaatsen terug te vinden. Niet te geloven hoe een beetje leven in een stukje wortel kan regeneren tot een volwaardige plant. Het is nu maar te hopen dat de volgende winter niet al te streng is want dit kunnen ze misschien geen tweede maal in hun jeugdig bestaan.

  reuzenhakselaarMet een gigantische machine worden momenteel de grote stapels resthout van de populieren vermalen tot biomassa. De grote tractor met een volwaardige container gaat er volledig achter schuil. In de gietende regen heb ik maar enkele seconden durven filmen met mijn smartphone en het kleine snapshot doet geen recht aan deze mammoethakselaar.

   

   

   

   

  Deze week nog enkele nieuwe strips aangeschaft. De oude werken van Willy Vandersteen in mooie verzamelalbums en de nieuwe van Maarten Toonder. Met nieuwe bedoelen we dan ook weer de ' nieuwe oude'. Facsimiles en heruitgaven zorgen er tegenwoordig voor dat we de oude verhalen uit onze jeugd, en zelfs van ver daarvoor, terug in een mooie kreukvrije toestand kunnen ter hand nemen en telkens weer herlezen. Het is natuurlijk geen 'leesvoer' voor kinderhanden. Mijn verzameling is hier absoluut niet voor geschikt. Gelukkig zijn kinderen tegenwoordig niet meer geïnteresseerd in onze oude prentjes, vaak in zwartwit, en soms nog zonder tekstballonnen. Ook mijn kinderen waren niet geïnteresseerd in mijn verzameling. Ze hebben bij mijn weten nooit mijn oude kleurloze strips van Suske en Wiske, Nero en Jommeke gelezen. Ze kregen wel vaak hun eigen versie als ingekleurde heruitgave. Maar ze bewaarden deze strips niet. Het boeide hen niet echt. Ze proberen nu als twintigers al wel hun computerspelletjes te bewaren. Mijn generatie beschouwt oude strips en oud speelgoed als kostbaar terwijl de oudere generatie eerder oud lanbouwalaam en koperen voorwerpen tracht te koesteren. Nostalgie en verzamelen zijn toch rare tics van de mensheid. Vermoedelijk is alleen de mens levenslang bezig met het hunkeren naar zijn kindertijd.

  Willy VandersteenMaarten Toonder

 • 20ste Vlaams Imkerscongres

  Het congres zit er weer op. Dit jaar ging het over apitherapie: de heilzame werking van bijenprodukten. In de voormiddag was er een voordracht over de wondhelende werking van honing bij onze huisdieren, een voordracht over de wondhelende werking bij mensen en een voordracht over de werking van propolis. Zeer interessante zaken opgestoken. Tijdens de middag genoten de meer dan 700 deelnemers van een lekkere barbecue. Hierna was er de mogelijkheid om een workshop te volgen over het gebruik van honing en een workshop over het gebruik van propolis. In de fraai gerestaureerde tiendenschuur van de Herkenrodesite, waren in de namiddag verschillende standen te bezichtigen die trouwens morgen tijdens het honingfeest ook nog zijn te bekijken. Er was een honingkeuring, een verkiezing van de beste uitvinding en een verkiezing van het beste honingetiket. De experimentele bijenstand van Herkenrode was natuurlijk ook open en iedereen kreeg een vrijkaartje voor een bezoek aan de plantentuin. De ganse dag waren de weergoden ons gunstig gezind. Hopelijk is dat ook morgen het geval als het grote publiek op bezoek komt. Er is voor elke bezoeker zelfs een potje honing voorzien dat gratis wordt uitgedeeld.

  Herkenrode

  's Morgens was de zon er nog niet bij en was het nog frisjes. De abdijsite ziet er elke keer dat ik er kom wel mooier uit. De renovatie lijkt bijna voltooid. Echt een leuk ideetje voor een uitstap.

   

   

  barbecue Tijdens de middag werden er meer dan 700 hongerige magen gespijsd. Al bij al toch een prachtprestatie.

   

   

   

  Experimentele bijenstand HerkenrodeDe experimentele bijenstand is zeker een bezoekje waard. Deze is trouwens in het seizoen elke zondag te bezoeken en wordt door de Limburgse imkerverenigingen dan opengehouden volgens een beurtrol.

   

   

  zwermvangerEen zeer verdienstelijke uitvinding volgens mij. Een zwermvanger. De prijs voor de beste uitvinding ging naar een wasrasp. Hierdoor gaat het smelten van een wasblok beduidend sneller met dus een veel lager energieverbruik.

   

   

  honingkeuringDe resultaten van de honingkeuring. Vooral de verscheidenheid aan etiketten vond ik de moeite.

   

   

   

  Resultaat honingkeuringHet resultaat van mijn ingediende crèmehoning.

 • Honingetiketten

  etiketten, melkVanmorgen de pasgevulde honingpotten voorzien van een etiket. Mijn eerste etiketten had ik aangekocht en deze waren zelfklevend. Alleen gingen de etiketten zeer moeilijk van de glazen. Momenteel maak ik mijn etiketten zelf op mijn inktjetprinter. Ik print ze op een simpel Aviertje en kan probleemloos alle gegevens aanpassen. Een andere foto, een ander lotnummer, het kan allemaal zeer eenvoudig. En om de etiketten te kleven op de glazen, gebruik ik een schoteltje melk. Simpele halfvolle melk. Ik wrijf de achterkant van de etiketten even door de melk en ze kleven perfect aan het glas. Na gebruik is dit etiket echter gewoon afwasbaar, terwijl er nog nooit eentje is gelost tijdens de bewaring. Een prima oplossing, snel en goedkoop. Ook de etiketten voor confituur of mede maak en bevestig ik op dezelfde manier.

  De postbode bracht me vandaag nog een leuk nieuwtje. Mijn vrijetijdsbesteding voor zondag 14 oktober is namelijk al uitbesteed: bijzitter in het stembureau. Voor de allereerste keer, maar hierna ben ik ook weer deze ervaring rijker. We zullen er maar het beste van maken.

 • Zomeropkuis

  Vandaag was de laatste zondag van de zomer. Vanmorgen ben ik dan maar begonnen met het opruimen van de serre. Na het verwijderen van de laatste tomaten- en paprikaplanten twee kruiwagens compost onder de grond gemengd en de glazen gewassen. Hierna de mediterane planten binnengezet en nog wat sla, spinazie en tuinkers gezaaid. Begin november plaats ik de isolatie en zet ik de verwarming op 5°C.

  DSC_0138.jpgDSC_0139.jpg

  Daarna de bijenstand in Hulst opgeruimd. Deze vier volken stellen het blijkbaar prima. DSC_0137.jpgDe jonge volkjes in Gerhagen heb ik hierna de mierenzuurverdamper weggenomen. Ze hadden respectievelijk 2, 3 en 5 mijten op de bodemplank liggen. Als er geen zijn opgegeten door de mieren en oorwurmen, is dit een prima resultaat. Het zijn er in elk geval geen honderden geweest. Gisteren had ik nog 50 kg honing opgepot en vandaag heb ik dan de rijper uitgewassen. Ik heb dan ook maar van de gelegenheid en het warme water gebruik gemaakt om de lege vaatjes wintervoeding uit te wassen. De apigold die ik in april had gekocht is nu op één vaatje na, op  en we zullen wel merken of dit een goede voeding is. Ze namen het in elk geval zeer goed op. Voor volgend jaar heb ik toch al enkele vaatjes meer klaarstaan. Deze vaatjes komen van een koekjesfabriek en waren gevuld met een voedingsingrediënt. Ik heb er wel een kraan op gemonteerd om de voerbakjes makkelijker te kunnen vullen. Ik heb nog één vat apigold staan, maar volgens de leverancier blijft het enkele jaren goed indien luchtdicht afgesloten.

  DSC_0136.jpgAls laatste poetsbeurt van de dag heb ik de oude mountainbike van Stijn gepoetst en nagekeken. Vanaf morgen staat hij voor deur te koop. Een student kan  hier wellicht nog iets mee aanvangen. DSC_0141.jpg

 • compostbakken

  De zomer loopt op zijn eind en ik heb de compostbakken nog eens door elkaar gehaald. De middelste bak zit nu vol gezeefd compost dat klaar is om te worden gebruikt. De buitenste bakken schep ik een drietal keer per jaar van de ene in de andere om lucht in de massa te brengen.

  compost

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Gisterenavond was er een praatavond van de Verenigde Taxanders en ik heb één bepaalde tip echt in mijn oren geknoopt. Om ervoor te zorgen dat het bijenvolk in december echt zonder broed zit en het resultaat van de oxaaldruppeling maximaal zou zijn, kan er een schoorsteeneffect worden gecreëerd in de kast. De plasticfolie wordt in november over een hoek teruggeplooid en het deksel wordt even gelicht. Hierdoor ontstaat een frisser klimaat in de kast en de bijen zitten 25 dagen later mooi op wintertros. Ik hoef natuurlijk het deksel van mijn Kempische kast niet te heffen, vermits er in tegenstelling tot de segenbergers verluchtingsgaten zijn voorzien die zijn afgesloten met een gaas. Simpel een hoek van de plasticfolie omplooien. Pas na de oxaaldruppeling wordt de plasticfolie weer afgesloten. En in januari kan het deksel dan extra worden geïsoleerd om het nieuw beginnende broed te helpen.Ik gal het in elk geval proberen, want het lijkt me logisch dat dit voor de bijen geen probleem  kan zijn. Een goede ventilatie in de kast hoeft geen afkoeling te veroorzaken. Het zorgt echter wel voor een veel gezonder leefmileu.