• Bodemschuif

  Zopas bij alle kasten de bodemschuiven uitgehaald. Praktisch het ganse jaar liggen ze onder de kasten zonder ze af te sluiten. Er is dan verluchting mogelijk zonder tocht te veroorzaken. Nu heb ik ze weggehaald om de kasten toch iets meer aan de kou te onderwerpen. Het is de bedoeling dat ze binnen een 5-6 tal weken broedvrij zijn om ze dan te kunnen behandelen tegen varroa. De controle van de bodemplaat leverde bij alle kasten gigantische hoeveelheden stuifmeel op. Ze hebben dus de laatste dagen nog een flinke voorraad kunnen binnenhalen. Dit duidt er ook wel op dat ze nog zeer veel broed hebben te verzorgen. Slechts een enkele varroamijt was te bespeuren. Dit is de natuurlijke val op 1 week en dus prima. Natuurlijk moet ik ook rekening houden met het feit dat de mijten op de bodemplaat kunnen opgeruimd worden. Ik heb echter geen oorwormen gezien, alleen mieren. En mieren zoeken volgens mij alleen maar naar de suikerkristallen en eten geen mijten. Enfin, de kasten zijn allen op gewicht en we kunnen nu alleen maar afwachten.

 • Volière van oude partytent

  Vermits de doeken van mijn vaders partytent versleten waren, hadden we een probleem met de metalen constructie. Het geheel zag er gewoon nog te mooi uit om bij het oud ijzer te zetten. En vermits het vooral de katten waren die verantwoordelijk waren voor de vervroegde slijtage, was de aanschaf van nieuwe doeken ook geen optie. Konden we er geen volière van maken? Met een massa oud hout zijn we er aan begonnen. De oude planken van allerlei komaf werden geschaafd tot een egale dikte. Het dak hebben we ook nog bekleed met overschotjes vijverrubber. De deur moet nog worden gemaakt en van de terrastafel wordt nog een voedertafel gemaakt. Hierna nog het gaas bevestigen en de bewoners kunnen komen. Het ziet er in elk geval al goed uit.

  volièrevolière

 • Najaarszonnetje

  najaar

  Vandaag wellicht een van de laatste mooiste dagen van het jaar. De bijen haalden nog zeer veel stuifmeel op klimop en mosterd. Het was een drukte van jewelste. Ik ben alvast begonnen met het verzagen van de resten canadahout. Ondanks het lawaai van de kettingzaag kwamen een haas en een fazanthaan even dag zeggen. Hopelijk overleven ze het volgende jachtseizoen dat er nu ook gauw aankomt.

 • Drainage perceel

  Het perceel dat onlangs werd ontbost, is nu tijdelijk ingezaaid met winterrogge en het eerste deel begint al op te komen. Een lichte groene waas verschijnt over de bodem.

  winterrogge

  Om het perceel iets te draineren ben ik bezig om de oude afwateringsgracht terug open te maken. Nu de canadapopulieren weg zijn, wordt er natuurlijk minder water uit de grond gehaald. We zullen later zien of dit een verschil maakt. De gracht is nu ongeveer over de helft van de lengte opengemaakt.

  afwateringsgracht

  Het eerste perceel dat ondertussen bijna volledig is aangeplant, wordt in de komende maanden weer gemaaid. Door het maaisel stelselmatig te verwijderen, probeer ik de bodem zo arm mogelijk te houden om de originele flora te bekomen en te behouden. Het was me dit jaar al opgevallen dat de wilde Bertram, de watermunt, het leeuwenbekje en de wespenorchis zich sterk hadden uitgebreid. Hopelijk krijg ik het ooit zo ver dat de netels en de distels bijna helemaal verdwijnen.

  maaien onderbegroeiing

 • Guust Flater

  Gekocht op de wekelijkse stripveiling van Catawiki: 3 Guustpoppen. Soms toch enkele items te vinden. Vorige week vond ik zo enkele prenten van stripfiguren, op een erotische manier afgebeeld door Jan Bosschaert. Ze werden in 1996 uitgegeven bij de krant De Morgen. Ik heb ze toegekregen in nieuwstaat in de originele posterkoker van De Morgen met de bijhorende krant waar ze in werden voorgesteld. Zelf bewaar ik ze dan ook in deze koker om geen beschadigingen te veroorzaken. Vermits ze zo zijn opgerold, kan ik wel geen mooie foto maken. Hier dan maar de link naar Catawiki http://www.catawiki.nl/catalogus/affiches-en-posters/ontwerpers/1068755-bosschaert-jan

  pop, Guust Flater

 • Geen bijen in de stad!?

  Met de overvol bedrukte kranten van het voorbije verkiezingsweekend, was het artikel me wat ontgaan. Vandaag kreeg ik echter een mailtje doorgestuurd van haar vader om haar petitie te ondertekenen. Waarover gaat het hier? Nele Schouteden uit Tienen is een gediplomeerd imker en mag van de stad Tienen geen bijenvolken houden wegens een onduidelijke drogreden.

  Hier de mail van haar vader:

  Hoi allemaal

   

  Namens mijn dochter Nele zou ik je willen vragen om haar petitie te willen ondertekenen (en deze mail te willen doorsturen naar vrienden en kennissen).

   

  http://www.petitiesonline.nl/petitie/bijen-in-de-stad-geen-probleem/622

   

  Even schetsen waar het om gaat:

   

  Nele heeft met veel inzet en motivatie haar diploma van imker behaald en het is haar grote droom om (een beperkte hoeveelheid) bijtjes te houden achteraan in haar tuin in Tienen.

   

  Met veel enthousiasme en in de wetenschap dat er in veel steden al met succes en zonder probleem bijen gehouden worden, zowel in België (Leuven, Antwerpen, Brussel, Gent, Geel) als in het buitenland (Londen, Parijs, New York, Amsterdam) heeft ze deze zomer hard gewerkt om haar tuin bijvriendelijk te maken. Haar imker-peter heeft haar al een bijenvolkje kado gedaan.

   

  De bijtjes veroorzaken niet de minste overlast: zij vallen geen mensen lastig en zoeken enkel bloemen op, dus geen voedsel (in tegenstelling tot wespen). Steden zijn tegenwoordig bij uitstek geschikt voor het houden van bijen, omdat in de stad nog heel wat onbespoten bloemen te vinden zijn (wat in landbouwgebieden niet meer het geval is). Bijen zijn ook onmisbaar voor het in stand houden van onze natuur.

   

  Wat is dan nu het probleem? Blijkbaar is Nele de eerste imker in Tienen… De Stad heeft haar (onverwacht) de vergunning geweigerd, niet omwille van technische redenen (afstand of afmetingen), maar omwille van de ongegronde vrees van enkelen voor overlast. Ze is er het hart van in. Ze wil nu in beroep gaan en daarvoor alle mogelijke middelen inschakelen om de overheid te overtuigen (waaronder deze petitie).

   

  Alvast heel erg bedankt voor jullie steun!

  Groetjes

   

   

  Volgens het artikel in Het Belang van Limburg zegt de schepen van leefmilieu Marc Soens (sp.a) dat hij niet weet hoe een bij zich gaat gedragen als ze uit haar natuurlijke habitat wordt gehaald en dat hij daarom negatief heeft geadviseerd. Wat voor een gelul is dat nu weer! Een bijenvolk in een korf of kast, tussen de bloemen en gehouden door de mensen in hun nabije omgeving, lijkt me zowat de meest natuurlijke habitat van de bijen. In de oudheid hield de mens al bijenvolken. Maar wellicht waren er toen nog geen bange regelneven in de politiek. We kunnen alleen maar hopen dat een stadsbestuur zoals dat van Tienen, met toch een zekere landbouwachtergrond, zich even bezint en op haar beslissing terugkomt.

  Mensen, als je graag een potje honing lust en wilt blijven genieten van een mooie fauna en flora, teken dan als de bliksem de volgende petitie: http://www.petitiesonline.nl/petitie/bijen-in-de-stad-geen-probleem/622

 • Winterrogge

  Vandaag de rest van de winterrogge gezaaid. Het ganse perceel van 30 are is nu ingezaaid met 47 kg winterrogge. De eerste 12 kg die vorige week is gezaaid, is al prachtig gekiemd. Ik ben eens benieuwd naar het resultaat. Hopelijk kan ik hiermee het onkruid iets of wat tegenhouden tot volgend jaar de bloemenweide kan worden gezaaid. Vorige zaterdag ben ik ook begonnen met het openleggen van de oude afwateringsgracht tussen dit perceel en dat van de buurman. De eerste 25 meter zijn gegraven. Nog een dikke honderd te gaan.

  In de serre liep vandaag de temperatuur nog op tot 35 graden. De isolatiefolie is volledig geplaatst en bijgevolg kunnen de dakramen niet meer open. Ik zal dus de volgende dagen de deur moeten openzetten om de temperatuur  te regelen en vooral om de vochtigheid te verlagen. 

  De bijen vlogen vandaag nog vlot met stuifmeel binnen. Ze kwamen hoofdzakelijk van het mosterdveldje.

  Bij op mosterd