• Nieuw knutselmateriaal

  Het knutselmateriaal voor de volgende maanden is toegekomen: enkele platen watervast multiplex van 18mm om broedbakken en honingbakken te maken. Een vijftal broedbakken en 8 honingbakken heb ik gepland. De varroabodems en de daken met zinken deksel heb ik vandaag ook afgehaald. Deze kan ik voor hun prijs wel zelf maken, maar daar gaat teveel tijd in verloren. De kasten zelf zijn eigenlijk op een dag klaar. De bleddens, de vlieggatschuiven en zelfs de voederbakken, heb ik ook alvast meegebracht. Eerste werk is nu het verven van de deksels en bodems om ze daarna in de bijenhal te stockeren tot volgend jaar. Een nieuwe kast kost me zo slechts 90 euro in plaats van de 147 euro voor een complete kast bij het Bijenhof.

  zelfbouw kempische kastzelfbouw kempische kast

   

   

   

   

   

   

   

  Van een buur nog enkele planten gekregen: een tiental hemelsleutels, een ganse kluit herfstasters en vier grote hibiscusstruiken met enkelvoudige bloemen. Stilaan raakt het eerste perceel van 30 aren volgeplant. Tenminste als de winter dit jaar niet zo streng is en ze eens een mooi groeiseizoen krijgen in 2013. Eenmaal goed ingeworteld, zullen ze niet meer zo snel  wegkwijnen. Vooral het eerste groeijaar blijkt cruciaal te zijn. Het perceel is voldoende vochtig, zelfs in de zomer. Het probleem is volgens mij eerder dat het  tijdens de winter enkele graden kouder is op die vochtige bodem.

 • Nieuwe aanplant

  Vandaag bij een collega van mijn vrouw enkele planten gehaald. Deze familie had een fantastische tuin en was vaak te bezichtigen als open tuin. Momenteel willen ze hem herinrichten en onderhoudsvriendelijker maken. Daarom gaven ze een gigantische hoeveelheden planten weg. Een goed gevulde aanhangwagen is verhuisd naar Tessenderlo. Ik heb wel gezocht naar 'insectvriendelijke' planten: Alchemilla erythopoda (vrouwenmantel), Eupatorium maculatum (leverkruid), Eupatorium purpureum (koninginnekruid), Eupatorium cannabinum (leverkruid), Hypericum hookerianum 'hidcote' (hertshooi), Papaver oriëntale (klaproos), Persicaria ampexicaulus 'firetail' (duizendknoop), Persicaria bistorta 'superba' (duizendknoop), Persicaria polymorpha (duizendknoop), Sedum spectabile 'brilliant' (hemelsleutel), Callicanthus fertilis (meloenboompje), Cornus alba 'elegantissima' (kornoelje), Cornus alba 'stolonifera' (kornoelje), Cornus sericea 'flaviramea' (kornoelje), Hydrangea paniculata (houthortensia), Philadephus x lemoinei (boerenjasmijn) en Symphoricarpos orbiculatus (roze sneeuwbes). Ik heb de verschillende planten allemaal op rijen gezet. Een rij van 10-20 stuks van dezelfde soort zou normaal gezien wel een spectaculair zicht opleveren tijdens de bloei.

 • Koolmees in filmpje

  Om het terug goed te maken een lieflijker filmpje:


 • Roodborstje tikt tegen het raam...

  Pas klaar met de ochtendoperaties en kijkend naar de snoepende tuinvogels stond ik te genieten van de kop koffie. Op een bepaald moment waren de meesjes allemaal vertrokken en de voedertafel was leeg. Een plotse klap tegen het raam en in de flits herkende ik een roodborstje. In dezelfde flits zag ik echter waarom hij tegen het raam was geknald en waarom de meesjes zo plots verdwenen waren. Toen ik mijn camera had gegerepen, kon ik dit beeld en dit filmpje schieten. Toch raar dat het bekijken van een etend dier anders kan aanvoelen afhankelijk van het menu van dat dier. Het zien eten van vlees roept blijkbaar andere gevoelens op dan het zien eten van zaden. Terwijl de mens juist een extreme alleseter is. Na enkele minuten is de sperwer met zijn prooi vertrokken naar de dakgoot van de buren.

  Sperwer 001.JPG
 • Tuinvogels

  De tuinvogels hebben vandaag het wintervoer gevonden. Sinds vorige week heb ik ook enkele mezenbollen op het terras gehangen. Vroeger hingen ze alleen in de tuin. Maar is nu de bedoeling om ze meer naar het keukenraam te lokken en dat lijkt te lukken. Deze voormiddag, de katten sliepen nog, was het een gekrakeel van jewelste. De pimpelmezen en de koolmezen vlogen af en aan terwijl de vink en het roodborstje nog wat op een afstand bleven. Wellicht kan ik op deze manier wat meer foto's maken tijdens de komende winterperiode. Ik kan er in elk geval niet genoeg van krijgen.

  VinkPimpelmees16112012 036.JPG

 • Bommel glossy

  De nieuwste aanwinst: de Bommel glossy. Wellicht in navolging van allerlei eenmalige magazines, zoals onlangs zelfs de heer Patrick Janssens uit Antwerpen, heeft nu ook de heer O.B. Bommel uit Rommeldam besloten om een glossy magazine uit te brengen naar aanleiding van het  Toonderjaar. http://bommelglossy.nl/   Als rasechte verzamelaar heb ik wel gekozen voor de luxe uitvoering, in fluweel gebonden, genummerd op 100 exemplaren en gesigneerd.

  Bommel, glossyBommel, glossy

 • Spaarpot

  spaarpot

  Vandaag gekocht op de brocante te Diest. Mijn eigen exemplaar ben ik al zo'n 40 jaar uit het oog verloren. Als verzamelaar kon ik dit echt niet laten liggen.