• Knotwilg

  Vandaag de tweede knotwilg geknot. Deze wilg heeft ook weer 30 mooie wilgenstekken van 3 meter opgeleverd. Deze heb ik om de 2 meter in de grond gestopt op een diepte van 1 meter. De uiteinden van deze stekken en de kleinere wilgentenen heb ik weer om de 10 cm in de grond gestopt om het windscherm voor mijn kasten te vervolledigen.

  Geknotte knotwilgknotwilgstekkenwilgentenen, windscherm

   

   

   

   

   

   

   

 • Nieuwe kasten

  Zoals in een vorige post al is geschreven, ga ik deze winter nog enkele kasten bijmaken. De bodems en de deksels heb ik gekocht. Gisteren zijn de eerste vijf broedbakken en de eerste vijf honingzolders gemaakt. Vandaag heb ik ze geverfd. Althans de bakken in multiplex. De honingzolder en de broedbak in betonplex heb ik niet geverfd. Deze keer heb ik weer even gezocht in mijn oude verfvoorraad en een mooi roze tint gevonden om ze te verven. Een bijenstand met zeer veel verschillende kastkleuren heb ik steeds mooi gevonden. Veel mooier dan de uniforme rijen groene of bruine kasten. Het lijkt dan eerder op een bloemenveld tijdens de zomer. De vliegplanken worden wel allemaal in hetzelfde geel geverfd. Naar het schijnt is dat de kleur die de bijen het best onderscheiden. En als ze alle andere kleuren als grijs zouden zien, zullen het vast wel verschillende tinten grijs zijn. Ze zullen dan toch hun eigen kast beter kunnen herkennen.

  nieuwe broedbakkennieuwe broedbakken, bleddensbroedbakken, vervenDe gekochte bleddens (afstandhouders voor de ramen) zijn voor 12 ramen in mijn Kempische kasten en in inox uitgevoerd. Ze worden dan niet aangevreten door het oxaalzuur en het mierenzuur. Als morgen de verf droog is, monteer ik nog kisthandvaten aan elke bak en dan kunnen ze gestockeerd worden tot april-mei.

  De kast bestaat uit zes stukken plaat van 18mm. Twee enkele zijkanten en een dubbele voor- en achterwand. Hiervan is de binnenplaat iets lager om de raamoren in te leggen. Ik heb voor de ganse kast de bijenruimte  exact aangehouden. Overal tussen de 6 en 9mm speling. Kleinere spleten worden dichtgeplakt door de bijen met propolis en grotere spleten worden dichtgebouwd met was. Met de kasten die ik vorig jaar zo had gemaakt,was zelfs beter te werken dan met de aangekochte segenbergers, waarin de bijenruimte veel minder juist werd aangehouden. Veel zuiverder en bijgevolg veel minder verklevende ramen in mijn Kempische kasten. De betonplaatuitvoering is wel de laatste. Deze is veel zwaarder dan de multiplexversie. Van de laatste stukken betonplex heb ik dan wel één stuk bewaard van elke maat. Drie maten voor de broedbak en drie maten voor de honingzolder. Met behulp van deze maten kan ik nu in een wip de houtcombiné instellen om enkele exacte replica's te maken.

  Vermits er nog enkele regendagen volgen, begin ik hierna aan de produktie van nieuwe raampjes. Ook hiervan bezit ik al van elke maat een mal om de machine sneller op de juiste maat in te stellen. Maar dit zijn toch wel vele meters latjes. Laat stellen dat ik 150 cm lat nodig heb voor de vier zijden van een raampje. En 12 ramen per broedbak. Voor de 16 nieuwe bakken die ik heb gepland, zijn dat dus nog 192 raampjes of 288 meter latjes met middengroef en voorgeboorde gaatjes voor de inoxdraad. Imkeren is toch een fantastisch tijdverdrijf!

 • Kerst 2012

  Deze namiddag heb ik even een controle gedaan op de bijenstand in Gerhagen. Er is de voorbije 2 dagen zoveel water gevallen met zoveel wind dat een controle wel aan de orde leek. Wat een beeld! Het was om 14u 12 graden en de bijen vlogen zoals ze normaal pas doen rond half februari. Ze kunnen zich nu wel ontlasten en wat water ophalen, maar iets anders was er niet. Alleen veel energieverspilling en dus voederverbruik. Enfin, we zullen wel zien hoe dit afloopt. In elk geval zal ik in het volgend voorjaar de voedervoorraad goed in de gaten houden.

  Ik heb gisteren nog eens de uiteenzetting van Marc Missotten over de verdwijnproblematiek gelezen op zijn site: http://www.bieenkorf.be/bijensterfte.pdf  De man had in 2006 wellicht al gelijk. Tegenwoordig wordt er al meer gesproken over het stuifmeelprobleem. Maar stuifmeelramen bewaren tot het volgend jaar, wat nu vaak wordt aangeraden, is volgens Marc ook niet de oplossing. Het stuifmeel bewaart volgens hem helemaal niet zo lang aan dezelfde hoge kwaliteit. De zo belangrijke winterbijen moeten ook gevoerd worden in hun larvestadium met vers stuifmeel en daaaraan ontbreekt het nu net in augustus en september. Dus toch maar veel inzettten op de aanplanting van najaarsbloeiende bijenplanten. Ik denk wel dat ik aan de Waterbroekstand op de goede weg ben, maar het zal nog wel enkele jaren duren vooraleer alle struiken uitbundig bloeien. Kijk maar eens even of de plantenlijst. Misschien is er een boom of plant die je zelf leuk vindt en wil of kan aanplanten. Alle beetjes helpen.

 • Oxaalzuur druppelen

  Vemits het volgens de weersvoorspellingen vandaag wel eens de koudste dag zou kunnen zijn van de rest van december, heb ik vandaag alle resterende volken gedruppeld met oxaalzuur. Het was wel 6°C, maar de bijen waren allemaal rustig. De Kempische kasten waren allen in wintertros. In de segenbergers was het misschien maar op het nippertje, maar de mijten die weg zijn,zijn weg. Wellicht hadden alleen de 2 segenbergers op 2 rompen nog een restje broed. Het jongvolk en de zwerm van augustus die op 1 romp zitten, zaten in elk geval al diep op tros. Na wat opzoekingswerk deze avond heb ik wel besloten om de geplaatste bodemschuiven nu 7 dagen te laten liggen in plaats van slechts 3 dagen. Op dat moment zal ik ze ook wegen en op de plastic een dekplaat te leggen met wat isomo ter isolatie van het deksel. Van het druppelen heb ik een filmpje gemaakt. Youtube ging vanavond niet zo vlot, maar ik zal de link hier zo snel mogelijk bij plaatsen. Het filmpje is wel gemaakt met mijn smartphone uit mijn vrije linkerhand met alle gevolgen vandien, maar het geeft toch een goed idee.

  De voordracht die ik in januari geef over hygiëne in de imkerij is nu practisch volledig klaar. Ik geef ze op 13 januari in Bekkevoort en op 27 januari in Tessenderlo. Aan de hand van mijn eigen bedrijfsmethode met mijn Kempische kasten ga ik de diverse hygiëneaspecten bespreken. Van de imkerij zal ik nog zeer veel kunnen leren, maar van hygiëne in dierenhouderij ben ik al meer dan dertig jaar doordrongen. Vanaf volgend jaar zal ik proberen om maandelijks een deel hiervan in een post te bespreken. De vele contacten en de vele bladzijden literatuur hebben me er alvast van overtuigd dat DE bedrijfsmethode niet bestaat. Maar het jaarlijks uittekenen van een methode en die continue te verbeteren uit alle opgedane ervaringen levert me wel een interessant tijdsverdrijf op. Op deze manier is de imkerij ook in de winter een actieve hobby.

 • Resultaat oxaalzuur

  Drie dagen geleden heb ik enkele kasten met oxaalzuur gedruppeld. Vandaag heb ik deze gecontroleerd.

  wegen kasten

  Het gewicht van de kasten is ongeveer gelijk aan het gewicht van half september en hetzelfde als vorig jaar rond nieuwjaar. De kast weegt dus wel dubbel zo zwaar. Ik hef ze alleen op aan de achterkant.

  geluid volk in kast, stetoscoop

  Even luisteren naar het rustige gezoem van het volk. Ze zitten er nog in!

  varroa tellen, bodem

  Controle van de mul en tellen van de afgevallen varroamijten. De loep met LEDverlichting maakt het wel veel gemakkelijker.

  varroa tellen, bodem

  De mijten zijn goed zichtbaar als platte ovale bruine schijfjes. Zelfs de pootjes zijn hier zichtbaar. (Foto aanklikken om verder te vergroten.) Ik tel tussen de 70 en 100 mijten die zijn gevallen in de eerste 3 dagen. Dit is identiek aan de resultaten van vorig jaar en dus bemoedigend. De mijten schijnen tot 5 weken na de behandeling nog te vallen. Dat zou er dan op wijzen dat er dik 1000 mijten in dit volk zitten als we een resultaat halen van meer dan 90%. Ik hou het er op dat deze 1000 mijten in elk geval het nieuwe broednest van begin volgend jaar niet meer kunnen lastigvallen.

  wilgentenen, windscherm

  Vermits ik op het nieuwe perceel officieel geen constructie mag plaatsen en ik toch graag enkele bijenkasten zou neerzetten, heb  ik besloten om een windscherm aan te planten. De dunne wilgentenen die ik overhoud na het knotten, steek ik naast elkaar in de grond. Ik heb een rechthoek van 4 x 10 meter uitgetekend en alleen de zuidzijde blijft open. Door de binnenzijde van deze 'plantengroep' rigoreus te snoeien, hebben de kasten een mooie beschutting binnen enkele jaren.

   

 • Druiven en vijgen snoeien

  Positieve temperaturen in december: het ideale moment om de druiven en de vijgen te snoeien. Als ze te laat worden gesnoeid, zou de sapstroom al op gang kunnen zijn en dan bloeden ze te veel. De vijgen snoei ik eveneens zeer kort. Deze boom wordt anders te groot voor mijn kleine tuin. Het snoeisel van de druivelaar wordt bewaard. Dit is prima materiaal in de smoker. Barbecuefanaten betalen zelfs goed geld voor dit rookmateriaal. Evenals het snoeisel van tijm, oregano, salie en rozemarijn bewaar ik dit dus voor het barbecueseizoen.

  druiven, snoeiseldruiven, snoeivijgenboom, snoei

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   De citrusplanten in de serre hebben de eerste vorstprik goed doorstaan. Gedurende enkele dagen sprong de verwarming wel geregeld aan. Ik heb de termostaat op 5 graden staan en het is dan ook nooit kouder geweest. Momenteel is het 9 graden en kost me dit dan ook geen electriciteit.

  citroencitrusplanten, overwintering

 • Oxaalzuur druppelen

  Vanmorgen om 6.30u was het 8°C. De stand aan het Waterbroek toch gaan druppelen. De eerste drie kasten zaten mooi op wintertros en vrij diep. Het jongvolk op 6 straten en de volgende twee, produktiekasten, op 8 straten. Dus aan 5ml per straat dus 30 à 40ml per volk. Het vierde volk zat niet onder een plastic, maar onder een houten dekplaat zoals vroeger bij mijn schoonvader. Dit volk zat nog zeer actief in de kast en ze vlogen ook dadelijk op naar mijn hoofdlamp. Dit was absoluut geen wintertros en ik heb ze dus maar snel dichtgedaan. Deze kast en de stand in Gerhagen moeten dus wachten op een volgende gelegenheid. Tot midden volgende week blijft het nog zeker boven 5°C. Maar dan kan ik 'smorgens wellicht nog enkele kasten doen. Wat heb ik vandaag geleerd? Elke kast verdient een plasticfolie. Er zijn dan geen verrassingen. Het oplichten van de plasticfolie gaat ook veel rustiger dan het 'openkraken' van een houten dekplank.

  IK heb nu ook de varroabodem terug geplaatst om de mijtenval te controleren. Ik plaats de schuif altijd omgekeerd waardoor er nog luchtcirculatie mogelijk is.open schuif De schuif blijft bijna het ganse jaar in deze stand. Hierdoor is een goede volkscontrole mogelijk in de mul.mul op bodemplaat Ze gaat alleen dicht tijdens de mierenzuurverdamping en ze gaat er elk jaar volledig uit in oktober om het volk iets kouder te zetten. Dit om de noodzakelijke broedstop met wintertros te creëeren. De vierde kast van deze morgen heeft naast de houten dekplank ook een testbodem voor de verdamping van 15% mierenzuur en deze is onderaan volledig dicht. Ze zitten dus blijkbaar nog even los en warm als de volken in de segenbergers. We zullen verder afwachten wanneer deze kasten kunnen gedruppeld worden. Hopelijk zijn ze met nieuwjaar allemaal gedruppeld want dan leg ik op de plasticfolie een houten dekplaat en een isolatieplaat om de nieuwe start van het broed te beschermen. Enfin, er zullen wel nooit twee dezelfde jaren voorkomen. De natuur laat zich niet dwingen.

  De hogere temperatuur heeft ook voordelen. Warm en droog is ideaal om wilgen te knotten. Deze namiddag heb ik één knotwilg geknot. Na het strippen van de takken, zijn er 30 nieuwe knotwilgen met een grondboor geplant.knotwilgen Nog een tweetal te knotten en ik heb voldoende stekken om de perceelsgrens over de ganse lengte te beplanten met knotwilgen. Ze staan nu op 1 meter van de scheidingsgracht en 2 meter van elkaar.