• Opruimen serre

  serre, sneeuwGisteren ben ik begonnen met de opruiming van de serre. Vorig jaar heb ik rond deze tijd de isolatie verwijderd, maar dit is nu duidelijk nog te vroeg. Wel heb ik de bloempotjes op de rekken gezet en de vrijgekomen bodem licht omgezet en bedekt met de versgevallen sneeuw. Deze sneeuw moet voldoende vocht in de bodem brengen om de opgestapelde zouten uit te spoelen. Verder deze week kan ik dan nog wat compost onderwerken en de eerste slaplantjes zetten van het seizoen. In het tuincentrum is al wat keuze, heb ik vorige week gezien. Dit jaar zal ik niet zo veel zaaien. Jonge plantjes aanschaffen geeft duidelijke tijdswinst en ik kan hierdoor het aantal te oogsten groenten veel beter regelen. Alleen de kippen hadden vorig jaar voordeel bij het oogsten van meerdere kroppen sla in een week. Ook de tomatenplanten ga ik niet meer in 1 keer planten maar elke 14 dagen een nieuwe plant. Dit zou het plukseizoen ook meer moeten spreiden.

 • Bijvoeren bijenvolk

  Vandaag heb ik de 5lichtste kasten een pak apifonda opgelegd. En volgende week als we de kasten weer wegen, leggen we misschien op een andere kast ook een pak op. Volgens de mul op de bodemplaat wordt het broednest nu snel groter en er is voor de bijen de eerste weken nog niks te halen. Het gewicht van de kasten kan zo snel dalen en ik zou op dit moment niet graag een volk verliezen door honger.

 • Nestkastjes ophangen

  Vandaag heb ik de nieuwe nestkastjes opgehangen aan de bijenstand. De meesjes kunnen ze nu aan een kritisch onderzoek onderwerpen. Hopelijk worden ze ook weer allemaal bewoond, zoals de vorige vijf.  De vlieggaten heb ik gemaakt op 27mm voor pimpelmezen. De vorige waren op  30 mm gemaakt voor koolmezen. Moest het nuttig zijn, kan ik de gaten altijd nog groter maken.

  Nestkast pimpelmees

  Drie acacia's die ik vorig voorjaar heb geplant, heb ik even op een andere plaats gezet. Ze stonden iets te dicht bij de knotwilgen en dat zou binnen enkele jaren alleen maar problemen geven. Overal beginnen de planten nu tot leven te komen. De jonge hazelaarstruiken staan vol botten, de narcissen steken hun neus al boven het gras en zelfs de hemelsleutels zijn al zichtbaar. De 50 hibiscusstekken die ik vorig jaar heb geplant, waren op 2 na allemaal verdwenen. Maar momenteel zijn ze allemaal goed zichtbaar. De ondergrondse groei van het wortelstelsel is blijkbaar toch doorgezet. Ik heb bij elke plant die haar neus laat zien, nu toch maar een stok gezet. Tussen het lange gras is er anders in de zomer niet veel van te vinden. En met de zeis zou ik ze dan wel eens kunnen kortwieken. Ik ben wel van plan om het ganse jaar foto's te nemen van de bloeiende planten en die wekelijks te uploaden. Ik heb van de aanwezige planten ondertussen ook een powerpointvoorstelling gemaakt. Elke dia krijgt een foto van de bloeiende plant en ze worden chronologish naar bloei gerangschikt. Net zoals het fotoalbum op deze blog.

 • Bloemen in februari

  De toverhazelaar, de sneeuwklokjes en de crocussen beginnen aarzelend aan de eerste bloei. De bijen die vandaag uitvlogen, waren echter niet geïnteresseerd. Ze vlogen alleen maar wat voor de kast om zich te ontlasten en het vlieggat op te ruimen. Het was ook maar 9 °C vlak na de middag.

  HamamelisSneeuwklokjeCrocus

 • Ochtendbezoek bij de bijen

  reebokVanmorgen om 8.35u wandelde deze reebok langs de camera. Tijdens de sneeuwperiode had ik al wel sporen gevonden van reeën en vorig jaar had ik ze al kunnen filmen bij nacht, maar een kleurenopname bij daglicht zegt toch iets meer.

 • Nieuwe aanwinsten voor verzamelingen

  Het Ricardglas zocht ik al lang. Nu nog het andere: "de parkiet". Bij "de tomaat" is het de bedoeling om het gele veld eerst te vullen met Ricard, daarna een streepje grenadine en daarna tot de bovenmeet met water te vullen. Bij de parkiet wordt muntsiroop bijgevoegd. Ik zoek deze items al enkele jaren op eBay. Veelal zijn ze me echter te duur. Het Parastonebeeldje van Vitamientje heb ik gekocht op Catawiki. En de Delacre dozen van Kuifje die deze week zijn uitgegeven, zijn nog gevuld.

  ricard, glas tomaatSuske en Wiske, Vitamientjekoekdozen, delacre, Kuifje

 • Nieuwe honingraampjes

  honingraampjeshoningraampjeshoningraampjesDeze namiddag verder gewerkt aan de nieuwe honingraampjes. De bovenste en de onderste latjes zijn 15mm dik en krijgen een groeve om de draad in te leggen. In deze groeve worden daarna 5 gaatjes geboord voor de draad. De zijlatjes zijn slechts 10mm dik. Nu moeten ze nog worden in elkaar gelijmd en genageld.