• Moestuin

  De moestuin aan de bijenstand begint er goed uit te zien.

  P4270136 (Custom).JPG

   

  P4270137 (Custom).JPG

  En in de serre staan nog enkele plantjes klaar om na de ijsheiligen buiten te planten. Ik heb er deze week ook een schaduwdoek voorzien.

  DSC_0371 (Custom).jpg

  De nieuwe bijenstand begint zich ook te vormen. Deze stand zal zich zelf opbouwen. De takken van de schietwilg beginnen al blaadjes te krijgen. In plaats van de wanden af te stoffen, zal ik ze in de toekomst af en toe moeten snoeien. Ik heb alvast enkele plaatsen klaargemaakt voor de jonge volkjes die hopelijk eind mei worden gevormd. Ik moet de betonnen palen en blokken nog wel waterpas plaatsen.

  wilgenstand (Custom).JPG

 • Reintje op bezoek

  Ik heb de camera mee naar huis gebracht. Eerst nog een paar instellingen veranderen en dan wordt hij elders op het perceel ingezet. Ik heb al katten, mezen, reeën, een haas en nu een vos. Ik hoop nog op de fazanten en andere vogels.

 • Plantenbloei

  Vandaag zijn er weer een flink aantal bloemen tot bloei gekomen.

  Krentenboompjes

  De jonge krentenboompjes.

  Hondsdraf

  Hondsdraf.

  Paarse dovenetel

  Paarse dovenetel.

  Buxus

  Buxus als hij niet wordt gensoeid.

  Witte dovenetel

  De witte dovenetel.

  Bessenstruiken

  Bessen zoals hier de witte bessen, maar ook de jostabes en de kruisbes bloeien volop.

  Fruitbloesem

  De jonge fruitbomen geven ook al wat bloesem. Peren, kersen en pruimen. De appels zijn wat later.

 • More than honey

  Gisteren de film 'More Than Honey' van Markus Imhoof gaan zien in Euroscoop te Genk. Echt wel de moeite. Zonder te belerend te willen overkomen, is hier een interessante film gemaakt over de problemen van de moderne imkerij. Na de film was er nog een vragenronde ingelast voor de geïnteresseerden. Er werd door de Limburgse Imkersvereniging dan ook duidelijk gemaakt dat het in België slechts handelt over hobbyimkers met gemiddeld tussen de 5 en de 10 volken. En ook dat het in Europa niet is toegestaan om antibiotica toe te voegen aan de bijenvoeding zoals in het Amerikaanse voorbeeld. Opmerkelijk vond ik dat de film toch hoopvol afsloot. Een amerikaan die zijn heil zocht in de selectie van de zogenaamde killerbees en enkele australiërs die zoeken naar genetisch gezondere bijen op hun eilandje van Noë.

 • Moestuin

  In de moestuin gaat het nu ook hard. Vandaag andijvie, bloemkool en savooien geplant. Ik heb gemerkt dat het phaceliazaad al opkomt. De wilgen zijn ondertussen al bijna uitgebloeid. Althans de mannelijke exemplaren. De vrouwelijke die nectar leveren zijn hier wat later. Het perceel begint geel te verkleuren van het speenkruid en de paardenbloemen.

  serre,moestuin,kruidentuin

  serre,moestuin,kruidentuin

  In de serre is de eerste kropsla bijna klaar om te worden gegeten. Vandaag heb ik een nieuwe tomatenplant gezet en een zoete paprika. De artisjokken zijn ook klaar om in volle grond te zetten. maar ik zal hiermee toch wachten tot volgende week, na de voorspelde koudeperiode, om ze naar de moestuin te brengen.

  serre,moestuin,kruidentuin

  serre,moestuin,kruidentuin

  Op het terras is de kruidentuin nu opgeruimd en enkele nieuwe planten gezet. De overblijvende saliestruiken en tijmstruikjes hebben een te trage start dit voorjaar en ik heb nieuwe bijgekocht. Dragon en kerrie was ik ook kwijtgespeeld. Maar nu is alles weer frisgroen en kunnen we weldra weer beginnen gebruiken in de keuken. Gedaan met de aankoop van voorgekweekte kruiden uit het warenhuis.

  serre,moestuin,kruidentuin

  serre,moestuin,kruidentuin

  Voor mijn verzameling heb ik op de duitse eBay onlangs een schroevenmannetje besteld. Een imker in volle actie.

  serre,moestuin,kruidentuin

 • half april

  De bloemenmengsels zijn nu allemaal ingezaaid. Het aanrollen met de tuinrol van 50kg bleek een prima workout. Het zweet stond in mijn botten. Ik heb ondertussen ook de meeste volken gecontroleerd. Eén volk zonder broed en geen koningin gezien. Die ga ik volgende week nogmaals controleren. En een ander volk had naast nog enkele verzegelde cellen werksterbroed, ook drie verzegelde koninginnendoppen. Dit volk heeft dus ergens vorige week haar koningin verloren en ze proberen zich zo te redden. Maar er zijn vast nog geen darren voor een succesvolle bevruchting. Dit volk zou zelfs dan pas eind mei nieuwe groei kunnen vertonen.  Het volk staat echter op de testbodem voor het mierenzuurproject van de provincie Limburg. Ik ga dus een nieuw volk op die bodem zetten. Van de twee segebergerkasten die ik heb geplaatst in de tuin bij een klant, kan ik bij één kast geen koningin of broed meer vinden. Dit was een kast waar vorige maand vrij regelmatig een dar op de vliegplank verscheen. Moesten er eierleggende werksters in dit volk zitten, had er nu ook nog darrenbroed moeten aanwezig zijn. Wellicht was de driejaarse koningin darrenbroedig geworden en heeft ze er uiteindelijk het bijltje bij neergelegd. Deze kast ga ik volgende week opruimen en de vele ramen voer en stuifmeel die ze al hebben opgehaald, kan ik dan bijhangen in de andere kast waar wel een mooi broednest aanwezig is. Het uiteindelijke uitwinteringsresultaat zijn voor mij toch 16 van de 16 volken die de winter zijn doorgekomen. Alleen is er een volk doodgeroofd en zijn er 3 koninginnen gesneuveld. Deze verloren volkeren tel ik niet mee als verdwijnziekte. Het volk was niet verdwenen tijdens de winter en ze waren ook niet de hongerdood gestorven. Slechts die ene gekroonde bij tussen al die honderden die in de winter sterven, bepaalt hier het uiteindelijk resultaat. Maar het is dan wel de koningin waar er maar één van in elk volk zit. En daarbij kwamen deze verdwijningen vroeger waarschijnlijk ook voor.  Een van de drie koninginnen was 3 jaar oud. De andere twee waren van vorig jaar. En één hiervan is pas recent gestorven, want er staan naast verzegeld broed ook 3 gesloten doppen op de ramen. Het volk dat begin april is doodgeroofd, verwijt ik mezelf. Teveel kasten op een plaats waar in dit abnormaal koude voorjaar geen dracht is. Op die enkele mooie dagen hebben ze wel kunnen uitvliegen en hebben zo elkaars voorraden gevonden. Mocht er in maart een beetje dracht zijn geweest, was dit volgens mij niet gebeurd. Ik ga in Gerhagen volgend jaar in elk geval minder volken overwinteren. Mijn doel heb ik echter wel bereikt. Ik heb 8 mooie produktievolken met reeds een honingzolder. Nog twee jonge volken op 7 ramen en twee segenbergervolken waar ik een Kempische broedbak heb opgezet om ze over te zetten. Voor de zomerdracht zouden deze volken alle vier moeten klaar zijn.

 • inzaaien bloemenmengsel

  Vandaag de eerste bloemen ingezaaid. Het frezen van het bosperceel is niet volledig gelukt. De boomstronken zaten op sommige plaatsen nog te oppervlakkig en de bodem was te nat en kleverig. De stroken die toch zijn gefreesd, kan ik nu inzaaien. Het stuk dat niet werd gefreesd en nog begroeid is met winterrogge, ga ik volgooien met mosterd en dan zullen we dit jaar maar afwachten. Vandaag toch al 1 kg brandenburgermengsel, 1 kg boekwijt en 500g bernagie gezaaid en gewalst. Morgen nog bladrammenas, mosterd en zonnebloemen. Ik heb ook nog enkele pakjes bijenmengsels die ik hier en daar heb gekregen. Als dit morgen is gezaaid, kan ik nog enkele kasten hun voorjaarscontrole geven. Misschien laat, maar vroeger werd geadviseerd om dit te doen bij de bloei van het krentenboompje en dat is zelfs nog een week te vroeg. Het is hier morgen pas de eerste dag boven 15 graden na half maart. En deze twee voorwaarden zijn altijd vooropgesteld om een voorjaarscontrole te doen.