• Foto's juni

  acacia

  Welgeteld 1 acaciabloem is er dit jaar verschenen aan de jonge acaciadreef. Vanaf volgend jaar kan het dua alleen maar beteren. De boompjes zijn ondertussen vier jaar oud.

  Voedersiroop voor jonge volkjes

  De jonge volkjes krijgen voortdurend voedersiroop ter beschikking om vlot nieuwe zuivere ramen uit te kunnen bouwen.

  afkoken oude ramen

  Na het uitsmelten van de oude was, worden de ramen gekookt in sodawater. Hierdoor worden ze mooi zuiver en is de draad goed wasvrij. Dit vergemakkelijkt het terug insmelten van nieuwe waswafels.

  Phacelia wit

  In het phaceliaveld dook dit wit exemplaar op.

  jongvolken

  De jongvolkjes met de broedafleggers vooraan en de kunstzwermen achteraan.

  Witte klaver

  De witte klaver is een leuke dracht voor de bijen.

  klaverveld

  En op deze schaal wordt het interessant.

 • Tuter

  Vorige zondag bij een kast met doppen een ganse honingbak weggenomen met een pak jonge bijen voor de kunstzwerm. Ik had op 17 juni bij de controle enkele gesloten doppen gevonden en er drie van meegenomen naar de couveuse. Op slechts één raam had ik er een drietal laten staan met enkele nog niet gesloten exemplaren. Tot gisteren was er nog steeds geen tuter te horen en vandaag waren de doppen zeker al de achtste dag gesloten, dus 17 dagen oud. De koningin zou dus ten laatste vandaag worden geboren. En inderdaad liep er deze voormiddag een koningin uit in de couveuse. De twee andere waren afgestorven in de dop. Dus vanavond naar de kast met de zwermemmer en de koningin in haar potje. Ik was voorbereid om jonge bijen te ontnemen om apidea's te vullen, mochten er koninginnen te veel zijn en ik had ook de koningin bij om in de kast te gooien als er geen tuter was. Er was echter wel een tuter te horen, doch geen kwakers. Het bewuste raam uitgehaald en naast een uitgelopen dop waren de andere doppen al afgebeten vanaf de basis. De bijen hadden dus hun zwermplannen opgeborgen en waren niet van plan om verder af te zwermen. Ik kan alleen maar bedenken dat het wegnemen van de halve honingvoorraad mét 2kg jonge bijen de rest van de kast deed geloven dat er een zwerm was vertrokken en dat ze bijgevolg verder zwermen niet meer zagen zitten. Ik heb dan maar besloten geen jonge bijen meer af te nemen voor de couveusekoningin en heb haar simpel tussen de ramen vrijgelaten. De bijen van dit volk hebben momenteel geen open broed meer te verzorgen en kunnen zich bijgevolg volledig toeleggen op de lindebloesem die nu massaal openstaat in de straat. Een heerlijke geur als je er 's avonds onderdoor fietst.

  Gisteren de honing afgeschuimd en vandaag nog eens. Hierna heb ik de rijpervaten gewogen en in de kelder gezet. De teller staat voorlopig op 101kg. Met roeren begin ik pas als er streepvorming begint op te treden in de vaten. Dit kan snel gaan of lang duren. De vorige oogst bevatte veel wilgen- en koolzaadnectar en was binnen de week gekristalliseerd en opgepot. Dit lot kan een belangrijk deel  acacianectar bevatten en bijgevolg veel trager kristalliseren. Hoe het uiteindelijk afloopt, is niet te voorspellen. Elke oogst is de bloei anders en de verschillende soorten nectar in een andere verhouding aanwezig. Elke slingerbeurt staat voor een andere bloeiperiode en kan andere honing geven.

 • Broedafleggers

  Drie broedafleggers van begin mei doen het ondertussen uitstekend. Ze hebben al op drie platen verzegeld broed en hebben ondertussen al waswafels bijgekregen. De vierde is echter darrenbroedig. Dit volk wordt nog deze week op een avond afgeveegd op een goede 100 meter van de stand. Met de twee erbij, die geen koningin hebben opgetrokken, haal ik in dit gek voorjaar toch nog drie op zes. De twee broedafleggers die pas eind mei zijn gemaakt, heb ik nog niet gecontroleerd op leg. Als de rest nu verder lukt, de twee broedafleggerfs en de drie kunstzwermen, heb ik mijn acht jonge volkjes al voor volgend jaar. De produktievolken van dit jaar hebben al voor een groot deel een nieuwe, jonge koningin, of ze zijn er mee bezig. De twee volken die vorige week gesloten doppen hadden, hebben deze avond getuut en gekwaakt. Ik heb de broedkamers geopend en de andere doppen gebroken. Enkele mooie koninginnen heb ik eveneens laten inlopen.  Drie in de ene en slechts een in de andere. In deze kast waren wel nog zeer veel open doppen. De rijpe gesloten en de uitgelopen dop stonden mooi in het midden als wisseldoppen voor een stille moerwissel. En er waren toen naast de gesloten dop ook nog eitjes. In de kast zat dus ook nu nog veel onverzegeld broed. Wel geen eitjes meer of jonge larfjes. Het lijkt er op dat na het sluiten van de wisseldop, het volk plots toch nog heeft besloten om te gaan zwermen. Dit waren echt meer dan tien zwermcellen aan de randen van de ramen. In elk geval zullen ze het nu moeten doen met de koningin die de volgende nacht overleefd. Van de 11 oudere koninginnen zijn er momenteel al 9 verdwenen. Twee met een wisselcel, een met redcellen na het maken van een koninginnenaflegger en de rest met zwermcellen. De koningin die ik toevallig tegenkwam in mei zit in een aflegger. Bij een stille moerwissel hoef ik de oude koningin niet te zoeken en bij een afkomende zwerm loont het knippen van de koningin. Kom ik vanaf juli de jonge koningin tegen, wordt ze gemerkt en geknipt. In de apidea's en de broedafleggers is ze gemakkelijk te vinden en wordt ze bijgevolg ook sneller gemerkt.

 • Kunstzwermen

  Ik ging enkele naakte zwermen maken tijdens de honingoogst. Jonge bijen uit de honingzolders met een jonge, leggende koningin op waswafels en behandeld tegen varroa. Zoals de rotatiemethode van Celle. Zondagmorgen begonnen met de volkscontrole en er kon inderdaad worden geoogst. Eerst nog even de apidea-dames bekeken: de drie gemerkte en geknipte koninginnen, waren inderdaad goed aan de leg. Ik zou dus ook drie naakte kunstzwermen kunnen maken met jonge bijen uit de honingzolders. Ongeveer 2 kg bijen per volkje. De jonge bijen worden nog in de emmer besproeid met oxaalzuur. Hierna kieperde ik de bijen in een honingbak tussen twee reisroosters. De koningin werd er dan bijgehangen in een kluisje met een deegstop en tape als afsluiting. Deze improvisatiekooi werd koel in de schaduw gezet tot 's avonds na het slingeren. Na het terughangen van de uitgeslingerde ramen, heb ik het kluisje tussen 5 waswafels gehangen in een nieuwe broedkamer. De tape werd verwijderd en de bijen kunnen dus de voederstop verwijderen om de koningin te bevrijden. Hierbij ook nog een vol raam voer meegegeven en siroop opgezet. De bijen heb ik in de lege honingkamer geplaatst op een bodem. Hierboven kwam dan de broedkamer met de konigin. De bijen gaan dus naar de koningin in plaats van andersom. Ze waren al wel vriendelijk tegen haar. Het kluisje hing echt tussen de bijen en ze lieten zich zachtjes hiervan wegvegen. Naar het schijnt bijten ze zich stevig in het kluisje vast als ze de koningin agressief benaderen. Dat zag er dus al goed uit. De vliegopening bleef gesloten tot deze avond. Nu heb ik vanavond de vliegopening op een dubbele bijbreedte gezet en de bijen zaten zodoende 2 nachten opgesloten. Ze zijn geharmoniseerd en ze vliegen niet meer af. Volgend weekend zal ik het kluisje verwijderen en wellicht nog later een controle doen. Ik zou niet willen dat ze deze koninginnen inballen door een te vroeg rommelen in de kast. De onderste honingkamer haal ik dan ook wel weg. Natuurlijk dien ik om de andere dag wat voedersiroop bij te geven.

 • Tuters

  Vanavond weer gaan luisteren aan twee kasten naar een tutende koningin. Nog niks. Ten laatste dit weekend loopt er een jonge konigin uit en als ze kwakende koninginnen hoort, die nog in de dop zitten, zal ze de volgende dag willen afzwermen. Ik zal dan die avond echter alle resterende doppen breken en de zo uitgelopen koninginnen verplichten om het 's nachts uit te vechten in plaats van met de helft van het volk te vertrekken. Momenteel staat er een perceel phacelia in bloei, een stuk bladrammenas en een stuk koolzaad. De sneeuwbesstruiken gonzen van de bijen, net zoals de braamstruiken. Er is nu ruim voldoende dracht en de linde en de tamme kastanje moeten nog beginnen. Ook de liguster komt er nog aan. Wellicht moet ik dit weekend weer een deel verzegelde ramen afnemen om te slingeren. Ik zal er van profiteren om wat kunstzwermen te maken van de jonge bijen uit de honingzolders met de jonge leggende koninginnen uit de apidea's. Althans als ik dit weekend wat tijd kan vrijmaken om dit te bewerkstelligen. Zaterdag begin ik namelijk aan de isolatie en afwerking van de zolder. We zien wel hoe vlot dit allemaal verloopt.

 • Moestuin, vlierbloesemsiroop

  Gisteren spinazie, snijbiet en peultjes googst. Er is zo weer wat plaats vrijgekomen voor de winterkolen. Deze had ik voorgezaaid in de serre. Ter plaatse heb ik nu pak choi, rammenas en rucola gezaaid.

  Van de laatste vlierbloesems heb ik ook geprobeerd om vlierbloesemsiroop te maken. Snel opgezocht op het net en gevonden. Een kilo suiker opkoken in 1 liter water en hierbij een lepel citroenzuur voegen. Na afkoelen heb ik een grote handvol bloemetjes, zonder steeltjes, in de siroop laten trekken gedurende 12 uur en hierna gezeefd. De siroop zou gemakkelijk een jaar bewaren en is te drinken met 7 delen water. Ik heb het geproefd en zeer lekker bevonden. Voor herhaling vatbaar.

 • Controle Segebergers

  Vandaag de segebergers nog eens gaan controleren. De eerste had nu eindelijk een leggende koningin, maar geen plaats meer in de kast. Letterlijk alles hadden ze volgedragen. Op de enkele cellen met eitjes en larven na, stak alles vol nectar. De broedzolder waar ik vorige week 3 verzegelde ramen had uitgehaald, stak boordevol, maar was nu nog niet verzegeld. De bijen hingen werkeloos onder de ramen en aan de vliegplank.  De tweede kast had ook geen zwermcellen en de koningin had zelfs nog een hele plaat darrenbroed met eitjes belegd. Buiten enkele ganse platen verzegeld broed, was er hier en daar nog een handgrootte open broed. Ook dit volk had geen plaats meer. Gelukkig had mijn leerling-imker Luc de oplossing. Na een telefoontje leverde hij mij 22 waswafels en ik kon op deze manier zo een honingzolder bijgeven. Desondanks en omdat de lindebloesem nog moet beginnen, reed ik toch maar even naar Michel in Heusden en schafte me daar nog 2 broedbakken aan met bedrade ramen en 2 pakken waswafels. Deze avond ben ik die bakken dan als derde honingzolder gaan plaatsen en heb zeven nectargevulde ramen uit de onderste broedbak hierin geplaatst. zodoende heeft ook de onderste broedbak nu zeven nieuwe waswafels. We zullen tijdens het weekend wel even controleren of er voldoende ramen zijn verzegeld om lonend te slingeren.

  De eerste honingoogst is binnen en ik heb hem amper 2 dagen moeten roeren na klaring. De honing was uniform parelmoer van kleur en lekker smeuiig. Ik ben juist klaar met oppotten en moet nog enkel de etiketten afdrukken.

  De rest van de week ga ik even uitrusten in afwachting van enkele tuters en kwakers.