• Varroabestrijding en honing roeren

  Elk volk heeft na de honingafname vorige week een behandeling gekregen met thymovar. Ik heb eerst drie dagen gevoerd en daarna de plaatjes gelegd. Na 3 weken worden de plaatjes vervangen voor een tweede periode van 3 weken.  Deze maand voer ik slechts om de 2 dagen 1 liter apigoldsiroop om het broednest niet te fel in te krimpen. Door langzaam in te voeren, blijft de koningin ruimte overhouden om te leggen. Pas als de kasten genoeg wegen stop ik met voeren. De jonge volkjes krijgen hun behandeling tegen de mijt pas in augustus- september en kunnen nu nog volledig onverstoord hun volk verder uitbreiden. Ze zijn varroa-arm opgestart en kunnen er dus nog even tegen. Vermits de volkssterkte van de oude volken nu snel begint af te nemen door de verminderde eileg van de koningin en de jonge volken blijven groeien zijn ze eind september bijna even groot en beiden goed overwinterbaar. De jonge volken krijgen wel nog naar behoefte regelmatig een waswafel bij om uit te bouwen.

  De zomerhoning is volledig geklaard en ik ben nu begonnen met het roeren. Om de fijne kristallisatie sneller op gang te krijgen en de honing mooi smeerbaar te krijgen, roer ik dagelijks  in kleine hoeveelheden. Ik had nog 3 potten crémehoning van vorig jaar en deze heb ik gemengd met 3 potten nieuwe honing. Deze wordt enkele minuten intens geroerd en elke dag wordt de hoeveelheid verdubbeld en weer geroerd. Na een week is de ganse emmer gevuld met 20 kg crémehoning die kan worden ingepot. De grote vaten blijven ondertussen onaangeroerd en er komt op deze manier ook geen lucht of vocht in de honing. De honing die wordt ingepot is op deze manier slechts een vijftal keer geroerd en dat komt de smaak en bewaarbaarheid zeker ten goede. Bij het inpotten wordt de emmer niet volledig geledigd en het restvolume weer verdubbeld met verse honing. Hiermee gaan we door tot alle honing is ingepot. Dit geldt voor de zomerhoning die relatief traag kristalliseert en dan nog vaak met grote kristallen. Dit geldt niet voor de junihoning. Deze bevat dit jaar zoveel acacia dat hij wellicht zeer lang vloeibaar blijft. Voor de liefhebbers van 'lopende' honing wordt deze zo ingepot naar behoefte. Het grote vat blijft ook gewoon gesloten om vocht en lucht zoveel mogelijk te vermijden. Het mengen van verse honing met een kleine hoeveelheid honning die smeuiig is gekristalliseerd, noemen we enten van de honing.

 • bijenvolken te koop

  segebergers

  Deze twee volken worden momenteel nog verkocht. Vorig weekend zijn de honingzolders afgehaald en gisteren zijn de thymovarplaatjes er opgelegd.

 • Foto's

  Zwermkistzwermkistzwermkistzwermkist met trechter

   

   

   

   

   

   

   

  De zwermkistjes die voldoende verluchting moeten geven en de trechter die er sluitend op past om de bijen in te vegen.

   

  jongvolkjes, broedafleggersjongvolkjes, broedafleggers

   

   

   

   

  De jonge volkjes die nu kunnen ontwikkelen tot gezonde produktievolken voor volgend jaar.

   

   

  honingzoldersafwas honingmateriaalhoningrijpersMet twee torens honingzolders in het slingerlokaal is de ruimte vrij beperkt. Na het slingeren wordt het materiaal buiten afgewassen en kan het drogen in de zon. Het resultaat kan nu beginnen klaren in de rijpingsvaten.

 • Zomerhoning

  Onze nationale feestdag is dé slingerdag voor vele imkers in België. De lindebomen en de tamme kastanjes zijn nu uitgebloeid en het honingfeest is voorbij. De nectar en stuifmeelbronnen die de bijen nu nog krijgen voorgeschoteld, mogen ze voor zichzelf houden. Mijn schoonvader slingerde op de nationale feestdag en ik volg zijn gewoonte. Waarschijnlijk was de hoofdreden gewoon dat ze op die dag niet moesten gaan werken. Om zeker alles klaar te krijgen op die ene dag, had ik wel alles de zaterdagavond al klaargezet. De zondagmorgen om 7u begonnen we aan de kastcontroles en honingafnames. Zonder rook namen we simpel de honingbakken weg, zetten ze even opzij, en controleerden in de broedkasten wat we moesten zien. In enkele bakken zou de nieuwe koningin dit weekend aan de leg moeten zijn. In alle gevallen was dit ook zo en dat is dus weer een zorg minder. Hierna werden alle honingramen één voor één uit de honingzolders genomen en de bijen in een zwermkist afgeveegd. Deze kistjes had ik in de voorbije week als proef gemaakt en ze voldoen bijna perfect. Alleen de afwerking moet in de winter nog wat worden bijgestuurd. Zodra de zwerm groot genoeg was, 2-2.5kg jonge bijen, namen we de volgende bak en werd de volle opzij gezet. Regelmatig werden de bijen besproeid met water. Op het einde van de honingafnames had ik zo 5 kunstzwermen klaar. Ze zijn dan 's avonds besproeid met oxaalzuuroplossing tegen de varroamijt en in kasten met waswafels overgezet. De volgende morgen hebben ze dan een leggende koningin gekregen in een kluisje en werd ook het vlieggat klein opengezet. De bijen hebben alleen kunstraat gekregen en een bak voedersiroop. Hiermee kunnen deze jonge bijen nu aan de slag om legplaatsen voor de koningin en opslagplaatsen voor hun wintervoorraad te bouwen. Ik laat ze nu gerust tot volgende zondag. Normaal moeten dit voldoende sterke volkjes worden om de winter door te komen.

  De ganse namiddag is er dan geslingerd en 's avonds heb ik me even beziggehouden met de kunstzwermen. Na een verkwikkende slaap, ben ik herbegonnen omstreeks halfvier en was juist op tijd klaar om rond negen uur de eerste patiënt te ontvangen.

  Momenteel staat alle honing in de kelder. Hij moet nog wel klaren, maar het was te warm om hem boven te laten staan. De honing van juni lijkt heel lang vloeibaar te blijven. Dit is vermoedelijk door het hoge gehalte aan acacianectar. Deze honing doe ik dus momenteel al in potten. Veel mensen prefereren vloeibare honing. Voor mij is dit echter een raadsel.  Het geeft toch maar een kliederboel. Ikzelf prefereer crémehoning. Deze is namelijk multi-inzetbaar. Crémehoning is smeerbaar op een boterham, oplosbaar in koffie of thee, mengbaar in brooddeeg, smeerbaar in vleesmarinades enz. Er is weliswaar meer werk aan de produktie van crémehoning. Er moet meer worden geroerd om kleine kristallisatiekernen te verkrijgen, maar dan heb je ook wat. De zomerhoning wordt smeerbaar geroerd alvorens in te potten. Hierover later meer.

  En voor de liefhebbers: ik verkoop momenteel twee volken op een dubbele segenbergerbroedbak.

 • Jonge koninginnen aan de leg

  Eergisteren plots een enorme bedrijvigheid opgemerkt aan een apideakastje. Veel bijen aan het stertselen op het kastje en veel rondzoekende bijen in de tuin. De koningin zal dan op bruidsvlucht zijn. Helaas nam de bedrijvigheid niet af en zelfs tot na 22u bleven ze onrustig. Ook gisteren bleven ze in de dezelfde staat van opwinding. Wanhopig op zoek naar hun koningin en hun geurstoffen verspreiden om zonodig een vreemde koningin binnen te lokken. Ik heb dan gisterenavond even de raampjes gecontroleerd en de koningin was inderdaad verdwenen. Ze hadden zelfs een redcel opgetrokken maar er was in geen velden of wegen natuurlijk een eitje te bekennen. Vanavond kastje dichtdoen en dan morgenvroeg gaan afslaan bij de bijenstand. Dan kunnen ze zich inbedelen bij een ander volk. Deze koningin was geboren in de couveuse en had ik al gemerkt. De drie andere apidea's in de tuin hadden op dat moment slechts gesloten rijpe doppen. Ik werd dus wel wat ongerust. Ik zag aan de drie kastjes vanmorgen echter veel stuifmeel binnenkomen en heb ze even geopend. Alledrie een massa eitjes, wel nog geen larven.Ik heb de koninginnen niet opgezocht, maar wel het roostertje dichtgedaan. Dan kan hare majesteit alvast niet meer weg en kunnen er ook geen darren binnen. Er zijn nu dus weer 5 koninginnen aan de leg. Vermits ik zondag de honing ga afhalen, zullen we ook nog wel enkele schudzwermen maken van de jonge bijen in de honingzolders. Die krijgen dan zo'n jonge koningin mee in een kluisje.

 • Bijenplanten

  Vorig jaar heb ik deze plant gekocht in een potje. Ik wist weliswaar dat de Griekse Alant een hoge plant werd, maar nu in het tweede jaar wordt hij echt imposant. Ruim 2 meter hoog en met meerdere bloemknoppen. De eerste bloemen staan nu open.

  Griekse Alant

  Het Brandenburger bijenmengsel bgint nu ook volop te bloeien. De bodem is wel niet volledig geschikt aan de opkomst te oordelen, maar met de volgende jaren zal dit vast wel verbeteren.

  brandenburger bijenmengsel

  In de serre wordt ondertussen de eerste tomaat rijp.

  DSC_0465 (Custom).jpg

  Momenteel vliegen er een tiental pauwstaartduiven in de tuin. Zijn er liefhebbers die er enkele willen overnemen?

  pauwstaartduif

   

   

 • Nieuwe foto's

  Tamme kastanje

  De tamme kastanje staat nu volop in bloei terwijl de linde al bijna uitgebloeid is.

   

  Komkommerkruid

  Het komkommerkruid is een succes voor de bijen en het bloeit blijkbaar lang.

  bloemenmengsel voor insecten

  bloemenmengsel voor insecten

  bloemenmengsel voor insecten

  bloemenmengsel voor insecten

  Eén van de gezaaide bloemenmengsels gaf mooie bloemen, maar veel te weinig. Wellicht was het mengsel niet zo geschikt voor de pas omgewoelde bosgrond.

  aardappelveldje, aardperen

  Het veldje met aardappelen en aardperen staat er fleurig bij. Volgend jaar komen hier de koolplanten. Het stukje dient dan wel te worden omheind om wildvraat te voorkomen.

  pompoen

  Op de berg grasmaaisel heeft één pompoen het overleefd.

  wijnbes

  De wijnbes heeft een zeer volle smaak in vergelijking met de framboos. Een succesverhaal.

  DSC_0464 (Custom).jpg

  De bonen krijgen nu hun eerste bloemen.