• Betrapt met de wildcamera

  reebok

  haas

  fazanten

  zeis

  nachtwaker

  De camera ziet echt alles, dag en nacht. De 'nachtwaker' op het laatste beeld is wel dezelfde als de man met de zeis. Knipogen

 • Jonge bijen verkennen de stand

  Tussen 14 en 16 u vliegen de jonge bijen uit. Ze vliegen voor de kast en prenten de omgeving in hun inwendige GPS. Op de vliegplank zijn andere bijen aan het stertselen om de specifieke nestgeur te verspreiden. Op deze manier leert een bij haar kast terug te vinden.

 • Controle Apideakastjes

  Na de honingoogst van 21 juli zijn de koninginnen uit de vijf apideakastjes gebruikt om kunstzwermen te maken. Van deze vijf volken zijn er vier overgebleven die nu op 10 ramen zitten en hetzelfde gewicht hebben als de oude produktievolken.  Ze zijn dus perfect inwinterbaar. Het vijfde is verenigd met een ander jong volk. De vijf apideakastjes zijn blijven staan en vandaag bleek er eentje leeg te zijn en de andere vier hebben weer een leggende koningin.Deze zijn vanmorgen alle vier geknipt en gemerkt. Het zijn nu ook alle vier dubbele apideakastjes. Deze koninginnen zijn reserves voor de laatste controle van de volken binnen 14 dagen. Dan worden de thymovarplaatjes verwijderd en start ik met het invoederen tot ze op gewicht zijn. Het is dan ook de laatste keer dat ik enkele ramen oplicht om te bekijken.

 • Brocante Temploux

  Vandaag de brocante in Temploux weer bezocht. De enorme rommelmarkt, misschien wel de grootste van Europa, is elk jaar weer de moeite waard. Deze keer weer een karaf en enkele glazen van Ricard gevonden die ontbraken in de verzameling. Omdat de wandeling langs de honderden kraampjes zo lang duurt, nemen we ons eten mee. Voor het gemak heb ik dan maar picknickbrood gebakken. Dit brood wordt tussen de eerste en de tweede rijs uitgerold en gevuld met parmaham, een hardgekookt ei, geraspte kaas, olijven, zongedroogde tomaten, peper, zout en basilicum. Van een basisdeeg van 500g bloem heb ik zo 4 broodjes gebakken.

  picknickbroodpicknickbroodpicknickbrood

 • Ontsmetten raampjes

  Ik ben nu klaar met het reinigen en ontsmetten van de gebruikte, overtollige raampjes. Zowel de broedramen als de honingramen die dienden te worden verwijderd. Eerst zijn ze in de zonnewassmelter van de wasraten ontdaan. De bekomen was ligt nu klaar om tijdens de wintermaanden om te smelten tot nieuwe raat. De zogenaamde waswafels. De raampjes zijn daarna afgekookt in een soda-oplossing. De huishoudsoda ontdoet, samen met de hitte, de raampjes van alle vieze resten. Een stevige borstel en een plamuurmes blijft toch wel nodig. Ik heb de raampjes hierna ook nog even gedompeld in een javeloplossing en ze hangen nu te drogen tot volgend voorjaar als ik de nieuwe waswafels weer insmelt. De ingezette draad is in de meeste gevallen nog bruikbaar mits even aanspannen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat er inoxdraad wordt gebruikt.

 • Mosterd

  Een groot deel van de winterrogge heb ik ondertussen gemaaid. Het graan blijft met het stro gewoon liggen en het is de bedoeling dat het zich op deze manier zelf terug inzaait. Op de stoppel heb ik mosterd gezaaid die nu mooi begint op te komen. winterroggemosterdBinnen enkele weken kunnen de bijtjes zich dan nog even te goed doen aan de fraaie gele bloempjes. Mosterd bevriest in de winter en is tegen het voorjaar dan ook helemaal verdwenen. Ik probeer wel om alle plantenresten tijdens de wintermaanden van het perceel te verwijderen. Op deze manier blijft het perceel bewerkbaar en overwoekert het niet volledig met bramen en netels. Binnen enkele jaren zouden de bomen dan ook groot genoeg zijn om de bovenhand te halen.

  Er is me gevraagd om de bijenstand open te houden tijdens de fietstocht van de VVV Tessenderlo op 8 september. De begeleide fietstocht passeert al bij een imker, maar bij mij zou het eerder gaan over de bijenplanten. Hopelijk krijgen we dan een mooie dag met niet te veel regen. Als er veel deelnemers zijn, kan ik er wellicht enkele overtuigen om meer bijenvriendelijke planten aan te schaffen. Of hun tuin anders te gaan cultiveren. Want wat is er mooier dan een strak geschoren haag liguster of buxus? Dat is een liguster- of tbuxushaag die pas wordt gesnoeid na de bloei. De weelde die dit levert voor de bijen en trouwens voor vele andere insecten is niet te beschrijven. Liguster, buxus, taxus en ook klimop zijn slechts vier voorbeelden van planten die bij de meeste mensen alleen bekend zijn als strak geschoren groen scherm. En het zijn net vier planten die een onwaarschijnlijke bloei geven voor de bijen.

   

   

   

   

   

 • Thymovar

  Vandaag de thymovarplaatjes vervangen voor de volgende drie weken. Deze worden verwijderd omstreeks 4 september en dan begin ik met de wintervoeding te geven. Ik heb wel van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volken even te controleren. Even enkele ramen heffen om verzegeld broed en larven op te merken. In enkele gevallen kon ik ook hare majesteit begroeten. Er verscheen er zelfs een zonder merk. Natuurlijk heb ik haar een rode stip gegeven en een vleugel geknipt. Spijtig genoeg heb ik ook een jong volk gecontroleerd dat blijkbaar niet wou groeien. Het had nog steeds maar twee ramen met broed en ook het voer namen ze slecht op. De waswafels werden niet uitgebouwd. Ik had de koningin in dit kleine volk wel snel gevonden. Er was ook niet naast te kijken. Ze liep over de raat als de bultenaar van de Notre Dame. Aan haar linkerkant had ze blijkbaar een poot te weinig. Even een barmhartige kneep tussen duim en wijsvinger en het volkje heb ik bij de naastliggende kast laten inlopen.