• Studieperiode

  Waar zijn we momenteel mee bezig? De bijenvolken zijn in rust. Deze week vlogen op drogere momenten wel enkele bijen buiten, doch ze keerden snel terug binnen. Het is ondertussen al 14 dagen geleden dat ik in de namiddag nog jonge bijen zag voorvliegen. Binnen een tiental dagen is het dus zeker mogelijk om ze de winterbehandeling te geven. Het kleine apideakastje heb ik dit weekend uit de sauna gezet, vermits ik deze zelf nodig had. En die temperaturen wil je een koningin op een waswafeltje echt niet geven. Daarom heb ik het volkje in een buitenkast geplaatst. Het is er donker en de kast staat op het terras uit de tocht. Vandaag heb ik ze nog wat siroop bijgegeven en de bodem even uitgeschoven om wat dode bijen te verwijderen. Het volkje ziet er nog goed uit.

  apideakstje, overwinteren

  De mede die ik vorige maand had opgestart is pas goed begonnen met met de gisting nadat ik de emmer op een warmtemat heb geplaatst. Vorig jaar had ik de mede opgestart in de zomermaanden en toen had ik dit probleem natuurlijk niet. Misschien even aan denken volgende keer. De mat is oorspronkelijk bedoeld om een aquarium op temperatuur te houden.

  mede, gisting, warmtemat

  Bij het lezen van de oude tijdschriften kom ik vaak interessante ideetjes tegen. Zo ben ik nu bezig met de bouwtekeningen van een zwermkist en een kist om koninginnen te vangen. Allen natuurlijk op mijn eigen Kempische maatvoering. Zodra ik enkele uurtjes kan vrijmaken, begin ik er aan. 

  Op een gegeven moment las ik zo een artikel over een wedstrijdje tussen imkers om een beroker te laten branden. Dit lijkt me wel leuk om eens voor te stellen tijdens een bijeenkomst. Een aantal artikels gaan natuurlijk ook over de ideale manier om een beroker aan te maken en te laten branden. Met enkele van deze tips ben ik vanmorgen gestart en blijkbaar is het al gelukt. Om 9 u vanmorgen heb ik de beroker gestart met een aanmaakblokje voor de barbecue (zogenaamd vrij van giftige producten). Hierop heb ik een vijftal houtskoolblokjes geplaatst (uit de houtkachel gehaald). Binnen de vijf minuten heb ik hierboven een handvol houtpellets gestort. De houtpellets zijn van een zak kattenbakvulling, maar de pellets voor de pelletkachel zijn toch identiek. Ondertussen, 14u namiddag, heb ik al tweemaal een handvol pellets toegevoegd en mits elk uur een vijftal keer te pompen, blijft de beroker aan en geeft mooie dikke rook.

  beroker, houtpellets

   

 • Nieuwe honingautomaat

  honingautomaat

  honingautomaat

 • Compost

  De composthoop die me dit jaar een pak pompoenen heeft opgeleverd, heb ik gisteren omgekeerd. 

  compost

  De ganse winter kan ik nu hiernaast een nieuwe hoop beginnen. Hiervoor gebruik ik het materiaal dat ik van het ganse perceel verwijder met een hooihark. Het wegharken van de bovenste laag organisch materiaal moet beletten dat de bodem te rijk wordt. De natuurlijke plantenrijkdom komt hierdoor weer tevoorschijn. En de profiteurs zoals netels kan ik dan beter onder controle houden. Op deze manier is het plekje wilde peen al meer dan verdubbeld in grootte. Ook de wilde bertram neemt uitbreiding. Ik zag ook dit jaar veel meer bijenorchissen en bosanemoontjes. Zonder de druk van de netels, wint ook de watermunt in de afwateringsgracht meer terrein. Na Nieuwjaar heb ik weer enkele weken tijd om het ganse perceel zo te harken. Het is misschien zwaar werk, maar enorm rustgevend. Een oude dikke jas en een warme muts, verstand op nul en de tijd vliegt. Voor mij is dit de ultieme ontspanning om er weer een week tegen aan te kunnen gaan. En zodra in maart of april het weer dit toelaat, keer ik deze oude compost nog eens om, boven op de nieuwe hoop. Hierin kan ik dan in de tweede helft van mei weer pompoenen planten. 

 • Zoeken van de koningin

  In het ABJ van 1997 is een vergelijkende test verschenen tussen drie methodes om de koningin snel te vinden. De algemene methode om elk raam te bekijken tot men ze tegenkomt, het afschudden van alle ramen in twee lege bakken op een omgekeerd deksel en een koninginnenrooster tussen de twee bakken en als laatste het beroken via het vlieggat waarbij men de koningin hierna bovenin vindt tegen het binnendeksel of op de bovenste ramen, waar men ze dan afschudt. De drie methodes werden uitgevoerd door dezelfde personen en de methodes werden zoveel mogelijk gestandaardiseerd.  De tweede methode werd ook gebruikt samen met beroken om de bijen sneller naar de onderste bak te sturen. De koninginnen waren gemerkt en geknipt. Via beroken had men slechts 79 seconden nodig, via het afschudden 150 seconden en door de ramen een voor een te bekijken 226 seconden. Een lege broedbak, een lege honingbak en een koninginnenrooster ga ik in elk geval als reserve achterhouden.

 • Eerste winterprik

  De koude dagen met regelmatig nachtvorst zijn aangebroken. Alle voorbereidingen zouden nu moeten klaar zijn. De serre is geïsoleerd met driedubbel bellenplastic en de kachel staat ingesteld op 5°C. Hierdoor moet het weer mogelijk zijn om de mediterrane potplanten door de winterperiode te halen. De rijpe citroenen heb ik gisteren geschild om een limoencello te maken. Wellicht ga ik eerder een limonmiello maken en er honing in verwerken.

  Het apideakastje heb ik in de buitensauna gezet. Hier zal het niet snel vriezen en het is er pikdonker. Ik mag natuurlijk niet vergeten om ze even buiten te zetten als ik de sauna wens te gebruiken.

  De grote volken hebben momenteel nog geen isolatie op liggen, de bodemschuif is verwijderd en we hebben de eerste vorst achter de rug. Binnen drie weken zouden mijn volken moeten broedloos zijn om de winterbehandeling door te voeren. Het weekend van 8 december staat hiervoor alvast gereserveerd. Mocht het weer echt niet meezitten, heb ik nog twee weekends vooraleer de dagen weer beginnen te lengen en de koningin begint te leggen. De bodemschuif gaat er terug onder tijdens de behandeling. De isolatie onder het deksel leg ik pas met Nieuwjaar als ik de kasten weer ga wegen. Maar vandaag heb ik wel de reisroostertjes van de vliegopening volledig opengezet. Hierdoor is het voor het volk alvast gemakkelijker om dode bijen buiten te werken en gaat de vliegopening niet zo snel verstoppen.

 • Een kleine bedenking

  Een koningin wordt tijdens haar bruidsvlucht achtervolgd door een paar honderd darren. Deze proberen allemaal om ter snelst de koningin te berijden...reiken. Slechts een tiental slaagt er in om met haar de liefde te bedrijven. Als beloning worden, op het hoogtepunt, de darmen letterlijk uit hun lijf getrokken en vallen ze dood neer. De darren die het niet hebben gehaald, keren teleurgesteld terug naar de bijenkast. Ze genieten verder van de mooie zomer, laten zich verder volgieten met zoete nectar en laten alle werkjes opknappen door de werksters. Moest hier een moraal inzitten,zou hij kunnen zijn: In de liefde loop je best niet te hard van stapel.Tong uitsteken

 • ABJ jaargangen 1995 en 1996

  Ik heb weer enkele tips en weetjes onthouden na het lezen van de twee volgende jaargangen.

  Weetje 1: Imkeren bestaat voor 10% uit kapitaal en voor 90% uit hersenen!

  Weetje 2: Om alle stadia van de wasmot te doden gebruik je -15°C gedurende 2uur. Dus een raam gedurende 2 uur in een diepvriezer plaatsen. In de koelkast bij 4,4°C duurt de afdoding al 12 uur. Bij 46°C kan je ze afdoden in 80 minuten. Slechts 3° meer, bij 49°C gaat dit al na 40 minuten.

  Tip 1: Broedramen kan je laten uitbouwen als honingzolder. Hierna kan je ze slingeren en bewaren als uitgebouwd raam. Op 10% van de kasten toe te passen om een mooie reserve aan uitgebouwde broedramen te bekomen.

  Tip 2: Achter op de kast kun je met permanent markers de kastkaart bijhouden. Even een laagje verf erover en je kunt een nieuw jaar beginnen.

  Tip 3: Om meerdere broedbakken snel een nieuwe laag verf te geven. Zet ze op elkaar in een hoge toren en doe ze allen tegelijk met de roller.

  Onlangs is er een klasje schoolkinderen gestopt aan de bijenstand. Ze waren samen met een compostmeester van de gemeente bezig met het opruimen van de wegbermen. Ze kregen van hem wat uitleg bij mijn insectenhotel, doch snel vroegen ze me de oren van het hoofd over mijn bijen. bezoek schoolklasje