• afwatering

  De regen van de voorbije dagen heeft de bodem verzadigd. De kippen hadden vermoedelijk ook liever zwemvliezen gehad. Ik heb hun ren dan maar even omgespit. Het overtollige water kan nu weer beter in de bodem dringen. En voor hen was het een echt festijn: een massa regenwormen om van te smullen.

  kippenren, afwatering

  Aan de bijenstand stond het water ook op de grond en heb ik even verder gewerkt aan de afwateringsgrachten.

  afwateringsgracht

  afwateringsgracht, brug

  Ik heb even een nieuwe geul over het pad gegraven om het water naar de gracht te leiden. De zware ijzeren platen moeten nog wel worden getest als ik met de wagen terug op het perceel kan. Momenteel is het gewoon te drassig.

  afwateringsgracht

  De beek zelf staat vandaag al 40 cm lager dan gisteren en het waterpeil in de perceelsgracht zal nu ook wel snel dalen. Maar de winter moet nog beginnen en normaal kan ik pas in april terug met de wagen over de drassige bodem.

 • Snoeien knotwilg, gieten waswafels

  Vanmorgen heb ik de rij knotwilgen weer geknot. Jaarlijks knot ik om de 4 bomen. Op deze manier moet ik jaarlijks slechts 25% van dit werk doen en worden de wilgen toch om de vier jaar geknot. Ook het uitzicht van de rij blijft dan min of meer gelijk, terwijl ook de bijen elk jaar 75% van de rij kunnen bevliegen. De elzen die in de vochtige grond veel te hard groeien, heb ik eveneens geknot. Hierna heb ik alle resterende koolplanten geoogst, de spruiten en de krulkolen. Ze moesten plaats ruimen voor het stijgende grondwaterpeil tijdens de komende wintermaanden. Een spadesteek schiet momenteel al ogenblikkelijk vol water. De volgende dagen ga ik wel nog proberen om de perceelsgracht verder uit te ruimen.

  En deze namiddag ben ik dan begonnen met het gieten van de waswafels. Op een uurtje had ik toch weer 40 stuks op Kempische maat gemaakt. Morgen doen we wel verder.waswafels gieten

 • Tips om te onthouden

  Ik heb nu de oude jaargangen van ABJ allemaal doorgenomen. Er waren toch nog enkele zaken die ik zeker moet onthouden. 

  1. In plaats van een elektronische weegschaal te gebruiken om afleggers te wegen, is een oude babyweegschaal veel interessanter. De elektronische moet elke keer weer worden opgezet en terug op nul worden gezet. Een babyweegschaal met schuifgewichten kan echter op het gewenste gewicht worden gezet en blijft dan zo staan.

  2. Celdeksels van het ontzegelen kunnen in een lege honingbak op een koninginnenrooster worden geplaatst. De bijen kunnen die dan makkelijk drooglikken zonder roverij uit te lokken.

  3.Een beroker kan worden afgesloten met een kurk tijdens het vervoer in de wagen. Hij wordt dan ook best in een metalen emmer geplaatst. In de tuit kan men een stuk staalwol stoppen om gensters bij het beroken te voorkomen.

  4. Tijdens de honingafname eerst alle volken openen en pas dan de honingbakken afnemen. Als alle volken open zijn, zou er veel minder roverij worden uitgelokt.

 • Decemberwerkjes

  Gisteren alle was gezuiverd om te kunnen wafelen.

  stoomwassmelter

  Drie van deze bakken staan nu langzaam af te koelen in de bain-marie. Tegen het einde van de week hoop ik hiervan waswafels te gieten.

  bain-marie, was smelten

  Ondertussen heb ik mijn laatste project afgewerkt. De koninginnenzeef.

  koninginnenzeef

  Het is de bedoeling om een raam af te vegen in de bovenste bak en het raam hierna in de onderste bak te hangen. De bleddens kunnen steeds verder worden geschoven onder de bovenste bak en de bijen kunnen dan door het koninginnenrooster terug op hun raam. Als alle 12 ramen onderin hangen, kan ik even rook geven en de bovenbak dichtleggen met een doek. Even later is de koningin met de darren uit de bovenste bak te vissen. En wellicht vind men zo de koningin al na enkele ramen. Het schuifsysteem dat ik heb gemaakt voor toepassing met de bleddens in mijn Kempische kast, is natuurlijk niet nodig met het bestaande schuifsysteem in Segenbergerkasten. Door simpelweg 2 Segenbergerbroedkamers deels boven elkaar te plaatsen met een rooster tussen, bereik je hetzelfde resultaat.

   

 • Varroatelling

  De resultaten van de winterbehandeling vallen me goed mee. Na drie dagen heb ik de gevallen mijten op de schuif geteld. Enkele kasten hadden minder dan 20 mijten. Enkele kasten tussen de 80 en de 100. Het grootste deel had tussen de 40 en de 60 mijten per drie dagen. Op een curve lag het gemiddelde rond de 50 mijten op 3 dagen. De 4 kasten die ik had behandeld met OZ-verdamping hadden ook een mijtenval tussen de 40 en 60 mijten en verdamping lijkt dus even effectief als bedruppeling.

 • Maten en gewichten

  Hoe maak ik een liter suikerwater 1:1?

  Weeg 600g suiker af en voeg her 600ml water bij. Ik maak een halve liter door 300g suiker op te lossen in 300ml water en bijgevolg een vierde liter door 150g suiker op te lossen in 150ml water. Dit zijn hoeveelheden en gewichten die elke huishoudmaatbeker en elke keukenweegschaal makkelijk aankan.

  Maar stel u nu eens voor dat je 35g wil afwegen of godbetert 18g of zelfs 9g? Niet iedereen heeft een brievenweegschaal en al zeker geen apothekersweegschaal.

  De oplossing bestaat nochtans:  http://nl.aldi.be/aldi_digitale_doseerlepel_48_5_1193_13870.html . Wellicht hebben nog andere warenhuizen een soortgelijke oplossing. Voor een klein prijsje is het probleem van de kleine gewichtjes opgelost.

 • Winterbehandeling

  Vandaag de volken bij Luc behandeld. Ik had nog een restant OZ over en ondertussen is de kennis natuurlijk ook weer doorgegeven. De 4 segenbergers die ik nog in gebruik heb, zijn vandaag ook behandeld. Ze zijn volgens mij niet volledig broedloos, maar wellicht worden ze dat ook niet echt in die isolatiekasten. Om er iets uit te leren, heb ik deze behandeld met een verdampingstoestel. Oxaalzuur verdampen met een 12V batterij werkt volgens de literatuur namelijk ook. Hiervoor dienen tabletten te worden geperst en is een degelijke bescherming nodig. Handschoenen, een bril en het juiste stofmasker. Maar de behandeling zelf was nog veel 'leuker'. Het produkt verdampen vraagt namelijk geen stofmasker maar een gasmasker van het juiste type. De 12V voeding is weer een extra stuk materiaal en het duurt 6 minuten alvorens een volk is behandeld. Op die tijdspanne heb ik 10 volken gedruppeld. En veel veiliger. Enfin, we zullen nu nog afwachten of de mijtenval even efficiënt is. Controle na 3 dagen.

  oxamat, verdampen oxaalzuur

  Het toestel is vrij omslachtig én duur.

  verdampen oxaalzuur, 12V voeding

  Vermits de wagen met 12V batterij niet bij de kasten kan, nam ik dit laadstation mee.

  oxaalzuur verdampen, bril en handschoenen

  Om de tabletten te persen en het toestel te vullen, zijn deze zuurbestendige handschoenen en bril een must.

  oxaalzuur verdampen, gasmasker

  Om het toestel te verwijderen van een volk of om simpelweg in de buurt te blijven tijdens de werking, is dit gasmasker natuurlijk ook onvermijdelijk.

  Zelfs als de mijtenval te vergelijken is met bedruppelen, is de gebruiksvriendelijkheid en zeker de veiligheid voor de imker niet te vergelijken. Verdampen lijkt zelfs onverantwoord. Ter vergelijking deze foto:

  oxaalzuur druppelen

  Een LEDlicht, een revolverspuit van 50ml en rubber huishoudhandschoenen. Meer heb ik niet nodig voor het bedruppelen. Het kost maar een fractie van het materiaal dat nodig is voor verdamping van OZ, zelfs als je de kosten voor het voorschrift van de dierenarts en de aflevering door de apotheker er bij telt. De revolverspuit die ik gebruik om exact 5 ml te bedruppelen per straat bijen, kost net geen 60 euro. Het kan natuurlijk ook met een wegwerpspuit van 50ml. Het LEDlicht en de handschoenen zijn later nog elders te gebruiken en hoef ik dus niet te tellen. lDe tijdswinst via bedruppeling ga ik ook niet berekenen, maar die is énorm.

  Voor de liefhebbers nogmaals het filmpje dat ik vorig jaar heb gemaakt van de druppeling met OZ.