• Reinigingsvlucht

  De bijen zijn weer volop buitengeweest. Het was ongeveer 10 graden en zonnig. Ze hebben er echt van geprofiteerd.

  reinigingsvluchtcrocuspaardenbloem

  ViburnumPaarse dovenetelkoolmees

   

  De dappersten onder hen vlogen naar de enkele bloemen die nu in de buurt zijn te vinden. De eerste crocussen, een enkele paardenbloem, de Viburnum bodnantense en een veldje paarse dovenetel. Op de winterjasmijn zat geen enkele bij, maar het was misschien het verkeerde moment van de dag. Vorige week vlogen ze hier wel op. En niet alleen de bijen, ook de koolmezen waren zeer actief. Van boom naar nestkast en terug. Steeds weer even stoppen om een lied aan te heffen. Misschien is dit wat men bedoelt met 'het hoogste lied zingen' of 'hoog van de toren blazen'?

   

   

   

 • Winter of voorjaar

  De winter begint er maar niet aan terwijl de eerste tekens van de lente zich al laten zien. De vroegste krokussen laten hun kleur zien en de krulhazelaar begint aan zijn bloei. Maar toch zijn de mannelijke hazelaarkatjes nog niet open en blijven zelfs de winterakonietjes nog dicht. Dit zal zo wel normaal zijn, maar wat zeker niet normaal is, zijn de mosterdplanten die nog in bloei staan en blijkbaar nog geen vorst hebben ervaren.eerste krokussenHamamelispaarse dovenetelmosterdwinterakonietkrulhazelaar

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Voor de volgende winterperiode heb ik me in elk geval al voorzien. De mede die ik in november heb opgestart met honing van 2013, heb ik namelijk voor de eerste keer overgeheveld. De gisting was praktisch tot stilstand gekomen. Het grotere vat van 30 liter is nu verdeeld over een van 25 liter en een van 4 liter. De rest heb ik gefilterd in anderhalve fles voor directe consumptie. mede overhevelenmede overgeheveldmede gefilterd

 • Hygiëne in imkerij

  Af en toe geef ik een lezing over hygiëne rond het bijen houden. Dan heb ik het onder andere over het gebruik van hitte ter ontsmetting. Eerst moeten alle vuile brokken worden verwijderd door afkrabben en/of schuren. Pas als het oorspronkelijke materiaal bloot gelegd is, kan er een ontsmetting worden doorgevoerd. Mijn houten kasten ontsmet ik bijvoorbeeld met de hitte van een vlam. Natuurlijk kan dit niet met kunststofkasten. Ook was kan deze hitte niet verdragen. Een iets lagere temperatuur dan een vlam is bijvoorbeeld de hitte van stoom. Hierdoor kunnen we wel perfect was smelten en tegelijk van eventuele kiemen ontdoen. Vermits het smelten van een ganse bak met ramen toch snel een klein uurtje duurt, is dit zeker ook ontsmettend op het hout van de ramen en de binnenkant van de kast. Vandaag heb ik twee kasten gereinigd die leeg bleken. De kasten waren nog loodzwaar van het voer en de mooiste voerramen heb ik daarom maar ingevroren. Ze kunnen dan binnen enkele weken nog worden gebruikt. De andere ramen heb ik gesmolten zoals in het hiernavolgend filmpje is te zien. In de eerste kast heb ik ook de dode koningin gevonden en enkele cellen verzegeld broed, doch minder dan 1000 bijen. Veel te weinig dus om zich te kunnen verwarmen. De tweede kast had wellicht een paar honderd bijen meer, maar hier heb ik geen koningin kunnen vinden. Alle kastdelen staan ondertussen weer blinkend te wachten op het volgend seizoen. Ik maak mijn filmpjes met de smartphone, mijn fototoestel en soms zelfs met de de actioncamera of de wildcamera. Het zijn dus zeker geen high-end toestellen en dat merk je soms. Vandaag heb ik voor het eerst enkele shots achter elkaar gemonteerd met Windows Live Movie Maker en dat ging eigenlijk vrij vlot. We gaan dat meer moeten doen. 

 • Tablettenpers

  Om gebruik te maken van de oxaalzuurverdamper wordt aangeraden om tabletten te persen van oxaalzuurkristallen. De fabrikant van de oxamatverdamper raadt 0.5g tot max. 1g OZ aan per kast. Hiervoor is een tablettenpersje te koop en dit heb ik even geprobeerd. De pers wordt tot aan de maatstreep gevuld en gesloten met een kunststof dop. Hierna kan het tablet tussen een bankschroef worden geperst. De kunststof dop wordt dan vangen door een kunststof ring om het tablet uit het apparaatje te kunnen persen. Dit is allemaal vrij omslachtig doch het is op voorhand wel te doen. Je perst simpelweg evenveel tabletten als je volken hebt om te behandelen. Alleen blijkt de tabletdosering niet te kloppen. De tabletten wegen 1,75 g per stuk. Weliswaar vrij nauwkeurig, maar toch een fikse overdosering. Het is natuurlijk mogelijk om telkens 1 g exact af te wegen en het apparaatje hiermee te vullen, maar dit gaat de kliederboel alleen maar groter maken. En het is absoluut geen onschadelijk poeder dat op het werkblad ligt! Geen wonder dat verdamping van OZ in de meeste landen niet is toegestaan. Dit is gewoonweg te gevaarlijk. Wat mij betreft blijft het bij vernevelen in de zomer en bedruppelen in de winter. Ik heb zelfs ergens de vraag gehoord: waarom zou men de ganse kast binnenin bedekken met een laag OZ als het alleen maar op de bijen dient te zitten? Iets om over na te denken.

 • Bedraden raampjes

  Na het indrukken van de koperen oogjes heb ik de ramen dit weekend allemaal bedraad. De Rvs-draad wordt aan de uiteinden vastgeniet met 2 nietjes. Het nauwkeurig opspannen van de draad doe ik wel pas bij het insmelten van de waswafels. 

 • Appelhoningcake

  appelhoningcake

  Deze cakejes heb ik vandaag gebakken voor de nieuwjaarsreceptie van onze bijenvereniging. De vorm is onlangs gekocht en bevat twee stuks van vier verschillende insecten.

  250g boter

  300g bloem

  5 eieren

  100g suiker

  100g honing

  2 appels

  1vanillestok

  1 koffielepel bakpoeder

  1 snuif kaneel

  1 snuif zout

  De boter, de suiker, de zaadjes van de vanillestok en de honing worden samen geklopt. Na goede menging worden de eieren er één voor één aan toegevoegd. Hierna wordt de gezeefde bloem bijgeschud. Na kloppen tot een glad egaal beslag, kan het bakpoeder, het zout en het kaneelpoeder worden toegevoegd.

  De oven wordt voorverwarmd op 180 graden. Alvorens een goed ingeboterde bakvorm te vullen, worden de kleingesneden stukjes appel er voorzichtig ondergeschept. Hierna kan de cake worden gebakken in ongeveer een uur.

  Ontvorm de cake pas na afkoelen en decoreer eventueel met bloemsuiker.

  Eet smakelijk!

   

 • Voorjaar in januari 2014

  Bij 12°C heb ik het apideakastje nog eens uit de kast gehaald. De bijen kunnen zich zodoende nog eens ontlasten en zich van hun oude, zieke soortgenoten ontdoen. Op de grond voor de kast lagen echter ook nog enkele bijen die zich traag voortbewogen, maar er toch nog goed uitzagen. Ik heb er dan eentje op mijn vinger gezet en een druppel suikersiroop gegeven. Binnen bij kamertemperatuur begon ze dadelijk te eten en binnen een minuut kon ik ze terug buiten laten vliegen. Ik geloof dus dat veel van deze bijen niet echt versleten zijn of ziek, maar ze zijn misschien zo dom om uit te vliegen. Deze hoge buitentemperatuur op een moment dat er nog niets te halen is in de omgeving zou wel eens moordend kunnen zijn voor vele volken. Dit apideakastje heeft eten in overvloed, maar elke bij die buitenkomt, koelt vermoedelijk veel te snel af. Een bij die buiten niets te eten vindt, zal op deze manier dikwijls niet meer thuis raken, hoewel ze op zich misschien niets mankeerde.