• Volksvermeerdering

  Dit filmpje duurt een uur en het handelt over Amerikaanse toestanden met pakketbijen, maar het zet je aan het denken. Ook hier, in onze contreien, kunnen we er iets mee. Ik denk dan aan de volksvermeerdering volgens de Hohenheimmethode.

 • 28 maart 2014

  Dit is de reden waarom iedereen zou moeten kiezen voor enkelvoudige bloemen in plaats van gevulde. Alleen in enkelvoudige bloemen zijn de meeldraden en nectariën vrij bereikbaar voor de bijen.

  Ook de druivelaar begint wakker te worden.druivelaar En volgende week begint ook de peer te bloeien.perebloesem

 • 28 maart 2014

  pioensierkweescillatulpenboom

 • 27 maart 2014

  Deze week had ik volk 1 al nagekeken dat zijn nieuwe broedbak al had uitgebouwd. Volk 2 en 3 ben ik vandaag gaan bekijken. Ze staan op een locatie met enorm veel wilgen. Volk 3 had al een nieuwe broedbak bovenop gekregen maar ze zijn nog niet begonnen aan de uitbouw van de waswafels. Volk 2 had vorige week nog geen broed, maar had alles dichtgedragen met wilgennectar. De waswafel die ik centraal had gehangen, is nu voor de helft uitgebouwd, maar op 4 ramen zit nu een handpalmgrote, aaneengesloten plaat, verzegeld werksterbroed. Ook de larven en eitjes waren goed te zien. Deze koningin is wat later begonnen, maar is blijkbaar toch goed op weg. Volgende week krijgen ze ook een nieuwe broedbak om uit te bouwen. En voor alle duidelijkheid, ik ben nog maar 1 koningin tegengekomen dit jaar. Zodra ik een raam tegenkom met larven en mooi aaneengesloten werksterbroed, sluit ik de kast en ben ik tevreden. Het is nog veel te vroeg om het broednest af te koelen door elk raam uit de kast te tillen. Bovendien zijn nu pas de eerste darrencellen belegd en heb ik nog geen verzegeld darrenbroed gevonden. De eerste vruchtbare darren zijn dus niet voor eind april te verwachten en ik wil momenteel geen koningin kwetsen als ze zich nog geen nieuwe kunnen opkweken.

 • 25 maart 2014

  De bijen in de tuin vlogen weer goed vandaag. De uitbouw van de natuurraten laat nog op zich wachten, maar het volk ontwikkelt zich prima. Als ze plaats nodig hebben, kunnen ze in elk geval naar onder.

  Het volk dat ik heb verhuisd naar de pruimenbloesem heeft de nieuwe broedkamer al uitgebouwd. Ze kunnen volgende week eveneens een honingzolder bij krijgen. De onderste oude broedbak verwijder ik pas binnen enkele weken als de koningin volledig aan de leg is in de bovenste broedbak.

  Het schaduwplekje naast het terras hebben we in het weekeinde voorzien van enkele nieuwe planten die het goed zouden moeten doen in de schaduw. 

  schaduwplekje naast terras

  De rest van het terras heeft wel voldoende zon om de voorjaarsbollen te voorzien.

  terras, voorjaarsbollen

  In de serre begint het nu ook allemaal tot leven te komen. De eerste tomaten zijn geplant en de worteltjes, lenteuitjes en radijsjes zijn goed opgekomen.

  serre, overwinteren

  groenten in serre

   

 • 19 maart 2014

  De voorjaarscontrole is achter de rug. De zes jonge volken hebben in de plaats van de sluitblokken aan de kant nu allemaal een darrenraam gekregen en zijn verder uitgevuld met waswafels. Ze hebben allen nog voldoende voer en mooie platen broed. Binnen 14 dagen krijgen ze een honingbak opgezet. De demonstratiekast in het tuinhuis vliegt al vrij uitbundig. De opening doorheen de muur zit tot de middag in de schaduw en dit zal de ontwikkeling wel wat vertragen. Maar uiteindelijk komt dit wel goed. Het volk in de ecokast heeft rond het middaguur zeer veel jonge bijen die voorvliegen en ze doen het bijgevolg ook prima. Ze zijn wel nog niet begonnen aan de uitbouw van de onderbakken. Zodra ze hieraan beginnen, volgen er wel enkele foto's. De vijf productievolken van vorig jaar zijn ook nagezien. In een zit nog geen broed. De waswafel die ik vorig weekend heb gegeven is half uitgebouwd en ik geef ze nog enkele dagen respijt. Indien ze dan nog geen broedaanzet vertoont, wordt het volk afgestoten. De vier andere doen het prima en hebben nu allen een nieuwe broedbak gekregen met waswafels en een darrenraam. De onderste broedbak kan eind april worden verwijderd waarna het volk ook een honingzolder krijgt. Hierdoor zit ook elk oud volk op nieuwe was. Vermits ze ook allen een jonge koningin hebben van vorig jaar, beschouw ik ze zo evenwaardig aan de jonge volkjes die ik vorig jaar heb opgezet. De segebergervolken doen het alle vier prima. De jonge volken op 1 broedbak kunnen worden uitgebreid of opgehaald door mijn twee leerling-imkers en de oude met 2 broedbakken worden op het einde van de week opgehaald door een collega-imker die pech heeft gehad vorig jaar. 

 • Kattenkruid

  Gisteren had ik flink wat plantjes bij van de ruildag. Elke bezoeker kreeg ook een plantje Nepeta. Dit is een uitstekende bijenplant, maar het heeft de naam kattenkruid ook niet gestolen. Amper enkele minuten na neerzetten van de plantpotjes, begon onze kat zich al te goed te doen aan de plant. Ze begon met het opeten van enkele blaadjes en daarna ging ze helemaal door de bol. De andere potten interesseerden haar niet in het minst. Ik heb de plant al meerdere malen in de tuin gehad, maar telkens wordt ze gemolesteerd door de poezen. Ze vinden er niks beter op dan zich voortdurend te rollen in de plant.nepeta, kattenkruidnepeta, kattenkruid