• 29 april 2014

  De broedbakken die ik onder de productievolken van vorig jaar heb weggehaald, moesten nog worden gereinigd. De bakken moeten dienen om jonge volkjes op te zetten begin mei. Vermits de zon het een beetje laat  afweten, heb ik ze maar uitgestoomd.

  ramen uitstomen

  Naast 3 blokken was, heb ik dus ook een halve kruiwagen vervellingsresten naar de composthoop verwezen.

  oude wasraat, vervellingsresten

  En die vieze rommel wil ik dus echt niet in mijn kasten. Deze ramen, 36 stuks, zijn opgebouwd in de zomer van 2012, gebruikt als broedbak in 2013 en nu opgeruimd in het voorjaar van 2014. Op minder dan 24 maanden is dit een mogelijke broeihaard van ziektekiemen zoals bacteriën en virussen. Het is om deze reden dat een natuurvolk uitzwermt en het nest achterlaat.  Als het volk na enkele nazwermen uiteindelijk is ten onder gegaan, komen de opruimers der natuur zoals wasmotten om alles op te ruimen. Eenmaal het nest terug leeg en zuiver is, kan er een nieuwe zwerm zijn thuis vinden.

  Dit jaar plan ik mijn productievolken op te ruimen na de honingoogst en er naakte kunstzwermen mee te maken. Deze komen dan op nieuwe was met een jonge koningin en ze worden op hetzelfde moment behandeld tegen de varroamijt.

 • 26 april 2014

  Gisteren weer eens gaan luisteren of de nieuw uitgelopen koningin van de broedaflegger al aan het tuten was. Indien er dan ook een kwaker was te horen, had ik deze graag in een apideakastje gezet. De broedaflegger was van het beste volk. Maar helaas had ik te weinig tijd gehad om ze eerder te controleren. Er was geen getuut hoorbaar en bij oplichten van de dekplank, was het volk extreem rustig. Toch maar de gemerkte ramen opgelicht en alle doppen waren al weggebeten.

  koninginnendop, uitgebeten

  Ze zijn dus blijkbaar tevreden met de koningin die ze nu hebben. We zullen nu maar wachten op de eerste leg om het volkje weer te openen. Dat is dan ook het moment om ze te merken en te knippen. En terwijl ze in een kluisje zit, kan het volk behandeld worden tegen varroa, vermits ze dan even geen verzegeld broed hebben. Ik ben daarna naar kast 12 gereden om de doppen te controleren. Ook hier was geen getuut te horen en de bijen waren eveneens zeer rustig. Bij controle van de gemerkte ramen met doppen, vond ik een dop met open dekseltje en twee gesloten doppen. De eerste gesloten dop die ik opende was echter al leeg. De bijen hadden het dekseltje er gewoon weer op geplaatst. De tweede gesloten dop had nog een mooie koningin die ik liet inlopen. Van dit volk wenste ik toch niet verder te kweken.

  Vandaag heb ik volk 5, 6 en 7 gecontroleerd. Volk 5 had een verzegeld darrenraam dat ik heb uitgesneden. Ze hadden alle drie veel broed en ook eitjes. Ik heb enkele lelijk uitgebouwde ramen verwijderd (met veel darrenraat) en vervangen door wastafels. Ze hebben zo toch elk weer twee wastafels gekregen. Volgende controle zal ik van elk een broedaflegger maken.

  Hierna heb ik de rest van het bloemenveld geploegd en het gras gemaaid. Op 1 mei zal ik proberen om het veld te frezen, waarna ik er zonnebloemen ga inzaaien. De compost uit mijn tuin, heb ik naar de imkerijtuin gebracht. Hier ligt nu al een vrij grote heuvel compost die wordt gebruikt om pompoenen op te planten. In de serre heb ik deze voorgezaaid en ze kunnen na de ijsheiligen buiten worden geplant. Ook de bonen zijn al opekomen en kunnen dan worden geplant.

 • 23 april 2014

  Vandaag heb ik de terrasplanten uit de serre gehaald. De ijsheiligen zijn nog wel niet voorbij, maar het huidige weer met zachte temperaturen, bewolking en kans op buien, lijkt me ideaal om de planten te wennen aan de buitenlucht.

  In de serre heb ik nu dus weer wat plaats om te planten en te zaaien. Misschien nog enkele tomaten bijzetten. En regelmatig verse sla planten.

  Zomerterras

  Volgens de poes wordt het vandaag een zonnige dag.

  Loeki, zonnend

  Vanavond heb ik met wat hulp de Kempische broedbak verwijderd van de ecokast. De bijen waren begonnen aan de uitbouw van de tweede bak en bijgevolg hadden ze behoefte aan een nieuwe. We hebben er twee bakken onder geplaatst. De lift die ik hiervoor heb gemaakt, werkt goed, maar er moeten nog wel enkele verbeteringen worden aangebracht. De Kempische broedbak bevatte nog heel wat broed, maar eveneens een massa bijen die ik heb afgeveegd voor de kast. Een uurtje later waren ze bijna allemaal binnengemarcheerd.

  ecokast

  ecokast

  Ik heb ze een potje honing gegeven als extra voer vermits ze toch heel wat voorraad kwijt zijn nu. De ramen worden allemaal gesmolten in de zonnewassmelter. De was wordt zo volledig gerecupereerd en de honing-suikeroplossing die ik eveneens opvang, wordt vergist tot mede.

  Ik heb vandaag ook weer veel bijen zien vliegen op de laurierkers. En niet op de bloemen. Deze zijn al even verdwenen. Ze vliegen nu op de bladnectariën van de plant. Aan de basis van de bladeren geeft de laurierkers ook nectar af. Hier zijn vooral de bladluizen op verzot. Maar ook de bijen zie ik elk jaar hier op vliegen. Soms zo veel dat de ganse haag zoemt.

  bladnectar, laurierkers

 • 21 april 2014

  Vanmorgen eerst naar Don Bosco in Helchteren voor de jaarlijkse bijenmarkt en daarna alles klaargezet voor een namiddag volkscontrole. Alle volken in de achtertuin zou toch veel gemakkelijker zijn.

  wagen volgeladen

  De produktievolken van vorig jaar hebben ondertussen allemaal hun broednest verhuisd in een nieuwe bak die ze vorige maand hebben gekregen met waswafels. De onderste broedbak met oude waswafels heb ik vandaag verwijderd en ze hebben ook hun eerste honingzolder gekregen. De ramen met brias uit de onderbakken heb ik verzameld als verzamelbroedaflegger en ik laat ze hier doppen op bouwen. Deze doppen en de bijen kunnen dan dienen om apideakastjes te vullen. Ik volg speciaal de ramen van 2 volken op, vermits deze vorig jaar en dit voorjaar zeer goed presteerden. Ik ben op zoek naar 8 mooie doppen en die wil ik bij voorkeur van de beste volken van vorig jaar. Op twee van deze volken staat nu dus een volle bak oude broedramen vol broed in alle stadia (brias). Dit broed trekt een groot deel van de broedverzorgende bijen naar boven en morgen plaats ik een separatorrooster tussen deze bak en de honingzolder. Het bovenvolkje bestaat dan op zichzelf, maar heeft het voordeel van de warmte die het onderste grote volk produceert. En ik heb op deze manier momenteel ook al 26 oude broedramen om te smelten in de zonnewassmelter. Laat de zon maar komen!

 • 19 april 2014

  De ecokastlift is klaar. Zodra de bijen beginnen aan ratenbouw in de tweede broedbak, kan ik er een derde onder plaatsen.

  steekkar, warrelift

  warrelift, fabricage

  warrelift, fabricage

  warrelift, resultaat

  Voor een eerste prototype vind ik ze best geslaagd. En ze zou ook dienstig moeten zijn om andere kasten te transporteren en op een aanhanger te heffen.

  Vermits ik me toch even met metaal bezig hield, heb ik ook de oude stootkar onder handen genomen.

  stootkar, houthaksel

  Met een paar nieuwe banden en een houten bekisting dient ze perfect om het gehakseld hout te transporteren. Voor de bijenkasten kwam een dikke laag om het onkruid tegen te gaan en ook rond de bessenstruiken verdeel ik dit goedje. Vooral aan de blauwe bessen, zou dit verzurend effect gunstig moeten zijn. Vorige maand heb ik rond de bessenstruiken op dezelfde manier een laag houtas gegeven. De ganse winter bewaar ik de as uit mijn houtkachel om op een propere manier kalium aan de planten te geven. Naar het schijnt komt daar de naam potas van. Kalium zou vooral goed zijn voor de vruchtzetting. Ik heb het daarom ook ondergewerkt in het aardappelperceel. 

  bessenstruiken

   

 • 18 april 2014

  Vandaag heb ik 3 productievolken gecontroleerd. Bij twee was het darrenraam voor een groot stuk verzegeld en die heb ik dus uitgesneden. Hun waswafel van vorige week was uitgebouwd, maar nog niet belegd. Volgende week krijgen ze weer een nieuwe waswafel. En nog een week later maak ik broedafleggers en krijgen ze nogmaals 2 waswafels in de plaats. De uitgehaalde voederramen bewaar ik momenteel voor die broedafleggers. Heb ik ze niet meer nodig, dan wordt de rest gesmolten in de zonnewassmelter.

  Om de administratie van de volken bij te houden, heb ik me het programma Beetight aangeschaft. Met de betaalde versie, kan je ook een android-app gebruiken op de smartphone. Ik heb het momenteel geprobeerd en het lijkt zeer praktisch te zijn. Op elke kast heb ik een scancode bevestigd en door deze in te scannen met mijn telefoon, ga ik rechtsstreeks naar de betreffende kastkaart en kan ik allerlei gegevens invullen. Zelfs offline. Later als ik thuis kom, worden deze dan online gesynchroniseerd. Er is een kaart van de standen beschikbaar , ook het voorspelde lokale weer wordt weergegeven aan die stand en alle taken die je hebt voorzien voor een bepaald volk. Er is zelfs de mogelijkheid om foto's te plaatsen op de kastkaart.

  Gisteren ben ik ook begonnen aan de fabricage van een lift om mijn ecokast te heffen. Vermits de broedkamers onderaan worden bijgezet, moet ik de ganse toren kunnen heffen. Op het internet circuleren zeer veel modellen en ik heb gekozen voor een systeem op een steekkarretje waar ik ook andere kasten kan mee heffen en transporteren. 

 • 13 april 2014

  Vandaag begonnen aan het omploegen van het bloemenveld. Binnen enkele dagen kan het worden gefreesd en ingezaaid. Het eerste veldje, waar ik phacelia heb gezaaid, laat al het begin van kieming zien. Hopelijk krijgen we morgen dat kleine beetje regen dat is voorspeld voor de Kempen.

  In de serre beginnen de tomaten, de paprika's en de komkommers nu echt te groeien. Er staan nog enkele zaaibakjes met bloemen en verschillende soorten sla om verder uit te planten in de bijentuin en de moestuin.

  serre

  De volk in de ecokast heeft nu bijna de eerste bak uitgebouwd. Als ze in de tweede bezig zijn, zal ik er een nieuwe onder plaatsen. Ze bouwen de raat mooi recht uit en er vliegen nog geen darren.

  ecokast

  Het kleine bijenhotel dat aan de volière hangt, is eveneens goed bevolkt. Het is een simpele schijf berk en deze hangt er al enkele jaren. Sommige gaatjes zijn bezet door spinnen die wachten op een bezoeker en soms wordt een vers belegd gangetje bezocht door een parasiterende wesp. Toch raar om te zien hoe dit allemaal kan bestaan in de natuur. Eerst kruipt dan de metselbij in een gangetje om een eitje te leggen en als ze nog maar pas is vertrokken, kruipt er een wespje achterna om er eveneens een eitje in te leggen.

  bijenhotel

  Thuis bouw ik de stripverzameling ook nog voortdurend uit. De nieuwste aanwinsten zijn onder andere een complete reeks van Maarten Toonder, enkele motoren van het Joe Bar Team en de maanraket van Kuifje.

  Maarten Toonder, Heer Bommel

  Joe Bar Team, motoren

  maanraket, Kuifje

  De strips die ik momenteel nog koop, zijn meestal oude, complete reeksen of nieuwe integraaluitgaven en steeds meer stripcuriosa zoals beeldjes, pins, poppen en gesigneerde prenten of zeefdrukken.