• 30 juni 2014

  wildvraat ree

   

  Af en toe heeft een ree wat schors nodig van de vuilboom of sporkenhout. Als het dan gaat om een nog jonge plant, kan ze nog wel eens worden beschadigd. Maar gelukkig is er al nieuwe wortelopslag en ik heb gisteren ook de reebok gezond en wel zien rondhuppelen.

  Ecokasten, dekkende beits

  De nieuwe ecokasten zijn bijna geverfd met een dekkende beits. Op het dak ligt roofing en de bakken heb ik aan elkaar en aan de bodem vastgezet met nicotklemmen. De bakken worden af en toe weggehaald en nieuwe ondergezet. Ook de bodems worden jaarlijks vervangen. Alleen het dak blijft in gebruik en daarom heb ik de daken maar genummerd.

  ecokast, kastnummer

  Bij de vervanging van mijn weegschaal in de praktijk, bleek het inox weegblad net voldoende om 2 daken van een bescherming te voorzien.

  ecokast, inox dak

  De eerste aardappelen zijn zojuist gerooid. Ik schat dat ik in totaal ongeveer 75 kg kan oogsten. In de plaats heb ik nu prinsesbonen geplant. Deze kunnen nog wat stikstof aan de grond toevoegen. Als de bonen dan zijn geoogst, zaai ik nog wat mosterd op het perceeltje. Volgend voorjaar zaai ik er dan phacelia. En waar de phacelia nu staat, komen volgend jaar de aardappelen.

  De eerste honingoogst is ook binnen. Het voorbije weekend heb ik alle totaal verzegelde honingramen uitgehaald en vervangen door uitgewerkte honingramen. Ik heb nu de nieuwe ontzegelstand kunnen uitproberen en de gemotoriseerde slinger.

  honingslinger

  ontzegelstand

  De ontzegelstand heb ik zelf gemaakt van twee transportbakken. De onderste is voorzien van een afsnijkraan en de bovenste kreeg een steunlat voor de ramen en een geperforeerde bodem. Met een electrisch ontzegelmes werden de ramen in een recordtijd ontzegeld en daarna in de gemotoriseerde slinger gehangen. Op een kleine twee uur had ik zo 45 kg honing geslingerd. Uit de onderste ontzegelbak heb ik nog 5 potten honing kunnen halen en de droge wasresten zijn in de zonnewassmelter gekieperd. De geslingerde honing is eerst door een dubbele zeef gegaan en de volgende dag afgeschuimd. Hierna is de honing via een puntzeef in de uiteindelijke rijper gegoten. Na twee dagen worden dan de potten gevuld. Ik ben niet van plan om van deze voorjaarshoning een crèmehoning te maken en bijgevolg wordt hij niet geroerd. De eco-honing die ik volgend jaar hoop te oogsten, wordt zelfs niet geslingerd om zoveel mogelijk contact met zuurstof te verhinderen. Ook bij het smeuiig roeren wordt er zuurstof in de honing gebracht. En ook  het water uit de omgevende lucht wordt aangetrokken door de honing. Dit zijn eigenlijk degeneraties van honing en ik wens in de toekomst mijn honing zo puur mogelijk te houden. Maar toch ga ik dit jaar nog een proefje doen. Van de honing die ik nu dadelijk oppot, ga ik een pot invriezen. Een tweede pot plaats ik buiten op de veranda om alle temperatuurswisselingen te ondergaan, een derde pot plaats ik gewoon in de woonkamer en de rest van de voorraad gaat in de kelder bij een temperatuur van 12 à 15 °C. Rond nieuwjaar zou ik op deze manier zelfs vier verschillende smaaksensaties kunnen bekomen. De ingevroren pot moet na ontdooiing het meest de verse honing benaderen. Ik ben eens benieuwd.

  En volgend weekend begin ik aan de medeproduktie van dit jaar. Alle ingrediënten staan klaar, zelfs de bananen zijn al bijna zwart gerijpt. Ik moet alleen nog de mostvaten hygiënisch zuiver maken. Van het ganse proces zal ik een fotoreportage proberen te plaatsen.

 • 22 juni 2014

  Vandaag de spinazie in de vriezer gestopt en op de vrijgekomen plaats krulkolen geplant. Hoewel het moestuintje slechts 24 m² groot is, hebben we er toch al heel wat kunnen oogsten. 

  moestuin 

  Een ander succes dit jaar is de Loganbes en de Japanse Wijnbes. Ik heb ze aan de twee kanten van een oude rozenboog geplant en dit jaar is de oogst enorm.

  rozenboog met bessen

  Japanse wijnbes

  Loganbes 

  Het zijn beide framboos of braamachtigen. De Japanse wijnbes heeft enorm veel kleine stekels en de Loganbes is stekelloos.

  Voor de bijen is er nu volop dracht in het phacelia- en in het mosterdveldje.

  phacelia

  gele mosterd

  De ecokast in onze tuin is nu begonnen aan de uitbouw van de derde bak. In de bovenste bak zit de nectar al tot tegen de ruitjes opgestapeld terwijl in de tweede bak het verzegeld broed mooi zichtbaar is. In principe zou de bovenste bak kunnen worden geoogst in augustus, waarna het volk overwinterd op twee bakken met hun eigen honingreserves.

  ecokast, verzegeld broed

  ecokast, honingbak

  Zodra de cellen tegen het ruitje worden verzegeld, zou de ganse bak moeten verzegeld zijn. De bijen beginnen namelijk tegen de voorkant met het stockeren van hun nectar. In een ecokast wordt slechts de overmaat aan honing geoogst en mogen de bijen voldoende behouden om zelf de winter door te komen. Er moet op dat moment dus ook verzegeld broed aanwezig zijn in de onderste bak en een deel verzegeld voer boven in de middelste bak. Dan kan de bovenste worden geoogst. Vermoedelijk is het niet elk jaar mogelijk om een bak honing te oogsten van een bijenvolk in een ecokast. Maar het gaat bij het ecologisch imkeren eerder om het behoud van de honingbij dan om de honingproductie.

 • 20 juni 2014

  De ecokast in de tuin doet het goed. Hier zijn de bijen bezig om de opgehaalde lindennectar te verwerken. Iedereen op een rij om via het waaien met de vleugels de lucht in de kast te drogen. 's Avonds ruikt de ganse tuin naar de lindebloesem. De eerste bomen zijn bijna uitgebloeid maar er staan er nog die nog niet eens zijn begonnen aan de bloei. Het kan dus nog wel even doorgaan. De kastanje volgt dit jaar echter niet op de linde. Hij bloeit namelijk tegelijkertijd. Afwachten hoe dit jaar verder verloopt.

  Honing indampen 

  De bijen krijgen in een ecokast slechts toplatten om hun volledig zelfgemaakte raten aan op te hangen. Aan de onderkant wordt een streepje was gesmolten om een begin aan te geven. Deze was wordt echter pas opgesmolten vlak voor de ingebruikname. De bovenkant van de latten wordt ingewreven met lijnolie om te beletten dat de raten van de bovenliggende bak worden vastgebouwd op deze latten.

  toplatten ecokast.

  Boven op de bovenste bak komt een vliegengaas dat de bijen zelf afsluiten en openen naargelang hun behoefte met propolis. En hierop wordt een isolatiekussen aangebracht dat natuurlijk dampdoorlatend is. De drie kasten die al zijn bevolkt, hebben een vulling gekregen van krantenpapier dat in repen is gescheurd. Maar onlangs heb ik enkele schapen kunnen scheren en heb de wol bewaard. Deze moeten dan dienen als isolatielaag.

  DSC_0035.JPG

  Het dak heb ik verder nog afgedekt met stukken roofing.

  roofing dak ecokast

  Hoewel de ecokast wordt gemaakt op een heel simpele manier met restjes hout, heb ik mijn eerste exemplaren gekocht.

  ecokasten

  Om het hout iets te beschermen geef ik ze wel een buitenlaag met houtbeits. Maar indien een bak verslijt, is het vrij eenvoudig om zelf een nieuwe te maken. Zelfs de ramen aan de achterkant zijn vlot door twee linkerhanden te fabriceren. Het enige dat volgens mij al na enkele jaren moet worden vervangen, zijn de bodems. Maar dit bouwplan is zelfs nog eenvoudiger. Alleen zou ik de bodem een halve centimeter kleiner maken dan de bakken. In dat geval zal er door de oversteek toch minder vocht in het hout kunnen sijpelen.

  bodem ecokast

   

 • Bijenvolken te koop

  Vandaag heb ik alle volken geïnventariseerd en er kunnen alvast enkele volken worden verkocht. Het betreft allemaal jonge volken met een jonge koningin van dit jaar, standbevrucht. De bijen zitten op Kempische ramen en worden verkocht zonder kast. Een drietal zouden al weg mogen. Volgende maand volgen er wellicht nog wel enkele. Ik ben van plan om slechts 8 Kempische kasten in te winteren en de rest mag weg. 

 • 8 juni 2014

  Gisteren heb ik de apideakastjes nagekeken en reeds 6 van de 10 hebben nu een leggende koningin. Eén was nog te vroeg, twee hadden nog geen eitjes en één had geen koningin. Dat laatste kastje heb ik dan maar leeggeschud.

  Tegen de avond heb ik dan de hagen iets bijgesnoeid. Met de generator in de wagen kon ik met de haagschaar de overhangende takken van de meidoorn, de platte wilg en de acacia's vlot inkorten.

  haagschaar met generator

  Vandaag heb ik dan een bezoek gebracht aan Brouwland tijdens hun open deur. Enkele nieuwe dame-Jannes gekocht voor de mede en alle andere benodigdheden. Ook een fruitpers in inox stond in aanbieding. Ze zou bruikbaar moeten zijn om de raten van een ecokast te kunnen oogsten.

  En in de namiddag was het voor de eerste keer 'groot'vaderdag.

  Benzo en vake

   

 • 6 juni 2014

  De tweede ecokast bevat momenteel al een gevangen zwerm. Het was een zwerm met een ongepaarde koningin. De voorbije weken was het zo druk dat ik een tuter en kwakers had gemist. De zwerm heb ik in een ecokast geplaatst aan het waterbroek. Op de houten daken ga ik nog wel wat dakshingles bevestigen.

  ecokast

  Gedurende 2 dagen heb ik de vliegopening afgesloten met een stuk koninginnenrooster om te beletten dat ze verdertrokken. Daarna heb ik dit weer verwijderd om de koningin toe te laten alsnog op bruidsvlucht te gaan.

  Vandaag heb ik thuis de zwerm gepakt uit de eerste ecokast. Ze werd deze avond in een ecokast geplaatst, eveneens aan het waterbroek.

  ecokast

  Ik zou er volgend jaar graag drie volken plaatsen en nog 2 lege kasten voorzien voor de zwermen. De ecokast in mijn tuin heeft 2 bakken mooi uitgebouwd en ze waren daarna gestopt. Sinds vorige week hing de aanstaande zwerm wel goed zichtbaar in de derde bak. Zonder de ecokast te openen, is het toch mogelijk om veel meer te zien dan in een moderne ramenkast. Door het glasraam aan de achterkant is de toestand van het volk namelijk zeer goed op te volgen. Waarom de bijen in deze derde bak niet meer hebben verder gebouwd, heb ik wellicht aan mezelf te danken. Ik had namelijk twee onderbakken tegelijk geplaatst en nog vooraleer ze in de tweede bak zijn beginnen bouwen. Hierdoor is de wasstrip in de toplatten al te oud om te bijen snel te doen bouwen. Ik weet ondertussen dat ik pas een nieuwe bak mag onderplaatsen als ze effectief in de laagste aan het bouwen zijn. Een ander detail dat ik ben vergeten is het oliën van de bovenkant van de toplatten. Ik had ze wel glad geschuurd, doch ik heb ze niet geolied. Nu zou het zo kunnen zijn dat ze de raten van de bak erboven vastkitten aan de onderliggende latten met alle moeilijkheden ten gevolge als ik de honing moet oogsten. 

  Nu de kast gezwermd heeft, ga ik vannacht in elk geval een bak onderuit halen die vermoedelijk toch gaat leeg blijven dit seizoen. Hierdoor gaan ze het klimaat in hun kast wel iets beter kunnen regelen. Door de kast op te heffen als het volk op tros zit, worden ze het minst verstoord. Er gaat in de ecokast op die manier ook geen warmte verloren. 

  Gisteren kwam de eerste honingzoete lucht van de lindendreef aangewaaid in de tuin. De naburige straat met tientallen linden staat al volop in bloei sinds begin deze week.

  De merel in mijn bijenhotel heeft ook niet stilgezeten.

  merelnest