• 31 juli 2014

  De eerste 8 volken zijn behandeld met mierenzuur: vier met een Liebigverdamper en vier met een universeel verdamper. Gedurende drie dagen werd er 50 ml verdampt. Vermits ik slechts 8 verdampers heb, kregen de resterende vier volken op de stand gisterenavond pas een verdamper. Gelukkig blijven de temperaturen nog even rond de 20-25°C. Volgende week moet ik ook nog drie volken behandelen op de andere stand. Daar moet eerst nog een extra broedkamer worden afgenomen. Het grootste volk daar had namelijk twee broedbakken en die heb ik 2 weken geleden gesplitst met een moerrooster. In de bovenste heb ik slechts een beetje broed gelaten dat zo nog kon uitlopen. De broedramen die ik zo volgende week nog recupereer, worden geslingerd of dienen als voerramen voor andere volken. Na de inwintering krijgen alle Kempische volken dan nog een tweede mierenzuurverdamping in september.

 • 23 juli 2014

  Bij een van de twee ecokasten die ik het voorbije weekend heb bevolkt, is de koningin gesneuveld. Althans dat leid ik af uit het bijengehuil en de algehele onrust die in de kast heerst. Ze willen ook niet allemaal binnen blijven en hangen voortdurend vooraan tegen de kast. Daarom heb ik deze morgen het volk verenigd met een apidea. Ook deze kleine kastjes  hadden veel bijen buitenhangen. Hier is de reden echter de hitte van de namiddagzon. Het perzikboompje aan dit kastje dat ze wat schaduw moest geven, was zelfs volledig afgestorven.apidea, baardvorming

  De twee bakjes met elk vijf raampjes heb ik omgekeerd op een krantje gezet. De voederring heb ik verhoogd met een lege broedkamer om het geheel te kunnen afsluiten. Het vliegengaas dat de bovenste broedbak afsluit, was al voor een deel opengesneden om ze toegang te geven tot het voederbakje. Nu heb ik er een krant opgelegd en daar bovenop het apideakastje in de plaats van het voerbakje. Als de volkjes overmorgen goed zijn vermengd, kan ik een voederpotje plaatsen in de onderste broedbak. Een simpele honingpot met wat kurken als drijvers moet het dan doen. De toren opheffen om iets op de bodem te plaatsen, brengt geen enkele verstoring te weeg bij de ecokast. Maar ik wacht even tot ze wat zijn bekomen en ze ook actiever de ingang kunnen bewaken tegen roverij. Dat zou nodig kunnen zijn als het voer achter de voordeur staat in plaats van op zolder.

 • 21 juli 2014

  De ecokast die ik heb bevolkt met de kunstzwerm op de oude locatie. Ook de vliegbijen heeft hij zo nog bijgekregen.

  ecokast, kunstzwerm

  Vrijdagavond had ik dan de bijenuitlaten gestoken voor de honingafname op zaterdag. Vermits het zo warm was, ging ik al om 5 uur smorgens op pad. De bijen hingen echter nog steeds in een baard aan de vliegplank door de hitte. En natuurlijk waren de bijen ook niet uit de honingzolders afgedaald. Als de nachten kouder zijn, kruipen ze dicht bij elkaar op het broed, maar dat was nu niet het geval. De honingramen zaten niet meer vol bijen maar toch nog vrij veel. Ik heb ze dan maar afgeborsteld. Dat gaat smorgens vrij vlot als ze nog niet echt actief zijn.

  Na het slingeren worden de honingramen uitgelikt door de sterkste volken op de stand. Ze hebben dan iets meer reden om thuis te blijven en niet te gaan roven. Maar toch heb ik alle vlieggaten klein gezet. Binnen enkele dagen als de honingbakken allemaal droog zijn gelikt, begin ik aan de varroabehandeling.

  Op zondag heb ik dan het perceel phacelia gefreesd, terug ingezaaid en gewalst. Half september heb ik dan weer een lading bloesem. Het aardappelperceel dat ik eveneens met phacelia had ingezaaid, is al goed ontkiemd.

  phacelia , frezen

  phacelia, walsen ingezaaid perceel

  En vandaag heb ik dan twee Kempische kasten volledig overgezet op ecokasten. Alle ramen afgeveegd in een emmer en dan behandeld met oxaal. Hierna de ganse kluit in de ecokast gekieperd en afgesloten met een stukje koninginnenrooster. Ze hebben geen broed mee en ook geen voer of stuifmeel. Wel heb ik ze een liter suikeroplossing gegeven. Ook hebben ze repen wasraat gekregen in plaats van een streepje gesmolten was.

  ecokasten, bijenstal

  Het laatste werk dat dan nog moest gebeuren, was het opruimen van het broed van deze twee volken.

  wasraam smelten, stoom

  Slechts drie mooie ramen met voer heb ik bewaard en ook een pas uitgebouwd raam met uitsluitend eitjes. Dat heb ik in een jongvolk geplaatst om te controleren dat ze een moer hebben. Mochten ze doppen aanzetten, krijgen ze een apideavolkje opgezet binnen enkele dagen met een leggende koningin.

 • 17 juli 2014

  Vandaag de honingzolders van twee kasten weggehaald. Ik heb alle opzittende bijen afgeveegd in een tijdelijke bak. Het zijn dus vooral jonge bijen en ik heb ze besproeid met oxaal om ze varroaarm te maken. Na enkele uren heb ik er een invoerkooitje bijgehangen met een jonge leggende koningin uit een apideakastje. Na een half uur keerde de rust terug in de bak. Ze wisten dat ze een nieuwe koningin hadden. Nu heb ik vanavond deze bijen in een ecokast gekieperd en het kooitje met de koningin er weer bij gehangen. De twee geoogste Kempische kasten heb ik weggenomen en de ecokast in de plaats gezet. Ze staat op de plaats van deze twee kasten en krijgt dus ook nog wat late vliegbijen erbij. De ecokast heb ik afgesloten met een stukje moerrooster en een liter suikeroplossing 1:1 bijgegeven. Na een week haal ik het invoerkooitje weg. Tegen die tijd is al lang duidelijk of de koningin is aangenomen. Er landen dan namelijk voortdurend bijen met stuifmeel op de vliegplank.

  Twee andere Kempische kasten ga ik volgende week volledig overzetten op ecokasten. De eerste ecokast is gevuld door het opzetten van een Kempische broedbak, waarna het volk zich naar onder groeide. Deze Kempische bak is dan in mei geoogst en momenteel is de eerste ecobak bijna klaar om te oogsten. De twee volgende ecokasten zijn gevuld met zwermen en deze zijn ondertussen begonnen aan de uitbouw van hun tweede bak. Nu heb ik dus een kunstzwerm gemaakt met een nieuwe leggende koningin en dan nog twee complete naakte volken volgende week. We zullen dan volgend jaar snel zien welke techniek het meest simpel of succesvol is. De eerste ecokast zit nu op drie bakken en krijgt morgen een vierde bak ondergeschoven . Ze hingen vanavond door de warmte buitenboord en dus krijgen ze een extra bak om in door te hangen. De bovenste bak die volledig is gevuld met verzegelde honing ga ik pas weghalen als ook de tweede bak al deels is gevuld met verzegelde honing. Nu zie ik nog vooral verzegeld broed door de ruit. Het is namelijk niet de bedoeling dat ik deze volken ga voederen met suiker. Ze moeten voldoende eigen honing behouden om de winter door te komen. Dat is voor mij een van de essenties van het ecologisch imkeren.

 • 13 juli 2014

  Het eerste phaceliaveld is uitgebloeid. Het is nu gemaaid en kan worden gefreesd zodra het wat droger wordt. Er kan dan nog worden gezaaid voor een tweede bloei in het najaar. Het perceel met de mosterd is ook uitgebloeid, doch hier zijn ook zonnebloemen gezaaid en deze nemen binnen een tweetal weken de bloei over. Het grootste bloemenfestijn moet echter nog beginnen: de distels! De distels worden gedurende meerdere weken ook druk bezocht en zijn een welkome voederbron in juli en augustus. Ook de witte klaver staat nu volop in bloei. Het gras wordt nu natuurlijk niet meer zo kort afgereden. We maaien boven de klaverbloemen.

  witte klaver

  Momenteel al 17 kasten gecontroleerd en allen hebben een jonge koningin aan de leg op dit moment. Zodra volgende week de honingzolders allemaal zijn weggenomen, kan ik beginnen aan de zomerbehandeling tegen varroa. Bij controle vallen er minder dan 3 mijten per dag. Dat is dus prima voor deze tijd van het jaar.

 • De moestuin: een stand van zaken

  De aardappels zijn gerooid. Deze vroege aardappels van het merk Gloria bewaren niet zo lang, maar het is wel een lekkernij: die eerste verse patatjes. Twee kilo gepoot op 5 april leveren op 5 juli zo 75 kg eetaardappels op. Late bewaaraardappels heb ik dit jaar niet gezet maar misschien voorzie ik volgend jaar wel een groter veldje. Ik zet ze volgend jaar sowieso op een andere plek. Dit jaar had ik de aardappels op ruggen gepoot en dat is enorm goed bevallen. In plaats van aan te aarden, had ik plantruggen gemaakt voor het planten. De waterafvoer na regen is veel beter en ook de opbrengst is beduidend hoger. Ik heb het veldje nu terug proper geharkt en twee rijen struikbonen gezaaid. De rest heb ik ingezaaid met phacelia voor de bijen.

  In de moestuin kan nu dagelijks worden geoogst. Koolrabi, warmoes, sla, andijvie, rode kool, roodlof, rucola en radijs. Weldra ook uien, sjalotten, knoflook, knolvenkel, wortelen en bonen. Later volgen dan nog andere kolen zoals savooien, witte kool, spruiten, palmkool en ook nog pastinaak, rapen en rode bieten. Bijna niet te geloven wat er kan op een stukje grond van 24 m². En zodra er iets vrijkomt, wordt er terug gezaaid of geplant.

  Op de composthoop staan enkele pompoenplanten en in het zonnebloemveld enkele courgettes. De eerste babycourgettes zijn al geoogst.

  Thuis heb ik dan nog de serre met de eerste rijpe tomaten. Ik heb meerdere verschillende soorten gezet. Zowel grote vleestomaten als kleine aperitieftomaatjes. En de komkommerplanten leveren nu al meerdere stuks per week. Sla, andijvie, knolvenkel en struikbonen heb ik overal tussen gezet. Ondanks het late moment heb ik toch nog augurken gezaaid en deze kunnen volgende week al worden geplant. 

 • Recept voor halfdroge mede

  Voor een mede van 13 vol% alcohol heb ik 300 g honing nodig en voor halfzoete mede nog eens een extra 30 g. Dat is dus 330 g per liter. Hiermee bereik ik een soortelijk gewicht van 1108.

  Voor een mostvat van 25 liter gebruik ik dus 8,250 kg honing uit de zonnewassmelter. Hieraan wordt toegevoegd de twee liter kookvocht van 1 kg overrijpe bananen. (20 minuten gekookt en dan uitgeperst in een neteldoek). De tonnen worden verder gevuld tot 25 liter met warm water van ongeveer 50 °C. Verdere toevoegingen: citroenzuur 37,5 g, wijnsteenzuur 112,5 g, kruidnagels 5 stuks, tannine voor witte wijn (tannoblanc) 25 g, voedingszout 15 g en 2,5 g sulfiet.

  Gedurende 10 uur blijft dit mengsel rusten om zich te steriliseren met de sulfiet. De wilde gisten worden afgedood. Dan worden de enzymes toegevoegd: alfa-amylase 7 ml en zymex poeder anderhalve koffielepel. Deze zetten nog enkele onvergistbare bestanddelen om zodat ze toch kunnen vergisten. Hierdoor zal de mede ook klaarder worden. Dit laten we weer 4 uur rusten en ondertussen haal ik de gist uit de koelkast. Ik gebruik de Wyeast voor zoete mede. 

  Na die vier uur hebben de enzymes hun werk gedaan en ga ik de most filteren en tegelijk zuurstof inbrengen bij het overhevelen in een gistingsfles. Het pak gist wordt toegevoegd aan de fles en met een waterslot wordt de fles afgesloten. In het waterslot doe ik eveneens een paar korreltjes sulfiet.