• 29 september 2014

  De mede is nu voor de eerste keer overgeheveld. De gisting was bijna tot stilstand gekomen en op de bodem van de vaatjes lag al een dikke laag bezinksel. Dit zijn hoofdzakelijk dode gistcellen en allerlei zaken die neerslaan en er voor zorgen dat de mede klaart.

  Om te beginnen heb ik 16,5kg 'zonnehoning' gebruikt. Mijn 'zonnehoning' is de honing die gerecupereerd wordt uit mijn zonnewassmelter. Natuurlijk is dit geen zuivere honing. Het bevat ook nog veel propolis, was en stuifmeel. Maar uiteindelijk zijn het de suikers die worden vergist tot alcohol en al de rest levert de smaakstoffen. Het doel dat ik wou bereiken was een zoete mede van 13% vol. alcohol. Hiervoor had ik 383,76 g honing nodig per liter water. De 16,5kg loste ik op in 50 liter water van 50°C. 

  Honing uit zonnewassmelter

  De twee mostvaten zijn op voorhand zorgvuldig gesteriliseerd net als alle andere materiaal.

  mostvaatjes

  weegschaal

  Alle verdere ingrediënten worden zorgvuldig afgewogen en toegevoegd aan de mostvaten.

  produkten medebereiding

  75g citroenzuur, 225g wijnsteenzuur, 10 kruidnagels, 50g tannine voor witte wijn, 30g voedingszout en dan...

  mede, overrijpe bananen

  2 kg overrijpe bananen die 20 minuten worden gekookt in 4 liter water. Na zeven in een neteldoek, word dit vocht toegevoegd aan de vaten. Er gaat eveneens 14 ml amylase en 3 koffielepels zymex bij. Deze enzymen breken de onvergistbare delen nog verder af in vergistbare bestanddelen.

  filteren most

  Deze enzymen krijgen gedurende 4 uur de tijd om in te werken en daarna wordt de most gefilterd over een wattenlaag. Hierbij wordt de most ook van voldoende zuurstof voorzien.

  mede, most, filteren

  mede , mostfiltering, aëratie

  Als er voldoende zuurstof is toegevoegd door nog eens extra te schudden, worden er 2 pakken gist toegevoegd. Ik gebruik gist waar al voedingszouten aan zijn toegevoegd. Enkele uren na het opwarmen uit de koelkast en het mengen van de inhoud zijn de pakjes duidelijk onder druk gekomen als bewijs dat de gisting is begonnen.

  mede , gist

  mede, gistingsflessen

  De most is verdeeld over 2 gistingsflessen van 25 liter en een kleinere van 5 liter. De ideale gistingstemperatuur van 25°C wordt bereikt door de flessen op een terrariumverwarmingsmatje te plaatsen.

  medeproductie, overheveling

  Na twee maanden is de gisting bijna gestopt en nu zijn de flessen overgeheveld. De mede is al veel klaarder geworden. De kleine fles van 5 liter diende om de grotere terug volledig te kunnen afvullen. Bij het overhevelen gaat er namelijk wat verloren en de gistingsflessen dienen volledig vol te blijven. Zodoende is er geen zuurstof boven de vloeistof. De rest van de kleine fles heb ik dan gebotteld in 4 flessen om alvast te kunnen degusteren.

  medeproductie, resultaat bij eerste overheveling

 • 28 september 2014

  De laatste Kempische kasten heb ik gisteren afgesloten voor de winter. De vlieggaten staan klein en de voederbakken zijn verwijderd. Onder de voederplank heb ik een nieuw vel plastic gelegd. Hierdoor gaat het openen begin december, om te druppelen met oxaalzuur, veel vlotter.

  De kastanjes en de noten beginnen ook te vallen en ik heb al een flinke portie opgeraapt. Lekker voor de TV 's avonds.

  kastanjes en noten

  De noten van vorig jaar die nog overgebleven waren, heb ik vorige week ook tot lekkere olie geperst.

  oliepers

  Ik had toch nog een halve liter. Na het persen wordt de olie niet gezeefd, maar laat ik hem klaren door bezinken.

  notenolie

  Het bezinksel gebruik ik bij het bakken van het brood. Op een halve kg bloem doe ik zo een koffielepel van dit bezinksel dat nog zeer veel olie bevat. Maar her bevat vooral veel smaak.

  broodjes, zondag

  Op zondag bak ik meestal broodjes in plaats van een brood. Ik gebruik voor het brood en de broodjes hetzelfde recept, maar varieer wel in de soorten bloem die ik gebruik. Soms wit, soms bruin, vaak meergranen, soms spelt en soms bestrooid met zaadjes.

  Deze namiddag nog een fietstocht gedaan rond de Paalse Plas. Het weer was prima. Toch maakt de natuur zich op voor de herfst. Ook de watervogels beginnen samen te troepen.

  canadaganzen

  kuifeenden

  Fuut

  We zagen vandaag canadagansen, futen, kuifeenden, wilde eenden en meerkoeten.

 • 23 september 2014

  Vandaag even geprofiteerd van het mooie weer en de ecokasten bezocht. Ik heb de voederringen en de voederbakken verwijderd. De insnijding in het muggengaas heb ik terug dicht geplooid met twee duimspijkers. Hierna heb ik de bijen die nog in de voederbak zaten, met rook aangemaand om over te stappen op de vliegplank. Na enkele minuten heb ik dan het muizenrooster geplaatst en de kasten zijn nu klaar voor de winter. We gaan nu afwachten tot we het resultaat zien in maart volgend jaar.

  De zes ecokasten zijn opgestart op verschillende manieren. Eén ecokast is opgestart via een opgezette Kempische broedbak. Twee andere zijn bevolkt met een zwermvolk. De vierde is gestart met alle jonge bijen uit een honingzolder met een toegevoegde koningin uit een apideakastje. De vijfde is opgestart door een ganse Kempische broedbak én twee honingzolders af te vegen in een ecokast. De zesde ook met een volledig volk maar hier heb ik de koningin verwijderd en een gans apideakastje opgezet om te verenigen. Wat ik nu al weet, is dat de ecokast best niet wordt opgezet na half juni. En een gans volk op een lege ecokast zetten, lijkt wel het snelst te gaan. Dit is zoals de 'transvasement' , de volledige overzetting, zoals Frères en Guillaume vertellen in hun L'apiculture ecologique de A à Z. Het is een volk met hun eigen koningin, volledig met alle bijen en de kast blijft op dezelfde plaats waardoor ook de haalbijen blijven. Ze zijn natuurlijk wel overgezet via een grote plastic mand en hierin besproeid met oxaalzuur. Dit lijkt me voorlopig echt de beste manier om een snelle start te verzekeren.

  Sommige ecokasten hadden schapenwol als isolatie, doch momenteel is deze vervangen en hebben ze allemaal snippers krantenpapier. De schapenwol voelde regelmatig vochtig aan en bleef dan ook langer vochtig dan de papiersnippers. Wellicht probeer ik volgend jaar nog andere materialen. Het vliegengaas dat ik heb gebruikt is in drie gevallen een stevig gaas in grijs kunststof en dat voldoet prima. Bij drie andere kasten heb ik een metalen vliegengaas gebruikt en dat is een tegenvaller. Het is veel stugger om te plaatsen, moeilijker om in te snijden om een voederbak te plaatsen en het dichtpropoliseren gaat beduidend moeizamer dan de bij de plastic variant. Volgend jaar dus nog uitsluitend het grijze stevige vliegengaas.

   

 • 23 september 2014

  Fantastische video! Dit verdient een medaille op een uitvindersbeurs voor imkers. Zo eenvoudig maar toch zo doordacht. Het filmpje kwam ik tegen toen ik op zoek was naar een heftoestel voor bijenkasten. Want waarom zou iemand het warm water terug uitvinden? Elk opkomend idee kan tegenwoordig worden gecontroleerd op het internet. En waarschijnlijk heeft iemand al eens een gelijkaardig idee gehad en iets uitgeprobeerd.

 • 20 september 2014

  Gisteren even geprofiteerd van het mooie weer om de kasten te controleren. De 11 kasten in Gerhagen zijn toch weer 1 à 2 kg bijgekomen. Het verlies van augustus hebben ze evenwel nog niet weggewerkt en dus ga ik ze nog 2 bakjes voedersiroop geven. De 3 kasten in het Waterbroek blijven wel op gewicht en daar heb ik de voederbakken nu weggehaald. Deze kasten blijven nu dicht tot begin december. De 6 ecokasten worden nog voortdurend zwaarder en vermits ze nu allemaal minstens 1 volle bak hebben, worden ze ook niet meer bijgevoerd. Binnen enkele dagen ga ik ook hier de voederbak verwijderen en tegelijk het muizenrooster plaatsen. Deze ecokasten blijven dan dicht tot de tweede helft van maart.

  Het zijn trouwens niet alleen de imkers die ondertussen al rekenen op het volgende jaar. Ook de hazelaar houdt nu al rekening met het volgend seizoen.

  hazelaar.JPG

 • 18 september 2014

  De zomer nadert zijn einde. Gisteren kregen we vermoedelijk voor de laatste keer dit jaar een echte toptemperatuur. Voor onze  bijenvolken zit het er op voor dit jaar. Alle laatste beetjes helpen natuurlijk nog. Er bloeien nog asters en de klimopbloei moet zelfs nog beginnen. Maar onze volken zijn hopelijk goed ingewinterd met voldoende voorraad en ze zijn behandeld tegen de varroamijt. Tegen begin oktober wordt er nog een muizenrooster geplaatst en dan stopt het werken aan de bijen. Het muizenrooster moet beletten dat ongenode gasten kunnen profiteren van de warmte en het voer in een overwinterend bijenvolk. De imker rust echter niet op zijn lauweren. De najaarsvergaderingen nemen weer volop een aanvang. Bijna dagelijks kun je wel ergens bij een vereniging terecht voor een lezing. Er is keuze te over. Zelf geef ik af en toe ook een voordracht en kom op deze manier wel eens bij een andere vereniging. En bij elke vereniging verschijnen regelmatig jongere imkers. Jonger naar absolute leeftijd en jonger naar imkerervaring. Het zijn niet meer telkens gepensioneerden, maar steeds meer drukbezette, werkende mensen. Velen zijn ook nog maar onlangs met de hobby begonnen. Hopelijk wordt het voor velen een passie waar ze de rest van hun leven mee opgezadeld zitten. En het zijn niet alleen jongere imkers, er verschijnen blijkbaar ook meer imkerinnen. Maar zowel bij de vrouwen als bij de jongeren valt me toch op dat men meer bezig is met het welzijn van de bij dan met de productie van honing. De honing blijft natuurlijk een leuke meerwaarde, maar het plezier om bijen te zien in uw eigen tuin en tegelijkertijd te beseffen dat het uw eigen bijen zijn, overklast toch alles.

 • 11 september 2014

  Het resultaat van de tweede behandeling met mierenzuur:

  varroalade, na behandeling

  Toch wel de moeite! Dit zegt volgens mij echter niks over de besmettingsgraad van het volk. Het zegt wel  iets over de werking van de behandeling. De besmettingsgraad van het volk kun je afleiden uit de natuurlijke mijtenval. De mijten die zonder behandeling per dag op de lade vallen. En de mijten die nu op de lade liggen zijn gevallen tijdens de drie dagen van de behandeling zelf. Het zijn dus de mijten die op de bijen zelf zaten plus de mijten die vrijkwamen bij het uitlopen van het broed. De mijten in het gesloten broed worden ook geraakt door het mierenzuur en bijgevolg zullen er nog gedurende 12 dagen veel mijten vallen. Het broed is namelijk 12 dagen gesloten in zijn cyclus.