• 28 december 2014

  Gisteren na de sneeuwbui de vliegspleten verder geopend aan de Kempische kasten. Hierdoor kunnen de bijen tijdens de mooiste momenten de dode bijen beter opruimen. En dan is er betere verluchting mogelijk. Doorheen een sneeuwlaag op de vliegplank kan er wel worden verlucht, maar niet door een aantal dode bijen die op een rijtje achter de schuifjes liggen. Het zijn er vaak minder dan tien, maar ze kunnen wel het vlieggat blokkeren. Nu zullen ze wellicht geen zuurstofgebrek krijgen vermits de bodemschuif in open stand blijft staan, maar een aantal lijken voor een ventilatieroostertje zal de gezondheid toch niet ten goede komen.

  Kempische kasten, winterrust

  open vliegspleet, Kempische kast

  In de serre doet de verwarming haar ding.

  Verwarming serre

  Het simpele werkhuiskacheltje slaat regelmatig aan en wordt geregeld door de sturing op de achtergrond. Deze sturing kan zowel voor verwarming als voor koeling worden gebruikt. Ik heb ze ingesteld op 5 graden en met de isolatiefolie in de serre erbij lukt dit prima. De binnen-buitentermometer met minimum en maximum geeft me hierover uitsluitsel. Dit zijn de waarden van deze morgen.

  serreverwarming, binnentemperatuur, buitentemperatuur

  serre, winteropslagplaats

  De serre herbergt natuurlijk de vorstgevoelige planten, maar daarnaast gebruik ik ze in de winter om van alles te stockeren. Hoe meer ik het serrevolume volstouw, hoe minder lucht ik dien te verwarmen.

 • Opbrengst van de ecokast in de Kempen

  De ecokast die eind november is vrijgekomen wegens een volksverdwijning Huilen heb ik volledig ontmanteld en dit geeft me een idee van de mogelijke opbrengsten die met deze kast mogelijk zijn. Het volk zat op twee uitgewerkte bakken en volgens het zicht door de achterruit, was de bovenste bak vol met honing. Die bak woog ook 7,5kg zwaarder dan de onderste bak. Eerst en vooral heb ik het vliegengaas op de bovenste broedbak in de vriezer gestopt om de propolis te oogsten. De volgende dag heb ik hierdoor 30g zeer zuivere propolis bekomen. Dit is juist voldoende om 100 ml tinctuur te maken van 3%. Dus 10 flesjes van 10 ml om mezelf en familie te voorzien.

  De bovenste bak heb ik dan uitgesneden en de honing geoogst. Na filteren en klaren heb ik 12 potten kunnen vullen, dus 6 kg honing. Alvast voldoende om mezelf gedurende 6 maanden van lekkere honing te voorzien.

  En als laatste had ik ook nog 2 uitgebouwde bakken met mooie was. Na zuiveren hou ik hier 1,600g was aan over. Deze was is volledig zelf gemaakt door de bijen en bijgevolg zuiverder dan uitgebouwde wasplaten. Ik ga hem dus niet mengen met mijn andere was, doch gebruiken voor de aanmaak van wat handcrème en lippenbalsem.

  Misschien kan ik niet echt spreken van een opbrengst vermits het volk zelf verdwenen is. Maar dit volk had me een zwerm gegeven die volgend jaar een productie zal geven. Ook met mijn Kempische kasten werk ik trouwens op die manier. Ik maak een jong volkje van mijn productievolk en laat ze dat eerste jaar hun bak uitbouwen. Het tweede jaar produceert dat volk dan honing en het oude volk hoeft dan alleen nog maar te dienen als reserve.

 • oxaalzuur in ecokast

  Het resultaat van de OZverdamping in de ecokasten ben ik vandaag eens gaan bekijken. Door de achterruit heb ik een goed zicht op de bodemplank. Er zijn enorm veel varroamijten gevallen. Op deze foto is het toch vrij goed zichtbaar.

  ecokast, oxaalzuur, mijtenval

  Elk bruin stipje is een mijt! De behandeling was dus meer dan nodig. De ecokasten zijn dus behandeld bij de opstart door oxaalzuur te sproeien op het volk vooraleer ze in de kast te zetten. Nu zijn ze in december behandeld met een oxaalzuurverdamping en dat is dus vermoedelijk wel een absoluut minimum. Ook een ecovolk moet worden behandeld. We zullen later zien of er meer en andere behandelingen nodig zijn.

  De afgezette kristallen op de kastdelen zijn momenteel bijna niet meer zichtbaar. Of er dan nog OZ in het hout zit, blijft een vraag. De droge kristallen zijn wel bijna allemaal verdwenen voor het blote oog binnen 4 dagen.

  PC180190.JPG

 • zondagnamiddag aan het Asdonk

  PC140176.JPG

  PC140175.JPG

  Het bos is oud en vele bomen leggen het loodje.

  PC140171.JPG

  Verboden toegang in deze weide...

  PC140168.JPG

  Als je dan deze zwammen ziet aan de basis van een boomstam...

  PC140170.JPG

  En een tonderzwam iets hoger, zie je dat de boom stervende is...

  wandeling,asdonk,tessenderlo,molenstede

  of al dood.

   

  PC140173.JPG

  De aardappelbovisten stonden nog mooi te glanzen...

  PC140172.JPG

  En als ze openbarsten geven ze hun sporen massaal vrij aan de wind. Maar niet elke zwam is een windbestuiver. Er zijn zelfs insectenbestuivers. Je vindt ze met je neus...

  PC140164.JPG

  De grote stinkzwam of Phallus impudicus. De groene slijmlaag bevat de sporen en trekt met zijn geur vliegen aan die voor de verspreiding zorgen.

   

   

  Asdonk, Tessenderlo

  De Asdonkhoeve

  PC140178.JPG

  Ooit was dit een hoeve, 40 jaar geleden nog een stal.

  PC140163.JPG

  De kapel aan de bolhoeve.

  PC140159.JPG

  Er zijn zeer veel paarden in deze natte weilanden, maar ze zijn natuurlijk niet alleen...

  PC140158.JPG

 • Oxaalzuurbehandeling apideakastje in de winter

  apidea, overwinteren

  Sorry voor de gekantelde foto, maar ik krijg hem blijkbaar niet recht.

  Dit apideakastje bestaat momenteel uit een origineel bakje met 2 opzetbakjes. Dus 3 bakjes met volledig uitgebouwde raatjes. Het hangt tegen mijn tuinhuisje aan de oostkant, beschut tegen regen en wind. Het bovenste bakje zit volledig vol opgeslagen voer en de bijentros zit momenteel verdeeld over alle raampjes van de onderste twee bakjes. Tien apidearaampjes met bijen is eigenlijk gigantisch voor deze kleine behuizing. Ik heb het bovenste bakje even verwijderd en de tros bedruppelt met 30 ml oxaalzuuroplossing. Ik ben eens benieuwd hoe het dit volkje vergaat tijdens de volgende wintermaanden.

 • Oxaalzuur in de ecokast tijdens de winter

  De behandeling van de ecokasten met oxaalzuur heb ik gedaan met de varoxverdamper. Om deze makkelijk te kunnen plaatsen heb ik een tussenring gemaakt van 2 cm dikte. Een kleine opening zoals een klein vlieggat zorgt voor de doorvoer van het apparaat. Een handdoek sluit hierna het echte vlieggat af.

  ecokast, oxaalzuur

  Eerst werd het deksel naast de kast gezet. Dan heft men de bakken van de bodem en plaatst ze op het dak. Ze worden dus niet zomaar op de grond gezet. De bodem wordt proper gekrabd met de raambeitel en er wordt een tussenring geplaatst. Afhankelijk van de plaats rond de kast kan de opening aan eender welke zijde van de ecokast komen. De ecokast is toch vierkant. In het schaaltje van de varoxverdamper doe ik een lepeltje oxaalzuur. Dit is ongeveer 1,3 à 1,5 g OZ.

  varoa, ecokast, varoxverdamper

  De kast wordt nu op de ring gezet en een handdoek voor het vlieggat gedrapeerd. Vermits er voldoende isolatie in het kussen zit, heb ik het dak niet terug geplaatst tijdens de behandeling.

  varroa, ecokast, varoxverdamper

  De varoxverdamper wordt aangesloten op een 12V accu of een draagbare noodstartaccu zoals ik gebruik. Of hoe dit ding ook mag heten. Gedurende 2,5 minuten blijft de stroom aangesloten en daarna afgekoppeld. Er wordt dan nog  2 minuten gewacht alvorens de bakken weer op te heffen en de verdamper met de ring te verwijderen. Hierna wordt de verdamper in een emmer water gedompeld om af te koelen en men kan verder naar de volgende kast.

  varroa, ecokast, varoxverdamper

  Zodra de verdamper wordt aangesloten, doe ik een gasmasker op en ga een tiental meter uit de wind staan. Het masker BLIJFT OP tot de varoxverdamper is ondergedompeld in de emmer water om af te koelen. DIT MASKER IS ONONTBEERLIJK VOOR DE VEILIGHEID!!!

  varroa, oxaalzuur verdampen, gasmasker

  Het effect van verdampen bestaat uit het neerslaan van kleine kristallen in de kast en op de bijen en hun varroaparasieten. Deze kristallen zijn goed zichtbaar op de tussenring na gebruik.

  varroa, ecokast, tussenring voor varoxverdamper, kristallen

  Ik heb de ring in de bijenhal laten liggen en zal opvolgen hoe snel deze kristallen verdwijnen. Want ook in de kast bevindt zich nu deze kristallaag. OZ dringt niet in de was en bijgevolg zullen de bijen vroeg of laat deze laag wel verwijderen. Wordt vervolgd!

  Toen ik naar huis reed was het ondertussen 10.30hr en zeer mistig. Een eventuele vroege vogel zal dus geen vreemd figuur met gasmasker hebben gezien.Knipogen

  ecokast in decembermist

   

   

 • 14 december 2014

  De volken zijn behandeld. Vanmorgen om 6.30hr was ik op de eerste stand. Ik heb er in de duisternis niet kunnen filmen. In Gerhagen staan 11 volken en ze waren behandeld met mierenzuur in augustus en begin oktober. De tweede keer had ik alleen maar die volken behandeld die meer dan 5 mijten natuurlijke val lieten optekenen. Vorige week bij de telling van de natuurlijke mijtenval zaten alle volken ongeveer gelijk. Ik vond toen de mulstraatjes te klein en dacht dat de volken klein waren. Vandaag was het dus het moment van de waarheid. Alle 11 volken hadden een mooie vaste wintertros tussen de 5 en de 7 straten. Dat valt dus nog best mee. Wat me echter nog veel meer meeviel was het feit dat de tros nog diep zat, ca. 4-5 cm onder het plastiek. Ze hebben dus nog zeer veel voedselvoorraad boven zich.

  Aan het Waterbroek staan ook nog 3 Kempische volken en daar was de situatie vrijwel hetzelfde. Deze volken leken me toch wel iets groter. Maar het eerste deksel dat ik opende, zat zodanig vastgekit dat ik wat extra kracht moest gebruiken. Hierdoor is het volk wellicht wakker geworden, want deze krioelden letterlijk onder het plastiek. Na enkele tellen over de toplatten lopen, kropen ze toch terug dieper en kon ik ze bedruppelen. Ik veronderstel dat ze ook wel een stuk dieper zaten, net als de andere volken. Bij nader onderzoek, bleek ik de laatste keer het plastiek omgekeerd te hebben gelegd. Hierdoor kleefde de lege honingzolder vast aan de plastiek met propolis en moest ik onnodig geweld gebruiken. Met het geraas en loskomen van de tros tot gevolg. Gelukkig geeft men de volgende dagen wat zachter weer en kunnen ze zich reorganiseren.

  Vermits ik de ecokasten nog niet had gecontroleerd en ik nu toch daar was, heb ik even gekeken door de ruit van de onderste bak. De tros hing onder tussen de raten, maar op de bodem lagen me toch veel te veel dode bijen. Ik heb dan het dak opzijgezet om de kast wat lichter te maken en heb de bakken even van de bodem gelicht. Tussen de bijen en bijenonderdelen, zag ik toch meerdere mijten. De oplossing is simpel. Deze volken dienen te worden behandeld. De volken zitten in een dikke tros onder de voedervoorraad en dat ziet er goed uit. Ze zijn behandeld bij de opstart, maar niet meer in de nazomer. Het betreft jonge volken die nu 1 bak hebben uitgewerkt en doorhangen in de tweede bak. Als ik ze nu niet behandel, moet ik ze zeker nog behandelen voor de dracht van 2015 ten tijde van de bloei van de paardenbloemen. Als ze dan weer opnieuw moeten beginnen bouwen, zullen ze natuurlijk geen honing leveren. Deze uitgewerkte bak mag voor het volk niet verloren gaan. Behandelen of niet in een ecokast? Ik zal er binnen enkele dagen nog wel eens op terug komen. Nu heb ik echter besloten om ze te behandelen. Langs boven openen en de warmte laten verloren gaan, doet het ganse principe van de ecokast teniet. Bedruppelen was dus geen optie. Vermits de ecokast is gericht op een optimale luchtcirculatie in de kast, is een verdamping natuurlijk het meest logische. Verdampen moet dan wel gebeuren langs onder. Ik heb dus de oude varoxverdamper nog eens bovengehaald. Vermits deze niet door het vlieggat kan, heb ik een tussenzetring gemaakt waardoor de behandeling wel vlot verliep. Dit ging zo vlot dat ik me alvast heb voorgenomen om de ecokasten zo toch minstens elke winter te behandelen.