• 26 januari 2015

  Gisteren een zeer interessante voordracht gevolgd bij mijn imkervereniging, De Verenigde Taxanders. Paul Jacobs kwam ons vertellen over het gebruik van chemicaliën in de bijenteelt. Ik had al van zijn kwaliteiten gehoord, maar dit overtrof alle verwachtingen. Lang geleden dat ik nog iemand zo uitbundig en helder heb weten les geven. En blijkbaar was iedereen dezelfde mening toegedaan. Ik kan maar hopen dat alle imkers ooit de kans krijgen om hem eens te horen. Niet alleen was het een zeer interessant onderwerp waar ik zelf ook nog wat van opstak, maar het was toch vooral zijn manier van vertellen die de ganse voormiddag deed voorbijvliegen. Een dikke pluim waard!

 • 23 januari 2015

  Gisteren heb ik de eerste kropsla gezaaid. Acht potjes van 9 cm heb ik voor de helft gevuld met goede potgrond. Hierboven werd een laag zaai- en stekgrond aangebracht en in elk potje 4 zaadjes geplant. Afgedekt met 2 cm zaaigrond en daar bovenop een fijn laagje scherp wit zand. Dit zou helpen tegen algengroei op de potjes. De potjes hebben dan enkele uren in een bak met water gestaan om voldoende water op te zuigen. Dit moet volstaan tot ze gekiemd zijn. De potjes heb ik daarna binnen bij een temperatuur van 15-16 graden gezet en als de zaadjes gekiemd zijn, zet ik ze meer in het licht en wat warmer. Zodra de temperaturen dan volgende maand in de serre iets beter zijn, gaan ze daar naartoe. Momenteel wordt die nog maar op 5°C gehouden.

 • 22 januari 2015

  Putje winter en de bijenkoningin is al terug begonnen aan de eileg. Weliswaar nog maar miniem maar toch al een begin. Vermits op dit moment de broedtemperatuur moet worden bereikt met een kleiner aantal bijen en bij lage temperaturen, help ik ze graag een handje. De isolatie onder het dak van de Kempische kasten heb ik nu pas aangebracht. Een dik pak kranten dat nu blijft liggen tot de honingzolders worden geplaatst. Dan zijn we al begin april. Ook ga ik nu regelmatig de kasten even heffen langs achter, om het gewicht te bepalen. Ik luister naar het rustige gezoem met mijn oor of een stethoscoop tegen de kast en bekijk even de bodemplank. De 14 volken in hun Kempische lijken het momenteel goed te doen. De ecokasten hou ik zo veel mogelijk gesloten om ze niet te verstoren. Alleen bij zonnig weer, als er enkele bijen uitvliegen, kijk ik even door het onderste kijkraam. In februari ga ik ook bij deze kasten het dak even lichten om de, altijd aanwezige, isolatie te controleren en eventueel aan te vullen.

 • 15 januari 2015

  De honingoogst van 2014 is volledig uitverkocht. De laatste potjes gaan vandaag de deur uit. De verkoopsdoos aan de voordeur heeft blijkbaar heel wat nieuwe klanten aangebracht. Men hoefde ook niet aan te bellen. Gewoonweg het deurtje opendoen, een pot honing uitnemen en geld in de plaats leggen. Er was zelfs wat wisselgeld aanwezig. Nu is het dus wachten op de oogst van 2015.

  2014 is prima verlopen. Vorig weekend heb ik het verplichte register volledig ingevuld en tevens de planning voor 2015 uitgeschreven. Zonder me vast te pinnen op een exacte datum, noteer ik graag wat ik het volgend seizoen wil bereiken en hoe dat te verwezenlijken. De exacte datum is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar als er een actie is gestart, moet ze natuurlijk minutieus worden opgevolgd. Als bijvoorbeeld een werkstercel wordt belegd, komt er na 21 dagen een bij tevoorschijn en als een koninginnendop wordt belegd, volgt de geboorte op de 16de dag. Een dar wordt geboren na 24 dagen. Het zijn deze waarden die zo belangrijk zijn. De imker dient dus steeds vooruit te tellen om  op het juiste moment de volgende stap toe te passen in zijn beleid. Een degelijke notatie van elke kast is dus absoluut noodzakelijk samen met het goed gebruik van zijn agenda. Om een actie te beginnen, kan de imker wachten op betere weersomstandigheden, maar eens gestart kan hij niet meer terug.

 • 6 januari 2015

  Lezen, lezen, lezen...

  Het boek van Marc Gatineau heb ik gisteren ontvangen. Ziet er zeer interessant uit. Weer iemand die schrijft vanuit zijn liefde voor de bijen en de natuur.

  Zondag heb ik de nestkastjes zuiver gemaakt aan het Waterbroek. De meesten zijn bewoond geweest in het voorbije jaar en aan de ontlastingen te zien op het oude nestmateriaal, zijn ze ook in gebruik tijdens de winter. Ik veronderstel dat de vele kwetteraars in het omliggende struikgewas de verontwaardigde bewoners waren. Hun nestkastjes zijn nu in elk geval weer klaar voor een nieuwe zuivere bedding.

  nestkastjes, koolmees

  DSC_0331.JPG

  DSC_0332.JPG

 • 3 januari 2015

  Allereerst voor iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst! Met vooral een goede gezondheid! Voor uzelf en uw geliefden. En natuurlijk ook voor uw bijen, andere dieren en planten.

  Vorige week heb ik me het nieuwe tuinboek van Rob Herwig aangeschaft. Een e-boek dat je kan downloaden voor een spotprijsje. Zeer interessant en de rechtstreekse links naar zijn YouTube filmpjes maken het een zeer bruikbaar werkstuk. Ik heb het ook dadelijk op mijn smartphone geïnstalleerd. http://herwiggarden.info/ Het lezen van tuinboeken tijdens de wintermaanden maakt het wachten op het voorjaar er echter niet gemakkelijker op. Het geeft je enorm veel zin om er dadelijk in te vliegen. Maar gelukkig is er nog voldoende werk voorzien voor de volgende maanden. De moestuin dient nog te worden aangepakt en de fruitbomen en de kleinfruitstruiken moeten nog worden gesnoeid. De vijgenboom en de druivelaar zijn in december al gesnoeid. Dit om door een vroegtijdige sapstroom het bloeden bij deze soorten te voorkomen.