• 28 april 2015

  Daar zijn dan de eerste bloempjes van de meidoorn.

  meidoorn

  Vandaag een enorme rups gevonden, ca. 7cm en een intens rode kleur.

  wilgenhoutvlinder

  Even opgezocht en het betreft hier de wilgenhoutvlinder. Leeft enkele jaren als rups, maar leeft niet zozeer van zachte plantendelen. Deze rups graaft serieuze gangen in het hout van wilgen en populieren. De stam zou zelfs zodanig kunnen beschadigd worden dat de boom omvalt. Dat is nu eenmaal de natuur: eten en gegeten worden. Toch weer een fantastisch beestje. Vermoedelijk is deze rups al enkele jaren oud en komt hij van het populierenbos dat werd gerooid. Er staan nu in elk geval genoeg knotwilgen en hij hoeft zich niet te vervelen. En als er een boom zou sneuvelen, steek ik wel een nieuwe tak in de grond.

  De wekelijkse controles van de volken is duidelijk begonnen. Bij meerdere volken heb ik ondertussen al verzegeld darrenbroed uitgesneden en er zitten ook al darren op de raten. Om het overzichtelijk te houden, heb ik mijn werkschema voor de twee volgende maanden alvast klaar.

  Twee weken geleden vond ik dat volk 19 bij Fons nogal klein was gebleven in vergelijking met volk 2 dat er naast staat. Ik vond de koningin en een raam vol eitjes en was er gerust op. Vorige week dan een koninginnendop met een vrij grote larve. Ik vond de koningin en zag ook nog veel eitjes en verzegeld broed dat vrij goed aansloot, maar klein was in oppervlakte. Ik brak de dop en vond er dan gisteren weer een. De koningin zag er nog steeds normaal uit. Het ondertussen verzegeld broed was werksterbroed, maar ik vond geen eitjes meer. Blijkbaar hadden de bijen vorige week al in de gaten dat de koningin ging stoppen met leggen en wensten ze een stille moerwissel door te voeren. Ze hebben nu hun wisseldop mogen houden en ik ga dit volk verder in de gaten houden. Vermoedelijk zal dit volk wel geen honing meer leveren dit jaar. Volk nummer 2, naast volk 19, maakt zich ondertussen klaar om op de eerste bloesem van de paardenkastanjes te vliegen. Ze hebben in elk geval al wat nectar binnengebracht in de honingzolder. Nectar van de pruimen en kersenbloesem in de tuin van Fons.

  Vandaag heb ik de volken 11 en 12 gecontroleerd aan het Waterbroek. Volk 11 wil ook niet echt groeien, maar volk 12 heeft bijna zijn tweede honingzolder volgedragen. De middelste ramen van de twee honingbakken zijn al voor de helft verzegeld, alle waswafels zijn uitgebouwd en eveneens bijna volgedragen. Het darrenraam heb ik volledig uitgesneden en ondanks het feit dat ik vorige week een raam broed heb uitgehaald voor volk 19, was ondertussen de waswafel al volledig uitgebouwd en belegd. Er waren ook meerdere speeldoppen aangezet. Eén dopje was zelfs belegd. De zwermstemming treedt op! De koningin werd gezocht en gevonden, alle ramen gecontroleerd en dopjes vernietigd. Twee ramen met hoofdzakelijk verzegeld broed en de opzittende bijen heb ik dan bijgehangen in volk 11 ernaast. In de plaats hiervan hebben ze nu weer twee waswafels gekregen en een leeg darrenraam. Het volk heeft weer werk en is een deel bijen en broed kwijt. Zaterdag zet ik de derde honingbak op en volgende week dinsdag controleer ik weer op zwermdoppen. Als ze na drie weken nog steeds doppen aanzetten, wordt er een aflegger gemaakt.

  Op woensdag controleer ik volk 6, 14 en 21 in Gerhagen bij mijn vader. Ik bezoek hem toch elke woensdagnamiddag. Op donderdag volk 5 en 8 aan het Waterbroek en op zondag volk 1 en 7 in Brustem. Door deze spreiding imker ik slechts enkele minuten per dag tussen de consultaties in. Ik rij toch ook al dagelijks naar het Waterbroek om de schaapjes te controleren. Dinsdag en donderdag bekijk ik daar dan 2 volken.

  Maandag is een drukke consultatiedag, maar de twee volken bij Fons staan slechts op 200 meter van thuis en dat levert een prima ontspanning op. De wandeling of fietstocht ernaartoe is al een ontspanning op zichzelf. Een straat vol lindenbomen en dan een straat vol paardenkastanjes. Er ligt ook nog een wandelwegje met een gigantische hoeveelheid ligusterstruiken en sneeuwbesstruiken. En niet alleen gigantisch in aantal, maar ook gigantisch wat struikomvang betreft. 

  Met dat strakke schema kan ik op zaterdag de moestuin aan het Waterbroek onderhouden. Deze zaterdag komen er dan nog drie studenten een interview afnemen over de imkerij voor hun les biologie. Zou het dan toch niet mogelijk zijn om het zomeruur anders aan te pakken? In plaats van te schuiven met de uren gewoon een uur meer tijdens de zomer.Lachen

   

 • 26 april 2015

  Eindelijk regen voor de dorstige natuur. De jonge plantjes hebben momenteel meer water nodig dan ze al hebben gehad. 't Zal lang geleden zijn dat ik nog heb water gegeven in april. Toch maar van geprofiteerd nu om wat broccoliplantjes te planten en nog wat bloemenmengsels te zaaien. Ook heb ik de jonge zaailingen van de Echinacea geplant. voor de winter had ik ze uit de tuin gehaald en in potjes overwinterd. Nu ze mooi waren uitgelopen, heb ik ze uitgeplant. Ze zullen dan wat makkelijker de wilde vegetatie overwinnen.Echinacea Er staan nog wat kersen in bloei en ook de appels beginnen nu.kersenappelbloesem De kruisbessen zijn uitgebloeid terwijl de rode bessen en de jostabessen nog volop in bloei staan. De blauwe bessen staan dit jaar voor het eerst in bloei.blauwe bessen In gerhagen vliegen ze nu vooral op de laurierkers en weldra op de eerste paardenkastanjes.laurierkers Het gaat nu snel. De mannelijke katjes van de okkernoten zijn al goed zichtbaar en de eerste bloesem van de brem kleurt geel. De weilanden zien geel van de paardenbloemen en/of wit van de madeliefjes. De klaver begint serieus uit te lopen. Zelfs de acacia en de linde begint in blad te komen. Bij de schaapjes is er nog steeds maar een lammetje. Ik ben eens benieuwd of er nog gaan komen. Dan heeft het bokje wat gezelschap.

  ouessant, ecokast kruisbesjostabesrode bessenDeze voormiddag ben ik naar Brustem geweest voor de twee bestuivingsvolken. Ze hadden beide een volledig darrenraam verzegeld en dat heb ik dus uitgesneden. Eén volk had ook nog wat darrenbroed op de ramen en ook dat heb ik met de vork vernietigd. De volgende week zal de kers daar zeer goed geven als het af en toe wat regent. Tot nu toe was het te droog voor de bloesems. Het eerste volk had al wat honing in de honingzolder gebracht, terwijl het tweede daar nog niet aan toe was. Maar het zijn twee mooie grote volken en ze waren ondanks de opkomende bewolking zeer zachtaardig. Maar desondanks kreeg de kersenboer, die toevallig langskwam toch een  bezoekster onder zijn hoedje en dat heeft hij geweten. Misschien droeg hij niet de juiste aftershave?Knipogen

 • Nieuwe video april 2015

 • 19 april 2015

  Gisteren eindelijk de twee geploegde veldjes kunnen frezen. Hierna de aardappelen gepoot en phacelia gezaaid. Binnen enkele weken kan ik ook nog een veldje zonnebloemen en boekweit zaaien. Maar hiervoor wacht ik tot half mei.

  Deze voormiddag heb ik dan een bezoekje gebracht aan de kersenplantage om de twee bijenvolken te controleren. kersenplantage, Kempische kastkersenplantage, Kempische kastBij allebei was het darrenraam volledig volzet met open broed. Volgende week dus al uit te snijden. Vermits ook de waswafel was uitgebouwd en belegd, heb ik ze een nieuwe waswafel gegeven. Hiervoor werd weer een voerraam weggenomen. Ze hebben er nu nog twee. De volgende dagen halen we 20 graden en dan zal de kersenbloesem volledig losgaan. De geopende varroaschuif lag boordevol afgevallen stuifmeelkorrels.

  Vermits de paardenbloemen in bloei staan paardenbloemenen de onderste bak van de ecokasten al deels is uitgebouwd, werd het tijd om ze een derde bak te geven. Even het dak opzij zetten, de twee broedbakken hier bovenop zetten en een nieuwe bak op de bodem zetten. De bijen merken hier bijna niets van. Een werkje van nauwelijks een minuut per volk. De nieuwe broedbak werd voorbereid met nieuwe toplatten. Hier heb ik een strookje waswafel ingesmolten als aanzet. De bovenkant van de toplatten heb ik ingewreven met lijnolie. ecokast, lijnolieDeze olie moet helpen voorkomen dat de bijen hun bovenhangende raten hieraan bevestigen. Dit zou het afnemen van een bak later iets bemoeilijken en proberen we dus te voorkomen. Maar vermits een natuurraat aan de onderkant anders is dan een waswafel, zal dit al niet zo vaak gebeuren. Bij een natuurraat wordt de onderkant namelijk spits afgewerkt en hiervoor hangen er ook bouwbijen onder aan deze raat. Dit natuurlijk in tegenstelling tot een waswafel in een houten raam. Hier hangen geen bijen onder, maar aan beide zijden hangen ze er alleen maar tegen. En vermits de onderhangende bijen niet graag met hun rug tegen de onderliggende lat schuren, is er normaal een bijenruimte van 6 mm te verwachten tussen de bovenraat en de toplat er onder.

 • 12 april 2015

  Vandaag afgesproken om woensdagmorgen naar de kersen te vertrekken. Ik doe wel slechts 2 kasten weg. Gewoon voor de aardigheid want er kruipt toch wel veel tijd in. En vooral tijd die je vooraf moet afspreken. Dus namiddag even de bewuste volken nagekeken en ik schrok er van. Ze hadden de waswafel al uitgewerkt en ik heb ze maar een nieuwe gegeven. Het grootste volk had al besloten om nectar op te slaan in de open cellen in plaats van ze te voorzien voor hun koningin. Ik heb ze dan maar een gesloten voerraam afgenomen en een leeg uitgewerkt raam in de plaats gegeven. Het buitenste voerraam ging er uit en het tweede raam vol nectar heb ik dan maar opgeschoven. Op die tweede plaats heb ik dan het uitgewerkt raam gehangen. Ik moet nu blijkbaar alle volken zo snel mogelijk hun honingzolder geven.

  Het ploegen van het aardappelperceel en het phaceliaperceel is bijna klaar. Op de natste plekken stroomde de gemaakte voor dadelijk vol water en die stukken heb ik dus nog even gelaten voor wat ze waren. Hopelijk kan ik volgend weekend verder in drogere omstandigheden.

 • 10 april 2014

  Vandaag een superdag voor de bijen en de tuin. Als het morgen niet te fel regent, zal ik eindelijk de percelen voor de phacelia en de aardappelen kunnen ploegen en frezen. Het wordt tijd om hieraan te beginnen. Maar tot heden was de bodem nog veel te nat. Ook moeten er nog enkele kolen worden uitgeplant en pastinaak gezaaid. 

  Op paasmaandag heb ik de eerste grote kastcontrole gedaan. Alle volken hebben nu een darrenraam en een eerste waswafel gekregen. De volken hebben alleen nog drie volle ramen met voer en het broednest zit op 5 tot 7 ramen. Er zijn dus nog kasten met een vulblok en zelfs nog een open plek. Volgende week krijgen ze weer een waswafel en allemaal een honingbak met zes uitgewerkte honingramen en zes waswafels. De grootste volken hebben die dan zeker nodig en om het simpel te houden, krijgen ze dit dan allemaal. Het volk dat het verst is in zijn ontwikkeling bepaalt wat er moet gebeuren. Spijtig genoeg kwam ik aan het waterbroek nog een kast tegen met leggende werksters. Deze kast heb ik dan maar afgeslagen op een honderdtal meter van de stal. Er zijn dus geen 12 maar slechts 11 Kempische volken klaar voor een productie dit jaar. Ik had gepland om er 8 te kunnen installeren en ben dus tevreden. Vermoedelijk gaan er binnen enkele dagen 2 naar de kersen. Als er hierna toch teveel kasten op eenzelfde locatie staan, kan ik er nog enkele overzetten in ecokasten. Deze krijgen dan een plaatsje bij klanten van mij. Het plaatsen van een Kempische kast op meerdere locaties neemt veel te veel tijd in beslag om ze wekelijks te controleren. En een ecokast is voor de meeste leken ook veel interessanter om te bekijken. Door het kijkraam zijn de bijen echt te bewonderen terwijl ze aan het werk zijn. Al moet ik natuurlijk wel duidelijk maken dat men het kijkraam niet te pas en te onpas mag openen. Een bijenvolk heeft om rustig te blijven ook rust nodig.

 • 3 april 2015

  Eindelijk zijn we op de goede weg. Volgende week gaan we de 15°C overschrijden. Ik plan alvast om de eerste controle te doen op maandagnamiddag. Toch gemakkelijk zo'n extra vrije dag na Pasen. Het was vandaag slechts 10°C, maar de bijen  hebben de buxus toch al gevonden.

  bij op buxus

  Spijtig genoeg is de eerste lading wilgen al uitgebloeid. Er zijn nog enkele boswilgen met katjes die niet volledig openstaan, maar de meesten verliezen al hun sprankelend gele kleur. De platte wilg is  ook op zijn retour. De krulwilg, de knotwilgen en de doorbloeiende wilgen moeten nog beginnen. Maar na de massale buxusbloesem, is het vermoedelijk eerst de beurt aan de krentenboompjes. en ook de eerste bloemen van het speenkruid gaan open.

  In de moestuin heb ik vandaag de eerste lading kolen uitgeplant: savooien en rode kolen. Ook de koolrabiplanten waren groot genoeg om te worden uitgezet.

  Voorzaaien in de serre is nu ook op zijn hoogtepunt. Weldra begin ik aan de voorzaai van de pompoenen en courgettes. Ondertussen kunnen de tomaten- en paprikazaailingen al worden verspeend in grotere potten en verhuizen ze van de vensterbank naar de serre. In de serre wordt nu al gebruik gemaakt van de rucola en de kropsla. En weldra kan de spinazie worden geoogst. Hierdoor komt dan de plaats vrij voor de tomatenplanten.