• 29 juli 2015

  De varroabehandeling is ook weer achter de rug. Vandaag heb ik de liebigverdampers verwijderd. De flesjes waren volledig leeg en bij de meesten waren de papiertjes ook al compleet droog. Bij twee volkjes waren deze nog nat. Hier is de verdamping dus iets slechter verlopen.

  Lees meer...

 • Juli 2015 aan de bijenstand

  Een nieuwe film van de zomermaand juli op YouTube.

  Lees meer...

 • Zomerbehandeling varroa

  De bijenvolken kunnen nu worden behandeld tegen de varroamijten, vermits de honing werd afgenomen. De volken die op dit moment verzegeld broed hebben, behandel  ik gedurende drie dagen met mierenzuur. Voor mijn Kempische bak gebruik ik 75 ml mierenzuur van 85% in een Liebigverdamper. Einde augustus, begin september krijgen ze dan de tweede behandeling met 150 ml. De jonge volken die zijn behandeld met oxaalzuur bij de opstart, worden dan ook mee behandeld. Net zoals de produktievolken die deze maand zijn behandeld met oxaalzuur omdat ze even broedloos zijn.

  In de serre is de tomatenoogst nu volop begonnen en ook de moestuin levert nu dagelijks verse groenten. Vorige week heb ik de sjalotten geoogst. Gisteren de uien en de knoflook. De twee courgetteplanten leveren ook ruim voldoende.

  courgettes

  knoflook

  sjalotten

  uien

 • De oogst is binnen

  Zaterdagmorgen op 05.30u begonnen aan het Waterbroek. Op zondag wegens de regen pas om 07.00u vertrokken naar Gerhagen. Alle honingramen worden opgehaald in goed gesloten plastic bakken. Een must om geen kruisbesmetting te veroorzaken in de wagen: vuil van de wagen naar de raten en honing van de raten naar de wagen.

  Lees meer...

 • Natuurlijke mijtenval

  Vandaag de natuurlijke mijtenval gemeten over een periode van drie dagen. De resultaten zijn weer zeer bemoedigend.

  Lees meer...

 • Dood volkje in apidea

  De dode bijen heb ik eens van naderbij bekeken. Volgens mij zijn ze warmgelopen tijdens de warme dagen begin juli.

  Lees meer...