• 31 december 2015

  Zojuist de controle gedaan van alle kasten. Sommigen zijn op gewicht gebleven, anderen zijn beduidend lichter geworden. Opletten is de boodschap.

  Lees meer...

 • 24 december 2015

  Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

  Lees meer...

 • 12 december 2015

  Vanmiddag 9 graden en de laatste volken behandeld op de stand in Gerhagen. 

  Lees meer...

 • 9 december 2015

  De temperaturen blijven te hoog voor de tijd van het jaar. De discussie over de oxaalzuurbehandelingen komt elk jaar weer terug in december. Nu of nog wachten? We hebben eind oktober enkele vriesdagen gekregen en bijgevolg zouden de volken nu broedloos moeten zijn. Een volk wordt natuurlijk niet alleen broedloos door enkele koude nachten. Wellicht is het korter worden van de dagen ook van belang. En zoals bij de meeste dieren wordt de vruchtbaarheid natuurlijk ook bepaald door het voedselaanbod. In dit geval de beschikbaarheid van stuifmeel. We weten dat een volk terug broed aanzet vanaf de langste nacht als de dagen terug beginnen te lengen. Maar we weten ook dat een volk dat zwaar is besmet met varroa gewoon langer doorbroed. Kunnen we dan wel later behandelen dan december? Ik denk persoonlijk van niet.

  Lees meer...

 • 8 december 2015

  De autobatterij werkt beter dan de jumpstarter. Ik heb vandaag de ecokasten behandeld en ook hier weer een filmpje van gemaakt.

  Lees meer...

 • 7 december 2015

  Vandaag heb ik de volgende 4 kempische kasten behandeld met de oxomat en weer hield de batterij er voortijdig mee op. Vermoedelijk geeft een jumpstarter niet voldoende om langer mee te werken. Om volgend weekend de kasten in Gerhagen te kunnen afhandelen, heb ik maar een nieuwe autobatterij gekocht. Ik kan deze met mijn batterijlader altijd wel terug opladen en zelfs tijdens het rustseizoen onderhouden. Vermoedelijk gaat dit beter  werken. Met het monteren van het filmpje had ik gisteren ook wat problemen.

  Lees meer...

 • 6 december 2015

  Zo stilletjes aan plannen we de winterbehandeling tegen varroa. Volgens de weersvoorspellingen krijgen we voor kerstmis geen koudere temperaturen. Vermits ik overtuigd ben dat de bijen hierna al aan hun nieuw broednest beginnen, wens ik niet langer te wachten. Maar als de temperaturen niet onder 5 graden zakken, zitten de bijen niet echt op tros en is druppelen niet eenvoudig. Daarom kies ik dit jaar om het oxaalzuur te sublimeren. We spreken foutief over verdampen maar het betreft hier wel degelijk een overgang van een vaste stof naar een gasvorm. Ik heb een oxomat en een varoxtoestel en ga ze dus allebei naast elkaar gebruiken. Vermits de sublimatie langer duurt dan druppelen, ben ik vandaag alvast begonnen op de stand aan het Waterbroek.

  Lees meer...