• 26 januari 2016

  http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-truiden/wilde-bijen-moeten-fruitteelt-redden-a2596449/

  Vanmorgen in de krant. Na de hommels gaan ze nu voor de wilde bijen. Frappant vind ik wel dat ze er nu wel aan denken om meer bloeiende planten en struiken te voorzien om de bijen langer van bloemen te voorzien en met meer afwisseling. voor de honingbij kon dit blijkbaar niet. En dertig kasten in een plantage? Blijkbaar doen ze het dan toch niet zo goed als één enkel honingbijenvolk. Trouwens als de honingbij goed vliegt, hebben ze teveel appels die ze dan nog moeten dunnen? Weten ze wel wat ze willen? Werken in en met de natuur is gewoon niet te voorspellen. Je hangt van de weersomstandigheden af die elk jaar weer anders zijn.

  Lees meer...

 • 25 januari 2016

  Wat een weer vandaag. En nog van dat de rest van de week. De bijen vlogen volop, net of het was half maart. Ze kwamen zelfs vrij massaal met wit stuifmeel thuis. Geen idee wat dit is, maar de winterakonieten staan bijvoorbeeld volop in bloei. Een reinigingsvlucht kon ik dit niet noemen. Ze zijn ocharme maar 14 dagen moeten binnenblijven. Veel ontlasting zullen ze niet hebben opgespaard. Hoe dit afloopt, zullen we moeten afwachten.

 • 24 januari 2016

  Vandaag zijn de afwateringsgrachten weer volledig opengemaakt. De afvoer naar de beek kan nu weer vlot verlopen. Vermits de kikkers vanaf februari al kunnen denken aan hun voortplanting en omdat ze volgende week toch zacht weer voorspellen, was dit niets te vroeg.

  Lees meer...

 • 19 januari 2016

  Vorige zondag een voordracht gegeven voor De Biegilde van Kalmthout. Hygiëne in de bijenkast. Ik heb deze voordracht al op meerdere locaties gegeven en heb op die manier al veel contacten kunnen leggen met andere imkers en hun vereniging. Maar dit spande wel de kroon: mooie zaal en goede infrastructuur. Maar vooral het geleid bezoekje dat ik hierna kreeg door hun museum was een topper.

  http://www.bijenteeltmuseum.be/

   

  Lees meer...

 • 10 januari 2016

  Vandaag nog maar eens waswafels gegoten. Vijftig stuks weer. Nog enkele keren en ik heb weer voldoende voor dit jaar. Gisteren heb ik mij een nieuwe bain-marie aangeschaft.

  Lees meer...