• 28 februari 2016

  De ganzen troepen ondertussen al in enorme groepen samen. Weldra vertrekken ze terug naar het noorden. De lente komt er echt aan. Ik ben dan ook begonnen met het spitten van de tuin.

  Lees meer...

 • 27 februari 2016

  In het vroege voorjaar zijn de eerste bloemen voor de bijen vaak de winterakonietjes. Voor de ecokast in de tuin staat een klein veldje dat elk jaar verder uitgroeit. Nu blijkt het niet zo simpel te zijn om deze plantjes aan te planten of te verplanten. Naar het schijnt dien je ze te zaaien en dan drie jaar te wachten. En dit heb ik geprobeerd. Ik heb vorig voorjaar (2015) de zaadjes in een bakje gezaaid en ergens achter in de tuin gezet. Pas na een jaar, dus deze maand, verschijnen er dan de eerste kiemplantjes.

   

  Lees meer...

 • 21 februari 2016

  Een bijenstalletje om je volken in te plaatsen. Is dit nu nuttig of niet? Telkens weer volgt er dan een discussie. Voor de kasten is dat immers niet nodig. Die kunnen wel tegen een stootje wordt dan beweerd. Maar nu weet ik toch niet zo zeker of ze ook tegen dit soort stootjes kunnen. Een dode eik die door een windstoot neervalt, kan echter wel perfect worden opgevangen door een dak. Ik wens hierover dus niet meer te palaveren. Voor mij is een stalletje, hoe rudimentair ook,  een essentieel onderdeel van de imkerij. Deze eik was eerst gedood door de ingroeiende klimop en daarna zal het gewicht iets te veel geweest zijn. De overhangende takken heb ik afgezaagd, doch de boom zelf blijft liggen. Zo kan het dak dit jaar mooi dichtgroeien met de zo gegeerde klimop. Gegeerd door de bijen omwille van zijn bloesem in het vroege najaar.

  Lees meer...

 • 14 februari 2016

  Hoe snel kan het gaan! Vorige week nog wateroverlast en momenteel al het eerste deel van de moestuin omgespit. Op dit stuk stonden vorig jaar de kolen en dit jaar komen hier de peulvruchten. De kolen komen nu aan de andere kant. Deze serre met gaas gebruik ik hoofdzakelijk voor kolen en peulvruchten. Het is namelijk de optimale bescherming tegen wildvraat. Weldra kunnen de tuinbonen, de peulerwten en de sugarsnaps hierin. Ze zijn op dit moment al voorgezaaid in potjes in de serre. Om de 14 dagen zaai ik ook al kropsla. Zes potjes tegelijk moeten telkens volstaan.

   

  Lees meer...

 • 9 februari 2016

  De winters zijn vervangen door een regenseizoen! Gelukkig zijn de afwateringsgrachten onlangs open gemaakt. Zodra het even niet regent, kan de overmaat water weer weg trekken. Alleen is dit momenteel niet evident. Door de extreme regenval loopt het water nu zelfs in de tegenovergestelde richting.

  Lees meer...