• 31 maart 2016

  Hier wordt een imker nu echt blij van. Een haag van bloeiende bandwilg vol zoemende bijen. Zoemend van zot voorjaarsgeweld. En het houdt niet op. Ook de boswilg staat volop in bloei, en de sleedoorn gaat beginnen. En de buxus en ...

  Lees meer...

 • 30 maart 2016

  De honingzolders zijn klaar. Om ze te kunnen vullen, heb ik vanavond 60 honingraampjes bedraad. Morgen kan ik dan de waswafels insmelten. Ondertussen zijn er al enkele volken verkocht en het ziet er naar uit dat ik ze alle vijf kwijt kan. Met elf resterende productievolken op vier locaties zal ik wel kunnen volstaan dit jaar. Naast deze elf heb ik natuurlijk ook nog steeds vier ecokasten en een kunststof segeberger. Die zijn echter niet voor de productie, maar ik beschouw die eerder als 'Spielerei'. De productie van honing is weliswaar niet de echte drijfveer, maar het is een leuk tijdverdrijf. De opbrengst gaat telkens volledig terug op in de imkerij. Het is vooral leuk om met kopers van een potje honing over mijn passie te spreken. Ik denk dat ik vooral dat zou missen. Dat vond ik vorig jaar zo enorm spijtig in het voorjaar. Dat de honing was uitverkocht. Gelukkig was er in 2015 meer productie en lijkt het er op dat ik bijna rond kan tot aan de nieuwe oogst.

  Lees meer...

 • 23 maart 2016

  Vandaag heb ik een deel van de cederplanken op maat gemaakt. Voldoende voor negen honingbakken. Ze verlijmen en nagelen zou maar een klein uurtje duren. Spijtig genoeg gaat dat niet op als je zonder nagels valt na 19 uur. Morgen zal ik dus de laatste bakken in elkaar steken.

  DSC_1112.JPG

  DSC_1111.JPG

  DSC_1113.JPG

 • 20 maart 2016

  De sjalotjes, tuinbonen en de lookteentjes zijn geplant. De kop is er af. Nog enkele bedden bijmaken de volgende week en de erwten planten. De erwten komen net als de bonen en de kolen niet in de open moestuin, maar in de gaastunnel. Deze tunnelserre is volledig met gaas bekleed in plaats van plastic. Hierdoor kan ik de vele ongenode gasten vermijden. Wilde konijnen, reeën, duiven, kraaien en gaaien, en natuurlijk mijn eigen schapen niet te vergeten, zouden maar al te graag wat meesnoepen.

 • 19 maart 2016

  Het tweede lammetje is geboren. Deze namiddag terwijl ik bezig was in de moestuin. Terwijl de moeder aan haar bevalling bezig was, heb ik de moestuin gefreesd en enkele verhoogde bedden gemaakt. Deze verhoogde bedden ga ik nu nog opvullen met verse potgrond en dan kan er gestart worden met zaaien en planten. Voor de sjalotjes, de tuinbonen en de peulerwten wordt het zo'n beetje tijd.

  Lees meer...

 • 17 maart 2016

  De wilgen staan in bloei! De eerste bomen kleuren geel en dat is exact een week vroeger dan vorig jaar. De bijen hadden vandaag een superdag. Weldra gaat het bijenfeest van start. Zo is er dit weekend weer plantenruildag bij de Verenigde Taxanders en een week later, op paasmaandag, is er de grote bijenmarkt in Houthalen-Helchteren. Ik heb alvast mijn inventaris opgemaakt en weet nu precies welke items ik me dit jaar nog moet aanschaffen.

  Lees meer...

 • Het eerste lammetje

  Vanmiddag het eerste lammetje gevonden. En nog wel van het jongste ooitje.

  Lees meer...