• 25 april 2016

  De aprilse grillen beletten me om de laatste volken te controleren. En eigenlijk zouden ze wel gek zijn als ze nu willen zwermen. Maar deze maand is de grasmaand. De maand dat de natuur ontwaakt en explodeert in zijn voortplantingsdrang. Schaap nummer vijf is bevallen en het is weer een ooilam. Tussen de hagelbuien door is dit jong op de wereld gezet.

 • 23 april 2016

  Vandaag heb ik de volken weer gecontroleerd. Elke week worden ze nu gecontroleerd op zwermstemming. Vorige week had ik aan het Waterbroek al een volk met belegde zwermdoppen. Hier diende dus actie te worden ondernomen. Vermits ik graag bij de eerste honingoogst in juni kunstzwermen maak en ze dan een nieuwe koningin geef die al aan de leg is, heb ik natuurlijk snel deze koninginnen nodig. Vanaf 20 april kan dit normaal en vermits de volksgroei dit voorjaar zo snel ging, is dit natuurlijk al helemaal geen probleem. Vorige week liepen er al enkele darren rond op de ramen en vandaag waren ze talrijk aanwezig. De voorbije week had ik er al enkele zien voorvliegen aan het vlieggat.

  Lees meer...

 • Uitselecteren agressie

  Een filmpje van een collega-imker met passie voor de zwarte bij:

 • 15 april 2016

  Nu gaat het wel echt snel! Imker pas op uw bijen! De volken zijn de voorbije weken zo enorm gegroeid dat ze uit hun kasten lijken te barsten. Meerdere volken in mijn Kempische kasten zitten op 10 tot zelfs 12 (!) ramen met verzegeld broed. Vorige week heb ik reeds ramen met broed naar de smelter verwezen. Vermits er nog geen darren waren, was een broedaflegger nog niet aan de orde. Ik verwachte zodoende al de eerste zwermen tegen het einde van deze maand. Vandaag bij de controle van enkele volken blijkt dat er niet ver vanaf te zijn. Ik zag een enkele dar rondkruipen en meerdere cellen staan op uitlopen. Begin mei vliegen er dus darren. 40 dagen na de eileg. 16 dagen na het uitlopen van deze darren. Alle vier gecontroleerde volken hadden al speeldopjes, doch bij één volk waren er meerdere belegd!

  Lees meer...

 • 13 april 2016

  De peren en de pruimen staan nu volop in bloei. Het bloesemfestijn kan beginnen. Maar niet alleen de fruitbomen verzorgen het voorjaarsfeest voor de bijen.

  Lees meer...

 • 11 april 2016

  Weer een nieuw lammetje geboren. Al het vierde ooitje op rij. Nog drie schapen te gaan.

 • 10 april 2016

  Aan het Waterbroek heb ik de wandelpaden weer gemaaid. Door het gras in stroken te maaien, kan er gewandeld worden zonder laarzen en lange broek. De netels en distels storen dan veel minder. Het wordt stilaan droog genoeg om de bloemenpercelen te ploegen en te frezen. Vermits Phacelia na 6 weken bloeit, zou dat perceel toch moeten zijn ingezaaid tegen de 1ste mei. In de moestuin is ondertussen al heel wat gezaaid en uitgeplant. Peulerwten, savooikolen, pastinaken, sjalotten, uien, tuinbonen, warmoes, spinazie, radijs, rucola en wortelen. Vanaf half april kan er al zeer veel worden gezaaid in de volle grond.

   

  Lees meer...