• 31 mei 2016

  De moerdoppen uit de verzamelbroedaflegger zijn uitgesneden en in de broedkast geplaatst. Zou deze methode beter uitdraaien dan door overlarven? We zullen zien. In elk geval zijn de tussentijdse resultaten beter.

  Lees meer...

 • 29 mei 2016

  De eerste voorjaarshoning is opgepot. Drie dagen gewacht alvorens te roeren, ondertussen twee maal afgeschuimd en na 10 minuten roeren al in de potten gedaan. En het was meer dan dringend. Het grotere vat van 50 kg kan ik wellicht nog 1 of 2 dagen roeren maar zal ook dan moeten worden in potten gedaan. Ik doe dit wel alleen met de voorjaarshoning.

  Lees meer...

 • 27 mei 2016

  Gisteren vond ik een tros bijen op de grond voor een kast. De kast had 5 dagen ervoor een controle gehad en hierbij had ik een tiental belegde doppen vernietigd. Wellicht heb ik er ergens een (of meerdere) gemist. Bijgevolg is de geknipte koningin van de vliegplank gewipt (of gevallen). Leve het knippen van de moeren! In het trosje zag ik de koningin niet direct en ik heb het dan maar zo gelaten. Vandaag ging ik even terug voor een controle en blijkbaar was ze al wat verder 'gewandeld'.

  Lees meer...

 • 22 mei 2016

  De ouessantschaapjes zijn geschoren. Ik had ze opgesloten in de stal om er voor te zorgen dat de wol goed droog was. Vroeger zei men dat de schapen beter scheerden als ze een nacht waren opgesloten. Ze zaten dan warmer tegen elkaar en dan zou het wolvet beter smeren. Het ging in elk geval zeer goed. Natuurlijk heb ik ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om de hoefjes te knippen en ze te ontwormen. Na het scheren mochten ze terug buiten, maar het is beginnen regenen en ze gingen niet ver van de stal. Ze waren trouwens allen hun lam kwijt. Ze herkenden hun lam nog wel, maar de lammeren herkenden hun moeder niet meer. De serenade die de schapen dan aanheffen, is oorverdovend. Allemaal door elkaar roepend op hun lam en hun moeder. Aan de stal van Babel. :-)

 • 19 mei 2016

  Deze namiddag heb ik de tussenaflegger terug hersteld. Ik had deze gemaakt op 2 mei wegens toenemende zwermneiging. Op 8 mei heb ik de 2 broedramen onderin weggenomen en vervangen door 2 andere uit de bovenste broedbak. Vandaag heb ik ook deze twee ramen verwijderd. De vier waswafels die de bijen onderin hadden uitgebouwd en vol nectar hadden gestopt, heb ik opzij genomen om als voer voor afleggers te dienen. Uit de bovenste broedbak heb ik ook nog 2 slechte broedramen vol broed verwijderd en vervangen door waswafels. Het waren broedramen met veel darrencellen. Deze bak is dan met de oude koningin terug naar onder verplaatst. Ze heeft nu deze maand 8 oude broedramen afgegeven. Twee in april voor de verzamelbroedaflegger, vier tijdens de tussenaflegging en nu weer 2. Als ik nu in juni deze koningin nog verwijder, is dat best een proper productievolk. Vermits de bijen van bijna twee broedbakken nu op slechts 1 broedbak zitten, zal ik dit weekend nog een derde honingzolder bijgeven met uitsluitend waswafels. Ik probeer te voorkomen dat ze weer in zwermstemming komen. De twee ramen met gesloten doppen uit de onderste bak, larven van 15-16 dagen, heb ik uitgesneden voor de nieuwe broedkast. Vier doppen heb ik in deze kast geplaatst. De vijfde dop was al wat aangeknaagd op de top en deze gaf ik aan de moerloze apidea. De koningin liep al uit voor ik de dop in het kastje kreeg. Ze was nog nat als het ware toen ik ze door het klepje van het deksel liet kruipen. Missie tussenaflegger en missie moerloze apidea beide geslaagd zou ik zeggen.

 • 18 mei 2016

  Zojuist heb ik nog een broedkastje gekocht voor de koninginnendoppen. Een kastje dat oorspronkelijk is bedoeld om reptieleneieren uit te broeden. Het verbruikt een stuk minder dan mijn grote couveuse. Ik vond het op Kapaza! en het bleek toevallig van een klant van mij te zijn. Het zou prima moeten werken om de doppen op de juiste temperatuur te houden. Volgende week zullen we het kunnen testen.

  Lees meer...

 • 17 mei 2016

  Vermits ik vorige week wat last ondervond om de Super Tenéré te starten, had ik de batterij even aan een OptiMate  gehangen. De motor hangt continue aan een simpele druppellader, maar blijkbaar was dit niet voldoende. De OptiMate gaf na een ganse dag een groen signaal en toch liep het nog mis. Bij de eerste herstart enkele kilometers later, gaf de batterij de geest. Motor achtergelaten en batterij laten testen. Spijtig genoeg kon men alleen haar dood vaststellen. Exact na 2 jaar. Een nieuwe batterij gekocht en een betere (!?) druppellader en me terug naar de achtergelaten Tenéré laten voeren. Probleem opgelost en mijn grote blauwe vriend rijdt weer als voorheen. Maar mijn werkschema van deze namiddag liep wel een beetje mank door dit oponthoud.

  Lees meer...