• Wasrecyclage

  Vandaag kreeg ik een telefoontje van een lezer over mijn waskringloop. Vermits ik meerdere methodes toepas, ga ik ze hier nog eens opsommen. Er zijn namelijk verschillende soorten was.

  Lees meer...

 • 28 juni 2016

  Vandaag heb ik het laatste volk, dat 10 dagen geleden moerloos was gemaakt, eitjes gegeven van het selectievolk. De koningin van het selectievolk kwam ik eveneens tegen en ik heb ze weggenomen. Het volk dat moest worden voorzien van eitjes zat in een segenberger met Duits normaal ramen en bijgevolg kon ik er geen Kempisch raam in kwijt. Na breken van de doppen heb ik er dan eitjes ingehangen op de volgende simpele manier.

  raatsteker.JPG

  raatsteker1.JPG

  raatsteker2.JPG

  De foto's spreken voor zich. Tussen twee spandraden pers ik een rondje met eitjes uit en steek dat in een aangemaakt gat van het middenste raam in het te behandelen volk. Binnen 12 dagen hoef ik alleen maar dit raam te controleren op een uitgelopen dop. Nu ga ik wel binnen 5 dagen dit raam even bekijken of er doppen zijn aangezet. Moest dit niet zo zijn, dan pons ik een nieuw rondje uit het selectievolk. Vermits daar ook de koningin is verwijderd, vind ik natuurlijk geen eitjes meer. In dat selectievolk zag ik vandaag weer doppen die ik binnen 5 dagen, bij de volgende controle, dien te breken. Nu de koningin weg is, laat ik de doppen echter op 1 raam staan. Uit de andere ramen kan ik dan een mooie dop uitponsen voor de segenberger mocht dat nodig zijn.

 • 25 juni 2016

  De eerste productievolken hebben een nieuwe koningin. 12 dagen na het inhangen van een broedraam uit mijn selectievolk, heb ik alle doppen op dit raam gebroken en enkele koninginnen laten inlopen in het volk. Tijdens de nacht vechten deze tot er maar één overblijft die dan op  bruidsvlucht gaat. Volgende maand, als de eerste winterbijen worden geboren, zijn deze dan afkomstig van deze nieuwe koningin. Een afstammeling van mijn beste volk.

  De broedafleggers hebben reeds allen een koningin die prima aan de leg is. Ze zitten nu reeds allemaal op 12 uitgewerkte broedramen. Ik zal ze goed dienen te controleren op zwermneiging tijdens de volgende zomermaanden. Ruimte geven blijft de boodschap.

 • 19 juni 2016

  DSC_1297.JPG

  De oude korf heb ik bedekt met een plastic zak en op de kruiwagen gezet om hem te beschermen tegen de hedendaagse wateroverlast. In elk geval staat hij klaar om binnen enkele dagen te vervoeren naar de andere stand waar hij onder dak staat.

  DSC_1294.JPG

  Als ze de koningin aanvaarden, kunnen ze binnen enkele dagen hier vertrekken. Ik veronderstel dat ze uit de moerloze apidea's kwamen en bijgevolg zal een oude leggende koningin wel geen probleem zijn.

  DSC_1295.JPG

  Vermits ik ze heb afgeslagen, hadden ze geen honing bij en daarom heb ik ze dadelijk gevoerd met een suikeroplossing in de verhouding 1:1. Een echte zwerm neemt natuurlijk zijn voorraad honing mee en dient pas na enkele dagen te worden gevoederd. Hier gebruik een honingpot van 1L met drijfkurken onder de korf.

  DSC_1301.JPG

  Twee apideakastjes kregen vandaag ook een opzetbakje met nogmaals 5 raampjes.

  DSC_1302.JPG

  Deze raampjes werden voorzien van een strookje wasraat.

  DSC_1303.JPG

  Het onderste broedkamertje heeft reeds 5 uitgewerkte raampjes.

  DSC_1304.JPG

  Bovenaan staat een voerbakje met wat deeg om slechte vliegdagen te overbruggen.

  DSC_1305.JPG

  Het resultaat in een appelboompje. Deze laagstammen leveren eveneens de nodige schaduw voor de kastjes.

  In de serre is nu duidelijk dat de passievrucht eenhuizig is. Regelmatig zag ik wel hommels de serre invliegen om op de bloemen te foerageren en er zijn al tientallen vruchten zichtbaar .Vermits deze plant een zaailing was die is ontstaan op mijn composthoop uit weggegooid fruit, heb ik goede hoop op de kwaliteit van de vruchten.

  DSC_1292.JPG

  De schapen doen het ondanks de wateroverlast zeer goed. De nieuwe bok met onverwant bloed is ook gearriveerd. Een zeer mooi boklam. Maar ik denk dat hij nog niet beseft dat hij in de herfst zo maar eens even een harem van 13 ooien ter beschikking heeft. Waarschijnlijk gaan niet alle jonge ooien gedekt worden maar hij zal zich toch niet vervelen.

  DSC_1300.JPG

   

   

 • 18 juni 2016

  De wekelijkse controle van de bijenvolken is weer gedaan. De vier verzamelbroedafleggers hebben allen een leggende koningin. Twee waren opgestart als 12 ramer en deze hebben ondertussen al een honingzolder gekregen. De twee die waren opgestart als zesramer, zitten al op 11 ramen en zijn toe aan de twaalfde waswafel.

  De productievolken leveren deze maand hun koningin in voor een nieuwe. Slechts de twee beste volken met een blauwe koningin mogen deze behouden om in te winteren. Vandaag heb ik de zevende koningin verwijderd. Na 10 dagen worden dan alle doppen gebroken en krijgt het hopeloos moerloos volk eitjes van mijn beste volk. Dit is een groen gemerkte en dus twee jaar oud. Ook dit volk moet nog haar koningin wisselen, maar dit gebeurt al allerlaatste na de laatste honingoogst. En hiervoor gebruik ik een apideakastje met één van haar dochters. En dan nog het beste apideakastje.

  Van de 15 opgestarte apideakastjes zijn 12 volkjes moergoed. De vroegste hebben reeds vijf raampjes uitgebouwd en ze krijgen een extra opzetbakje met weer 5 raampjes. De kastjes kregen eerst een opzetvoerbakje en 2 nieuwe raampjes op de plaats van het originele voerbakje zodra de drie raampejs waren uitgewerkt.

  De drie apideakastjes die moerloos waren, heb ik eergisteren afgeslagen. Gisterenavond vond ik ze allemaal samen in een grote tros. Althans dat was een mogelijkheid. Ik heb de tros toen alvast in een oude korf gestort. Vandaag waren ze goed ingevlogen op de korf en vermits na controle bleek dat geen enkel volk een zwerm had afgegeven, moesten het wel de apideabijen zijn. Ik heb geen kast op overschot voor deze moerloze 'zwerm' maar toch wens ik hier nog een testje mee te doen. Ik had namelijk nog de oude koningin van de moerloos gemaakte productiekast in mijn zak en heb ze in het kluisje met een deegprop in de korf gehangen. De korf krijgt morgen wat voer om raat te kunnen bouwen en we zullen dan wel zien of ze de koningin bevrijden en aanvaarden.

   

 • 11 juni 2016

  De huidige 'pest' van de honingbij is duidelijk de varroamijt. Om de gestage groei van de mijtenpopulatie in de bijenkolonie tegen te gaan, probeert de moderne imker om te behandelen alvorens de eerste winterbijen worden geboren. Zelfs de bijen die de winterbijen dienen te voeren als larve, zouden al varroa-arm moeten zijn. En ik gebruik dan nog bewust de term varroa-arm, want varroaloos zal wel een illusie blijven. We moeten er nu eenmaal mee leren omgaan. Maar om te kunnen behandelen terwijl de honingzolders nog op de volken staan, zijn er niet zo veel mogelijkheden. We willen namelijk geen chemische rommel in onze honing.

  Lees meer...

 • 8 juni 2016

  Gisterennamiddag was de moestuin weer opgedroogd en ook de schapenstal was terug met vers stro ingestrooid. Maar dat was niet wat de weergoden in gedachten hadden. Tegen de avond was alles weer onder water gezet. Volgens de voorspellingen zal het nu toch gaan beteren. Maar de grond is dichtgeslibd en alle zuurstof is er uit verdreven. De wortels van veel planten beginnen nu te rotten en dat toont zich aan de bladeren. Zelfs mijn duivelswandelstok van 3 meter hoog verliest al zijn bladeren op twee dagen tijd. We zullen maar hopen dat de boom zich volgend jaar kan herstellen. De veldjes met phacelia en mosterd zijn nu wel voor het ganse jaar verloren. Hopelijk kan ik in de zomer toch nog wat mosterd zaaien om het onkruid wat tegen te houden. Het plan om half juni en half juli een drachtpauze te overbruggen met een veld bloemen lijkt dit jaar niet te lukken. Maar met de bijen gaat het desondanks prima.Ze hebben niet veel gehad aan de acacia, maar klaver en bramen zijn ook nog twee belangrijke drachten. Nog beter is de kastanje en de linde. Deze gaan nu weldra beginnen. De eerste lindebloesems zijn vandaag open gekomen.

  DSC_1275.JPG

  DSC_1277.JPG

  Dit zijn wel de vroegste soorten. Maar nu gaat het de volgende twee weken hard.